Бамов весілля: як романці тайги одружилися

До того ж, спочатку не можна говорити про будь-які побутові вигоди і розвинену інфраструктуру для сімейних - тільки походи романтики на мінус 30-45 градусів. Але було багато людей, яким БАМ давав не тільки друзі протягом століть, але і любов: самотні члени Комсомол, які пішли на виклик своїх сердець до далекої землі, щасливо впав у любові, одружений, подарував дітям і ще пам'ятав, що час з теплом у своїх серцях.

Р

З родзинкою на БАМ все було для того, щоб: після високопрофільних весіль, одна родина після чергового святкування нового свята - народження новонародженого.

Фото: з особистого архіву Віктора Боткіна

40 років BAM - 40 років шлюбу

У Тинді, в середньому 500-600 весілля відсвяткували на рік. За 10 років з 1974 року статистика реєстрів веде облік майже шести тисяч шлюбних реєстрацій. Не в пишному палаці прикрашають повітряні кулі і квіти, але в крихітній і тісній квартирі.

Комсомолка досягла начальника відділу реєстрів Тинда та Тендіна районного реєстру на Амурщині.

до О, було давно, але всі архіви збереглися. Який золотий час був: від усього Союзу романтики прийшли до нас в Тінді! Галина Вородухін не відрізняється в телефоні. За 10 років з 1974 по 1984 рік весілля грали постійно в Тьонді. Прогулянка по місту! Часто багатонаціональні. У 74-му році кожна друга пара – дружина з України. З тих пір навіть вулиці залишилися з говорими іменами – Одеса, Київ, Донецьк, Запоріжжя, Україна. Вони не щільно будуються і занурюються, але все одно. В цілому, якщо ви подивитеся на список імен у довгих списках, ви можете побачити українські, білоруські, єврейські, грузинські, Молдові, Азербайджанські, вірменські прізвища крім росіян. Любов - міжнародна концепція.

У наметовому містечку Magistralny, незважаючи на умови поля, наречені не відмовилися від білих нарядів. Вони проводилися, звичайно.

Після завершення будівництва багато з Тинда залишають, але важко їх відмивати: адже не всі підходять для місцевих погодних умов.

- Хтось переїжджає до своєї маленької Батьківщини, доля когось і повністю розкинувся по всьому світу. Ми часто отримуємо запити з-за кордону. Особливо часто записуються з країн СНД і Німеччини. - Розповсюдження "Комсомолка" Галина Вородухін. - На честь 40-ї річниці БАМ, наш реєстр не пристосувався: ми пошанували тих, хто не боїться суворої Таїги, всі труднощі життя. У нас є подвійне свято тут: ті, хто з'єднав свої долі 40 років тому все ще живуть в Тинді! Тому, коли основні свята відбулися в місті, привітали також вісім наших спеціальних пар Бабова: це сімейні пари Хітін, Сторож, Журавльов, Ануфєєв, Розбицький, Мітрофанов і Бакликов. Символічно, що наступний рік пам'ятник св. Петра і Февронії, покровителям всіх закоханих, варто з'явитися в Тинді.

Запрошення на весілля були зроблені в популярному стилі, потім: молодят в спині легендарного Магіра.

Фото: з особистого архіву бізнесу Антоніна

Пропозиція руки Уповноваженого та серця

Після ознайомлення про те, що Комсомолка запустив спеціальну святкову секцію на сайті, присвячену ювілею БАМ, читачі почали приїжджати з всієї країни і поділитися своїми спогадами про події тих років.

Так, одна з учасників фотоконкурсу «БАМ в історії моєї сім’ї» Ніна Тітоміра з Саратов, також розповіла, як вона зустрілася з любов’ю в далекій Тині.

до Мій чоловік Тітомір Володимир - героя для мене і моїх дітей. Немає зірки на грудях. Він був делегатом 17-го Конгресу Комсомоль, комісіонером Молдавського розпаду. 3 травня 1974 року на спеціальному поїзді No 14, його відступ прибув до с. Тидинського, згадує Ніна Тітомір. - Професіонал. Будівля перших будинків в с. СМП-567, працювала блогером, що прокладає очищення від Гілуї до Сівачкини, зведений міст на 107 км лінії БАМ-Тинда, він навіть пощастив жити спочатку в наметі в грудні 1974 року. Будівництво вул. Bestuzhevo, станція, центральна котельня, опалення сьогодні Tynda, побудував майстер-класи локомотивів, побудовані на станції високої платформи. Тинда. Він був майстером, кеманом, заступником керівника поїзда. Весь час серед людей. Звичайно, ви не можете пропустити його.

Красива і неодружена дівчина Ніна була також однією з перших підкорювачів Тинди. У цей час працювала викладачем гуртожиток в SMP-567. Вона пам'ятає посмішку, як незвично вона була пропонована.

- У січні 1975 р., обходячи гуртожитки, і в НРС-567 р. були три з них (два чоловіків, названі бічарні, і одна жінка - ексцентрична), хлопці з молдавського розпаду запропонували мені маррі свого комісара. Домовленість. А через два тижні, 8 лютого ми відіграли весілля в їдальні «Тайга», – говорить читач. До речі, весілля були частими. Наприклад, в той же день комісар Чечен-Інгушського знецінення Анатолія Калініна і Люба Пронечкіна одружилися в їдальні SMP-544. У 2010 році ми проживали близько 36 років. У нас є три дітей.

За словами оповідань Ніни Тітоміра, Тинда стала точкою залучення дітей і дівчат з усього Союзу. Ті, хто не міг йти до будівельного фронту, з усіма їхніми серцями хворіли і зцілилися про членів Комсомол. Телеграми, подарунки, посилки з солодощами, теплими речами, сумки листівок прибули до Таїги.

- Стародавці запам'ятовують посилки з книгами, сувенірами, які відправляються з Молдови до Молдови, які навіть з такою адресою як «Іркутська область – Уповноважений з Молдовського розселення Тапамір Володимирович». Я не пам'ятаю яблук, які прибули у листопаді – стільки, скільки 225 посилок, коли вони завантажили повну Магію і доставили їх до шкіл і садків. І Операція Nut! Коли сотні молдавських школярів відправили пакети горіхів до розпаду! - Ми можемо самі зателефонувати одержувачу! - Ніна Тітомір передає свої емоції.

У Старі - Весілля Інтернешнл

Весілля, звичайно, пишно відсвяткували не тільки в Тинді - столиця БАМ. У Звездному, Кічері, Таксимо, Моготи та багато інших невеликих сіл, життя було кип'ятіння не менш яскравою і швидкою.

Як розповів «Комсомолка» в той час, один з мешканців Старого Антоніна Делнова, потім ніхто не приділяв увагу будь-яким побутовим труднощам, національністю, зовнішнім виглядом, розмірам гнійного – він був досить різним.

до Це час нашої молоді, тому якщо виникли труднощі, тепер вони здаються так неповнолітнім! - Думки Антоніна Деленова. Моя людина, Аркадій, вирушила в БАМ у 1974 році. Поїзд святкував 19-й день народження. Уявіть, що він зробив велику роботу. Все було захоплення мрії. Заміжні два роки пізніше, в 1976 році. Ось де народився наша дочка. Ми завершили БАМ протягом п'яти років. Я не хочу залишити – кожен виріс на місце, люди, друзі, колеги. Звісно, вони продовжать жити там, але Аркади приймали до армії у віці 26 років у Будівельному батальйоні в Хабаровській території.

Не дивлячись на скромні умови життя, весільні столи лопалися з великою кількістю.

Фото: з особистого архіву Віктора Боткіна

Антоніна та Аркадій Делнова мешкали в с. Звездни з 1976 по 1978 рр. Далі ми переїхали в Кічеру.

до Важко описати, як дружній до кожного, як вони допомогли. Весіль також були міжнародні. У той час дружба між народами існувала не тільки в підручниках. Наприклад, було багато змішаних шлюбів. Це не дивно, що ми не розуміли, але чому ми повинні дивуватися? На всіх землях. Робота разом. Відпочинок. Я зустрівся з вами. Осіння в любові. - Антоніна Делнова. - Я пам'ятаю наших сусідів в гуртожитку мав напис на поштовій скриньці, яка сказала "Чікень". Мій чоловік сміється, він думав, що це був такий жарт. І виявилося, що це не жарт заради знака, але цілком реальне ім'я: Ліса з Білорусі, і її чоловік з Молдови! На міжнародних весіллях танцівниці лезгинки, копак, полока, яблуко.

Молодший весільний бум

Кілька років після реконструкції великого будівництва Байкал-Амурської залізниці, військові весілля почали грати один за іншим. У той час, в БАМ та солдатах, офіцерів, військових офіцерів, військових діячів були повноцінними та прямими учасниками подій, як юних членів Комсомол.

Звісно, в першу чергу, ті, хто відправився на сайт будівництва тайги, заборонили брати з собою військові друзі, наречені, улюблені дівчата. Навіть тих, хто вже мали сім’ї і дітей, не радять пересуватися на незбиране житло. Де я хочу йти? Даф, непрозорі ліси. Седри і модрина. Холодний. Ароматизатори. Брудна стежка замороженої землі. Не дитячий садок, немає школи, немає нормальних магазинів.

Але дуже скоро ситуація змінилася. Збудовано села, люди оселилися, будинки, магазини, клуби, ванночки, кав'ярні, кав'ярні та їдалки. Радіо і телебачення з'явилися на BAM. Після цього військові гурти підірвали: лейтенанти та солісти відсвяткували весілля. Допомогло БАМ облаштувати повсякденне життя, налагодити роботу дитячих садків і шкіл, клубів і хлібобулочних виробів. На легендарній конструкції життя відварюється в повному гойдалці.

По дорозі.

Наречена на вантажівці

Тепер молодят намагаються відсвяткувати свято якомога простіше. Вибухові сукні, ресторани, лімос. У БАМ такі весілля не будуть розумітися. Але в дусі тих бенкетів, безумовно, не відмовляються: прогуляли все село з маленького до великого! Традиційна традиція подорожі до пам'ятних місць міста на БАМ також не працювала: суворі будівельники та їх красиві наречені в білих красивих сукнях віддають перевагу фото на Magirus bandwagon. Це було настільки популярним, що навіть запрошення на весілля були видані в цьому стилі.

Молоді пари люблять фотографувати пам'ять на потужних вантажних автомобілів.

Фото: з особистого архіву Жанни Горбачева (Старий)

Джерело: www.kp.ru