Станція сортування сміття в Рудно або сортується вручну

Рудно - невелике село в центрі Польщі. 19 гмінових відходів обробляється тут (Польський гмина – це невелика сільська ділянка з сіл або міста). Інформація про станцію в Рудно досить добре представлена в Інтернеті, тому я планував відвідати його в Мінську. На місяць раніше я відправив листа, запитавши на відвідування. Скільки таких листів не підрахували. Ні з них прийшли з Польщі або Литви. Він був трохи хвилюючим, але я думав, що я пішов, і ми з'ясували його. Поїздка повинна бути пригодою.

Щоб отримати до цієї станції допоміг мені справу, що відбувається так багато в подорожі. Директор станції був знайомий з батьком Мартіна, цитлистом, який я залишився на ніч у місті Острода. Мартін знав мету моєї поїздки і допоміг організувати тур з режисером. Так все вийшло просто, приємно і цікаво.

Село Рудно знаходиться в 15 кілометрах від Остроди. Для організації заводу «Рудь» обрано, оскільки він є еквівалентним з основних «посадових міст». Це зменшує витрати на перевезення. Дорога до с. вистилається вапняними алеями, тому дуже приємно їхати на цей гарячий день. Прибуваючи в самому селищі, я був навіть трохи плутаним - нічого не зраджував наявність полігонів. Чистий і тихий. Не можна запитати на напрямки.

Я вирішив вибрати дорогу з кращим асфальтом і через кілька кілометрів я зрозумів, що я був правим. Вони чекали мене на проході, і практично відразу ж наказав директор станції Томаш. Це те, що я любив про поляки, бо вони не відчували або бояться: «Пан хоче побачити нашу станцію? Не проблема!

Починаємо наш тур.

Компанія «ЗУОК» - компанія з управління польськими відходами.

Територія станції сортування відходів. Ліворуч - це сортова лінійна будівля. На горизонті знаходиться новий відвал несортованого сміття. Стара полігонка, яка зараз зростає. Він вже закритий і вкритий землею.

Технологічна схема була дуже проста. Не існує жорсткої автоматизації тут, як в Ельці, так і ручна робота рясно використовується.

Витончене скло, зібране в окремих контейнерах, потрапляє в окрему кришку і не потрапляє на транспортер. Не сортувати за кольором. Таке сортування коштує дорого і не окупається - вигідніше продати змішану.

У магазині здійснюється сортування відходів. В комплекті конвеєрних ліній є обладнання:

Всі решти сміття з контейнерів «сухий» розмежуються в отриманому бункері. Перед транспортуванням не натискається, тому його відразу вводять транспортер. Він використовує бульдозер і контроль людини.

Стартовий конвеєр:

Як в Ельці спочатку використовується великий барабан поділу. Він виводить дрібне сміття, він не хоче мені з ним, і з нього мало сенсу. В результаті сепаратора:

Решта транспортера подається в ручне сортування номерів. Майже всі сортувальні роботи виконуються людьми:

Кожен оператор вибирає один вид сміття і перекидає його в «зворотний ящик»

Бункери під коробку:

Бункери з безбарвною ПЕТ пляшки:

Сортування здійснюється послідовно в декількох кроках:

Обід ламка. Гарбаж чекає долі.

Контейнери для рідкого сміття:

Відходи токсиків відносяться:

Станція має єдиний автоматизований засіб сортування сміття. Тут, запрограмовано для видалення поліетиленових пакетів, хоча його можна переконфігурувати на інший тип сміття. Робот вимагає багато повітря і тому його потужність гідна - 40 кВт.

Останній етап ручного перевірки - тільки папір залишається на стрічці:

Це прес-стрічка. Стрічка одна - є багато типів отриманих. Прес використовується в свою чергу.

Прес робить ці чаші:

Товари, готові до відправлення. Згідно з Томашом, для продажу вторинних ресурсів вдається отримати лише близько 10 відсотків коштів, необхідних для роботи станції. Решта оплачується населенням за надання послуг з перевезення сміття.

Система фільтрації постійно відволікає повітря від робочого місця і проціджує її перед тим, як її видалити в атмосферу. Томаш не дуже лаціна, щоб відкрити один з них і показати, що був всередині. Далі, дійсно, ми обидва чхли довго.

Автоматизація в магазині, як я сказав, практично немає. Шафа розподілу.

У фоні є величезний відвал того, що не можна сортувати:

Тут вантажівки промивають перед своїми рейками «для преси».

Вода після миття очищається і знову використовується. Не можна просто залити її так.

Нові контейнери для збору сміття, які будуть відправлені в місто:

Стара пельменя знаходиться поруч. Вже закрито і ви можете спробувати отримати біогаз, але через його порівняно невеликий розмір обсяг видобутку газу буде невеликим і овецьком не варто робити. Метан випускають в атмосферу. Але коштами є більш економічно вигідні і виявляються всюди. Починаємо будувати його в Рудно.

В цілому станція була дуже простою, без дзвоника та автоматики комп'ютерів.

Пан Томаш - людина, на фоні підставки з пальцями рук 19 хваса, що робить очищувач.

Джерело: green-journey.com