Михайло Нортон: Як купити щастя

Люди пощасти, коли вони дадуть гроші, ніж коли вони зберігають.Михайло Нортон Психолог і доктор філософії, професор бізнес-адміністрування в маркетингу, працює в Гарвардській бізнес-школі.

У своїй лекції професор відреагує заяву «Ви не можете купити щастя». «Ви можете купити щастя, якщо ви знаєте, як витрачати гроші», - коментує Нортон. Автор розповідає про дослідження, проведені ним та його групою. Робота з багатьма людьми в різних частинах нашої планети, результати яких вказують на прямий шлях до особистого щастя. Універсальне право, яке працює як в icy Canada, так і в країнах СНД:«Для доброї людини, ти зробиш себе щасливим. й

«Для мене хочу поговорити про гроші і щастя. Це два речі, які багато з нас витрачають багато часу, які намагаються заробити або розмножуватися.

Багато з нас близькі до цієї фрази. Виявлено в релігії та книгах практичних порад: «Місце не щастя». Я маю на увазі, що це не вірно. Я працюю в бізнес-школі, і це те, що ми робимо. Так що не вірно. Якщо ви дійсно думаєте, що ви просто витрачаєте гроші неправильно.

А не витрачаючи гроші, як правило, можливо, якщо ви витрачаєте його по-різному, результати будуть трохи краще.

Але перед тим, як витрачати гроші, щоб бути щасливим, ми думаємо про те, як ми зазвичай витрачаємо його без отримання щасливого. Ми зробили невеликий природний експеримент. CNN нещодавно опублікував цікавий матеріал про те, що відбувається людям, які виграють лотерею. Виявляється, що люди вірять, що якщо вони виграли лотерею, їх життя буде трансформуватися. Про те, як їх життя руйнуються. Після виграшу лотерею, перш за все, люди витрачають всі гроші і зараховуються в боргу. І по-друге, всі їхні друзі і всі види знайомих відразу знайдуть їх і починають копати за гроші. Він знищує свої соціальні відносини. Вони закінчують більш борговим та меншим друзям, ніж вони виграли лотерею. Але найцікавіше про цю статтю — коментарі читачів. А не кажучи вже про те, як зробили їх, думаю, що гроші не приносить щастя, кожен почав говорити: «Ви знаєте, що я б зробити, якщо я виграв лотерею?» Тоді прийшла фантазія на тему. Ось два приклади, які ми знайшли особливо цікаві. Один чоловік писав: "Коли я перемагаю, я купую собі невелику гору і будую будинок зверху." І ще писав: «Я заливу ванну, повною з грошей, отримай в ній, сидіти і курити велику жирну цигарку, зануривши шампанське зі скла.» Далі гірше: Тоді я зроблю картину, як це і зробіть десятки глянцевих копій. А хто запитує мене за гроші або намагається взяти його, отримає копію фото і нічого іншого. Такі коментарі були більшість.

Люди оплачували і стали антисоціальними.Я вже сказав, що гроші руїни життя і перетворює друзів на дратівливі мухи. Якщо ми піклуємось про себе. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Так ми почали думати про те, що буде відбуватися, якщо люди звикли витрачати гроші на інші. Це, замість того, щоб заховати гроші від суспільства, ви можете використовувати деякі гроші за користь суспільства.

Ми вирішили подарувати людям можливість і побачити, що відбувається.

Припустимо, є група людей, які традиційно витрачають гроші на себе і іншу групу, де люди віддають гроші. Ми поміримо своє щастя і подивимося, якщо вони стають щасливими. Ось де ми почали. Один ранок у Ванкувері ми проходимо в кампусі Університету Британської Колумбії, і ми попросили людей, "Щоб ви хочете взяти участь в експерименті?" Вони сказали, "Так". Ми попросили їм, як вони були щасливими, а потім ручили їм конверт.У одному конверті була замітка: «Подаруйте гроші на себе до п'яти годин».й І варіанти, як їх провести. Інші люди отримали цю замітку з ранку:«Припустимо, що гроші на інших до п'яти годин. йУ кожному конверті було гроші. Кількість грошових коштів, виданих, також різна. Деякі люди отримали замітку і п'ять доларів. Інші - замітка і двадцять доларів. Ми залишили їх самостійно. Вони можуть зробити те, що вони бажали. Потім ми дізналися, що гроші були фактично витрачені згідно інструкцій.

Увечері ми назвали всі і сказали: «Що ви витрачали гроші і як щасливі зараз?» Що було витрачено гроші? Так як мова йде про студентів, більшість грошей, витрачених на себе, витрачали на дрібниці, такі як сережки і косметика. Одна жінка - сказав вона купила її niece a plush toy. Інші давали гроші бездомним. Starbucks (Starbucks кавовий ланцюг) відігравала величезну роль тут.

Якщо ви даєте студентам п'ять доларів, це кавові гроші. Зайдіть до Starbucks і проведіть свою п'ять, як вони можуть. Але деякі купили каву для себе, так як вони завжди робили, а інші сказали, що вони купили каву для когось ще. Що таке ж покупка, тільки ідеально підходить для себе або когось іншого. Що ми навчимося, коли ми назвали їх на ніч?Люди, які витрачали гроші на інших, стали щасливими. Люди, які витрачали гроші на себе, не змінилися. Вони не стали менш щасливими. Не вплине на них.Виявляється, що кількість грошей не грає велику роль. Люди вважали $20 набагато краще, ніж $5. Не важливо, скільки грошей ви витрачаєте.

Важливе, що треба витрачати на когось ще, а не себе.Ми побачимо це і знову, даючи людям гроші витрачати на інших, а не на себе. Звісно, ми говоримо про канадських студентів - не типовий зразок населення. Вони, як правило, досить багатство.

Так ми хотіли бачити, якщо цей експеримент може працювати в будь-якій точці світу, або це буде працювати тільки в процвітаючих країнах? Так ми вирішили піти в Уганда і зробити подібний експеримент. Але ми попросили людей в Канаді, "Щодо останнього часу ви витрачали гроші на себе або на інших". Опишіть, як ви відчуваєте. Як стати щасливим?

І в Уганді, наше питання було, "Згадайте останні гроші на себе або на інших і опишіть, як ви відчували." Тоді ми попросили їм, як вони були щасливими. В кінці ми отримали дивовижні результати. Є деякі загальні способи управління грошима, але є також культурні відмінності в тому, що люди роблять.

Наприклад, один хлопець в Уганді сказав нам: "Я назвав дівчину, яку я хотів дати." Він сказав, що він був «прославлений» Ось канадський хлопець. Історія дуже схожа. «Ми пішли в ресторан з дівчиною на вечерю. Далі ми пішли на кіно, але покинули рано і повернулися до неї за чашку чаю.Універсальність поведінки людини — ви витрачали гроші на іншу людину, ви приділили увагу їм.Може бути, ви мали щось на вашому розумі, можливо, не. Але потім ми помітили надзвичайні відмінності.

Давайте розглянемо ще два приклади. Ось жінка з Канади. Ми попросили її, "Щоб ви витрачали гроші на когось ще". Вона сказала, я купив подарунок для моєї мами. Я поїхав до солоду, купив подарунок і давав її мамі. Чудовий вид оленя. Подарунок друзям приємно. Тепер порівнювати це до оповідання жінки в Уганді. «Я ходив по вулиці і зустрілася з старим другом, сином якого мав малярію. Вони не мали грошей, але вони пішли до лікарні. Я дав свої гроші. Це не $10,000, це місцева валюта. Це насправді розмір палті. Є величезна різниця в мотивації. Це очевидна необхідність медичної допомоги, де гроші буквально рятують життя. В минулому я просто купую подарунок для моєї мами.

Побачимо, ЯкКоли ви витрачаєте гроші на інших людей, це набагато менш важливо, ніж те, що ви витрачаєте його на інших, щоб зробити себе щасливим.Це особливо важливо. Вам не доведеться нічого незвичайного робити з грошима.Ви можете зробити щось просте і дрібне, і все ж отримати задоволення від нього.Це приклади з двох країн. Ми хотіли розширити наш експеримент і, якщо це можливо, подивіться по всьому світу, щоб побачити, як гроші стосуються щастя.

Інститут Галуп, відомий своїми останніми політичними опитуваннями, дав нам ці дані. «Чи запрошують тебе в житті?»Ви можете побачити, як ці два аспекти відносяться до одного.

У будь-який час ми бачимо, що люди щасливі, коли вони дають гроші, ніж коли вони зберігають.

Що відбувається на роботі, де ми проводимо весь час, коли ми не з друзями і знайомими?

Ми вирішили перерватися в деякі компанії і зробити аналогічний експеримент. Це група представників продажів з Бельгії. Вони працюють в команді: вони йдуть в офісах лікарів і просять їх купити ліки. Ми можемо бачити, як добре працює, коли робота виконана командою.

У деяких групах ми дали гроші співробітникам і сказали,Ви можете витрачати гроші на себе, як вам подобається.й Цей сценарій ми використовували з студентами в Канаді. Повідомляємо інші групи:«Верез 15 євро. Зайдіть на одного з колег цього тижня. Купити щось в подарунок і подарувати їм.й Далі ми розглянемо, що відбувається. У нас є групи, які витрачають гроші на себе, і ми маємо алтруїчні групи, які ми надали гроші, щоб допомогти їх групі краще. Одна група, що приготована і купила піната (панята - це порожнистий іграшка, виготовлений з папір-маше або картону, наповненого різними солодкими, конфетті, сувенірами і сюрпризами). Потім вони зібралися разом, розім'ялися, що піната, і пучок цукерок впав на все місце. Це досить простий, простий веселощі, але думають про різницю між цією групою і тим, хто не зробив нічого подібного, просто взяти їх 15 євро, покласти їх в кишені, можливо, купити собі каву. І ця група зробила щось разом, як колектив, вони купили щось для себе, і всі вони насолоджувалися ним разом.

Ми також побачили, що алтруїчні групи продали більше груп, які витрачали гроші на себе.Подумайте про це: кожні 15 євро, які видають для особистого користування, люди кладуть в кишені і нічого нового.Ця поведінка не збагачується. Ви, швидше за все, втратите гроші через брак мотивації працювати важче. Але якщо ви даєте людям 15 євро, щоб витрачати на своїх коворкінгів, вони будуть працювати краще разом, і переваги інвестування, які гроші величезні. Ви, ймовірно, думаєте, що це, звичайно, чудовий.Але є одна ситуація, яка дуже важлива в публічній політиці, де не працює.

Тексти пісень, а це означає: І якщо я не довести, що ви зараз, ви не вірите слово, що я кажу. Я знаю, що кожен отримав бункер гру на їх розумі прямо зараз. Ми серйозно критикували і сказали, що якщо ми не доведемо, що наш підхід працює в командах bouncer, це все неспроможність.Так ми знайшли команди бенксистів, і ми покладемо наші люди в них. Ми зробили той самий експеримент з ними.У деяких командах ми дали гроші гравцям, щоб витратити на себе. В інших командах ми віддаємо гроші гравцям, щоб витратити на своїх командних Успіхи команд, які витратили гроші на себе, залишилися такими ж, як до експерименту. Команди, в яких гроші були витрачені на друзів, повністю трансформуються і навіть стали лідерами в кінці експерименту.

У всіх ситуаціях ми подивимося — у Вашому особистому житті, на роботі, навіть у ступінчастому чотиришаровому бігу — ми знайшли, що коли ви витрачаєте гроші на інших, ви отримуєте більше, ніж при витрачанні грошей на себе. Якщо ви думаєте, що гроші не можете купити щастя, ви просто витрачаєте це неправильно.Точка не буде купувати один продукт замість іншого в надії, що це зробить вас щасливим. Про те, що купити, і думати про те, що поділитися з іншими людьми.

На щастя, ми можемо допомогти вам з цим. DonorsChoose.org є некомерційною організацією, яка допомагає вчителям у бюджетних школах.

Публікуємо свої проекти на сайті. Я хотів би, щоб студенти читати Huckleberry Finn, але ми не маємо ніяких книг. Або, "Я потрібен мікроскоп для уроків науки, але у мене немає." Ми можемо купити ці речі для них. Вчителі та студенти нададуть подяку Вам листи. Щоб показати вам, як вони використовують мікроскоп. Це чудовий задум. Про те, як витрачати гроші на себе, і більше про те, як ваша п'ять або п'ятнадцять доларів може зробити інших людей щасливими. Ви знайдете, що ви зробили себе щасливим. Дякую. Видання

Веб-сайт: http://www.facebook.com

@Михайл Нортон

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: //wwwted.com/talks/michael_norton_how_to_buy_happiness/transcript?language=ru