1675
Інтернет, автономні та мобільні планетарію
Випущені нові версії існуючих програм. І з'явилася розробка веб-технологій, багато онлайн планетаріїв і карт сонячної системи і її оточення. Пропонуємо Вам короткий огляд інтернет-ресурсів і програм, які необхідно встановити на локальну машину. І кілька слів про мобільні планетарію для Android.
Інтернет-ресурсиПростий і дуже функціональний
Якщо ви хочете простого і функціонального онлайн планетарію, то, можливо, найбільш підходящого ресурсу Skys-above.com. Тут ви можете знайти багато корисної інформації - видимість МІС, яскраві супутники, спалахи іридій, карти неба і сонячна система, розташування помітних парі. По дорозі, незважаючи на дещо архаїчний інтерфейс, розробники ще не стоять, вони випустили гарну анімацію МІС на WebGL:
Також випустили додаток для Android (дуже добре, про це в відповідному розділі). І карта неба тепер інтерактивна - натискаємо на точку показує збільшену площу неба:
Для тих, хто хоче щось більш технологічно просунуті, існують планетарію з можливістю повороту напрямку своїх очей мишкою, наприклад, один, два або три.
Колекція Astrophoto
Якщо вас цікавить більше, що виглядає Андромеда Небула? Hubble або VLT, і незалежно від того, де він знаходиться в небі над головою, то ви будете насолоджуватися ресурсом sky-map.org:
1 999 р.
На сайті є збірка фотографій різних телескопів в різних масштабах, від фото всього неба до точок об'єктів. Мозаїка різних фотографій дещо схожа на Google Maps:
доб.
Сайт SkySurvey з однією спільною фото, але більш швидка навігація.
Сонячна система і навколишнє середовище
Якщо ви зацікавлені в безпосередній близькості Сонце, є великий 100 000 Зірковий ресурс з інтерактивною картою.
Сонячна система забезпечує більшу обізнаність про великі відстані. І для деяких найближчих зірок дана інформація з Вікіпедії:
Якщо вам потрібна одна сонячна система, то є хороший Russified ресурс Solar System Scope з діаграмою сонячної системи, можливість перемотування часу і карти зоряного неба:
Є ще один ресурс SunAeon, схожий, але дещо інший.
Програми для ПКЩоденний планетарій
На мій погляд, кращий планетарій для звичайного використання - Stellarium. Безкоштовна, трансплатформа, з потужною функціональністю - видимість ІСС і супутників, можливість додавати придатку, щоб дізнатися, де дивитися на певний день, з окулярним тренажером. Програма обов'язково для установки, навіть якщо ви не любите астрономії. Смішні речі, Stellarium стояв на робочій машині на одному з моїх попередніх робочих місць, і вона навіть прийшла в зручний для роботи завдань.
Він також має сенс згадати про WorldWideTelescope. Розробник - Microsoft - це як сила та слабкість програми. Остання версія не підтримує Windows старше, ніж Win 7, і клієнт браузера вимагає Silverlight. Але програма безкоштовна, і найсильніша сторона – це велика кількість віртуальних турів до цікавих місць, які дозволяють прослужити «похід на екскурсію» по небі в компанії професійного астронома.
Всесвіт як пісочниця
Чудовий проект SpaceEngine. Це не зовсім планетарій, крім відомих зірок, небулеї і галактик, Всесвіт наповнений процедурно створеними зоряними системами, які можна вільно переміщати. Текст, щоб пояснити маленьке почуття, він повинен просто виглядати, в хорошій якості і розгортається на всьому екрані:
У грудні 2014 р. версія 0.9.7.2 була випущена, додана підтримка 3D-скел, моніторів і Oculus Rift, lava (з вулканами і мережами планет), освітлення міст, теплове опалення і багато цікавих речей менше. На жаль, через помилки, сумісність з Windows XP знизилася, і стабільність все ще залишає бажати кращого. На мій погляд, проект буде дуже корисним для тестування волонтерів. Я сподіваюся, що вони будуть приваблені захоплюючою красою програми:
3610Р. 4200Р.
Для хардкорних реальних, є Celestia, яка має тільки реальні об'єкти, і графіка набагато простіше. Але це більш стійкий.
З декількох безкоштовних планетарію Android я спробував, я хотів Star Chart найбільш, вільний функціонал досить для повсякденного використання. Єдина неприємна помилка полягає в тому, що програма була оновлена до годинника була перенесена назад до Росії, і зараз вона попереду місцевого часу за годину.
206943
І відкриттям було мобільний додаток від Heavens вище. Він розроблений в основному, щоб показати, що цікавим буде літати накладні (ISS, яскраві супутники, спалахи Iridium), і відмінно доповнює звичайний планетарій:
Спочатку я хотів писати лише новини про випуск нової версії Space Engine. Дякуємо колективам Vkontakte «Astronomy Education» та «Ведучі наука» за пост, що спонукало ідею зробити більш детальний огляд.
Скріншоти з офіційного форуму були використані як ілюстрації космічного двигуна.
Джерело: geektimes.ru/post/244061/
Людина, що створив Тетри
Генеральні мотори працюють над створенням конкурента на електродвигуни Tesla