Як Петро Thiel відрізняє нездатний прохолодний старт від божевільного

Нещодавно в Сан-Франциско відбулася одна з найпрестижніших заходів для розробників стартапів, TechCrunch Disrupt SF. Під час конференції TechCrunch виступила з Пітером Thiel, відомим інвестором, співзасновником PayPal та першим зовнішнім інвестором Facebook. За минулий десятиріччя, в тому числі LinkedIn, Elp, SpaceX, Friendster, Quora та Geni. Відео інтерв'ю з Пітером Thiel можна переглянути на YouTube, і ми на Alconost Translations переклали цю розмову російською мовою – на захоплення всіх стартапів, ІТ-фахівців та інших.

Як оцінити ідеї та стартапи- Ви поговорили багато про вибір ідей і проектів, які можуть здатися в середньому. Після того, як хтось вже реалізував звичайні, «нормальні» ідеї. Як ви відрізняєте божевільний проект від божевільного проекту, який має кожен шанс успіху?

- Вивчаючи ідею або проект, ви повинні спробувати зрозуміти свою реальну цінність і подивитися на сутність. Наприклад, оцінити, чи працює технологія, в яких умовах вона буде працювати. Крім того, варто запитати засновників про свою поширену історію: вони працювали разом перед тим, поки вони відмовляться від свого проекту, коли виникають перші труднощі? Завжди орієнтуватися на суть проекту: немає простих способів.

- Ви намагаєтеся уникнути упереджень, оцінивши яку ідею може працювати в довгостроковій перспективі і що може бути не?

до Так, завжди є спокуса зробити з спрощувальними критеріями, і ми [уваження інвесторів — близько, трансль.], як ніхто інший гріх. Але я думаю, що це завжди варто намагатися знайти родзинку, не намагаючись відразу сказати так чи ні; дійсно отримувати до дна цього кожного разу і зберегти відкритий розум.

до Коли ви поїдете за ідею, що робить вас цікавими, якщо це буде насправді працювати, які питання ви попросите підприємців, які роблять презентацію? Наприклад, питання про їх філософію, їх довгострокове бачення, їх схожість успіху?

- Я оціню три ключові компоненти: команда, технології та стратегія бізнесу. Всі ці компоненти повинні бути однаковими. Так, коли я бачу людей, які зосереджені на технології, наприклад, я хочу поговорити з ними про стратегію команди та бізнесу. Що таке, я повертаю теми, які самі підприємці не хочуть говорити багато про.

Благодійність: Допоможи тим, хто мало допомоги- Я хочу попросити вас трохи про вашу філософію і філософію ноуво, яка виходить з світу технології. Ви думаєте, що системи цін відрізняються від тих, хто робить хороші гроші на технології і тих, хто робить гроші на бізнес, що далеко від технології?

- Узагальнення завжди складно. Але я думаю, що це досить різні речі: коли ви робите гроші з комп'ютерів або, скажеш, гірничі ресурси в Конго або щось схоже. Тексти пісень, а це означає: Я трохи упереджений, але я дійсно вірю це.

Наскільки моя філософія стурбована, я думаю, що поняття благодійності заслуговує бути репутації. Я завжди хотів би запитати некомфортні питання, якщо в бізнесі це, "Що великі компанії не стартують?", в благодійному фонді, це буде щось схоже, "Що таке хороше рішення не хоче підтримувати?" І ще одне питання, що я завжди люблю запитати, "Чому це непопулярне? Я не хочу витрачати гроші на хороші причини, які популярні; я думаю, що вони вже добре фінансуються. На мій погляд, непопулярні хороші справи заслуговують більше.

Великий куш і універсальний регульований- Чоловік, який робить фортуну в п'ять років, може мати відчуття, що гроші він заробляє не дійсно належить йому, що він отримав його чистим шансом. Але хтось, хто послідовно і цілеспрямовано побудував кар'єру, працюючи щодня протягом 20 років, буде мати впевненість, що все він прийшов до кінця, дійсно належить до нього. Ви помітили, що люди відчувають себе, як вони не мають права на гроші, які вони заробляються в ІТ, і вони краще дадуть йому комусь? Що таке філософія цих людей, які роблять великі пожертви на благодійність?

до Я думаю, що більшість з них просто хочуть щось повернутися до суспільства. Я не впевнений, що вони думаю, що вони заслуговують всіх своїх багатства або просто його частина.

Що незвично про ІТ-індустрію Силіконової долини – це те, що більшість винаходів принесуть щонайменше деякі переваги своїм творцям. Історія інновацій – це велика історія про людей, які мають власні винаходи, які не роблять різниці. Наприклад, брати Вайт придумали літак, але не стали багатими. Ви також можете згадати про знамените протистояння Едісону і Тесла: вони кажуть, що Тесла була великим запасом і зробив все правильно, але Едісон якось вихнула Тесла. Як ви бачите, більшість винаходів, як правило, не привезли нічого до своїх авторів.

Щоб заробити гроші, потрібно зробити два речі. Першим є створення щось цінне для світу. Друге - повернути деякі значення, створене на користь. І це друга людина, яка часто не вдається. Я думаю, що це спеціальність про Силіконову долину, що є великим класом інноваторів, які можуть капіталізувати значення, яку вони придумують.

до Зараз у нас є підприємці, які багаті від того, що світові потреби і сподіваються, що вони можуть скористатися світом.

- Так, і я завжди кажу, що робить світ краще місце не про необхідність статусу або поваги. Ви повинні бути впевнені в благодійності, оскільки ви починаєте бізнес.

до Зробіть пожертви!

Джерело: habrahabr.ru/company/alconost/blog/237975/