Сонячний імпульс: Чи можна літати по всьому світу без палива?

Проекти Solar Impulse і ABB у 2014 році кік-стартували історичну навігацію літака, яка повністю працює на сонячній потужності. творці сподіваються надихнути майбутніх поколінь вирішувати проблеми споживання енергії та палива.

Авіаперевізник тепер на шляху, пілотований Bertrand Piccard і Andre Borschberg, а також три інженери ABB. Ми поговорили з пілотами і дізналися, як йде поїздка, як довго вона буде летіти по всьому світу і чи можна жити від енергії сонця.

- Чому ви вирішили літати?

Бертранда Піккарт: Після того, як мій перший повітряний похід по всьому світу, я зрозумів, що я мав знайти спосіб, щоб отримати по всьому світу, не залежно від палива. Я поєднався з моїм другом Андрієм Боршбергом, підприємцем і інженером, щоб створити сонячний імпульс, літак, який може літати день і ніч без палива і тільки живлення сонячної енергії. «Що ми робимо з сонячним імпульсом – це чудова демонстрація технології, що дозволяє нам концентрувати енергію та використовувати відновлювану енергію. й

Андре Боршберг: Ми працюємо над технологіями та водночас цікавими людьми. Найголовніше – надихнути майбутніх поколінь. Коли я бачу дітей і студентів, які приїхали сюди, шукаючи їх сяючі очі на цій площині, я розумію, що це винагорода за роботу, яку ми витратили 12 років.

- Опишіть технічні характеристики літака. Як перезаряджаються батареї?

Андре Боршберг: Літак поглинає всю необхідну енергію від сонячних батарей. Ці клітини перетворюють сонячні промені в електрику, щоб синхронізувати двигун і перезаряджати акумулятори, щоб літак міг літати всю ніч. Таким чином, літак може літати в день і ніч без палива, таким чином, робить ідею нескінченного рейсу більш реалістичним - хоча в неплавній погоді ми природно повинні йти на посадку.

Габаритний зображення

André Borschberg і Bertrand Piccard, 浜у 灞 绀

Максимальна швидкість, при якій літак може літати 90.7 км / год. У повітрі швидкість значно залежить від переважаючих вітрів. З точки зору літаків ми повинні вибрати між тривалістю і швидкістю - ми обрали тривалість. Політ може бути безперервним, тому що нам не потрібно заправка. У літаку можна повітати весь час, але, звичайно, пілот не так міцний.

Сонячні панелі розташовані на крилах, фюзеляжу та горизонтальній сантехніці літака. Вони забезпечують оптимальний баланс між легкістю, гнучкістю та ефективністю; сонячними панелями шириною 1 метра, відокремленими просторами і підтримуються гнучкою структурою, тому вони плавають на жорстких частинах конструкції крила. Зібрані сонячними панелями енергії зберігаються в чотирьох 70-літрових літієвих полімерних батареях, їх щільність енергії оптимізована до 260 Вт / кг. Загальна вага становить 633 кг, або більше чверть загальної ваги літака.

Обсяг енергозберігання порівняно скромний, і нам потрібно зробити більше досліджень для зменшення споживання енергії. Таким чином, проект є переважно демонстрацією енергозбереження, яка може бути досягнута з наявними технологіями.

до Ви вже протікали по США на попередній версії літака. Чи існують труднощі під час цього рейсу?

Андре Боршберг: Місія була більш складною, ніж ми очікували, особливо через складні погодні умови, але ми готові вирішувати будь-які проблеми. Земельна ділянка в аеропорту Даллас дуже складна через сильні вітри і, звичайно, останній рейс був напружений через отвір в нижній лівій крилі. Тим не менш, вона доведе міцність літака, так як вона з часом згасає вітер навіть з несправним крилом.

- Розкажіть про щоденне життя на площині.

Андре Боршберг: На додаток до пілотних обов'язків, у мене є предмети на моєму графіку, такі як відпочинок, харчування та вправи. Крім того, я завжди підключений до управління місія супутником, щоб слідувати інструкціям пілота. Я також можу спілкуватися з медіа та громадськістю через додатки iPad, такі як Twitter.

р.

Solar Impulse Abb, © AP/East Новини

Ми не можемо спати, якщо ми літаємо над заселеними ділянками, тому ми розробили техніки для відпочинку під час змії. Bertrand використовує техніки самогіпнозу, і я роблю йога. За океанами можна зазирнути на короткий час, але максимум 20 хвилин, так як площина в цей час летить на автопіло.

- Як довго ви будете літати по всьому світу?

Андре Боршберг: Поїздка по всьому світу - шлях від 35,000 кілометрів. Незважаючи на те, що рейс чотирикутний, Бертран і я накопичив близько 500 годин польоту понад 5 місяців в крихітній кабіні сонячного імпульсу 2. Літак потребує гарної погоди літати. Метеорологи аналізують прогноз погоди, щоб знайти правильний час і вигідний маршрут для польоту, а контролери повітряних перевезень координують шлях польоту з обласними центрами управління, математики розраховують параметри польоту на основі метеорологічних даних, а також кількість сонячних променів і повітря для обмеження руху.

- Чи будуть сонячні батареї відігравати важливу роль в авіації?

Андре Боршберг: Сонячні безпілотники можуть використовуватися як телекомунікаційні платформи, він дешевше, ніж супутники. Ми обов’язково побачимо локальні сонячні літаки. Ми не можемо сказати, що комерційний літак такого роду з'явиться в будь-який час, але ми повинні пам'ятати приклади минулого. У 1903 році, коли брати Wright успішно вилетять свою площину на відстані 200 метрів, могли уявити, що 24 роки Ліндберг перехрестить Атлантичний океан? Він був окремо на борту, і через 30 років, авіалайнери перевозили 200 пасажирів, роблячи таку ж подорож в 8 годин, з двома людьми, що йдуть на місяць!

до Що Основна для вас в проекті – перетворювати поле чистих технологій або змінити ставлення людей до споживання енергії?

Бертранда Піккарт: Ми хочемо показати, що ми можемо досягти неймовірних речей з відновлюваною енергією та чистими технологіями та надихнути якомога більше людей, які можуть використовувати ці технології, а також у їхньому житті, щоб зменшити кількість споживаних енергії у світі та викидах CO2. Сьогодні це можливо завдяки тому ж типу технології в сонячному імпульсі. Все про зміну клімату в умовах величезної проблеми. Ми хочемо сказати, що зміна клімату є фантастичною можливістю для нових рішень, нових чистих технологій. Не тільки ми захищаємо навколишнє середовище, але ми також створюємо робочі місця, корисну промисловість, відкриваємо нові ринки і підтримуємо зростання.

浜у 涓 蹇

Ви можете використовувати однакову технологію, що і нам. Це не футуристична або секретна технологія – вона доступна всім: тим же сонячним панелями, тим самим світлодіодним освітленням, тим самими будівельними матеріалами, тим самими ІТ-програмами. Ви також можете використовувати його в повсякденному житті для автомобілів, будинків, опалення, охолодження або освітлювальних систем. Цей літак показує, що все можливе з точки зору енергоефективності, аеродинамічної продуктивності, легкості та міцності матеріалів. Ми використовуємо матеріали, які можна використовувати в усіх будинках і побутових приладах. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: теоріяandpractice.ru