Працівники FMS з пошуку незаконних переселенців на ринку

Не секрет, що події місяця тому на площі Манежа чітко показали як органи влади, так і суспільство, наявність серйозних міжетнічних проблем в країні. В результаті було збільшено контроль над іноземцями в Росії. Перш за все це вражало наші колишніх співпатріотів, переселенців з колишніх республік Радянського Союзу. У першому місці серед незаконних іммігрантів Центральні азіати: Таджикс, Узбеки, Киргизія. Найчастіше порушують міграційне законодавство РФ. Працівники Федеральної міграційної служби періодично проводять перевірки ринків, переповнені місця, будівельні майданчики та гуртожитки, і кожен раз, багато центральних азіаток зупинилися на перевірці документів, виявляються незаконними переселенцями. Я нещодавно зумів відвідати один з цих рейдів.

Зустріч була запланована вранці біля метро "Студент". Єдине, що ми знали, що цей час ринок збирався бути цільовим. Уже на місці виявилося, що це знаменита Дорогомілівка - одна з найвідоміших і найнадійніших ринків столиці. Для початку група працівників FMS поділилася: кілька людей пішли «по розвідувальній діяльності» для оцінки ситуації на «об'єкті». Незабаром вони повернулися, і старша група охарактеризувала те, що вони побачили: «Це все цивільне: великий закритий зал, кілька різних відділів, всі продавці одягнуті в однорідній формі, м'ясні постачальники в червоний, рибу в вегетаріанстві. Ми отримали 150 наших клієнтів. Але цілком можливо, так як є таке замовлення, вони всі формалізовані. Дуже добре перевірити. Ми не будемо обкладати всі з них, тому ми будемо мати справу з одним відділом, наприклад, м'ясом, є більш чорні.

Головною складністю на початку операції, як я зрозуміла, було зловити неправомірності, не відлякуючи їх. Про появу співробітників FMS поширюється зі швидкістю блискавки, і якщо ви трохи соромтеся, не буде ніхто не розважатися - кожен буде відходити. Тому важливо зловити максимальний лов в мережі, добре, який втекти - нічого не може бути зроблено. Отже, це сталося в цей час – ніхто не зробив операцій, які приходять до м’ясного відділу і пред’являють своїх ідентифікаторів, розмішуючи почався в усіх куточках величезного ринкового залу, хтось побіг, де кількість продавців за лічильниками знизився до очей. Тим не менш, мешканці м’ясного відділення не встигли піти. У випадку, якщо іноземні громадяни не мають права працювати як продавців, майже всі громадяни Таджикистану, багато хто не мають документів взагалі - "бос взяли". У той же час на адміністративному корпусі з’явилася коротка команда «підкреслити одну годину», а детагментація.

В одному з офісів вже розташувався тимчасовий штаб з ноутбуком. Всього 15 осіб затримали, в тому числі одну жінку європейського вигляду. Вона була першою особою, яка повинна бути протестована. Дівчинка виявилася громадянином Молдови і досить відверто пояснила, що вона була продавцем, і купила карту міграції на 4000 рублів. «Це ще не дорого», – каже голова завдання. Звичайна ціна 15,000. Дивитися, в метро, всі автомобілі Лінії Кільце покриті такими оголошеннями. Але найголовніше, це нічого не робить. При перевірці нічого простіше перевірити номер картки на базі даних, і все відразу видно. Тут ви хочете зробити хороший приклад? Давайте мені показати тебе. Після прийняття першого паспорта з палі, він називає його власником: «А чи є Сафаров?» Приходьте тут.

р.

Так, де ваша імміграційна карта? Давайте перевіримо. Зацікавить кількість в базі даних з картки, яка тримає в руках. «Якщо картка офіційно видана, програма підтвердить її відразу. Ну, подивіться, так, дійсно, такий номер знаходиться в базі даних, але тільки він зареєстрований в абсолютно іншому імені. Так, Сафаров, як це ви, Ісмафон, зізнайомтесь, купили карту?

Негайний Таджик миттєво забуває російської мови, зберігає німці і покриває обличчя своїми руками. Тільки загроза надання йому перекладачу в центрі затримання, який загрожує йому за користування помилковими документами, розчаровує свою мову трохи:

до Ух, я отримав це тут.
- Коли?
до Не знаю.
- Хто працює тут?
Навантажувачі практично всі – на відміну від продавців, які вони насправді, іноземець може працювати як навантажувач.
- Як довго ви працюєте?
до Я не знаю.

р.

Це не збирається в будь-якому місці. Клієнт повернувся до коридору, його місце приймається наступним чином. У разі виникнення більш цікавого: штамп прописується в паспорті Таджика, надаючи право на тимчасове проживання в Нижній Новгородській області протягом трьох років. Це означає, що його власник може жити і працювати виключно в регіоні. Це, звичайно, не означає, що він не може піти в Сочі або Тамбов, але він не має права працювати в будь-якому місці, крім його регіону.

до Так, що ви тут робили?
до Ні, я не працюю.
до Але ми підібрали вас за лічильником.
- Я просто ходив. Допомагає вантажників. Не за гроші, як це.
- Як це? Так ви, Файзуллоєв, є альтруристом?

Файзуллоєв мовчить і тільки посміхається по-ширині. Звісно, він дійсно altruistic.

«Це поширене явище. Вони застосовуються для дозволу в області, і вони самі йдуть в Москву. Після трьох років вони можуть отримати офіційну посвідку на проживання, яка дозволяє їм жити і працювати всюди. Але якщо виявлений порушення, ми надішлемо замітку в базі даних, і зараз він не отримає посвідку на проживання. й

Смішні в передпокої не розріджують. Кілька співробітників FMS приніс пару або три більше людей, хоча зараз важко зловити когось: все летять. Серед тайок виділяється літня жінка з слов’янським обличчям.

до Де ти? один співробітник просить.
- З України.
- Як ви потрапили в це «чорне море»?
- Як і всі інші, я прийшов до роботи.
до І що для громадян України існує якийсь вид пільгового режиму? – Я запитую оперативного.
до Ні, звичайно, ні. Для Киргизької, немає проблеми. Продано донькі, купили сміття в деяких селах, подав заявку - і всі три місяці пізніше, повний громадянин РФ. У нас є військова база. Америка теж, але я не чув багато киргизької становища Ми любимо. І слов'яни - українці, білоруські - нам не потрібно. Чому? У нас є Таджикс, у нас є Узбеки. Ми поширимо їх по всій країні, потім ми просто повинні перейменувати їх, і все добре. Право, Православні брати? він виглядає на Таджиках. Повернутися назад.

Я не чекав закінчення рутинної перевірки. Проектування протоколів, реєстрація, підготовка справ про передачу до суду займає кілька годин.

І в парі днів, картина в цьому та інших ринках буде про те, що це було. Тим не менш, кооперативи стверджують, що результати таких рейдів, крім декількох спійманих нелегальних переселенців, все ще є: іноземці в торгівлі стали, незважаючи на багато, але менше, адміністрація, яка такі перевірки не радує, починає бути більш пікнішими про перевірку документів при подачі на роботу.