Краса простору або як я прочитав популярну наукову лекцію

28 серпня в Уфа-антикафе «GoodZone» відбулася популярна наукова лекція « Краса космосу». І я хочу представити вашій увазі адаптацію лекції в Хабраграції, а також коротку історію про технічні аспекти та програмне забезпечення, яке було використано в підготовці та презентації.

Якщо ви хочете негайно перейти до матеріалів презентації та не прочитати про його походження та технічні аспекти, натисніть тут.
Олександр Шаєнко – розробник космічної техніки, який створив спільноту «Ваш сектор простору» та прочитав популярні наукові лекції про космонавтику. Спочатку лекції були надані в Москві, але влітку Олександр захопив ідею подорожувати по Росії з Москви в Камчатку, даючи лекції по дорозі. Нещодавно в с. Вульканне біля Петропавлов-Камчатського було успішно завершено проект «Косм від моря до моря».
Я дізнався про цей проект випадково, коли Олександр вже був у Єкатеринбурзі. Крім того, Уфа, в будь-якому випадку, не було в плані руху. Здавалося б, ми можемо розпочати оновлення - лекції пройшли нас. З іншого боку, я придумав ідею дати таку лекцію себе. На жаль, я пишу популярні наукові публікації на Habr, і працював вчителям протягом тривалого часу, лекція є знайомим і знайомим. Я зв'язався з Олександром, він не тільки заперечував, але і запропонував взяти в основу лекції, розміщені в публічному домені. Перша лекція повинна мати мінімальний поріг входу, тому тема «Кошика космосу» була дуже доречна. Я переробляв матеріал досить багато, видаляючи котирування з наукових праць і розширюючи напрямок наратив – замість переміщення «з космосу до Землі» вийшов «з Землі до космосу».

Я довго не зробив презентацію, тому можливість додавати відео Розмова про красу добре йде з відео, щоб було гарною новиною.

Наступне питання було відтворити презентацію. Поставляючи треновану людину перед комп'ютером і розкажемо їх, «Наступна гірка, будь ласка,». В ідеалі спікер повинен мати можливість переключатися на будь-який слайд презентації. У той же час спікер краще відступати, тому варіант сидячи на комп'ютері і натискаючи кнопки при управлінні презентацією також поганий. Так я провів час, щоб керувати презентацією з смартфона, великим екраном та високою продуктивністю Galaxy Note 3 зробив цю ідею дуже перспективною.

Перша ідея управління пристроєм для презентації безпосередньо від смартфона. Змішані виробником можливість бездротово синхронізувати екрани смартфона і телевізора збили про відсутність сумісних з цими технологіями телевізорів. Ідея дротового зв'язку вимагає адаптера HDMI, не кажучи вже про незручність дротового з'єднання для жеста і рухомого лектора. Те ж проблеми були з проекторами. Ситуація була загострена програмними проблемами - смартфон має гарне програмне забезпечення, яке підтримує відео в презентації (POLARIS Office Viewer, є частиною базового програмного забезпечення), яке, однак, не може відтворювати презентацію ODP. І спроба експортувати презентації ODP до PPTX привели до відео з них.

У процесі пошуку програмного забезпечення, яке вдалося впоратися з поставленим завданням, я прийшов на програмне забезпечення "LibreOffice Impress Remote" від розробників LibreOffice, що робить телефон дистанційним керуванням для комп'ютера з презентацією. Цей варіант виявився кращим - комп'ютер підключається до проектора, і смартфон з'єднує через WiFi або Bluetooth на комп'ютер і керує презентацією. Бонус - це можливість відображення нот на екрані смартфона, як натяки під час демонстрації та емуляції тостерів. За результатами лекції я радий обраним способом показу.
Єдина проблема, яка є високим попитом на комп'ютерні ресурси. Презентація з відео виявилася близько 500 Мб, і невиключені висить, запалює і виходи знизилися на слабкому комп'ютері. На більш потужний комп'ютер, який використовується для лекції, помилка з'явилася тільки один раз, просто в часі для необхідності.

Я сподіваюся, що мій досвід буде корисним для вас у створенні ваших презентацій.

Красива краса простору міцно вводила наше життя. Супутники забезпечують комунікації, телевізор, Інтернет, навігація, сенсування Землі. На ІСД екіпаж просить науку і допомагає національній економіці. Автоматичні міжпланетні станції дають нам інформацію про те, що відбувається на інших планетах. Але крім того, простір також красиво. Космічна технологія є гарною інженерною досконалістю. На ІСС, супутники і КУА є камери, які дають нам блиск космічної краси.

Місілі

Здається, як звичайний запуск звичайного автомобіля Soyuz. Якщо ви не думаєте про те, що на старті тридцять-двох камер згоряння працюють синхронно при температурі від якого розтоплюється метал, і тільки спеціальні інженерні рішення захищають двигуни від руйнування. Система контролю дев'яти хвилин зберігає нестабільний баланс (три, щоб тримати олівець вертикально на пальці протягом дев'яти хвилин!) і в автономному режимі, спираючись на дані про прискорення і кути, забезпечує найвищу точність (три, закриваючи очі, приводять дев'ять хвилин на машині і приводять в гараж, 0,5 см більше, ніж ваш автомобіль!).

І в наступному відео камери кладуть на схожу ракету, вперше в 57-річні рейси авіаперевізників Р-7 сімейства. Сепарація чотирьох бічних блоків першого етапу і відкриття дренажного клапана третього етапу після поділу виглядає дуже красиво.

В цілому майже будь-який випуск рідкого газу виглядає дуже красиво в космосі. І якщо ракета підсвічується Сонце, і спостерігач на поверхні вже в тіні, ви отримаєте красу в всьому небі. Цей ефект називається медузи. Джерело зображення: AstoForum.

Зверніть увагу на поперечну смугу - це слід поділу другого і третього етапів.

Третя відео глави Rocket також була взята з дошки заспокійливого космічних апаратів, але тепер це Space Shuttle.

Дим в зоні 45 секунд польоту є ефект переходу на суперсоні - повітря утворює ударну хвилю, за якою тиск різко знижується, а волога повітряних конденсатів в туман.

Земля виглядає дуже красиво з орбіти. Ось відео з МІС показує міста вночі, північні світильники, блискавки в темницях:

//player.vimeo.com/відео/61259040

В цілому фото з ІКС можна побачити практично нескінченно. Основна проблема з цією частиною презентації була б уникнути занадто багато фотографій. Фоторепортаж - VK сторінка Розкосмос.

ІСТОРІЯ:

Шторм передній:

Хмари:

Союз корабель:

Африка:

Берінг Сі:

Волга:

Луна
Це найвідоміша фото of Earthrise, взята астронавцями Аполлона 8 на 24 грудня 1968 року. Парадоксально, літаючи на місяць, ми відкрили Землю. А завдяки лунарному розвідувальному орбітеру, який був орбітаційним місяць з 2009 року, ми можемо подивитися на реконструкцію цієї події:

Наступне відео є стабільним пострілом астронату Аполлона 16. Камера була на грудях космічного костюма на досить жорсткій кріпленні, тому оригінальне відео було дуже погойдалкою, але завдяки сучасним програмним забезпеченням ми можемо побачити набагато комфортніший малюнок поїздок на місячному автомобілі:

Зараз на Марсі дуже активний "інженер" роботів - три орбіти, два ровери і ще два транспортні засоби на підході. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу:

Вікторія Crater, один з цілей оболонки Opportunity.

І це видовище неможливе в земних умовах. Полярна область Марса була фотографована навесні. Сніг з вуглекислого газу та негайно перетворюється на газ, обходячи рідку фазу. Газові викиди захоплюють грунт, коричневі «близники» на фото викиди газових гусениць.

Наступне відео показує технічно дуже складний процес висадки кривої. Відео стабілізується обробкою програмного забезпечення, що значно підвищує зручність перегляду.

І це захід сонця на Марсі. У зв'язку з пилом в атмосфері, це синя. Тексти пісень, а це означає: Це невелике, але це вражаюче.

Свіжа нога кошеня Чурюмова-Герасіменко, знята зондом Розетта
І це унікальний висадок гуйгенів на титані. Титан є найбільшим супутником системи Saturn, єдиним з усіх супутників сонячної системи, покритих непрозорою атмосферою. Тільки землеробство може розповісти, що на поверхні:

Реконструкція посадки ви можете отримати уявлення про те, що виглядає землевласник:

Великий червоний пляма на Юпітер, гігантський вихров, більший, ніж Земля, Voyager 1 зображення:

Гексагональний вихров на Сатурні. Він був відтворений на Землі: в тридцять-літровому контейнері з обертовою водою поміщають обертові кільця. На різні швидкості кілець, овальні, трикутні, шестикутні і т.д. отримані вихати.

Відео з фото Voyager і Cassini проби:

//player.vimeo.com/відео/40234826

А потім? Це відео фантастично. Але я сподіваюсь, що принаймні наші нащадки будуть бачити такі фотографії з міжзорових зон або мандатних суден. Є фраза Ціолковського часто повторюється в бесідах про космонавтику, це дуже довгохвостий, але ще краще не сказати: «Земля є количкою людства, але ви не можете жити назавжди в свічці. й

Матеріали з лекції Пара фото:

Посилання на презентацію. Ви можете використовувати для популярних наукових лекцій.
Посилання на презентацію Олександра Шаєнко (також доступна для використання).

Відео першої частини лекції. На жаль, друга частина з невідомих причин не була записана. В іншому пристрої, який також записав.

Після лекції розподілялися форми зворотнього зв’язку. 22 форми були заповнені (лекція перебувала під тридцять осіб), оцінка змісту лекції склала 4.54 з 5, оцінка форми лекції (здача матеріалу) склала 4.59. Узгоджуючи відгуками, аудиторія подобалася, багаторазово отримала запити, щоб продовжити цю подію.

Особлива подяка антикафе «GoodZone», яка зробила перебування аудиторії на лекції безкоштовно.

Джерело: habrahabr.ru/post/235057/