Людмила Петрановська: Більшість теорій освіти - спекуляція

Психолог Людмила Петроновська розповів, як позбутися від провини перед дитиною, пояснили, чи можна подарувати студентам повну свободу і чому вам потрібні книжки з питань освіти.

Тепер батьки, з одного боку, почали звертати увагу на стосунки з дитиною, намагатися зупинитися і роздратування, стати більш уважним, а з іншого боку, постійно відчувати себе винним для кожного поломки, розсмоктування і минулих помилок. Що робити з ним? Як позбутися від цієї провини?

Так, це особняк сучасності, я використовую термін «парентальний невроз». Про все, що стосується дітей. Є ситуації, які зрозумілі – дитина хвора або щось серйозне, але турбується в основному через речі, які не позбавляють загрози – поведінка в школі, багато або мало часу витрачаю з дитиною і так далі.

р.

Якщо у нас є базова безпекова допомога батькам. Я думаю, що є багато факторів: є генеруючі фактори, тому що тепер люди стають молодими батьками, батьками яких, в свою чергу, часто позбавлені уваги в дитинстві. Ці поточні дідусь, один раз батьки, діяла агресія, blackmail, приниження, бо вони не були повністю дорослими.

Сьогодні молоді мами не хочуть цього, але як інакше вони не знають. Вони часто мають багато скарг про своїх батьків і всього стільки претензій про себе, тому що один раз ви піднімаєте бар занадто високий, він починає вдарити вам голову. І якщо батько сильно страждає через перемир'я від батьків або провини до своїх дітей, то це буде добре для нього, щоб пройти особисту терапію.

В цілому я думаю, що ми просто повинні розуміти, що всі наші ідеї про те, як підняти дітей відносні. 20 років тому вона була різною, і 20 років відтепер вона буде різною. І є багато країн і культур, де діти виховуються дуже різними способами, ніж ми, і діти ростуть там, і все добре.

І ми подивимося на них і думаємо — oh my God, ці діти ніколи не їсти суп, ті — туалет на вулиці, але ці діти вже працюють. Хтось буде дивитися на нас і думати – божевільний, до 12 років дитини на вулиці не допускається, годувати незрозуміло, що допускається батьківство. Це все досить відносне.

Суп зрозумілий, але мета будь-якого батька – підняти щасливу людину. А коли ви щасливі, чи є у вас туалет на вулиці або ви живете в триповерховому будинку, ви будете комфортні з собою.

О, добре, це також сучасна батьківська пастка: зробити дитину щасливою. Як ви навіть кладете на це? Уявіть, що хтось провів всі свої ресурси, щоб зробити вас щасливими, і у вас є осінній синець або нещастя любов.

Тексти пісень, а це означає: І ви відчуваєте, що це нещастя прямо зараз. Це, не тільки те, що ви відчуваєте себе поганим зараз - ви також можете бути припущені, нехай любили. Як ви можете переконатися, що ваша дитина щаслива? Він може мати підліткову депресію, розрив з коханою людиною, друг загинув, особисту кризу, або що-небудь!

Що про поняття контейнеризації? Саме для того, щоб навчити дитину якомога менш травматичним, як можна відчути, умовно, нещасливу любов і інші неприємності.

Немає, контейнеризація не турбувати менше. Це не для малюка, щоб вийти, щоб бути таким позитивним jerk - haha, всі померли, і я не піклуюся, тому що мій мама любила мене як дитина. Суть контейнеризації не повинна бути заміщеною, але людина в момент трагедії, розуміючи, що він не здатний впоратися з його досвідом, допоможе не пляшку горілки, а іншим людям і отримувати підтримку від них.

Зрозуміло, що дорослий має великий запас самодотримання, але якщо ситуація дійсно серйозна, здорова людина йде на живих людей, які можуть симпатізуватися з ним, а не висохнути таких як покупка, гроші, горілка. Контейнеризація є обов'язковим для того, щоб випробувати більш глибоко і повністю, і не сховатися від почуттів, не висувати їх, боятися, що ви не зможете впоратися.

Ну, якщо ви йдете на сучасну консультацію «право» виховання батьківства: тепер практично всі популярні психологи радять подарувати дитині якомога більше вибору, щоб не змусити навчатися, дати можливість відчути себе зацікавленими. Чи є спосіб подолання цієї свободи?

Я не думаю, що є рецептом для всіх. Заготівля і не захоплюючи все має ціну. Якщо ви змусите, то, по-перше, це нудно, займає час і зусилля, і по-друге, ви позбавите дитину можливості зробити самостійні вибірки, а, крім того, зіпсувати стосунки з ним. Якщо ви не змусите, вибір може бути переповнений для дитини, викликати його тривогу.

Наскільки це ризик, які проблеми накопичуються, і дитина буде скаргатися про те, чому вони кажуть, що він не змушений закінчити свої дослідження і він не отримав краще освіти. Дитина є невід'ємною суб'єктивністю, він ще не повністю суб'єктивний і не повністю суб'єктивний. З немовлятами ми не запитуємо питання вибору - зрозуміло, що така дитина ще не піддається темі, а максимальна свобода, яку ми можемо дати йому, щоб годувати не погодинно, але на вимогу.

Але ми хочемо, щоб дитина стала повно суб’єктивною віком від 18 років – він міг приймати рішення, вибрати професію, дружину, спосіб життя. Тобто, весь час між невідповідністю і 18 слід проводити на формуванні суб’єктивності. Але дитина не має датчика на голову, що б вказати його стан готовності приймати рішення - сьогодні він 37 відсотків готовий, але вже 62. Тому завдання батьків завжди зрозуміти, як дитина може приймати рішення зараз.

р.

Складний. Критерії тут незнімаються, і ми завжди неправильно. Деякі люди думають, що дитина менша, ніж він дійсно, вони контролюють і доглядають, де не потрібно. Вони дадуть їм дуже велику свободу і відповідальність, і вони не виправдуються, і вони відчувають себе тривожними і покинутими. Не існує способу обчислення готовності цього рішення на конкретній дитині.

Ось вам потрібно постійне включення і можливість гнучкого маневрування - якщо ви бачите, що ви покинути дитину і він якось дуже сильно відсмоктував, відставивши в школі, плутати, потім потрібно додати невелику присутність, а для обмеження свободи вибору. Якщо ви бачите, що ваш контроль вже отримав його і він може впоратися самостійно - вимкніть, дайте більше свободи. Зробіть помилки і виправте помилки.

Чи є це, як жити без провини, коли батько має таку величезну відповідальність? Він дав свободу - дитина стала чуйною, подразненою - доросла дочка страждає від небезпеки, змушена вчитися - зіпсувала відносини. У будь-якому випадку, якщо ви повернетеся, є багато шкоди від батьків!

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. На заході була особливість 70-х - там все в світі було пояснено вихованням, від аутизму до гіперактивності і астми. Висвітлення неофітів у розвитку психології. Такі пояснювальні схеми є дуже потужними, тому що в такому випадку ви можете пояснити масами що завгодно.

Будь-який прояв людини можна пояснити материнською освітою. У будь-яких відносинах хтось завжди дробиться, не завжди чуйний або щось. З кожним з батьків завжди є щось для того, щоб пережити себе, потім будь-які шоли дитини можна пояснити тим, що ви підніг або переросли. І ці схеми мають неймовірну магію, вони завжди легко вірять. Але як працює напевно – ніхто не знає.

Для таких вимог є надійними, нам потрібні дослідження, які просто неможливо проводити. Ми не можемо прийняти таку ж дитину і зробити його жити цілим життям з матір'ю, яка була сердитися і кричуща, а потім повернути його назад до занурення і дати йому іншої матері.

Не можна порівняти його з іншою дитиною, яка мала все в житті, точно так само, тільки мама не дала. Це повинно бути сотні тисяч зразків. А також відокремлений: ця мати припливала, і тому він, наприклад, був гіперактивним, або він був гіперактивним, і тому мама вичерпана і кричить.

Важливо пам'ятати, що багато чого говорить про батьківський вплив на дітей, в тому числі про те, що я кажу, є спекуляція і узагальнення. Ми не маємо надійного дослідження. Вони, ймовірно, будуть там деякі дні, тому що, наприклад, є зростаюче тіло досліджень, які зосереджені на прямій спостереженні мозкової активності.

Ймовірно, як тільки можна відстежити реакції людини безпосередньо, ми дізнаємося більше про причинні зв'язки в батьківстві. Але поки більшість теорій освіти і розвитку є спекуляції. Це не означає, що не працює і не працює – значить, ставлення батьків до батьківських книг повинно бути строго споживачеві.

Якщо я читаю цю книгу, і я хочу, щоб піти, і поцікавити дитину, хочу змінити, так що це право для мене. Якщо я відчував себе винним і жахливим після цієї книги і хочу повісити себе, це не підходить мені. Тому, на мій погляд, все, що робить батьківське покарання і нещастя шкідливе для дитини.

І все, що робить батька більш спокійним і впевненим у собі. Важливо після читання книги про освіту, щоб відчути тепло і ніжність дитині, а не тривогу в жанрі «як запобігти його від занурення» або «як не зробити його невротичним. й

До речі, буває, що в одній родині виростають зовсім різні діти. Наприклад, один студент і інший сидить на комп'ютері весь день. Виявляється, що не все пов'язано з поведінкою батьків.

Наприклад, так, діти виросли в одній сім'ї, але коли перший народився, батьки були спокійними і щасливими, і коли другий з'явився, з'явилися проблеми з грошима. Завжди різний контекст. І той самий захід завжди впливає на різні діти.

Плюс, діти в одній родині часто несвідомо розподіляють функції між собою: Я буду мати радість, і я буду гордість, і я буду робити так, щоб батьки не розслабилися. Не все залежить від батьків. Ми є людськими істотами, ми маємо вільні, ми маємо персональні характеристики, ми не працюємо, в яких ви можете встановити однаковий алгоритм.

Гаразд, але є мінімальна програма, яка повинна робити доброго батька? Зрозуміло, що вдарив дитину неприпустимо. Що не так зрозуміло?

Все, що потрібно для батьків, щоб жити своїм життям і бути уважним для своєї дитини. Що не означає, що ви повинні зробити все, що ви хочете, і завжди будете там. Завжди зберігайте канал зв'язку. Якщо ви бачите, що ваша дитина потребує вашої допомоги, вам потрібно бути готовим, щоб викинути все і бути з ним.

Чи є Kindergarten дійсно Необхідний? 20 фраз, які мати не варто сказати її дорослій дочці

Але потрібно включати цей режим в дуже серйозні моменти. Уявіть, що буде відбуватися, якщо ми зустрілися з усіма потребами наших дітей і переконалися, що вони ніколи не постраждали? Пам'ятайте, в мультфільмі "Вал-Е": космічний корабель-санаторій, який оселився людей, є такою ідеальною матір'ю, захищаючи їх від найменших неприємностей.

В результаті люди перетворилися в жирні блохи, не в змозі навіть ходити і росити їжу самостійно. Що ми хочемо. В цілому, головне - завжди пам'ятати, що діти не даються нам в твердій праці, але для радості - це ціла точка.

Автор: Людмила Петрівна

Джерело: ezhikezhik.ru/review/bol-sinstvo-teorij-vospitania-eto-spekulacii