Розпорядження з астронатом: про здоров'я, безвагу і мунтани простору

р.

Перша частина розмови з космонавтом Павел Виноградов, про здоров'я на Землі та орбіті, контроль ваги, спорт, медичні експерименти, безважність, перевантаження, станція запахів, комічні мутанти та вуса.

Фото запозичена з блогу aviator-ru.

Результатом нашої несподіваної зустрічі з космонавтом Павелом Виноградовим. Інтерв’ю підготовлено на питаннях користувачів LiveJournal, видання Geektimes та соціальної мережі Vkontakte.

У листопаді 2014 року я запросила про ровери та місячні ровери на фестивалі Робосиб у Іркутську. Ось хороший звіт Леоніда Каганова. По удачі, серед запрошених гостей Павло Володимирович Виноградов. Я попросив йому зробити інтерв'ю з питаннями з інтернету. Він щасливо погодився. Я звернув його майже весь рейс Іркутськ-Москва, в результаті багато матеріалів накопичилися і багато часу приймав до процесу. Я вирішив розділити всі питання і відповіді на кілька частин. Умовно це буде: «Медіцина», «Психологія», «Технологія», «Роскосмос». Всі вони тісно переплітаються і надзвичайно цікаві, такі деталі часто не знайдені в будь-якому місці.

Розмова від астрономів і дизайнерів космічної техніки завжди нагадує мені, що простір набагато складніше і складніше, ніж ми думаємо, ніж малювати книги або кіно. І такі бесіди – шлях до хвилини, щоб подивитися в комплексний і невідомий світ, де людина займає лише перші кроки, досягнуті неймовірними зусиллями на межі своїх здібностей.

На рахунку Павла Володимировича три експедиції в космос: один на "світі" у 1997 році та два на ІКС у 2006 та 2013 роках. У зовнішній простір космос працював понад 38 годин, для 7 виходів, в тому числі брали участь у ліквідації наслідків зіткнення Прогресивного космічних апаратів з Мірською станцією в 1997 році.

До приходу до знецінення космосу, в ГО «Енергія Павел» займався автоматизованими системами та взаємодією екіпажів з ними, брали участь, серед інших речей, в проекті Буран.

Налагоджений досвід та знання понад 34 років роботи Павела Виноградова в космічній галузі неоціненний для молодого покоління космічних ентузіастів та всіх, хто вирішує підключати їх життя за допомогою завоювання Всесвіту.

Сьогоднішня частина:

Медицина.

Контроль здоров'я та ваги

Одним з найпопулярніших питань є здоров'я. Ти єдиний астронаут, щоб відсвяткувати свою шосту річницю в космосі, і тепер ви просто як готові літати. Як ви керуєте фізичною формою? Навіть артеріальний тиск...

сто двадцять вісімдесят. Я не можу допомогти, але спасибі мій мама і тато.

Ви маєте будь-які секретні дієти або вітамінні комплекси? й

Я ніколи не мав дієти або вітаміну добавки. В Інституті біомедичних проблем було багато часу. Просто фантастичний неоцінний досвід, розвиваючи звички себе, відчуваючи ваше тіло, знаючи ваших обмежень, знаючи ваших можливостей. Ми вийшли за межі, для нормальних людей, режимів. Звичайно, є також фізична підготовка, вправа: вранці ви будете згинатися один раз, сидіти вісімдесяти разів. Я ніколи не був шанувальником спорту, я не люблю бігти, як коня на двадцять кілометрів. Я бігу за задоволення, 2-3 іноді 4 кілометри, в легкому темпі. Для мене це більш емоційні розряди, ніж фізична освіта.
Вага повинна бути відстежена. Так, після останнього рейсу мені довелося скидати трохи...

Так ви отримали масу?

До польоту я пішов трохи за межі комфортного здоров'я. Звичайна вага 77-78 кг для моєї висоти і будівництва нормально, до того, як рейс був 82, після того, як рейс забив 84-85. Він вже відчував певний дискомфорт. Я поставив собі мету... Немає спеціальних дієт, не виняток, їсти спокійно все, що кравці і рухи. Зменшити раціон трохи. Я повернувся до фізичного навантаження, нормально для мене - середнього і світла. І назад до нормального для мене 77 кг.

Деякі астронавти відзначають різницю у смаках на Землі і на орбіті. Чи є це? Що вам сподобалося вдома і що було на станції?

Про половину тих, хто літає замітка, що зміни смаків. Не навіть смаки, але переваги. Але я був щасливий, я доброзичлива людина, яка мені сподобалося на Землі, а потім в рейсі. Але є щось особливе для задоволення. Бавовняний сир з горіхами, мабуть, найбільш улюблена їжа всіх астронавтів всіх екіпажів. Рибні вироби тепер стають хорошими. В цілому асортимент продуктів харчування на станції тепер величезний - під п'ять сотень імен. На вибір є багато. Крім того, станція є міжнародною і кожна країна намагається привезти щось своє. Наші раціони різні. Російське меню періодично змінюється, але в основному це деякі фундаментальні страви, практично завжди з м'ясом, дуже висококалорійними, під три тисячі калорій. Американці мають дуже хороші речі, вони мають різні каші. В цілому, у нас є чудові раціони, гречана, ячмінь, пюре з цибулею ... але в кінці це нудно, нудно. Я хочу щось просте, землеробство, картопля варена з оселедцем і маслом. Про місяць пізніше, ви починаєте пам'ятати.

Про вітаміни і розум

Чи приймається будь-який комплекс препаратів для збільшення концентрації, психічного тону?

Є цілий комплекс препаратів, пов'язаних переважно вітамінами і зберігаючи нормальний метаболізм кальцію, для роботи серця, панангін. Я не сказав, що це особливо панангін, але це цього класу. Є всі сорти вітамінів, В, Д ... Тому, незважаючи на рівень випромінювання, вітамін D просто не виробляється, він просто не має ніде виробляти. І профілактичні заходи приймаються, є цілий комплекс, лікарі, медичні послуги, нагадуючи «гуї, сьогодні ми починаємо цей цикл – п'ять або сім днів». Я нічого не думаю, що вони взяли.

р.

На безвагу і перевантаження

Розкажіть про невагомість і відчуття простору. Коли ви зрозуміли, що ви перебуваєте в космосі?

Не пропустіть цей момент. Спочатку 520 секунд ліквідації, потім штовхач третього етапу - піромеда - робота так, щоб ви відчували ваговий удар по спині. Не пропустіть. Невагомість з'являється різко: бам, двигуни вимкнуті, третій етап занурюється і це його.
Як ви поясните, що безважність? Крім параболічних рейсів в тренувальних літаках, найбільша схожість - парашутний стрибок. А потім перші кілька секунд до відкриття парашуту. І ось трохи відрізняється - повітряний потік, вітер, навантаження.

І підводний плавання?

До меншої кількості. Витривалість ще може бути відчужена. У воді імітували можливість перетворювати як вам подобається. Але якщо в «Орлані» ви перевернулися в водний басейн, то зовні здається, ніби безважність, а простір повністю зневоднений – це не плавати або мити, але ви знаєте, що ви нахиляєте. Є різний стан — званий гідро-легкістю — є вміння орієнтуватися в космосі, ви можете спинитися як вам подобається. Найефективніший ефект - парабола.

Яким чином тіло реагують на безвагу? Як довго приймав адаптацію?

Я дуже щасливий. Я сказав перед першим стартом: за жодних обставин не дивився в багаж корабля. Це зараз ми швидко летемо, і до того, як ми пішли до хребта корабля - батареї, орієнтовані на сонце. Це те, що він був названий: сонце. Плетемо так, що акумулятори завжди розгорталися на сонячну сторону. обертання досить інтенсивна - 12 градусів за секунду і сила Coriolis відчувала себе. Триває кілька годин, 3-4 рази за переліт. Тепер ми літаємо без скручування, простіше, але сприйняття безважності є чисто індивідуальним, хоча вони навантажують нас з тренуванням таким же чином. Тепер стілець Coriolis, який використовується для... Є багато пристроїв, які вимкнете вас всередині. На кафедрі Coriolis можна не витримати дві хвилини обертання, а й не менше 10. «Пасовий бал» для новачків 10-15 хвилин. До рейсу ми обертаємо 25-30-40 хвилин. Лікарі кажуть, «Тільки ви втомилися», але насправді, поки стілець припиняється, що будь-який ефект взагалі. Хтось допомагає, хтось не робить, тому що в польоті інші вестибулярні порушення.

Це, у польоті, проблеми з хребтом на сонці, і не насправді з невагомістю?

Ні, вестибулярні порушення не просто прокручування. Особливі проблеми виникають при переході від невеликого обсягу судна до великого обсягу станції. Це дуже погано, тому що немає сенсу верхньої або нижньої частини. Дно і стеля діляться за кольором, але це не допомагає багато.

Скільки часу потрібно адаптувати? Коли ви зрозуміли, що ви відчуваєте себе впевнено на станції?

За кілька днів після всього. Так як крім життєздатних відчуттів, виникає також перерозподіл так званої гемодинаміки. Попередження крові в організмі. Можна навіть побачити набряклість обличчя, набряк шиї, тому що кров кистьться до голови. Наш верхній організм на Землі не схильний до таких впливів і це викликає деякий дискомфорт - набряк носа, набряк обличчя ... Але вона йде на 3-4-5 днів. Ми також маємо засоби профілактики, які ми зносимо перший тиждень - медицина рекомендує. Костюми спеціальні, які не дають можливості розслабити м'язи. Костюм для завантаження Penguin виглядає як звичайний стрибок з польотом, але має безліч гумок. Вони роблять м'язи спини, стегна, гомілки, руки, плечові дріжджі роботи. Весь організм покривається. Такий костюм рекомендується носити на початку польоту, але хтось віддає перевагу носити весь рейс. Дуже мало на першому рейсі, тому що він був дуже гарячим, але на інших рейсах теж не довге.

Чи є залежність від почуття безважності? Чи є бажання повторити його знову?

Якщо хтось добре переносить, звичайно, є. Так само, як тільки ви сходженняли на гору, і ви мальуєте на ті гори сто разів. Я хочу стрибати і стрибати. Або вони хотіли б піти в воду і дайвінг. Звичайно це робить. Я пам'ятаю місяць пізніше, п'ять або сім або вісім днів пізніше, коли всі види болю спини пройде трохи. Ви думаєте, "Я ще літаю."

Вони говорять про цю звичку, коли астронаут може поставити мус в повітрі.

Так, я був, коли я повернувся з рейсу, попросила дружину на склянку води, відвертала і випустили склянку без інших думок. І в польоті однаково, земляні звички. Я написав щось з ручкою, кладемо ручку на стіл. Шукаю, вона йшла. Скрізь.

Як було перевантаження?

Перевантаження досить спокійно переносять - це крута річ - ми літаємо на літаках, обертаємо на відцентрі відповідно до розкладу виходу.

Чи готовий організм?

Ви можете перезавантажити будь-який час - це 4.5-4.6 одиниць. Існують режими, вони також регулярні, але ми намагаємося уникнути їх на некерованій балістиці. На перевантаження вище - 8,5-9 одиниць.

Чи існує різниця у почуттях перевантаження на свинцю та спуску?

Звичайно, різні режими. Ракета працює досить гладко, швидкість набирає плавно. На етапі експлуатації першого етапу перевантажуються 1-1,5 одиниць. До 25-30 секунд вона поступово виростає, але коли відокремлюється крок, вона потрапляє майже до нуля. На спуску застібки вище.

Про зачаття і пологів в безвагі

Розкажіть про будь-які експерименти на "світі" або МІС

На «Світу». Офіціантно, вони не мали нікого, тільки одна жінка, яку ми назвали. Вони мали кольорові намистини, прикріплені до ніг і відрізнялися їх кольором. На жаль, вона загинула серцевої недостатності. У нас було 14 грандіозних. Ми приносили їх на орбіту живим здоровим. Але у них немає удачі на Землі. Ми не сидимо дуже добре з Тля Соловйовом, сіли в жахливому розмиття 19 лютого. Ми зустрілися з командувачем повітряної сили, разом з генералом. Він пішов з нами, і він залишив всі інші: паратрупи, команда технічного обслуговування. Фрост був мінус 18-19. Коли рятувальні транспортні засоби прибули... В цілому, новачки просто заморожують в землеробстві, на жаль.

Але було багато експериментів. Я працював над французькою програмою багато, були деякі цікаві біологічні експерименти. Так був такий експеримент «Ферти», перекладений як «збір, концепція», тобто як він народився. Також вирощені новости, але на абсолютно іншому етапі. До станції ікрою, з нього з'явився смаження, від фрі тадполів, від тротонів тротонів ... Завдання було встановлено, щоб подивитися на розвиток яєць, і прийшли до дуже бідних результатів. Навколо несправного поділу. Зазвичай всі живі речі діляться багаторазово: один яйце ділиться навпіл, потім чотири, вісім, шістнадцяти і йти до-го-го-го-го. І виловив великий відсоток так званого патологічного поділу, наприклад, розділити на два, а потім не чотири, але три, або з чотирьох до п'яти. Це речі. Таким чином, такі дикими знаряддями, як, ми надішлемо заміжню пара або пара, десь в космосі, і ми зробимо все це, добре, з людської точки зору – це нестійкий. Це найбільш складний процес, не навіть народження людини, але його розвиток, концепція. Я б не ризикував його в будь-який час.

Про секс.

Чи можливо це процес зачаття в нульовій вазі? Що про цю функцію?

Абсолютно реальний. Я думаю, що людство може зробити це в будь-якому місці. Я думаю так. Це ще простіше на стіні і на стелі, де ви хочете. Бути бажання, але є бажання.

Чи є проблеми, коли ви повернетеся до Землі?

Ну, я не знаю, я не думаю, так. У будь-якому випадку, ніхто не говорив про проблеми. «Я прийшов, і це було погано». Все говорить про протилежність. Цей випадок відмінно підходить.

Так що дружини щасливі повертатися?

Так!

Сонце

На землі і в космосі різні питання: І одне велике питання: Чи не так, що всі екіпажі, або кілька членів екіпажу були однакові мрії одночасно?

Я не знаю, перш за все, я не ховаю всіх, і запитайте, що я мріяв. По-друге, я не знаю, немовно або на жаль, сниться на Землі. Вони можуть бути мрії, але не пам'ятаю їх. Таким чином, вони не мріяли в космосі.

Про те, як декорований сон, вже досить добре відомо, про спальний мішок там.

Ну, сон... Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. 65-67 децибелів. Це трохи менше шуму, ніж всередині літака. Я можу сказати вам, що сон гірше, ніж це на Землі. Я завжди був відсутній подушку, тому що мій голова занурить в цей спальний мішок. Я зробив власні рукави замість подушок. Поверніть їх всередину. Що таке хутро до тих пір, поки вони зношуються, очищають. Поверніть їх, поставте їх в одну іншу, і як подушку.

Що стосується спалахів в очах, є така річ, коли космічні частинки потрапляють в учнів?

Зайдіть його.

Чи це на ніч? Чи може це сталося протягом дня?

Якщо дуже потужне випромінювання, видно навіть протягом дня, в нормальному світлі, таке спалах. Іноді вночі. Не прокинувшись вночі. Що, очевидно, сон не дуже глибоко, і спалах ... Легко втрачайте орієнтацію при сні. Просто пробудьте, природно в спальному мішку, природно, вогні вимкнені. Я завжди мав ілюзію, що я спати горизонтально, тобто мій вертикальний каюта, здається, лежати горизонтально, або інвертується. Це, відчуття, що я спати на стіні вертикально, як я зазвичай фізично спати, я рідко мав.

Сила.

Чи є тиша простору важко почути?

Я тільки почув один раз, коли наша система управління зрізалась на Світі, і ми в цілому впав в стан справ. Тобто, станція заморожує, вентилятори відключилися, пішли до мінімуму, тобто напругу впало нижче мінімального порогу, все припинило пекло, а корпус почав скрипати, тому що на одній стороні охолоджується, а на іншому нагрівається. Що називається тишу могили. Що страшно.

Запах простору

Запах на станції: Якщо не можна приймати душ, а фізична активність обов'язково, чи є станція запаху як тренажерний зал?

Не запах, тому що у нас є системи очищення повітря, які є трьома замовленнями, краще, ніж будь-який тренажерний зал. Прибирання. Смелли, кетони, які можуть запах, або що-небудь. Звичайно, є специфічний запах на станції, оскільки це запах автомобіля. Коли ви потрапляєте в нову площину, вона занурюється як що-небудь, є ізоляції. Добре, це нормальний запах. Ні, ні.

Але про запах простору, не так давно писав, що є запахи озону, або запах зварювання або щось схоже.

Так, це пекло металу. Це, мабуть, найближче порівняння. Якщо хтось був на металургійних заводах, де печі бласт, є такий запах. Завжди.

Коли це початок?

З'єднується судно, і коли ці сім тонн ... в принципі, ми маємо той же гніздо, який тримає його, це той же діаметр (покази), і цей передній пелюстка, на віднімному шнурі, вона потрапляє в корпус і починає рухатися по ньому. Швидкість не великі, 12-15 сантиметрів на секунду, але, в першу чергу, це метал за металом, це вакуум, що ми зателефонуємо холодним зварюванням тертя. Коли це стикається, він отримує гаки, гаки закриваються, а потім, коли ми починаємо запалити цю порожнину, повітря отримується в, і природно він починає запах, як це згорнути метал. Це коли кажуть «зберігайте те, що простір пахне», це дійсно.

Чи є це реальне походження запаху?

Я поясню це, бо нічого іншого...

І коли локація в комбінезоні, через потоку, має цей запах?

Немає, тому що у нас є кисневе всередині. Є запах, коли зворотний замок йде, що це, повернувся... Е, він схожий, він трохи пахне трохи озону, коли ми ударимо наш повітряний замок або американський. І коли ви відчуєте свій космічний костюм, є цей запах свіжості, озону ... щось схоже.

Про космічні мутанти

Про біологічну небезпеку, про гриби на "світі" розповів ...

Вони знаходяться на МІС. У нас є доктор наук Новикова Наталія, і вона є деякі страшні жахи каже, що так, є мутуючі гриби, але вони в основному всі імпортовані з Землі, і незалежно від того, як ми обробляємо їх вижити. Вони трохи відрізняються, але найголовніше не знайдено ніяких патогенних грибів. Це, всі гриби, які існують, їх досить великий сорт, ми регулярно приймаємо зразки з поверхні, від вентиляції, від себе, все це упаковано і відправлено на Землю, є дослідження, тому не знайдено ніяких патогенних речей, які не знайшли.

І були, які були шкідливі станції, наприклад, знищені пластикові або деякі покриття?

Є. Але ми навчимося боротися з ними в сенсі, що ми придумуємо пластмасу, що вони не їсти.

Я навіть чув про алюмінійські легенди.

Так, є. Ну, це не навіть грибковий, хоча це може бути грибковими ураженнями, але спочатку це механічне пошкодження, а тільки потім щось починає рости там. Або деякі хімічні пошкодження. Урина розсипається консервованим, і там кислота ... Ну, ми були випадки, але я ніколи не чув, що це буде що-небудь незрозумілим. В кінці прийшов до цього. Але факт, що не існує збудника.

Вуса.

Чи повинен бути в поході в космосі, і не потрібно затінювати частіше, ніж звичайний?

Найчастіше - ні, вуса не заважають, ми розрізаємо волосся відразу через три місяці, у нас є спеціальні машини, підключені до пилососа, щоб нічого не летить. Відразу все, природно смоктати, зібрані і всі.

Продовжити. . й

Чудові фотографії з космосу Павло Виноградов та його колеги можна подивитися тут:
Людина і простір.
Pavel Vinogradov Космічна Одіссея.

І дякую за допомогу у підготовці тексту.

Джерело: geektimes.ru/post/244276/