КАМАЗ

140 км / год на камені і бампи - нормальна людина не витримує це надовго. «Пілоти KAMAZ трохи божевільні, – здається після поїздки в машині підкорює пустелі. Але без нього щось дивиться. Після того, як спорт KAMAZ тепер знає, як «злимати» два палива одночасно – дизельний і метановий газ!

Я вже зробив свій шлях до центрального, навігаційного місця в триколі, а на видиху підштовхувати себе в зчеплення відро гоночного крісла. У шоломі сидять щільно на голові, не можна чути, зв'язок з водієм здійснюється через мікрофон, шнур, з якого механік заглушка в внутрішній роз'єм зв'язку на стелі. Тоді я так затягував “стаер” з п'яти точок, що я можу тільки дихати! Про ці ремені та боротьбу за короткий час. У шоломі одного руху стрибає пілот Дмитра Сотнікова, який виграв стоячі вантажі ралі «Silk Road-2013» і вийшов четвертий на «Dakar-2014». Ви можете побачити, що плюси - без тренування ви не можете приїхати сюди так легко. Так само як швидко і зважливо закріплюється, чіпляє шолом до системи захисту шиї плеча. Хіти масової інформації (включення!), натискає диференціатор 16-ступінчаста «механіка» компанія ZF (інтермедіате!), перетворює стартер тенмлера (старт!) - і бітурбодизель V8 випромінює з під кабіною коротке зло «груш»! Давай, як Gagarin Вона сказала? Ні, нехай!

Перемикання на одному лижному стрибку непросто. Але серія таких «посадок» на бамперах вже є нічним Тут можна сповільнити або літати по кілька стрибків на лижах відразу, висаджуючи на «зад» останнього - інакше не можна уникнути жорсткого удару і навіть нещасного випадку.

... “Ох, Ох, здоровий!” – гоління в кокпіті КАМАЗ-4326 гоночний автомобіль, мій колега і я торкнувся практично синхронно від почуття осені землі, коли багатотонні машинні соси на наступну бампу так, що “серце є тривожним у грудях”. У вітру, земля і небо постійно змінюються місця. Монстр Кама після стрибків на підйомі в небо, потім знизився схил - земля летить на вас з термічною швидкотою, і флятивно захоплений "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Шановні пасажири, наша дошка приїжджає до землі, закріплюємо ремені для сидіння! Я все стискаю в антипіляції важкого удару, але на передніх колесах м'яко і пружно, як величезний кіт. Звичайно, стрибки на піску не так складно, а 20-дюймовий високопрофільний позашляховик «полоскання» Мішелін XZL навіть при високому тиску в них добре занурює вплив, але спасибі, близнюки амортизатори Виграйте на кожний круг і чувовські пружини, без вас після весняного щита точно кістки не можна зібрати!

Ну, скажемо, на цих бамахах до 70 кілометрів на годину (не турбуючись про себе і для автомобіля), я прискорив на деяких «покращих» УАЗ Патріот. З гойдалкою KAMAZ на синях тестової доріжки команди біля с. Тарловка, ми падають і періодично засихаємо повітря на швидкості 140 км / год! Не має сенс приводити повільніше: при низькій швидкості підвіска жорстка, навіть на найбільших (за стандартами вантажівки, звичайно) нерівностей. Отже, потрібно прискорити, «захопити» над бампами – а потім підвіска почне працювати на повній міцності. «Більше швидкість, менша ями» - це те, що говорить про цей автомобіль!

Тільки 140 км / год за гойдалки 10-тон KAMAZ-4326, набравши «похилого» всього за 10 секунд, зовсім не стеля: при необхідності вона може здійснюватися під 180 км / год, що натяжується при швидкісномуометрі, позначеному однаковою фігурою. Але зараз ми літаємо низько. Зрозуміло, що пілоти отримують команду, щоб повернути журналістам на землю непристойним і вигідно здоровим, щоб вони нас почувалися. І самі КАМАЗ говорять, що під двома сотнями вони практично не завадять тут, бо немає потреби. Справа в тому, що останнім часом на Дакарському марафоні максимальна швидкість на спеціальному етапі вантажних автомобілів обмежена 140 км / год, а раніше правила ралі набігу обмежуються максимальними робочими рухами підвісок, які неминуче знижують їх інтенсивність енергії на дорозі. Отже, команда обманює своїх "ямперів" навколо полігону з оком на ці моменти.

Ліворуч від рульового колеса на "розробці" - позначається до 180 км / год Speedometer, над ним - датчики тиску в двоконтурної пневматичної гальмівної системі. У центрі панелі є тахометр, поруч з ним є індикатор підвищення тиску. Направо від верхньої до нижньої частини - вимикає пневматичний замок центр і міжколісні диференціали, гудзики «маси» і включення накачування коліс. Наліво над ключами є екран високоточного GPS-монітора, необхідний правилам, який працює тільки разом з гомологічним навігатором. До правого показника тиску масла і температури протимерзання в двигуні.

Але вірити мене, навіть 120 км / год на такій поверхні і на такому вантажівці простір! Сісти в кабіні ви не знаєте, в якому часі і з якого вона буде «плюшево»: ви стейк і ковбаса, здається, відразу в усіх напрямках – як м'яч в кропиві, який шейкує гігантську дитину. Я не їсти або пити нічого до початку, або це було б схоже на фільм Таксі! І після того, як Сотников, згідно з ним, несе нас близько 70% можливостей вантажівки. А потім, припинивши розмову, він раптом додає: ми тепер перетворимо в волосінь, там дорога викопана, вона буде струшувати. Так ми були на шосе прямо зараз?

Але, як тільки наш вантажівка скидає і занурюється в рутто, обмотуючи піщану рутину, я розумію, що перед тим, як було дійсно тільки прелюди в реальне хардкор. Все тому, що досить круті стрибки вгору і вниз додається в літровому сенсі слова, що обертається всередині з найбільш жорстокого поперечного погладжування, коли автомобіль рухається по ряду отворів. Підвіска – це все до ліхтаря, але люди, які сидять всередині, так енергійно, що неможливо описати його пристойними словами. У цивільному автомобілі або вантажівці ви можете пересуватися вперед, стоячи від спини, так що бічні пняги менше передається в тіло. Ось такий номер не буде проходити: ви наклеєні щільно до автомобіля і шейк з вібраціями, які ви відчуваєте в найменшій деталі.

Але КАМАЗ-4326, в якому ми зараз рахуємо риси, це найзручніший гоночний автомобіль в історії команди! Я пам'ятаю, але це не допомагає мені. Я намагаюся відкрити м'ясорубку, відпочиваючи ноги на потужну сталеву подушку на підлозі, тільки є мало використання. Хвилі такої їзди здаються безкінечно, тому що вона зачепить і б'є нестерпно: дихання втрачено, відчуваючи внутрішні органи, що рухаються в мене з гострих бічних і вертикальних струменів - і здається, що хребта йде про зрушення і щіпку нервів! Цього разу я не був «ясеном», хоча майже всі коляски KAMAZ повторили травми хребта і внутрішні органи. Я тепер розумію, як постраждали люди KAMAZ. Для них це як для нас, мешканців, сезонний нежить. Сонечко на спорт KAMAZ після цього, звичайно, я не зупинився. Але ціна таких «рацерів» відчувалася в повному обсязі.

У кабіні немає вільного місця: «знімається» у відро стільціх, екіпаж буквально вичавлюється між трубами каркасу безпеки і приладовою панеллю з розсіювачем манометрів, джмерів та іншого обладнання для навігатора і для механіки. Під стелею видно труби питної води і вентилятори з гумовими лопатями, що продувають над екіпажем.

І покатали нас, подумайте, що в ходькому темпі, на не найважчих ґрунтах, а в останньому розділі з поперечним чатером, ми поголені силою п'яти хвилин. Це відрізняється на Дакарі. Швидкість, і тому гоління, ще більше. І так – за два тижні поспіль, під скатним сонцем, в пилі і нагріві (в кабіні температура часто перевищує 50 градусів). Не автомобіль, але добровільна катування з колесами! Я думаю, що це не вірно сказати, що жоден інший спорт у світі дає таке смертельне навантаження на тіло.

Як це може витримати людину, якщо навіть багаторазово посилений дизайн спортивного автомобіля не завжди справляється з навантаженнями? У перегонах з ним, що тільки не буває: амортизатори і колеса розриваються, кермові тяги і навіть найсильніші водні містки, заклепки відрізають від гоління листів шкіри тіла ... І люди КАМАЗ ходять і перемагаються, через біль і через «не можна». Боже!

Ні, тільки люди, які хворіють з бізнесом на межі вболівальника. Незважаючи на те, що в професійному автоспорті не ходять тільки на цьому і на «морально-визвольних». Без тривалої та методичної підготовки – також ніде, ви просто не можете стояти колесо протягом тривалого часу. Команда має власний навчально-тренувальний центр, а також власні методи фізичного виховання, деякі з яких, навпаки, не особливо м'які. Плюс перевірені методи ресторативної фізіотерапії після травм в расі. При походах, наприклад, з «ясенним» хребтом, кладуть на ноги буквально в один вечір – і наступного дня вони знову йдуть на старт. Не дивлячись на те, що ці методи «ремонту поля» дивляться ще краще, щоб не виглядати! Ні, вони, безумовно, трохи божевільні на команді.

Я вийшов з кабіни на ноги, але він відчуває, як літати на орбіті. Земля плаває під бавовняні ноги, в голові є кільцева недійсна, через яку вітер адреналіну евфорію обробляє скребки думок. Так, пам'ятаю, що я хотів знати і чому я прийшов тут! Ох, так, новий спільний проект команди KAMAZ-Master, Gazprom і VTB Bank - це гоночний газовий дизельний автомобіль, який, власне, я просто поїхав. Однак, якщо я не розповіли, що це машина, навряд чи я відрізаю його від звичайних гоночних KAMAZ. Після того, як цей газово-дизельний ралі снаряд відрізняється, крім того, наклейки метану CNG (компресований природний газ – стиснений природний газ) з боків. І динаміка прискорення - це вже гармата, немає більше нюансів і відтінків!

Передня підвіска, правий вид. На кожному колісі є два амортизатори з голландської компанії Reiger. Вони світліші і м'якіші, ніж попередні російські гідропневматичні стійки з армії БМД. Слінги зліва (встановлюються на всіх 4 колесах) працюють як обмежувач підвіски на розрив. На правому – деактивована гідравлічна циліндрова підтримка поперечної стабільності стабілізатора (так само стоїть на задній осі). Пілот може відключати як стабілізатори на ходу, використовуючи леза рідера.

Щоб побачити різницю, потрібно шукати за складаними панелями тіла. Тут, рівно між Тутаєвом 18.5-літровим серії V8 ТМZ-7E846.10 і паливним баком, розміщені чотири 89-літрові метанові циліндри. В цілому, у них є 80 кубометрів газу, які в гонках досить близько 340-350 км. При експлуатації в газово-дизельному циклі паливна суміш складається з 70% дизельного палива і 30% метану, що надходить до забірного колектора. Але як це все перемішати і працювати?

Оскільки температура запалювання метану майже в два рази більше, ніж дизельне паливо, газоповітряна суміш спочатку подається при входному інсульті в камеру згоряння, яка запалюється в кінці компресійного інсульту, в момент введення основної (так званої сечового міхура) частини дизельного палива. Така схема має ряд переваг. Коли газ працює, двигун продовжує працювати в нормальному режимі, тобто на чистому дизельному паливі. І на відміну від перетворених для роботи тільки на газових дизелях, не потрібно видаляти регулярне паливо обладнання і замінити його системою запалювання свічки замість насадок.

Чому Газпром потребує цього проекту, в цілому, зрозуміло: країна зробила курс для популяризації метану як бензинового двигуна. А знаменита російська спортивна команда - це хороша реклама для цього розчісного газу, який дешевше (так) більш поширений пропан і подається практично в якості палива майбутнього. Це тільки з метановим заправкою ще не гладкий, вони просто не вистачає навіть у великих містах – але до 2020 року, «Газпром» планує побудувати близько 2000 АЗС в Росії.

Пригнічений метан зберігають в циліндрах при робочому тиску 200 атмосфери! Таким чином, газові контейнери є важкими: алюмінієвий циліндр з стіною 5 мм додатково загортається в товщиною 10 мм «броньований». Один порожній циліндр виробництва польської компанії Stako вагою 35 кг. За газоциліндровою установкою - головний паливний бак для 1,000 літрів дизельного палива.

Але які хороші ці «газові ігри» для себе КАМАЗ? Дизайнери команди борються за кожен кілограм протягом багатьох років, освітлюючий автомобіль. Сьогодні спорт KAMAZ-4326 з Тутаєвом 18.5-літровий турбодизель має масу бордюру без палива 9300 кг. Загальна вага вантажівки з паливом, готовим до гонки, становить 10 500 кг. І тут повністю заповнений метаном газопроводом відразу вагою Кама Мутанга ще 241 кг!

Тим не менш, команда вже встигла протестувати цього року в Ралі-рейді «Голд Кагану» і «Великий крок». Результат позитивного! На газово-дизельній суміші гоночний дизель копчений помітно менше (і в правилах Дакара, до речі, є обмеження на цей рахунок), при низьких швидкостях він працював більш стабільним, а динаміка прискорення стала швидше. Що стосується споживання палива, то на чистому дизелі виявилася чверть більше, ніж на газово-дизельній суміші, яка в грошима дає економії 15%. При цьому потужність двигуна на газово-дизельній суміші практично однакова, як і на чистому дизельному паливі. Скільки не вказано в команді. Але для двигуна 18.5-літрової TMZ, що працює на дизельному паливі, потужність 860 к.с. офіційно заявлена на 2500 об/хв і крутний момент 3200 Нм на 1500 об/хв.

Тим не менш, є причини вірити, що тут люди KAMAZ є скромними, недооцінюючи реальну подачу двигуна, яка (як вона з'являється з задньої розмови, вона може добре обчислюватися в чотири цифри). Крім того, потенціал для цього обов'язково є. Коли в 1991 році MAZ-5432 Спорт пішов до європейського чемпіонату зі сквошу, під його кабіною був 17.2-літровий V8 виробництва YaMZ, вже потім «прискорений» фахівцями Ярослава до 1100 к.с. і 4000 Нм! А з середини 90-х років аналог цього супердизеля почав класти на Дакаровський КАМАЗ – команда забігла на цих двигунах до 2010 року, перейшовши в 2011 році на ще більш літровий варіант цього дизельного двигуна, виробленого на Ттаєвському моторному заводі. Так, в Камі Мутан не фантастичний.

В Африку відбудеться черговий «битковий тест». Команда бере участь у виставці «Африка Еко Race 2015, що продовжує традиції та використовує маршрути класичного Дакара з оздобленням на знаменитому озері Роза. Крім того, до марафону підійде танкер, який буде перевозити стиснений газ для спорту KAMAZ. Якщо в Москві з метановими станціями щільно, то в пісках жовтої гарячої Африки вони точно не знайдені!

Примушено до 920 сил турбодизель Лібгерр (розмальований) перед установкою на гонщиках KAMAZ повністю переміщено. І зрозуміло, що версія гонки помітно відрізняється від серійного: щось вишукане, посилене або полегшене, зміниться деталі. У спортивному двигуні є тільки блок циліндрів.

Що про Дакар, який переїхав до Південної Америки кілька років тому? У класифікації вантажів «Дакар-2015» задекларовано чотири «комбата» РФ КАМАЗ. Всі дизельні двигуни Liebherr D9508 виготовляються в Швейцарії, що команда була встановлена на своїх автомобілях з 2013 року. Алас, у зв'язку з наступними змінами в правилах, російські двигуни на Дакар закриваються: згідно з правилами, робочий об'єм двигуна гойдалки не повинен перевищувати 16,5 л. Що таке Тутаєв «високий» він два літри більш ніж допустимі. Команда шукала заміну дизельних двигунів російського турбогенератора на протязі тривалого часу, вони спробували різні варіанти і зупинилися на двигунах Liebherr, які, до речі, будуть вироблятися в Татарстані на заводі двигуна KAMAZ у 2016 році. Але це спільне підприємство виготовить двигуни, в той час як на гоночних автомобілях є 16.2-літровий V8 з двома турбокомпресорами. Цей двигун досить відомий в вантажному світі: він був створений в поєднанні з німецькою компанією MAN і був використаний на тракторах серії TGX, де він виробляється 680 к.с. і 3000 Нм.

Для гонщиків KAMAZ цей двигун був «зрощений» до 920 к.с. і 4000 Нм. Тільки великі переваги від більш дорогих імпортних дизель в команді і не отримали. З точки зору розмірів, макетування та кріплення, Liebherov V8 відмінно впишуться в відсік двигуна KAMAZ. Але по масі виявилося майже таким же, як і дизельний двигун Ярослава, який протягом років був «оброблений» від зайвої ваги. Команда сподівалася, що іноземний двигун буде більш економним, і це дозволить зменшити величезний паливний бак для освітлення автомобіля. «Свейс» і «Ярослав» були схожими не тільки вагою, але і апетитами: на твердих ґрунтах він починається від 70 л / 100 км, а в горах і піском дюнах він може досягати двохсот літрів на 100 км! Тільки через «аналог» російський дизель V8, створений під час Об’єднання з оком на військовій техніці, з'їдає майже все, що опіки, і ремонтується в області на коліні. Без діагностичного комп’ютера не можна отримати, і його загальна система палива помітно більш чутлива до якості палива. І вистачить на перегонах до «глюка», скажімо, датчик положення колінного валу в цьому двигуні – і це.

Звісно, команда ретельно готує комплексний двигун забігу, йде на тести, завершує дизайн, лікує «щілини». Крім того, в Дакарі 2015 року буде «сюрприз» від організаторів: марафон, після десятирічного перерви повернеться «день без механіки». Що ж, екіпажі автомобілів і вантажівок проведуть один день без звичайної технічної допомоги на двовуацьких, вичерпних автомобілях доведеться ремонтувати себе після забігу і підготувати обладнання до старту. На цьому фоні вимоги до надійності «ірону» стають ще більш актуальними. Яким буде майбутній марафон для KAMAZ? Dakar 2015 почнеться з 4 січня 2015 року в Буенос-Айресі і закінчиться в 13 днів.

Головна