Лев Лурі: Одягаємо дітей в холодній воді, потім в гарячій воді.

Журналіст, історик і засновник класичної гімназії в Санкт-Петербурзі Лев Лурі Він пояснив, чому домашня освіта є ідіоцитом, чому сучасні школярі потребують греки і чим потрібна дитина для успішного майбутнього.

- Розкажіть про 610-му класичному гімназію, який ви заснували 27 років тому: що сталося і що не було?

- Так як «80-ті роки я йшлося, і багато моїх друзів теж. І, звичайно, ми спостерігали рівень підготовки здобувачів і, найголовніше, зростання корупції вторинної і особливо вищої освіти. Результати вступних іспитів не корелюють з знаннями.

Ми мали три передумови для відкриття гімназії. Першим є загальне незадоволення школи та накопичений особистий досвід інтенсивного навчання. Другим є багаторічна мрія фахівців Санкт-Петербурга, класичних філологів, для створення принаймні однієї класичної гімназії в Росії, так як це було перед революцією. З’ясовано розуміння, що система класичної освіти як основний не вдалося, але як виняток може існувати. Третя причина полягала в тому, що багато хто з нас вирощували дітей і довелося навчатися десь.

В результаті в рідному 30-му гімназії я організував перші 2 класи з латинською, а потім 30-а школа, очевидно, зрозуміла, що ми підштовхували його іншим чином, і ми амовірно взяли участь. Ми отримали номер – ми – громадська школа, Анатолій Собчак дав приміщення. 1 вересня 1991 року ми відкрили на місці.

Я повинен сказати, що цілі, які ми встановлюємо для себе, досягнуті: створення абсолютно чесної школи в сенсі вступу, де дуже важко навчатися і що не готує до вступу до певних університетів. Як один із засновників сказав, що головна мета нашої гімназії – зробити життя не схожим на мед.

Ми використовували для двох паралельних двох класів, а зараз маємо повну колонку від 5 до 11. По-перше, задня школа завжди була для тих, хто викладав не основну професію, їх головна діяльність була наукою. Тепер, на жаль, ми повинні відмовитися від цього принципу підбору персоналу. Ми отримали різні викладачі.

Я думаю, що загальний або середній рівень викладацького персоналу, і це неминуче, став трохи менш яскравим. Але, за принципом, щороку у нас є змагання 4-5 осіб на місце, і результати, які наші студенти показують 100% вступ до провідних університетів, як правило, вони не найкращі.

до Як працює твій принцип “розмальовки”?

до Основна проблема освіти як система, що ні батьки, ні батьки, ні батьки розуміють, що ми навчаємо дітей для життя, ми знаємо нічого. Вважливо кажучи, є великий попит на адвокатів і програмістів або прокурорів, і ми надішлемо дитину до спеціалізованого університету, віривши, що він буде впадати в ту саму ситуацію, коли він вступив у школу або коли його батьки ще долучилися. І він знаходить себе в абсолютно іншій ситуації, і більшість випускників, як ми знаємо, не працюємо за спеціальністю.

Завданням гімназії є те, що людина, яка навчається з нами, може змінитися, перенапружуватися і робити те, що йому підходить. Якщо людина пішла через деякі дуже складні системи, наприклад, як у спорті - навчання, він зможе регулювати будь-які зміни.

Це був випадок з нашими першими випускниками в '95: потім був величезний попит на журналістики і величезну кількість людей, без будь-яких вищих навчальних закладів, пішли на телебачення і журнали і не втратили взагалі. І те ж саме стосується всього іншого: ви можете піти на стати програмістом, дизайнером, доктором, ви хочете отримати освіту за кордоном німецькою мовою, окай, не буде труднощів.

р.

Ми намагаємося дати цей багатовекторний характер, занурюючи студентів в холодну або гарячу воду. Потім ви дізнаєтеся правильну латинську мову з дуже кількома винятками, абсолютно логічною системою, потім ви переходите на грецьку мову, яка складається з винятків.

Тоді ви вивчаєте математику, потім ви навчитесь повністю неточною історією науки. Класична гімназія була побудована на цьому, що була взята з Німеччини: вона була створена для викладання посадових осіб - людей, які можуть формувати правила та закони для будь-якого життя або державного конфлікту.

до Чи є у вас класична система оцінки у школі? П'ятикутник?

- Класика, 5. Але я не думаю, що це дуже важливо для всіх: це не важливо, як ви оцінюєте. Оцінювання – це сигнал для студента і його батьків, тільки якщо він є глуздим. Три з нас - це відмінна відмітка, про яку ніхто не піклується. До 11-го класу діти самі починають вчитися краще від сортів, тому що вони розуміють, що це означає. І 5-ті, 6-ті роки сповнені Cs. Ось два.« » » » » » » » » » » » » » »подвійний?Ми випікаємо на чверть.

до Яка роль вчителя для студента?

до Учитель повинен ідеально бути яскравою особистістю, яку ви хочете імітувати. Зрозуміло, що не кожен учитель такий чоловік.

Дуже ідея освіти в радянській школі здається мені принципово неправильно: виховання дітей не заперечують, але серйозне ставлення до навчання. Але в той же час школа має розвинену сферу дозвілля, як і наші: є багато туристичних підприємств, особливо багато театральних. І якщо загальний тон в гімназії є певним, люди говорять про хорошу мову, він не налаштовується на одяг прямо, це в собі освічені. Діти не страшні, веселі, щасливі.

- Не втомилися?

до Вони втомилися, звичайно. Але діти дуже адаптивні. Якщо студент досяг 7-8-го класу, він вже навчився писати і спростити навчання в дисциплінах. Хоча це неправильно, ми розуміємо, що це неминуче. Що таке, якщо ми ловимо, ми будемо її надіштовхуватися, але якщо не спійманий, а не спійманий.

- Я розумію, що якщо вони залишають вашу школу, то, в основному, в 5-6 класах, вони ще не використовуються для навантажень?

до Ми завжди маємо ряд дітей, які залишають після того, як клас 7. З 8-го класу приймаються математичні школи, і часто буває, що батьки хочуть навчатися.« » » » » » » » » » » » » » »кицька?У хорошій школі до 8-го класу, потім перейдіть до 239-ї ліцеї. Не турбуючись про це. Іноді виникає ревнощі, коли хороший хлопчик або дівчина передається в іншу школу.

Якщо ви бачите, що дитина дуже важко дізнатися, ми намагаємося переконувати батьків, щоб взяти дитину. Подаруйте їм час, щоб знайти іншу школу, дати дитині позитивні позначки, коли він залишає нас. Ми пам'ятаємо стару школу.« » » » » » » » » » » » » » »Людина в разійЗгідно з спогадами Чуковського: добре, якщо ця грека не приходить, і це дійсно дуже важко, чому страждають?

- Ви на користь конкуренції між студентами? Чи відчуває вона в гімназії?

- Діти змагаються для різних речей. Вони не люблять, тому що вони добре навчаються. Вони не люблять. Вони люблять милий, соковитий, світло, пристойний, сміливий. Звісно, є і завжди будуть такими змаганнями. Для дітей, які хочуть бути переможцями всіх олімпіад та тестів. Це також нормально з точки зору статистики.

Які недоліки та недоліки російської школи?

- Я не знаю про Росію, я можу розповісти вам про Петербург. Кілька шкіл, я думаю 10-15, були сформовані або зміцнені в Санкт-Петербурзі в останні роки. Я маю на увазі громадські школи. Ми не працюємо з приватними людьми, ми не маємо достатньої кількості розчинників. Хоча є хороші приватні школи. Але ми маємо дуже багато з них і вони дуже дрібні. Тому ми не маємо такої альтернативи.

Ось близько 10-15 громадських шкіл, як правило, це ліцеї і гімназії: Фізико-математичний ліцей в фітеху, Академічний гімназій, 470-й Калінський район, наш, 30-й, 39-й,« » » » » » » » » » » » » » »Земля і Всесвіт?На Василевському острові 56-й – це гарна школа, хоча різні. Проблемою є те, що через дуже низькі заробітні плати викладачів, є процес яких фізиків називають диссоціацію: коли всі сильні викладачі і всі сильні студенти збираються разом в тих же школах.

Але районна школа значно знизилася порівняно з радянськими часи. Поступово, у нас є проблема школи гетто, як і в Америці, і це загрожує.

до Що робити батьки в мікрорайоні? Чи є на боці «вчитися»?

- По-перше, батьки повинні бути більш активними, вони мають це право, встановлене законом. Зараз, на щастя, в області дошкільної освіти виник потужний рух приватних садків. Встановлюються приватні початкові школи. Якщо ви є розумною особою і досягнете знань, то підійдіть до школи самостійно, як ми робили.

У мене є погана ідея системи позашкільної освіти, але я думаю, що Палац молодого мистецтва все ще працює і, звичайно, діти повинні бути відправлені там.

Ще одна альтернатива, яка розроблена Будиноком Лурі та 610-ою гімназією, є ідеєю додаткової платної освіти. Проблема в тому, що кожна 4 людина, що вступає в нашу гімназію, не входить до неї. За гроші і безкоштовно ми категорично не беремо, це наша оригінальна історія.

Не навіть тому, що ми так благородні і гуманні, але просто тому, що якщо дитина не має здібностей, він буде дивним у цій школі. З іншого боку, у нас є проблема попиту, який не знаходить постачання на ринку, і у нас є ще одна проблема - ми хочемо, щоб платити додаткові викладачі.

Є школи, які набувають величезного паралелю, наприклад, 10 класів, в яких 3 утворюються на підставі змагань, а решта не відкриті, але ви знаєте, є вираз:« » » » » » » » » » » » » » »Як допомогти школі??Інші батьки, які допомагають школі. І це не погано: батьки дають гроші, і в поверненні вони отримують ті ж викладачі, які навчають в перших трьох класах, і загальної атмосфери.

Школа – місце соціалізації. Що ми викладаємо латинську, грецьку, німецьку та англійську мову. Але важливо, щоб діти спілкувалися з рівними. Вони формують таке інтелектуальне середовище, яке зберігається для життя. У нас є дуже дружні випускники, які я бачу цей час.

Ми вирішили не створювати платні заняття, але зробити кола для дітей 10-12 років в основних предметах нашого курсу. Вступ до античності та елементів Латинської Америки, історії Греції, буде коло.« » » » » » » » » » » » » » »Дитячі книги?й У вас буде математика, розчин розчісника, милі логічні проблеми. Я навчаю вступ до російської історії. Історія мистецтва. Я думаю, що ми будемо робити ще один театральний клуб. І ми будуємо.

Зрозуміло, що криза і батьки тепер не мають багато грошей, тому, звичайно, є моральна проблема, щоб заряджати 1,500 рублів за заняття один раз на тиждень. Але життя є те, що якщо ви дійсно здатні дитину і ви працюєте з ним багато, він приходить до нас безкоштовно, і ми навчаємо його безкоштовно. Чому не можна навчити дітей за плату? Вимагати навіть за цими цінами. Я думаю, що ми будемо малювати кілька паралелей.

до Як ви відчуваєте себе про батьківство?

до У 90% випадків, коли це не про дітей з захворюваннями, це ідіоз. Освіта не тільки навчання, але і соціалізація. Ми повинні жити в світі, який наповнений людьми різного соціального статусу, національностей, політичних переконань, і необхідно, щоб дитина звикла до цього, починаючи від школи.

- Я не хочу сказати, що це важко часи для історії викладання, але ще: які підручники, щоб дізнатися зараз? Чи знаєте хто?

- Я не навчаю підручників самостійно. Інтернет дозволяє знайти все, що стосується термінології. Звичайно, необхідно надати список літератури, бажано проаналізувати історичні джерела.

В цілому паніка, що батьки відчувають себе про вплив поточної ідеологічної собаки на шкільну школу, значно перебільшена. Учитель завжди один з класів. І якщо учитель, відносно кажучи, є Сталіністом, ви не можете вибити його з нього. Якщо він російський, Татарський, єврейський націоналіст, то він вирушить з нього. Якщо він є ліберальним, західним, європейським, його неможливо приховати.

Ми всі пішли до радянської школи, ми мали різні викладачі, але ми завжди відчували те, що вчитель хоче сказати. Мені здається, що це не бізнес педагога, ні вчителя літератури, ні історії, нав'язувати будь-яку ідеологію, включаючи ліберал. Викривлення точки, епоху, емоції з сльозами в очах здаються знеболюючими і непедагогічними для мене. Емоції викликані вибором фактів, які діти читають, ви знаєте? Не можна занадто стискати, коли ви розповідаєте про свербіж Ленінграда: це робить трагічне враження на себе. Ви повинні бути монстрами, тому вона не робить його.

Ви будете здивовані. Цей урок дітей запам'ятається надовго.

Як не підняти дітей: 10 «не» Юлія Хіпенреітер

до Що означає бути успішним? Чи важлива для Вас категорія?

- Я людина, критерії успіху дуже важливі для мене. Як Пастернак сказав,« » » » » » » » » » » » » » »На всіх губах ганчіться бути пристойним.?й Я хочу бути пристойним на чужих губах. Я думаю, що мій вік« » » » » » » » » » » » » » »Успіх?- популярний в місті. Коли місто знає чоловіка, якщо він досягав чогось. І в професійному середовищі. Якщо людина займається наукою, колеги знають, що він не просто математика, але Перельман і письменники, художники мають те ж саме. Я думаю, що найголовніше в житті є самореалізація. Видання

Автор: Лев Лурі

Інтерв'ю: Анастасія Дмитрієва

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: www.littleone.ru/articles/more/raznoe/1651