Друге життя Електро-Л

Я сплачую борг за 2014 рік Це не новина більше, але я просто не можу допомогти, але писати про це: Electro-L знову застрахований! Він хворий, але живий, і його фотографії оновлюються знову на відкритому сервері FTP (логін / пароль електро).

У листопаді реальний детектив навколо супутника Electro-L розгортається в наших медіа. На першому офіційному сайті Roscosmos було підтверджено інформацію, відоме з травня, що супутник не в змозі доставити зображення Землі через несправний комплекс керування флаєром (KUDM). Але розробники камери для Electro-L раптом оголосила, що камера не тільки продовжує функціонувати успішно, але і доставляє зображення хорошої якості. Оператор не розірвав, ми знаємо, що, але після того, як, неробочі літальні двигуни надягають кінець до зйомки. Як це?

Нагадуємо: метеорологічний супутник Электро-Л з лютого 2011 по березень 2014 року по кожній половині години прокоментував східну півкулю Землі від відстані 36 тис. км і з роздільною здатністю до 1 км. Рівномірні рамки розміром сто тридцять мегапікселів дозволяють спостерігати рух хмар і погодних умов по всій півкулі. По дорозі можна було побачити тінь місяця, що проходить через Землю під час сонячних затисків; пристеження Челябінського метеориту; дим великих вогнів та інших масштабних подій на нашому боці кулі.

Тут, наприклад, стріляння з 13 січня набору «Банші», які ще роумів від берега Мадагаскару
Тифун на робочий стіл (без анімації).

Висока точність зйомки досягається за допомогою люльокових двигунів - механічних пристроїв, які, за рахунок гіроскопічного ефекту, дозволили зберегти пристрій стаціонарним відносно поверхні Землі. Наприкінці березня 2014 року в системі управління безпілотними двигунами не вдалося. Погана точність зйомки. Супутник все ще має стабілізацію ракетних двигунів, але вони не підходять для зйомки. Справа в тому, що Electro-L не просто камера, але сканер, який працює за принципом офісу, сканування поля зору телескопа. Тільки замість пересувної стійки - токарного дзеркала. У нульовій тяжіння рух дзеркала вражається цілим супутником, він відхилений в зворотному напрямку, дуже злегка, але це було достатньо, щоб зіпсувати кадр.

Неможливістю якісної зйомки без KUDM стало ясно в травні, тому я не чекав чудес від старого чоловіка Электро-Л, який продовжував працювати як реле Рогідромета. Сервер зображень не був оновлений і я чекаю на Electro-L2, який очікується в першій половині 2015 року. Так слова "роботи і пагони", - сказав у листопаді, прийшла як сюрприз. Я просто хочу, щоб ви знали, що вони розміщені фотографії занадто! Є лише два, які були зроблені в жовтні. Це не відповідає заяві «відеокамера продовжує давати стабільні результати». Але краще нічого.

І так, 14 грудня повідомлення надходить до поштового відділення: «КУДМ знову працює». Вже завтра ми відновимо зйомки. Це чудова новина! Для відновлення працездатності пристроїв, які були визнані неробочими 6 місяців тому є інженерним подвигом. Чудово підійде від дистанції 36 тис. км. Але, на мій погляд, ця подяка стала соціально значущою, коли зображення повернулися до публічного домену.

Нарешті, ввечері 15 грудня, коли FTP відроджено, і напередодні тижня, це було час для шаутінгу «Hurrah» і скажеш «завдити тебе». На жаль, супутник ніколи не повернувся до попереднього цілодобового режиму. Проводиться тільки робочі години в Москві, коли фахівці можуть стежити за здоров'ям. І не всі дні, але головний апарат живий і боротьба за своє здоров'я йде щодня.

Робота Електро-Л має велике значення для світової астрофізики. Досвід роботи інженерів продовжить життя іншої, більшої важливої для фундаментальної науки, апарату - Spektr-R, яка працює в міжнародному проекті Radioastron. Цей радіотекс досліджує далекі кути Всесвіту, і чим довше він триває, тим більше ми дізнаємося про це.

Електро-L і Spektr-R побудовані на основі однієї супутникової платформи Navigator, виготовленої компанією NPO Lavochkin. "Електро-Л" пролетіти шість місяців до радіотека, тому всі проблеми, які виникають на своїй платформі, можуть повторюватися на "Спектр-Р". Відповідно, якщо інженери готові до них, можна продовжити навчання Всесвіту в радіо гуртожитку.

Питання залишається: «Як це диво відмирання?» Традиційно Роскосмос не схожий на визнання власних помилок, негабаритних і збоїв, тому Electro-L небажано поговорити. Вони навіть не оголошують «порушення відмирання» у грудні. Після того, щоб написати новини «Супутник знову працював», вам доведеться визнати, що він раніше не працював. Ця позиція є логічною для деяких посадових осіб, але з точки зору суспільних відносин – PR в хорошому розумінні слова – це помилка. Це гріх не використовувати такий позитивний випадок і не розповісти суспільство про досягнення власних фахівців. Після того, як поганий німець про повернення «Електро-Л» мав заважати про заслуги технічних фахівців: конструкторів, інженерів, програмістів, які боролися за шість місяців над проблемою, і вирішили його!

Тільки на сайті Наукового центру оперативного моніторингу Землі вдалося знайти скромний запис:
«Для тривалого та болючого дослідження, стабілізатори космічних апаратів та головний інструмент ІСУ-ХС. Ведуться роботи з підвищення якості інформації та збільшення кількості прийомів. й

Я не знаю, якщо вони виграли приз за свою роботу, але вони повинні бути оцінені! Це безкоштовно, і люди, як це. Кожен буде працювати краще і гордістю своєї праці, якщо вони бачать, що їх зусилля і досягнення цінуються. І на складі суспільства, довіра в галузі збільшиться, коли люди розуміють, що вітчизняна космічна розв’язка з ними «в сорбі і в радості». й

Яким чином?
Секреція? Я знаю, що деякі люди приховують їх небажання говорити з пресом і громадськістю. Але «Електро-Л» – це цивільний супутник, я не знаю, що диво і хто вирішив поставити всі свої фотографії у відкритому доступі, але якщо ми вже почали політику відкритості, то варто продовжувати його.

Немає часу? Це простіше вірити. Шість людей в прес-службі для всього космічного агентства є катастрофічно невеликими. Але це питання пріоритетів. Знайди час і розкажіть, які інженери добре робили, відремонтували супутник, єдиний в своєму класі для Росії, або напишіть про іншу безперешкодну державну комісію, яка не зробила ніяких цікавих рішень.

Я сподіваюся Роскосмос або ORKK (RKS, TsNIIMash, NPOL ... принаймні хтось), буде виконувати ще одне диво – диво відвертості, і буде знайти можливість розповісти про переваги власних інженерів. Цей пост є відкритим листом до космічного агентства: ми будемо друзями і чесними один з одним.

П.С. Вчора було повідомлено, що стара проблема звернулася назад. Немає зображень. Вибачте, будь ласка, Ми завжди можемо тримати пам'ять Electro-L на наших стійках і в наших серцях. Він зробив хорошу роботу і всіх людей за ним.

На столі. Ще одним варіантом є «реальні» кольори.

Джерело: geektimes.ru/post/244516/