Шейк, але не змішувати. Як дізнатися правовідносини

Хто серед дорослих не знає, що відносини? Нерідко він закінчується в тому випадку, якщо не кварель, то відчуження. Але все, що потрібно, щоб запитати одного несподіваного питання до кого-то, хто хоче довести свою праву і дійсність його проповідань прямо зараз. До речі, ця людина може бути самою.

У житті багатьох людей виникає одна рецидивна ситуація. Перед тим, як вирішити це, людина, як правило, змінює, робить значущі паузи, зітхає і тільки тоді говорить: «Останнє з`яснення наших відносин!»

Найчастіше таке виклик не викликає нас будь-якого ентузіазму - ми вже відчуваємо заздалегідь, що це не буде добре. Ви можете дізнатися відносини з кожним іншим життям – і все ще не знаходилися. Для деяких пар, ця активність простягається протягом багатьох років.

Три правила відносин

Як швидко і конструктивно вирішувати відносини? Я пропоную спиратися на три основні правила, з якими можна розкрити навіть найскладніші, на перший погляд, вузли відносин.

1,1 км У відносинах існують різні рівні (типи, форми, підсистеми).

2,2 км Проблема є результатом несвідомого змішування різних рівнів відносин.

3. У Розчин – диференціювати рівні відносин. Запропонований підхід, заснований на диференціації рівнів відносин, дозволяє вирішувати практично всі існуючі проблеми, в тому числі ревнощі, залежність від матері, труднощів у виборі дружини, критичність до батьків, об'єднання з партнером, невідповідність, наслідки розлучення та ін. Розглянемо правила уточнення відносин докладніше.

Ми будуємо відносини з іншою особою на рівні особистості (соціальний рівень), спілкуючись зі своєю сутністю (емоційний рівень), зв’язавшись з його особистістю (повний рівень).

Відмінність рівнів

Багато людей сприймають відносини як щось ускладнененене, так і спроби вирішувати проблеми, пов'язані з відносинами, часто неуспішні. Щоб подолати всі ці труднощі, бажано зрозуміти, як працює людські відносини.

По-перше, відносини неоднорідні, вони можуть відрізнятися різними рівнями. Справа в тому, що зв'язки багатошарові можуть бути згадані, наприклад, в давньоіндіанському тракті «Перська філія». Це говорить:

Привабливість розуму виробляє повагу.
Привернення душі виробляє ніжність,
Жінки притягують бажання.

Це говорить про те, що кожен може любити на трьох рівнях – тіло, розум і душа.

Поганий бос не хтось, хто не любить, але хтось, хто платить трохи.

Є багато досліджень, присвячених ідентифікації, обґрунтування та опису різних рівнів відносин. Для моєї теоретичної концепції ізоляційних рівнів відносин я буду використовувати ідеї Ігоря Калинауса, які вірять, що три основні частини можуть відрізнятися у людини в цілому - тіло, свідомість і емоційна сфера (сул).

Виходячи з цих компонентів, він висвітлює для подальшого розгляду таких концепцій, як «індивідуальність», «особистість» та «оцінка». Основним інструментом особистості є свідомість, суть є емоційна сфера, індивід є тіло. Відповідно, ми можемо побудувати зв’язок з іншою особою на рівні особистості, спілкуватися зі своєю сутністю, зв’язуватися з особистістю.

Ці рівні Я маю на увазі, як соціальні, емоційні та сексуальні. Кожен рівень вирішує різні основні потреби. Соціальні потреби пов’язані з позицією людини в суспільстві та його спільною діяльністю з іншими людьми; емоційні потреби пов’язані з глибокою потребою емоційного контакту; сексуальні потреби ґрунтуються на інстинкті відтворення.

Таким чином, будь-яке поєднання людських відносин можливе в залежності від того, що вони ґрунтуються на. Важливо знати наслідки першого правила: ми можемо ввести в різні рівні відносин з різними людьми і мати кілька рівнів відносин з однією особою.

Не змішайте.

Причина будь-якої психологічної проблеми у відносинах може бути описана як людина, що змішує різні рівні, збільшуючи їх в одну. Для взаємного розуміння важливо, що існує тільки один вид відносин з однією особою в часі.

Коли два рівні перемішуються, ми зіштовхуємо з подвійними очікуваннями та вимогами. Це як і два бос, кожен з власних потреб. Якщо ми дорівнює одному, то інший буде нещастям. Не можна порадувати одночасно. Тому для того, щоб не впасти в невроз, потрібно вибрати один момент основну людину.

Проблема з перемішуванням рівнів відносин виникає з того, що кожен з них (соціальне, емоційне, сексуальне) має свої специфічні правила. На мій погляд, це злиття і небайдужість окремих рівнів відносин, фактично порівняно незалежні і не ідентичні один одному, тобто одна з причин виникнення конфліктів.

Поширений приклад змішування емоційних і соціальних відносин є друзями, які починають спільний бізнес. Як правило, погано закінчується як для дружби, так і бізнесу. У певній точці може бути проблема розподілу доходів. Здавалося б правильно слідувати за принципом «Чому працювали більше, отримуємо більше», але, з іншого боку, вказаний принцип «Ми друзі, тому слід розділити однаково».

Ось ще один типовий приклад цього рівня злиття. Дівчина скаржала, що вона мала «поганий» бос, і коли запитала, чому він був поганий, вона раптом сказала: «Я не люблю мене». Виявляється, що проблема в відносинах виникає через те, що в її очікуваннях вона змішала ролі боса і хорошої людини – соціально-емоційні рівні.

Вже кілька разів, щоб зрозуміти, що «поганий» бос – це не той, хто не любить, але той, хто платить трохи. До речі, такий об'єднувач з підлеглами часто використовують самі босів. Замість оплати, вони заохочують людей з «любителем». Людина працює для невеликої заробітної плати, але не залишає, бо не хоче пускати бос вниз - «так хороший чоловік».

По суті, проблема виникає на емоційному рівні («люди не люблять»), а пошук його розчину відбувається на соціальному рівні (необхідно розводитися)).

Дайвінг, але не розірвав

Якщо проблема ґрунтується на змішування рівнях відносин, то розчин повинен диференціювати цю фузію. Уміння диференціювати є важливим для професіоналів в будь-якій сфері.

Наприклад, митець може побачити набагато більше поєднання кольорів і різних відтінків, ніж звичайна людина, музикант буде настільки ж чутливим до природи звучання і т.д. Тому, щоб бути професіоналом в житті, важливо вміти відрізняти не тільки відтінки емоцій, види людей, але і, звичайно, рівні відносин.

Запропонований підхід ґрунтується на відкритті та диференціації рівнів (типів, форм, підсистем) відносин, а потім будівництво нових відносин між ними. «Кобінування – не змішувати, ділити – не ламатися».

Цей підхід дає можливість переглядати дискорд у відносинах не як «конфлікт в цілому», але допомагає знайти своє місце на одному з рівнів в ієрархії взаємин. На якому рівні виникла проблема.

Наприклад, скарга «люда перестала любити, потрібно розлучитися» розкриває сприйняття шлюбу і любові як еквівалентні поняття. Цей вид тільки посилює сімейну ситуацію. По суті, проблема виникає на емоційному рівні («чуб не схожий»), а пошук його розв’язання відбувається на абсолютно іншому – на соціальному («не потрібно розлучення»). У цьому випадку логічно припустити, що конструктивний підхід буде допомогти виявити відмінності між любов'ю і шлюбом і вирішувати проблему на одному рівні, на якому виникнуть труднощі, в такому випадку на емоційному рівні.

Закриття спорів

Так, якщо ваш партнер знову пропонує «змінити відносини», то замість довгої та нудної розмови згадайте ці правила. Подаруйте себе першим, яким рівнем відносин ви не задоволені. Я запевняю вас, ця фраза негайно спричинить думаність і настій.

Партнер зацікавить і попросить: «Що таке рівні відносин?», і ви можете авторитетно розповісти йому, що існують соціальні, емоційні та сексуальні рівні, а також їх специфіку. Я сподіваюся, що ваша розмова буде більш конструктивною.

На якому рівні виникає проблема, її необхідно вирішити.

Однак існує певна ризик. Якщо ви отримуєте так швидко, що ви збираєтеся поговорити? Може бути через брак інших важливих тем для спілкування, люди намагаються зберегти хаос і невизначеність в цій області. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу!

Автор: Сергій Петрушін