Як підключитися до космічного супутника і виконати дитячу мрію

Дмитро Пашков від Мордовського м. Рузаєвськ - 28 років - вік, коли багато хто з нас вже вирішили на нашому професійному майбутньому і навіть управляти досягненням певних професійних висот. Дмитро в цьому сенсі є винятком позитивного почуття. За професією він є системним адміністратором, але по професійному навчанню він є радіоаматором. Кілька тижнів тому він був відомий по всій країні, що перехоплює час сонячного ексліпса 20 березня, сигнал з поточного російського метеорологічного супутника Meteor-M2. Я звернувся до Дмітрі і він дуже погодився поділитися своїм досвідом – пояснити, як будь-який з нас може створити «космічний зв’язок» і досягти того, що кожен з нас мріяв про дитину – побачити Землю від космосу.

Оригінальна фото

Про Дмитра та його досягнення написав кілька онлайн-видань, але радіоаматор не встигав зловити «старе захворювання». І все це гіп у ЗМІ скасовує його більше, ніж радує: «Я не героя, я втомився, відверто». Тим не менш, його досягнення були оцінені в профільній організації і в найближчому майбутньому Дмитро може переїхати до Москви на роботу в російських космічних системах.

- Дмитра, нехай стартує з відмовою або підтвердженням чуток: була пропозиція від RCC?

до Я не люблю тему, щоб бути чесною. Я вже читав і слухав свою адресу. Що я зробив багато, якщо не всі. Зробили мене в героя. Я не люблю це. Я поясню.
По-перше, я не схожа на публічність, і менше людей знають мене, краще. По-друге, вони зробили таке відчуття, говорячи, що хлопець з такого і такого села взяв це і що (і багато хто не розуміє, що це про) і що тепер він назвав RKS. Майже сюжет для фільму - покраїнска помітила в Москві, і всі стали щасливими.
Що я роблю людей по всій країні і навіть світу. Ви можете зателефонувати будь-яким з них. Моя справа отримала оголосити. Звичайно, фото, що я отримав, щоб отримати недосвідчений радіоаматор буде важко. Причиною є віддаленість пристрою, в моєму випадку, через відстань від арктичного кола, пристрій був практично біля горизонту.
Я не спору, що я маю великий досвід прийому, пошуку, виявлення та реанімації машин. І взявши регулярну картину не проблема. Будь-який, хто знає про мій досвід і досвід просто сміється. Але з гіпи в Рунеті з'явилася певна слива на зарубіжних сайтах. Я працюю з різними університетами та приватними організаціями по всьому світу і не хочу псувати свою репутацію. Чому вона псує? Тому що люди «в темі» розуміють, що я нічого особливого, і шуму — якби відкрив нове гніздове тіло в сонячній системі.
Ось, наприклад, що заслуги я дійсно вважаю важливим: Я вияв легендарний COSMOS 2499, знайшов машину WREN і пару інших, отримав сигнали від Phobos-Grunt, які ніколи не залишалися, переоцінивши комп'ютер (наведено нижче).

Фото з метеорологічного супутника нічого немає.

Замітка автора: Важливо додати, що Дмитро отримав багато подяки навіть від голів держави. Наприклад, від Президента Литви, для того, щоб бути одним з трьох аматорських радіооператорів, які отримали сигнал з першого супутника. Тоді було подяки з естонського керівництва. Дмитро неодноразово провів сеанс зв’язку з астронавтом на ІСС, його особистий знак виклику R4UAB.

до Якщо ви вважаєте, що медіа знову, то професією ви є системним адміністратором, а по професійному - радіоаматором. Розкажіть про свій вибір, освіту та кар’єру.

- Закінчив Національний науково-дослідний мордовський державний університет імені Н.П. Огарєва, факультет радіотехніки. Моя любов радіо була втілена в мене по дідусь. Я пам'ятаю, як він пропалений чіпси ввечері, я почав приймати приклад. У віці від 12 років продається перша радіостанція. Я був дуже гордим, що я зробив себе. Після налаштування його, я чув голоси радіоаматорів - ще
10 груп. Так як немає ліцензії, я можу тільки слухати голоси. Я пам'ятаю, як збуджена я. Після того, як купили дитячу ходьку-талькі, другу і почала спілкуватися з ними. До нас приєдналася третя людина.
З 17 років я почав працювати в заводі і придбав перший зносний завод в моєму житті. Він отримав ліцензію, знак виклику, пішов на повітря і зустрівся з радіоаматором Ruzaev.
Як консультант кола для дітей «Молодих Кубілінів», я створив співпрацю з наукою м. Сколково (компанії «Даурія»). Збір інформації про розташування морських і річкових суден з трьох космічних супутників і відправити її в компанію для подальшої обробки. Для дітей це неоцінний досвід з радіообладнанням.

до Як працює адміністратор системи?

- Програмування та обслуговування ПК, які навчаються самостійно. Після того, як час, завдання створення та підтримки мережі в нашій області виникла. Проживали, з'єднані кілька десятків будинків, квартир. У ці роки інтернет був тільки народився, і ми, такі прогресивні радіоаматори, також хотіли стати частиною глобальної інформаційної системи. І, звичайно, вони вирішили поділитися цим з сусідами. У будь-якому випадку, ми отримали наше задоволення. Я пішов працювати як sysadmin. Зараз районна мережа більше не існує, але я отримав неоціненний досвід.

до А тепер ми приїжджаємо до найцікавішого – що ви так важко, щоб російські космічні системи привернули увагу до вас?

- Я не зробив нічого складного. Будь-який радіоентузіазм з будь-яким досвідом зможе фотографувати з метеорологічних супутників.

до Якщо в цих діях немає нічого складного, ми напишіть порядок дій, щоб кожен може бачити Землю від простору або подивитися на глибини зовнішнього простору. Які супутники можуть бути підключені до і які не можуть бути?

- Слово «з'єднання» не підходить тут. Ми просто отримуємо сигнали, які приходять з супутників, а потім ми обробляємо і отримуємо результати за допомогою спеціального програмного забезпечення.
Для новачків я рекомендую найпростіше обладнання: RTLSDR ресивера і чотиришарова антена. Ціна ресивера становить 1000 рублів, а антени можна зібрати самостійно, хоча є також варіанти «магазина».
Рекомендуємо Орбітрон для супутникового відстеження. І так ви не плутаєтеся в величезній кількості супутників, де 90% не працюють, ви можете встановити оновлення з мого сервера, де я зберіг всі робочі та цікаві пристрої.
Тут описуються супутникові частоти та модуляції.
Програма для додавання частот в програму Орбітрон.
Якщо ви купуєте такий ресивер, вам потрібно підключити його до програми Orbitron. Ви можете дізнатися, як це зробити тут.
З'єднання необхідно компенсувати ефект Допплера, так як супутник постійно перебуває в русі, тому виникає частотний зсув.

до Отже, успіх залежить від ресивера і антени. Розкажіть більше про антени - як зібрати і як налаштувати?

Чотиришарова спіральна антена (CSA) - це багатоелементна антена, що складається з декількох випромінювачів. Ці випромінювачі можуть бути підключені до схеми живлення, що генерує збудливі стреси при входіх елементарних випромінювачів з необхідними амплітудами та фазами.

р.

KSA має чотири елементи, кожен з них є спіральним провідником, який збуджується від виходу смуги схеми живлення. В ідеалі блок живлення створює ударні хвилі з однаковою амплітудою і переходом фази на 90 градусів.
Антена складається з двох рамок, обертається одна відносно іншої на 90 градусів в фазі. Займіть кругову поляризацію і, так як елементи два, приріст 4-5 дБ залежно від співвідношення висоти. І вигини антени в спіралі, як при худненні, так і на схемі «булажки» вгору. По суті, схема напрямку дроту спіральної рами поширюється на меншу петлю за аналогією режисера-рефлектора, в нашому випадку вгору. Якщо ви зміните факсування антенного постачання, спрямована схема буде такою ж, але півсфера буде стикатися. В результаті ми маємо антену дуже підходящу для супутникового зв'язку Діаграма це півсфера спрямована вгору. Не потрібно спинитися, поляризація кругової, і навіть приріст 4 дБ. А ширина VHF дуже гідна.
Орієнтовна схема чотиришарової антени та її посилення:

р.

Загальний вигляд

42039588

Влаштування антени зменшено для розтягування / стиснення каркасів і зображення елементів на 2 мм. Правильно зібрана антена практично не потребує тюнінгу. Ось кілька порад для налаштування. Налаштування повинна бути виконана тільки на даху (не в приміщенні). Основою антенної установки є діелектрик. Відстань до металевих об'єктів бажано зробити не менше 3 метрів.

Характеристики антенного кабелю:
Кабель
Тип кабелю RG-58 а/у
Особливості:
Імпеданс -50±2 Ом
Лінійна ємність -83.94 pF/m
коефіцієнт закріплення -1.26
Діаметр центральної вени -0.94 мм
Матеріал провідника ТЦ
Діаметр -2.9 мм
Матеріал діелектрик -ФП
Зовнішній діаметр оболонки -5.03 мм
Матеріал Shell - PVC
Головний екран -ДФ
Максимальна щільність екрану -100%
Налаштування косички -16кс7кс0.12 мм
Матеріал коси - TC
Щільність коси -97%
Детальна специфікація: www.radiolab.ru/en/attach_file/rg-58aublack.pdf

Проектування:
ТЦ настоюється мідь
FPE - поліетиленовий поліетиленовий
ПВХ - полівінілхлорид
DF - двостороння алюмінієва фольга на основі ламінату
Графік роботи А/У:
745180 р.

Я нагадую вам, що не так давно опубліковано четверту книгу серії «Прості науки» та науковий набір до неї.
доб.

Джерело: geektimes.ru/company/gtv/blog/249122/