422
Німецький Кліменко: Росія має хороший китайський інтернет
Власник порталу liveinternet.ru Німецький Кліменко
Фотографія: Євген Дудін/Комерсант
Німецький Кліменко, один з «зловлених батьків» Рунета, власник знаменитого LiveInternet і MediaMetrics, про те, як Snowden вплинуло на Путін, чому китайська інтернет неминуча в Росії і що хороше життя знаходиться в столі, – в інтерв'ю з газетою. Ру.
Вся історія почалася з Снігука. Що ви очікуєте від цієї осені? Чи можна очікувати щось інше? Дума вже обговорює обмеження іноземних участі у російських ЗМІ.
- Я не знаю, що ще вони прийдуть, але це дуже зрозуміло, чому це відбувається.
- Чому?
- Безпека. Google дуже добре знає про нас. Давайте припустимо, що люди в нашій Міноборони сидять і закатуються в облікові записи Google від їх IP. Ви можете взяти IP-адресу, зв'язавшись з ним в обліковий запис і дотримуватися особи. Ви навіть не познайомитеся, просто дізнаєтесь, що ви працюєте на п'ятому поверсі Міністерства оборони, живете в Буковелі, лікуйте свою матір в Ізраїлі.
Це своєрідна інформація, яка використовується для отримання великої складності. І ось вони приносять на плащ з блакитним каменем. І виникає питання: якщо у нас немає нічого захистити, то незалежно від чого. Але держава чітко вважає, що вона має щось для захисту.
Вся історія почалася з Снігука. Я сказав, що після того, як Путін усвідомлює, скільки ви можете дізнатися про людину через Інтернет, ми відразу знайдемо за завісу. Це ціла історія, яка зараз відбувається.
до Ми не задоволені тим, що CIA і Pentagon може знати щось про нас, і ми даємо цю інформацію на наші спеціальні послуги.
ДІА та Пентагон мають доступ до даних, які не можуть бути, але хочуть.
до Але чому це обов'язково позначається на свободі отримання та непрозорої інформації?
до Поки я думаю, що ніхто не болить.
- Ключове слово тепер.
до Ви бачите, я приймаю позицію філістану. Я не маю чіпа в моїй голові, що змушує мене відразу пам'ятати мій 37-й рік. Я хвилююсь, що в великій мережі кафе знімається з меню запіканка з бараниною. Чи прочитає правозастосунок, що мене не турбує. Я не маю прогнозу "немовля".
Я розумію, яка влада хоче. Google відповідав 30 000 запитів від правоохоронних органів США минулого року і ніхто не від нас.
- Скільки користувачів Інтернету задоволені запитами?
- Ми не публікуємо дані.
- Точно.
- Я знаю, що це одноручна бавовна. Однак існує проблема з юрисдикцією. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Яндекс каже, що на території України, як локалізований партнер, необхідно дотримуватися законів України. Для чого наші депутати кажуть: але ви російська компанія! А Google, прийшовши на територію РФ і опрацьовуючи тут, необхідно дотримуватися законів Росії? Це логіка держави.
У Google і Facebook є велика кількість бізнесу в Росії, але вони не обіймають наші тіла. Зрозуміло, ці органи розщеплюють, кровососи. Але ми не говоримо про це зараз, але про те, що, прийшовши на іноземну територію, необхідно дотримуватися закону.
Шуттінг іноземного Інтернет п'ять хвилин геморой і це його. Тоді, з причин безпеки, ми повинні реалізувати ідею Juche – забути про глобальний світ і створити власні дата-центри, сервери, перейти на вітчизняне програмне забезпечення і проріз Apple.
до Не свербіж. Я говорю, що «Китайська модель» є єдиною, яка буде поширюватися по всьому світу. Європа вже давно йде про спеціальний інтернет для держави, тільки коли кожен є для свободи, щоб сказати, що це не дивно.
- Чому німці говорять так просто після настання снігу?
до У середні віки в Європі був процес закриття, тепер він відбудеться в Інтернеті. Китайський варіант практично неминучий. Це віртуальний простір, який коштує багато грошей.
У США з’ясували, що вони не мають ніякого контролю над ним і тепер прагнуть повернути її назад. Ви кажете Yandex. Якщо Google хоче вбити його, Яндекс буде довго.
до Ви можете зробити ще простіше: закрити Facebook, Google, залишити рідний, домашній
до Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Я впевнений, що якщо не було Ходорковського замість Путіна, все буде таким же. Я бачив спроби обговорити з Google. «Ми не можемо нічого не відмовляти за вашим запитом, тому що ми розірвали закон США». Що означає? Давайте мені дати вам простий приклад. Я вбивця, ти клієнт.
до Який великий приклад...
- У вас і я gmail. Ви сказали мені лякати Петров. Ми обговоримо розмір. Я його спійманий, я сказав, що ви клієнт, і є докази в gmail. Суд каже, що якщо це підробка? Вам потрібно запитати Google для перевірки: що саме з цього iPhone на 14:23 було відправлено цей лист. Що говорить Google? "Я не можу відповісти на ці питання." І ви не можете в'язати, тому що не вистачає доказів.
до Дякую вам дуже багато, я впевнений у собі.
до Чи можете ви уявити, скільки вбивців, дилерів наркотиків, просто шампанів жити в мережах? І ця проблема повинна бути адресована.
Китай зробив наступне: Google погоджується відповісти на запитання — працює в Китаї, не погоджується — не працює. Я думаю, що це те ж саме буде нам.
- Коли?
до У році два, три. Можливі більш швидко за рахунок санкцій. В цілому, щоб закрити зовнішній інтернет п'ять хвилин геморой і це його. Візьміть і відключити домени com. 90 відсотків користувачів не помітять це, вони живуть в зоні «руб». Це важко зробити брандмауер, як китайський. Це, відповідно до деяких оцінок, 300-500 млн. дол. США.
- З ваших слів слідувати, що Інтернет не тільки безпека, але і багато грошей.
до Важливо. Дивитися, є провайдери. Інтернет не просто блоги і сайти, це багато обладнання. Так компанія інвестує багато грошей, і які бенефіціари? Яндекс, Клименко. Мізуліна в деяких чудесних рішеннях, запропонованих зробити винятковий список сайтів для використання. Що відбувається в цьому випадку? У мережі Інтернет стає оператором ринку. З'являються кнопки «Майстер» Органи влади формують і контролює громадську думку, а власник мережі не Клименко або Яндекс, а стан як «власник частот». Чому? Користь стоячих в стилі багато: регулярне годування, можливо, хороша музика буде виглядати. Капіталізація підвищиться.
«Аркади, чому ви не пішли до Мізуліни? Яка чудова перспектива чекає нас... Повідомляємо мене, в минулому році, особливо в зв'язку з Україною, здається, що Рунець наповнений всіма сортами ботів, тролів і пеклів знає хто. Де все це приходять з?
до Ви не бачили.
- Як відрізнити простий вираз людини від винахідливої провокації?
- Побачити, перед тим як була газета "Правда", а біля входу сіли бабусі. А їх інформація була найнадійнішою в цей час. Ми завжди дізналися, коли маяк з'явився в Москві. Ми дізналися про вантаж-200 з Афганістану. Вивчився про крапку ескалатора в метро. Як правило, на тиждень, але інформація була надійною. Тепер ми повторюємо цю історію в Інтернеті. Що ми не маємо двох років тому був інформаційний мережа. Ось блогери, які довіряють, які мають 5-6 тисяч друзів. Якщо я пишу про балету зараз, я не втратию інформацію, кожен знає, що компетентність Клименко є банками, інтернетом і ЗМІ. Ці центри компетенції були сформовані, і так як ніхто не займається фактичним пошуком в Інтернеті, а швидкість поширення цієї інформації величезна, то це те, як все відбувається.
Боти завжди були на Twitter, я думаю, 90 відсотків від них, хоча вони кажуть лише 30 відсотків. У той же Facebook, до речі, не так багато ботів, в Vkontakte не так багато. В іншому випадку, як вони були засобами маніпуляції розуму, вони залишилися.
Так що ви йдете про те, що це не те, що історія бота, це швидкість, на якій поширюється інформація. Хвилі миттєво дисперговані і вибухові. Псковські паратроопери, Російське море, вбивство Стрелькова, смерть Януковича.
до І як може звичайну людину відрізняти надійну інформацію від ненадійної інформації? Що можна довіряти онлайн?
- Відповідність непросто. Для навчання є слово. Це як фінансова грамотність. 15 років тому люди продавали квартири, купуючи MMM акції. Неможливе навчання фінансової грамотності без ММММ. Грандпа завжди має йти з ладу. Поступово людина починає розуміти, що кредит є, складний інтерес.
Автомобільне навчання. На жаль, у нас було близько 30 000 людей, які загиближають на наших дорогах на рік. Але кількість автомобілів зростає і кількість загиблих не є! Це означає, що люди навчаються їздити. Що таке інтернет. Це займає десятки років, якщо не є століттями, щоб навчити демократії.
В цілому, одна з проблем, я думаю, є те, що представники інтернет-спільноти повинні поговорити з урядовими посадовими особами. На зустрічі з Путіном кілька місяців тому. Я кажу, що треба не тільки з Путіном, але і з депутатами і сенаторами, щоб спілкуватися і пояснити їх. Наша галузь ніколи не було про роз’яснення та лобіювання. Я сказав Волозху, «Аркади, чому ви не пішли в Мізуліну? й
Закони, які з'являються вище, не є собачими, я впевнений, що було щось, що може бути змінено, додано, «зрівняти» в одному з блогерів. Волосся на Мізуліну.
Також потрібно розуміти, коли береться інформаційна війна, психологія. Коли з'явилася історія про амфору, я назвав поважним ТВ босом. Я не зазвичай це, ви знаєте, ми друзі, діти говорять, це як вішалка запитує, "Погляд, коли ви зрізаєте голову, як ви відчуваєте?" А потім він здав і назвав. Він сказав: "Чи не для вас, чому ти дивився? І я раптом думав, що це дійсно не для мене. Існують різні технології для різних соціальних груп.
до Що означає? Тексти пісень, а це означає: Чи ми всі йдуть в божевільний будинок, боротьба або втратити наше почуття реальності?
до Чи пам'ятаєте Кашпіровський у 1990-х роках? Одного дня другу шахти, що називаються в середині ночі, і сказав, що він мав рубці. Ви вітаєте. І другу ходи в офіс, що зношує кришку в спеку. Я жартував йому: «Ви скринете себе від іноземців?» І сказав він: "Як ви знаєте?" Він зняв свою шапку і там фольга. Він додав, «Горбачова йде на голову...»
Чи можна ви уявити, скільки змін, наша країна переживала за останні 25 років? Для деяких, телебачення було цікаво 30 років тому. Або ж тут на західних сторінках жив 15 років, вони є в кіно, серіалі. У нас є стрибки і відразу замінені на мобільні телефони. Уявіть швидкість зміни!
У мене є друзі, які у віці 50 років, раптом стали релігійними. Люди не можуть витримати стрес життя, інформаційний прес. У нас все стискається в житті, в сприйнятті. Якими роками відбувалися і покоління в інших країнах. І для цього дуже складно.
Прочитати новини і зробити висновок: кошмар. - Послухайте, ви сказали про себе і Yandex, про тих, хто займається апаратними і розподільними кнопками. Де в світі є виробником контенту?
- Я хочу порадувати вас - ви не несете ніякої небезпеки. З нами є змагання. У мене є послуга, всі послуги мають основну проблему – вони можуть бути повторені. Зміст не може бути реплікований. Ви постраждаєте трохи від іншого: автори стануть незалежними. Вибрано журналісти. І тепер є журналіст, він має п'ять тисяч вподобань, і він може вибрати де писати. Ви стаєте агрегаторами хороших авторів.
Але ваша ніша важко зайняти. Не можна повторювати «Комсомолка», «Ведомости», «Газета». Якщо було запропоновано певну суму грошей, я віддаю перевагу зробити Яндекс. Видання контенту – це абсолютно інша пісня.
до Як ви бачите Інтернет в Росії, скажеш, в 2017 році? Якщо, звичайно, він все ще має...
до Тут буде хороший китайський інтернет. «Путиноїд». Я сперечався з дочкою мого друга: «Саша, розповісти мені, 20 років, не всі, що ви почали жити краще?» Дійсно. І сказав: "Саша, не читає газет." Я знаю, що ми не можемо зробити це. Так ми читаємо новини, ми формуємо ідею того, що відбувається з новинного потоку, і робимо висновок: кошмар. І якщо ви берете звичайною, ненав'язаною особою, яка їсть примітивно, сну, напої, турботи про те, що запіканка він їсть, то для нього щороку згасити мене, вона дійсно отримує краще і краще.
до І переваги стоячого в стилі багато: регулярне годування, можливо, хороша музика буде виглядати.
Джерело: gazeta.ru
Джерело: /users/1077