866
Як я пройшов в Естонії
[Перегляд старого міста з висоти квадрокоптера рейс]
Трохи про себе: Працює в Санкт-Петербурзі в політехнічному університеті. Він викладав комп'ютерні мережі, в основному в академії зв'язку Cisco, має статус CCNA R&S, CCNA Security, CCNP R&S, а також інструктора для відповідних курсів.
Підземелля
Я люблю навчання в Політехнічному Університеті: відсутність жорсткого графіка, відсутність прямих переваг, відмінна виплата, плюс величезні можливості для фрілансування, тому я навіть не думаю про зміну моєї роботи.
Про рік почався підготовка до зміни проживання. Хоча як сказати “підготовки”, моя дружина і я не планував залишити, але зберегти вільні кошти в рубриці, навіть на депозитах, якось не в ease. Тому було прийнято рішення про інвестування вільних грошей в нерухомість. Не було достатньо грошей на нерухомість Санкт-Петербурга. До російських обласних центрів я не хочу брати участь. Таллінн і Гельсінкі також були в списку найближчих більш-менш великих міст, але нам не сподобалося Гельсінкі занадто багато, це було нудно там, все було дорого і не ясно, але столиця Естонії зробив дуже гарне враження. Швидкий аналіз цін на квартири в Інтернеті, а також прийняття рішення, ми інвестуємо в нерухомість в зону ЄС! Для мало більше мільйона рублів (в євро потім вартість менше 43 рублів), ми змогли придбати студію в будинку Сталіна, 500 метрів від морського пляжу і 40 хвилин пішки від Старого міста.
Так як моя дружина і я не мав строгого графіка від 10 до 19, частина часу минулого року ми жили в Таллінні, пішли в Санкт-Петербург, щоб працювати і, в цілому, ця ситуація дуже добре підходить нам.
[Швидкий з нашого пляжу]
По-перше, я опублікував резюме на сайтах пошуку роботи Естонії, щоб не знайти щось, але щоб побачити, що вони пропонуються, щоб вивчити ринок, щоб говорити. І... в рік не єдиний дзвінок або лист, тільки автоматична розсилка вибірок вакант, можливо, підійде для мене.
Як це сталося?
У середині травня цього року я випадково побував у вакансії університету, їм потрібен інструктор Академії Cisco, текст вакансії був опублікований на малюнку і тільки в естонській, хоча більшість пропозицій публікуються принаймні на 2 мовах. Це, ні ключові слова, ні автоматичного вибору не знайдено. Не слово про зарплату або умови праці, тільки вимоги до кандидата, за яким я був ідеальним. Ну, résumé було відправлено. По-перше, я написав листа, якщо це було нормально, що резюме було англійською мовою, і я сказав, що все було добре.
Кілька тижнів тиші, в цей час я повністю занурю в роботу в Політехнічному університеті, а десь в середині червня після обіду я отримав лист: ми чекаємо на вас завтра в 10 ранку в університеті для особистого інтерв'ю. 2 хвилини перевірити наявність автобусних квитків з Санкт-Петербурга, і я напишіть відповідь «Чи ви завтра!» Я дуже не хочу відкласти зустріч, якщо нічого не буде. Так само ввечері, прямо після роботи, я займав автобус в Таллінн на 4 ранку.
До інтерв’ю, я не дуже хвилювався, тому що я вже зустрівся з деякими інтерв’ю. Ми повинні зробити трохи відступати тут. Коли я знаходжу себе не далеко від великих відомих мережевих академій під час своїх поїздок, я намагаюся організувати зустріч і відвідати обмін досвідом, і просто цікаво. Саме тут: як тільки ми купили квартиру на рік тому, я пішов відвідати і зустрівся з інструктором. Ми з радістю познайомимося з проблемами викладачів, студентів, навчального процесу в цілому та враховуючи досить хороші умови.
Повернутися до інтерв'ю. Вчився ректор, головний інструктор, керівник мережі академії та викладач, який я був замінити. Однак було складно назвати інтерв’ю, вона була більш схожа на розмову для життя. Як виявилося, вони просять заздалегідь, щоб дати мені невеликий менеджер зворотного зв'язку Cisco для Центральної Європи і Росії. Я зустрілася з ним особисто, і ми навіть зустрілися з парою місяців до обговорення деяких проблем академій. Потрібні сказати, відгук був добре. У той же день я був в Петро знову.
Після того, як я попросила зареєструвати договір! Поїздка автобусом за такою ж схемою і навіть якось боляче, адже підписання договору не відбулося більше 10 хвилин. Для порівняння, щоб отримати роботу в якості викладача Політехнічного університету, потрібно провести практично цілий день, що працює від офісу до офісу, збираючи гору підписів і печаток, а офіси розташовані в різних будівлях, а територія університету досить вражає, крім того, ніхто не скасував обіди і чайні вечірки. Це моє перше знайомство з естонською бюрократією, і я був задоволений.
Будь-який може працювати в Естонії, якщо вони мають право на повернення в країну. Навіть туристична віза буде здійснюватися. Я не вірю, що це спочатку і запитав HR для уточнення питання. Поліція і прикордонна служба відповіли, що так, можна працювати з такою візою, але не на довгий час, оскільки це не дає права жити в країні більше 90 днів на півроку. Крім того, факт такої роботи необхідно зареєструватися в одному відділі.
Після підписання договору, він зареєстрований у відділенні поліції та прикордонної охорони. Пишемо, що процес реєстрації займає 10 днів, але все готове до наступного дня. Після реєстрації договору ви вже можете розпочати роботу та подати заявку на проживання. Дозвіл на проживання 2 місяців, але я був готовий протягом 1,5 тижнів.
Процес отримання посвідки на проживання
У Росії я боїться таких закладів. Я уявляв вузькі коридори, натовпи людей, невеликі петлі для спілкування з співробітниками. Я не хотів би сказати, що я не хотів би мовити в будь-якій мові, крім естонської, що я не знаю. Але я був неправильним. У номері є більше, ніж банківський офіс, працівники сидять по периметру на письмових стійках і просто повинні сидіти. Кожен говорить принаймні 3 мови і дуже доброзичливий.
Щоб отримати посвідку на проживання, потрібно вивести досить велику кількість документів, в основному анкет, в тому числі, заповнених роботодавцем. Повний перелік документів можна знайти на сайті міліції. Не вимагається кримінального запису або будь-якого типу. Процес збору та подачі документів дуже простий, але не всім. Є певні категорії людей з спрощеними вимогами: викладачі та викладачі, циркові працівники, військові, творчі професії та високооплачувані фахівці (загальна повинна бути вища, ніж національна середня за певним коефіцієнтом). Всі ці люди не обов’язкові для отримання дозволу від Естонського Фонду страхування необґрунтування. Але оскільки середня заробітна плата в країні невелика, то стати високооплачуваним спеціалістом, особливо в галузі ІТ, не проблема. Читання документів про посвідку на проживання на електронну пошту.
У зв'язку зі швидкістю посвідки на проживання в липні, хоча я почав працювати тільки в серпні. Я думав, що це було так легко, тому що це було загальним для залучення вчителів з інших країн, але пізніше я дізнався, що я був першим іноземцем в 14 років.
Кілька слів про враження
Тут є атмосфера всього друга. На Політехніці була універсальна тяжкість. Немає такої речі, що вчитель вище студента. Викладач допомагає навчатися, а не навчатися безпосередньо. Атмосфера тут контролюється спеціально, я розповіли, що цей навчальний заклад дуже цінний для нього, і це не виповнилося таким чином, але це зроблено, але я не розумію, як. Наприклад, викладачі йдуть на студентські вечірки та освітлюють їх, а також студенти.
Відкрита дверна політика була справжньою оправою для мене. Ніяких турнікетів, які не можуть ходити в будь-який час. Визначити, чи можна на відкритих дверях вчителя або ректора. Дверцята в класі не закривається, навіть якщо викладачі залишили на лекції.
Перший тиждень моєї роботи, люди просто приїхали зустріти мене, так само, як це. Це був дикий, тому що в Політехніці, наприклад, через кілька років роботи, я навіть не знаю назви більшості моїх колег.
Студенти часто приходять до вчителів, щоб поговорити про проблеми, іноді навіть не пов'язані з процесом навчання. Або студент, який не навчає мене в будь-якій з моїх курсів, може прийти і попросити, попросити пораду або запитати про мій предмет. У політехнічному університеті було 2 викладачі, як за величезними броньованими дверцятами з магнітними замками. Дуже поширеним є те, що студенти охороняють вчителя біля цих дверей і просять проходження вчителів, якщо вони мали право людини всередині.
[Всі]
Я активно навчаюся естон, але насправді тут не дуже важливо. Ігнорування державної мови не є чим не викликає проблем, це навіть не викликає незручності. Більшість людей говорять 3 мови, реклама дублюється російською мовою, сайти практично всі доступні на 3 мовах, включаючи державні. Люди повністю спокійні про російську мову. Я часто маю ситуації, де я почав говорити естон і співрозмовник негайно відповідає російській замість естонської.
Теоретично, університетські дослідження повинні проводитися в офіційній мові, але якщо є хоча б один студент обміну, наприклад з Фінляндії, то весь курс читається англійською мовою. Голова Академії, американський, жив тут вже понад 14 років, але він не знає естонської. Кожен хоче навчати свою англійську мову рідним спікером, і вони не говорять естонською.
Про половину наших колег і я погодився поспілкуватися російською мовою, з рештою англійською мовою, спочатку я постійно плутався до тих пір, поки не пам'ятаю. На зустрічі викладача перед семестром, і на самому початку було казка про те, що не всі тут розуміють естонську, тому давайте наради англійською мовою. Комунікація з студентами є тим самим, з кимось російською мовою, з іншими англійською мовою. Лекція англійською мовою.
Я хочу сказати кілька слів про місцеву російську мову, це не так само, як і в Росії. Здається, що десь в 90-х роках була зроблена литка мови і її використовують без змін. Ви можете почути вирази і повороти, які я використовував як дитину, вона була розглянута в часі. У той же час є багато запозичених слів, і люди не завжди розуміють це. Спочатку було трохи дивним, коли я запитав зв'язатися з Tele2 або здійснити платіж в будь-якому офісі Swedbank.
[Додаток договору мого провайдера інтернет-сервісу]
[Переваги часто дублюються]
Все зроблено швидко, більшість операцій можна зробити через Інтернет. Наприклад, щоб отримати свідоцтво про реєстрацію майна в Росії, мені довелося взяти черги в 5 ранку і провести весь день в вузькому коридорі, тут я отримав всі документи для квартири по електронній пошті через кілька тижнів після операції.
Я зареєстрована в квартирі через Інтернет, видана вигода для вільного громадського транспорту також через Інтернет. На роботі, якщо потрібно щось підписати, вони надсилають мені pdf в поштовий відділ, я зареєструю його з ідентифікаційною карткою, яка є документом, і надсилайте її назад.
Безкоштовне громадське перевезення. І не тільки автобуси, тролейбуси, трамваї, але і пороми в найближчий острів і поїзди в межах міста. Це єдиний для мешканців міста. Організація транспорту просто чудовий! Транспорт працює строго по графіку, є веб-сайт soiduplaan.tallinn.ee, де всі автобуси відображаються на карті міста в режимі реального часу, є всі графіки, маршрутні планувальники і т.д. Ви можете приїхати в будь-яку точку міста - + 2 хвилини. Де можуть теоретично виникати джеми трафіку, є спеціальні смуги для громадського транспорту. У центрі міста є місця, де 2 з 3 мереж виділені для громадського транспорту. Так багато транспорту і це дуже часто, що навіть під час щіткої години можна сісти. Але є також недоліки у вільному - бездомні люди активно використовують транспорт, який не дуже приємний.
Перш за все це було дуже незвичайним для мене, щоб побачити маленькі діти з великими рюкзаками самостійно на вулиці або в транспорті, але тепер я зрозумів, що це нормально. Не страшно ходити по вулицях вночі, навіть в п'ятницю або після масових подій.
Тут багато електромобілів! Естонія має повну інфраструктуру для них. Є багато АЗС, великі переваги для власників. Найдивовижніше, що електрички можна орендувати, і вам не потрібно спілкуватися з людьми. Рай для соціопати! Я зареєстрований на сайті, підписаний договір з ідентифікаційною карткою, після чого просто ходив на машині (багато паркувальних лотів розкидані по всьому місту) і відкрив двері з телефоном. Оплата погодинно, вексель прибуває по електронній пошті в кінці місяця.
Трохи про недоліки
Життя в цілому коштує дорожче. Хоча товари дешевше (і краще), але комунальні, електроніка, меблі, бензин значно дорожче. Особливо роздратування - вартість ледь теплих батарей. У студії можна отримати 100 євро, колегам більше 200.
Борн. Місто невеликий, нічого особливого, не відбувається, кожен живе вимірюється, повільне життя. Звісно, події тут влаштовані: концерти, виставки, екскурсії, кінопокази, але все це спокійне, спокійне і порядне. Не існує постійної щітки, що виникають з проблем, подразників, хаосу. Я ніколи не думав, що це може бути відсутнім, але факт залишається. Корея в порівнянні приїжджає до Таллінна з стрибком з вежі в басейні, тільки замість води ви отримаєте в желе.
Стандарт життя нижчий. Здається, що люди не живуть багато. Багато спиртних напоїв, іноді коли ви прогуляєте по вулиці, вона відчувається як «90-ті рр.». Ви можете познайомитися з великою кількістю людей, таких як 15 років, я практично ніколи не зустрівся в Росії – просочений, необхватий, в сорочках або костюмах. Лоти пляшкових колекторів і бумів. Maybe I просто жити в цьому районі.
Батьки. Вони підлягають обов'язкам, якщо вони коштують більше 22 євро. І неважливо, що написано на самому посилці, потрібно підтвердити факт і суму платежу через банк. Все, що є більш дорогим, потрібно проголосувати, однак, вам також не потрібно йти в будь-яку точку, і все можна зробити через Інтернет. Слід зазначити, що країна невелика і ринок також невелика, що в Росії можна знайти і купити без проблем, тут можна просто не продавати або продати, але дуже дорогі.
Трифл, але для літаючих на квадрокоптері потрібно отримати дозвіл від управління цивільною авіалінією (як це можна перекласти), але знову не потрібно йти в будь-яку точку. Необхідно написати їм лист з часом і місцем рейсів, які напишіть у відповідь - допускається в межах такої висоти, в межах такого і такого радіуса.
Висновок
Я прочитав багато статей про зміну країни проживання і завжди був вражений, наскільки важко це, але я дізнався від мого досвіду, що це може бути не просто простим, але дуже легко. Зміна місця проживання не вимагає багато нервів, часу або фінансових ресурсів.
У наступних статтях я хочу порівняти навчальні системи в Європі і Росії і розкрити технічну сторону питання. Дивитися відмінності в системах освіти не з боку студента, але з викладання сторони. Навколо цікавих технологій в освіті, але є також речі, які я прошу.
Джерело: geektimes.ru/post/240468/
Робототехніка як аспект неможливої економіки
Tesla Motors розширить мережу зарядних станцій: на 2016 рік з'являються електрозаправні станції, Україна, Молдова