Щорічне дослідження StackOverflow на технології, заробітної плати, щастя та кави

Найбільший міжнародний портал розробника StackOverflow провів щорічне опитування. 26 тис. осіб з 157 країн. Дуже цікаві результати.

Загальна картина
Найбільша концентрація розробників на 1000 осіб в Люксембурзі, Ісландії та Швеції. Середній вік розробника становить 28,5 років і дата їх народження – квітень 1986 року. В останні 2 роки стартувала програма для жінок і майже половина з них.

Більшість всіх, красива баранина розгортає свої рукави і займає код, як ви думаєте, куди? Це право, в Індії. Я вже уявляв картину: рано вранці сонце викине вікно, чоловік впав на клавіатурі, і дружина прокинулася, відштовхує його і продовжує кодувати його в часі. Знайте, перейдемо.

Відкритий джерело
Цікаві та важливі. Більше 70% респондентів працюють на відкритих ресурсних проектах в кількості 2 годин або більше (на тиждень). Якщо GitHub був створений в Росії, то, безумовно, спонукає людей працювати над проектами. Наприклад, підписка на рік буде коштувати 10 угод. Наша активна громадянська позиція ще не добре. Але я дивлю більше і більше колег на GitHub, і це дійсно захоплюючий.

Технології
В цьому році запрошувалась книжка на тему: «Ведучий» Популярність Node.js зросла майже на 50% протягом року. Кількість розробників Full-Stack зросла майже на третину.

Знизився кількість системних адміністраторів та розробників систем підприємства. Це можна віднести до розвитку ринку хмарних рішень і загальної тенденції до фрагментації систем, коли створюються вузькопрофільні рішення, які можуть бути прозоро інтегровані між собою (JIRA, Basecamp, Slack, Zapier, AmoCRM). З цією моделлю прийнято рішення знизу вгору – споживача (отримувач, відділ, відділ) вибирає, який продукт зручний для нього у використанні, а не топ-менеджменту, оскільки це було раніше, впроваджує нездатні всі системи. Таким чином, ми вбиваємо дві птахи з одним каменем – це легше для стартапів, щоб вийти на ринок, і кінцеві споживачі отримують зручний продукт, який дозволяє їм працювати більш ефективно і з більшою ентузіазмом. Всі права, нехай повернеться.

Зарплата
Календар зарплат програмістів (на руках, з усіма бонусами):
  1. Росія - $23,897
  2. Україна - $26,190
  3. У.С. $89,631
Для веб-розробників (загальна вартість між JavaScript та Ruby):
  1. Східна Європа – $26,628
  2. Західна Європа - $ 57,712
  3. US$93,129
В результаті Росія випереджає світ з точки зору співвідношення між «локальними» зарплатами програмістів і тими, хто живе в Росії, але працює дистанційно. Усього часу «відновники» заробляють 150% вище середнього, а (!) тих, хто ніколи не працював дистанційно заробити 25% нижче середньої. Про віддалену роботу трохи пізніше.

На даний момент я звернувся до того, що зарплати програмістів PHP продовжують падіння (особливо в Західній Європі та США). У зв'язку з тим, хто реалізує WordPress, Bitrix, Drupal і Joomla, не існує ніяких причин, щоб бути щасливими з тими, хто реалізує WordPress, Bitrix, Drupal і Joomla. Це сигнал, який більш досвідчені розробники продовжать переходити на більш вигідні позиції (JavaScript, Ruby і т.д.), при цьому концентрація Juniors збільшиться в цьому сегменті PHP. Як результат, якість розробки PHP знизиться.

Я говорив про цей тренд кілька років тому. Але в нашій країні стратегія все ж переважає: «Ми заощадимо зараз, і якщо це вимкнено, ми будемо перезаписувати» і «роботи – не доторкнутися» замість «ми будемо робити так круто, що це знімається». Я пам'ятаю рік тому, що я мав розмову з другом, який вилетів після навчання в штатах і запустив стартап тут. Тоді, незважаючи на те, що він не був програмістом, він бачив цей тренд і почав робити все на Node.js. Результат був великим. В цілому, врахувати перспективу і ви досягнете успіху!

Я рекомендую вам прочитати цикл OODA (Observe, Orient, Decide, Акт). В той же час ми продовжуємо.

Сприяння роботі з роботою
Хороша новина полягає в тому, що програмісти більш задоволені роботою, ніж інші працівники. Крім того, найбільше задоволення серед програмістів з Ірану, Нідерландів, Норвегії та Ізраїлю. Якщо ви подивитеся на позиції, найбільш щасливий Виконавчий директор (CTO, CIO), машинне навчання та iOS Mobile Developers. У той же час найменше задоволення всіх від галузі є менеджери продуктів (Я дивлюсь чому?), BI-експерти (гуї, що ви нудні?), графічні дизайнери та веб-розробники.

Віддалена робота.
Як я пообіцяв, ми повертаємо на цю тему. Головний результат – можливість дистанційної роботи більш-менш важлива для 50% опитаних. Головний висновок полягає в тому, що компанії, які виключають можливість дистанційної роботи, знижують басейн потенційних кандидатів на 2 рази.

Кава.
І зараз найцікавіше про каву серед розробників. Лідери були Норвегія, Нідерланди та Швеція, де програміст напої 3 склянки кави в день. У той час як глобальний середній - 2,2 склянки кави в день (пристойно, понеділок починається з подвійної подачі).

Я був вражений результатами дослідження. А ти? Я запрошую коментаря, обмін думками та поділитися своїм баченням.

Результати повного опитування можна переглянути тут.

Добрий тиждень! Ви погоджуєтесь з результатами дослідження? Я згоден з результатами дослідження Не погоджуйтеся з результатами дослідження (не достатній вибір представників респондентів тощо) Я згоден з укладеннями автора Не погоджуюсь з укладеннями автора (Я маю іншу думку, я висловлюю у коментарях) 363 осіб проголосували. 296 р. Тільки зареєстровані користувачі можуть брати участь у опитуванні. Приходьте, будь ласка,

Джерело: habrahabr.ru/post/255717/