Шайтан-Медвен або Чертова Лещаниця

Сатан-Медвен або Девельський сходин був надійним і дуже важливим гірським пасом для місцевого населення Головного діапазону Кримських гір. З Нової кам’яної доби з’явився Кримський передгір’я з Південний берег. Але гірський прохід був досить складний, і можна сміливо уявити, як втомлений і обтяжливий мандрівник багаторазово розсіяний і запам'ятався відчай на складних ділянках скелі, по яких відкладені сходи Девіла. Займіть кримську татарську назву Сатан-Медвен (Шатан - девіл, Мердвен - сходи). Неприємне ім'я демоніки, повне таємничість і жах, але це викликає мандрівника самому, приваблюючи магію таємничості.

390994

Чому збудована в горах диявола? По-перше, скелястий бар’єр Південного діапазону не тільки захищений Південний берег від холодних північних вітрів, але й подається кам’яною стіною зі скелястими і абісами, неприпустимими для маринованих загарбників. Але були гірські доріжки і дороги, де вагон, пішохода і кінь може пройти, і які б зв'язали південь і північ півострова.

Цей природний прохід серед скель між високими скелями Мердвен-Кай і Балчик-Кай подається як вузька гора, де люди заклали кам'яний сходинок і використовували його до останнього століття, поки дорога через Байдарські ворота були побудовані.

Висота проходу становить 578 м над рівнем моря; довжина становить близько кілометра. Здавалося б, не до самої сходинки, але до цілого горжа, гірський амфітеатр з грізними і суворими скелями, по-справжньому діаболічним рельєфом придумав таке ім'я апта. Але в той же час був найзручніший прохід від Ялти до Севастополя, до тих пір, поки не були побудовані сучасні дороги.

Сатан або сходова шафа девіла - це не тільки зручне проходження до Яїли на кроках і платформах. Всмоктує всі рельєфи обмотки і крутий шлях. За люмпом на краю Мурдвена Кай починає знамениту раму сходів Девіла, круто збиравшись до пасу. петлями вітру Devil по природній кам'яній блоці внизу грядки і по поличках і карнизах Мердвен-Кай. У деяких місцях необхідно зрізати до півметра вапняка, а чоловік тут працював міцно, зішкребуючи підводи, розширивши дорогу серед каменів, споруджуючи підгини - зберігають стіни.

5457797

Джерело: /users/104