Фінський художник Яакко Перну створює оригінальні скульптури та установки на більш ніж двадцять років. Що митець точно визначає англійську фразу «ландське мистецтво» (напрямок сучасного мистецтва, де використовуються натуральні матеріали як сировина; земля, камені тощо, структури з них найчастіше монументальні).
Яакко створює свої масштабні роботи з органічних матеріалів, які, крім своєї природної краси, є дуже економним і повністю відображають погляди художника на творчий процес. На жаль, художник працює за межами рідної Фінляндії, переважно в Канаді та Європі.
Концепція арт-об’єктів знаходиться навколо стилістичних протиріччя. Матеріали Перн використовують також "арагу" один з одним: тверді тверді елементи, що з'єднуються з напівпрозорим і світлом. Багато робіт Перну ностальгічно відносять його на сільську сторону Східної Фінляндії, де він провів свій дитинство. Як дитина, він часто спостерігав батька роботу з деревом. Ці спостереження відображаються в багатьох арт-об’єктах Перна.
В основному митець використовує в своїй роботі гілки дерев (часто - верби), вміло плетемо їх разом. Ідеї для моїх робіт, говорить художник, приходять раптово, іноді, беручи мене несподівано. Я люблю створювати скульптури таким чином, щоб вони виглядали органічно не тільки в галереї. Для мене важливо, щоб людина, яка випадково стомлює на скульптурах, скажімо, в лісі або в полі, не дивно помилитися їх для частини пейзажу, адже улюблена тема «Вплив людини на природу і вплив природи на людину. й
Серед шанувальників зовнішньої установки ми можемо згадати дизайнери від Numen/For Use Association. Для їх інтерактивної установки, що нагадує гігантську веб-сторінку, використовується спеціальний міцний кицька. Клейна стрічка була загортана навколо стовпів, балок і дерев, які подаються фундаментами конструкції. Цікаво, що установка абсолютно інтерактивна: в тонких тунелях можна сміливо переходити, як дітям, так і дорослим, адже за словами творців, дизайн повинен витримати вагу людини.
Джерело: антигород.com/jaakko-pernu-so-svoim-lend-art-skulpturami/