Віддалена робота з морем та гірськими видами: особистий досвід в Чорногорії

р.

Таїланд традиційно вважається земляним райом для фрілансерів і дистанційних людей, для мене Чорногорія стала таким місцем. Для другого джерела в рядку я перейде з сім'єю в Будва, місто на узбережжі Адріатики, і працює звідти дистанційно. Я хочу розповісти вам про те, чому Чорногорія і що ми повинні бути готові до цієї країни.

Моє ім’я Кирила Климкіна, Я коО Alconost і, навпаки, співзасновник Alconost Video. Я наглядаю роботу менеджерів проектів, рекрутингу та тренерів, роботу з маркетологами на стратегічних та короткострокових маркетингових задачах, іноді писати сценарії та керувати процесами створення відео. Крім того, я займаюся розробкою компанії та оптимізацією бізнес-процесів. Я також надаю замовнику за допомогою нашого онлайн-трансляційного сервісу Alconost Nitro. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів.

Все це я зробив вдома в Мінську, все це я продовжував робити, коли я прийшов до Чорногорії.

Варто сказати, що робота в нашій команді побудована так, що всі наші співробітники працюють дистанційно. Без нього важко вирішити таку довгу подорож.

Чому Чорногорія? Чорногорія близько до нас в місці і має мінімальну різницю в часових поясах з Москвою або Києвом (час або два відмінності, які не можна сказати про те ж саме Таїланд). Важливо працювати в одному ритмі з колегами.

Ви можете дістатися до Чорногорії як за допомогою літака (~300-600 доларів США в обох напрямках, коли літають з європейської частини Росії), так і на автомобілі (1-2 ночі залишається), що дозволить вам заощадити на прокаті автомобілів для подорожуючих по країні. До речі, Чорногорія дуже компактна за розміром, ви можете подорожувати по країні буквально в день. У той же час на невеликій території є сотні різних пам'яток.

Вони також люблять нас тут. Монтенегрини дуже лояльні до російськомовних туристів. Крім того, вони не відокремлюють білоруські, українці та росіяни: ми всі слов’янські брати до них однаково. Вони також лікують дітей дуже щиро і добро. На вулиці, в магазині, в таксі, жителі завжди посміхаються в нас з дочкою, доторкнувшись до своєї дочки руками, кожен вважає за собою обов'язок лікувати дитину або подарувати маленький іграшка.

Чорногорія є безпечною і практично не є злочином, як країна і міста в ньому невеликі, кожен знає один одного в особі. Тут ви можете залишити дитячу коляску з цінними на пляжі, ви можете пройти ніч з телефоном в руках.

Дуже красива. Гори, гірські річки та озера, маленькі села. Я відчуваю, що я десь в Близькому Сході Толке, або в горах і фейордах Норвегії, де пальмяні дерева вирощуються з якихось причин. Море тепло, прозоре і чисте. І дуже добре повітря. Аромати квітів, шпильок, море, гори, Монтенегрінські кондитерські вироби і м'ясо гриль постійно змішують в дуже смачний коктейль, кожен раз відрізняється.

При приході в Чорногорії необхідно отримати «білий картон» на добу. Для цього необхідно звернутися до власника квартири або готелю, який зробить все самому - вам доведеться сплатити плату 0,6-0.8 євро на кожен день перебування в країні.

Білий картон можна попросити при виїзді країни, а при його відсутності – лякати штраф 200 євро. Я більше, ніж впевнений, що якщо ви «пропоновані» в аеропорту, тоді як ви працюєте для оплати штрафу, ваш літак вже злетить.

Росіянки, білоруські та українці можуть залишатися в Чорногорії без візи не більше 90 днів протягом шести місяців, а для росіян і білоруських періодів безперервного перебування не повинна перевищувати 30 днів. Це означає, що один раз на 30 днів потрібно залишити країну принаймні на пару годин.

Кращий час для поїздки в Чорногорія для дистанційної роботи - квітень-червень або вересень-жовтень. У цей час він вже / ще теплий, немає натовпів туристів, адекватних цін. У липні і серпні в Чорногорії дуже гаряча, дуже дорогий, дуже багатогранний.

З сезону життя на узбережжі тільки в великих містах: Бар і Будва. Бар більш адаптований для життя (більше пропозицій квартир, більше магазинів, більше людей), але в Будві та прилеглій території краще пляжі. Ми обрали Budva просто через пляжі: де ще буде моя дружина і дочка, коли я працюю вдома.

За перші кілька днів краще забронювати готель через Інтернет, і вже після прибуття, почати пошук проживання в способи, які ви віддаєте перевагу:

• Прогулянка по місту, зателефонуйте оголошенням по стовпам і в'язницях, перейдіть на улюблені будинки і попросіть про оренду. Він звучить дивним, але вірити мене, в Чорногорії це працює.
  • Запропонуйте людям по вулиці, водіям таксі, помічникам магазину. Усі знають один одного, ваш співрозмовник обов'язково буде мати друг, який просто орендує квартиру. Ми знайшли нашу першу квартиру: ми попросили водію таксі, який поїхав нам і через півгодини ми дивилися два відмінних апартаменти з низькою ціною, які ми в кінцевому підсумку орендували.
  • Пошук рекламних оголошень та написання англійською мовою для власників ваших улюблених квартир (до речі, ви можете скористатися нашим онлайн перекладачом Nitro, є як англійська, так і сербська):
• Realitica.com – спочатку оберіть місто, потім Стан-апартман (квартири) або соус (будинки) і натисніть кнопку trazi (search);
Тендер Огласі – вибрати Некретинін і ввести місто, яке ви хочете в пошуковій панелі;
Чорногорія Realty – тут довгострокові орендні оголошення змішуються з туристичними орендами за туристичними цінами. До речі, через цю групу я знайшов свою простору квартиру на другий раз в центрі Будва за дуже мало грошей.

• Купити місцеву газету Tender Oglasi і викликати ваші улюблені оголошення. Ключове слово при розмові по телефону: «Я будую табір протягом трьох місяців» (Я шукаю квартиру на три місяці). Найчастіше, оренда протягом трьох місяців поза туристичним сезоном виглядає дуже привабливо для власника квартири, і він стає зацікавленим у перевезенні мовного бар’єру і чітко пояснить вам, де ви познайомитеся.
  • Зв'язатися з місцевими агентствами нерухомості, часто російськомовними. Але виходячи з мого досвіду з 5-6 місцевих агентств, я прийшов до висновку, що це відходи часу: ціни необґрунтовані високі, квартири та послуги не сяють якістю. Ці агентства більш підходять для купівлі дорогих об'єктів нерухомості або туристичного прокату за короткий час.
При огляді квартир звертайте увагу на запах запаморочення і цвілі: це може стати справжньою проблемою. Крім того, оцінити розташування квартири: чи будуть вікна на дорозі, на яких будуть одягатися гучні мопеди і вагони вночі; чи знаходяться розважальні заклади, з яких прип'яні туристи будуть виходити до тих пір, поки одна годину ранку до акомпанементу гучної музики; чи є струмок або ковпачок поруч (зазвичай визнання пишною неприпустимою рослинністю) з москітами і вокальною фрогами.

При оренді протягом трьох місяців можна отримати досить хорошу ціну, яка відрізняється від туристичної ціни в три-чотири рази. Я шукав квартири в кінці березня і на початку квітня протягом трьох місяців. Згідно з моїми спостереженнями, маленькі квартири-студії можуть в основному бути орендовані на 150-350 євро на місяць, одиночні стегна (одна спальня плюс одна вітальня в поєднанні з кухнею) на 250-500 євро на місяць, два стегна на 400-700 євро на місяць. Різниця в цьому діапазоні обумовлена різною дистанцією від моря і ступенем крутості інтер'єру самих квартир. До вартості оренди додаються векселі для води, електрики, іноді інтернет: 50-100 євро на місяць.

На нашому першому поході ми зняли приємну одногалузеву квартиру на 400 євро на місяць, 10 хвилин пішки від моря і 20 хвилин від старого міста. Щоб бути чесною, ходьбою назад і на кожен день був стресовий, тому на другому відвідуванні ми зняли простору двоярусну квартиру з затишною атмосферою порівняно з морем, центром і Старим містом за 530 євро на місяць. З огляду на те, що ми захоплюємо частину сезону (липень 1-10), це не дорого.

Що стосується вартості життя, то в Чорногорії мова йде про те саме, як в Мінську, так і в Києві, а саме нижче, ніж в Москві. У ресторані з рибою і вином - від 40 євро, піци з пивом - від 15 євро, серйозний гамбургер - 2 євро. В цілому, продукти харчування виявляються недорогими або такими ж, як наші. Меблі набагато дешевше. Одяг так само, як і наші. Місцеві жителі живуть на ~1000 євро на місяць за сім'ю. Я бачу, що якщо ви не шик і, можливо, заощаджуйте трохи, то ця сума цілком можливо.

У Приморському Чорногорії цілком можливо обійтися без знання місцевої мови. Перш за все, Сербська (і сербська мова) дуже близько до нашої мови. Непідготовлені росіяни зазвичай розуміють близько 25%, білоруських і українців – близько 50-60% інформації. По-друге, старше покоління вивчали російську мову в Югославських школах. А по-третє, Чорногорія - туристична країна з традиційною дуже великою кількістю туристів з Росії, тому місцевими жителями не хочуть, але вони вчать російську. І ніхто не скасував англійську мову: Чорногорія добре знає, навіть більшість телеканалів транслюються англійською мовою з сербськими субтитрами.

Я зумів знайти спільну мову з власниками і подивитися на дві десятки квартир практично без знання сербської мови. Я можу сказати, що мовний бар'єр можна подолати. Якщо ви платите за гроші.

З метою приїзду не відпочивати, але робота, квартира повинна шукати для такого, що можна облаштувати відокремлене робоче місце: хоча б поставити стіл і стілець. Якщо в квартирі немає такого місця, варто задуматися про те, як орендувати квартиру біля недорогої студії. До речі, меблі в Чорногорії недорого: для ~ 100 євро можна знайти таблицю і стілець прийнятний для роботи.

Важливо шукати квартиру з маршрутизатором Wi-Fi. Якщо власник говорить про те, що він має один маршрутизатор для декількох квартир, або, навіть гірше, в кафе поруч з дверима, очікують проблеми з підключенням, які ви не можете впливати і не зможете зафіксувати себе. Якщо власник говорить про те, що «ми будемо ставити Інтернет завтра» – не вірити мене, Монтенегрин дуже повільно в бізнесі і це добре, якщо мережа буде проходити принаймні на тиждень і половину.

Рекомендуємо вибрати квартиру з гарним розташуванням. Так вам легко дістатися до моря, плавати і продовжити роботу.

Я рекомендую приймати не тільки ноутбук, але і великий монітор, бездротова клавіатура і миша. На першому відвідуванні я працював на 15 ноутбуці і на 24 моніторах. Моніторинг є більш ефективним. До речі, ви можете купити монітор тут, ціна тега про те ж саме.

З інтернетом в Чорногорії все добре, хоча не так дешево. T-Mobile's 20 мегаbit волоконно-оптичні витрати 30 євро на місяць. 1 гігабайт мобільного 3G Інтернет за 15 днів від T-Mobile витрат 3 євро. 3G покриття добре.

Висловлення мобільного інтернету: в кінці пакету Інтернет не зникне, але починає заряджатися за дикими цінами. Повідомлення про закінчення пакету не надходять. Вважаємо, що система виконана таким чином, щоб отримати додаткові кошти від туристів.

Але з Інтернет-послугами в Чорногорії неприємності. Інтернет-магазини, послуги для замовлення їжі через Інтернет, замовлення таксі онлайн, адекватні дошки оголошень просто не існує. Дизайн і зручність більшості місцевих сайтів викликає практично фізичний біль. Відчуття, що локальний інтернет застрягається в середині двох тисяч. А що здається костюмом Монтенегрени.

Займіть на 8 ранку, заробляйте 3 години, плавайте в море, тверду роботу під час обіднього тепла, о 5 вечора, щоб дістатися до пляжу / оглядаючи прилеглі пам'ятки, в 8-9 вечора, щоб повернутися і до одного годину ранку, щоб залучити до трудомістких завдань, поки ніхто не відволікає. У вихідні – вранці на пару годин, щоб розігріти швидкість потоку і боротися з швидкими завданнями, а потім поспішати на наступну подорож по гірських дорогах, оглянути іншу покинутий фортеці або високогірне озеро, або глибокий каньйон або монастир XIII століття, або породні картини, які є кілька десятків тисяч років. Увечері, поверніться і робимо бізнес до кінця вночі.

Я можу сказати, що час роботи почав витрачати менше, в основному через подорожі в вихідні. Але я відчуваю, що ефективність роботи не знизилася, а навпаки: через розмаїття в розкладі вона стала простіше писати тексти, придумати незвичайні ідеї, з'явився майже втрачений диск.

Основна і не зовсім очікувана складність, яку я зіткнувся при переїзді, вирішує побутові проблеми, які приймають багато часу і відмінно відволікають від бізнесу. Пошук квартири, облаштування робочого місця, придбання необхідних дрібниць - всі ці маленькі завдання в результаті споживають досить багато часу і енергії. Як тільки ці проблеми вирішуються, робоче життя надходить до звичного курсу. На мій другий візит я вже знав багато про Чорногорії, і розв'язання повсякденних проблем стало набагато швидше і безболісно.

Також важливо не втратити контакт з колегами. Неважливо, як відволікають повсякденні проблеми, потрібно якомога ближче при роботі дистанційно.

А також необхідно передати колегам ідею, що ваша дружина і дочка відпочивають на пляжний день і ніч, і ви все ще в рядах, повністю працюючи з сто відсотків повернення.

Так, є негативні враження Чорногорії. Трохи, але є.

Монтенегрини мають дивовижну природу і не розуміють, що вона повинна бути захищена. Гарбаж в Чорногорії можна знайти не тільки в відокремлених місцях, де туристи не виглядають, а й беручи всього крок від туристичного стежка. Це брудний тут, тому що вони не очищають його, і тому що кожен, хто не застигається. Позбавлення пластикової пляшки в кущі або сигарети, але не минуле сміття може бути загальним.

р.

Монтенегрени димають багато. У будь-якому кафе або ресторані не можна сидіти з дитиною, так як кілька людей курять при сусідні столи без зупинки. Навіть в ТРЦ, залишаючи дитину в ігровій кімнаті проблематично. Після того, як поруч з ним є кафе, кожен відвідувач якого курить кілька сигарет за десять хвилин - так є справжній смокт в повітрі торгового центру.

Через деякий час починає зловживати і небайдужість в міській інфраструктурі. Вигнута плитка на тротуарі, вигнута асфальт з бетонними крихтими патчами, на які неможливо нормально ходити з дитячою коляскою. На вуличках, незважаючи на великий трафік. Сонячні ліхтарі вигорають так, щоб ви могли тільки перехрестити половину дороги до зеленого. Трава на газонах часто необрізається. Іноді немає вогнів, хоча ночі не білі. Взагалі в місцях Чорногорії нагадує неглибокий радянський санаторій.

Чи можна жити в житті? Абсолютно немає. На додаток до недоліків культури Монтенегріна, перерахованих вище, є пара суттєвих недоліків імміграції до Чорногорії.

Чорногорія невелика і провінційна. Наприклад, сучасний кінотеатр, великий торговий центр, театр знаходиться тільки в столиці, а потім тільки в самому серці.

По-друге, взимку в Чорногорії досить сумна: погода прохолодна і дощова, і соціальний життя, на відміну від дому, повністю висихає.

Третя, в Чорногорії, закони працюють як місцева влада вирішує, і більшість справ вирішуються знайомство. Також складно переселенцям зробити бізнес тут через дуже тісну увагу органів перевірки: вони перетворюють сліпе око до порушень компаній Монтенегрін, але судять про всі тяжкості для найменшої несправності компанії колишнього компатріота.

Бажаєте відвідати Чорногорія? Якщо ваша робота не залежить від конкретного офісу. Це великий досвід, чудова можливість змінити свою звичаю, а також дихати нове життя в що ви робите.

Тепер я ще в Чорногорії, але останній раз я повернув додому, безболісно повернувся до того ж ритму роботи, зберігаючи заряд приводу протягом усього наступного року. За перший раз в житті, моя сім'я і я ніколи не хворіла в рік. Я впевнений, що сонце і цілюще повітря Чорногорії.

До речі, я розрахував, що через низьку вартість оренди та дешеву крупу, мій тримісячний платіж був рівним до трьох місяців життя будинку плюс двотижневий відпочинок на морі.

р.

Я думаю, що це чудово для роботи, так само, як ви робите вдома, просто в пішохідній відстані гарного теплого моря і неймовірних високих чорних гір. Я можу сказати, що мій час тут в Чорногорії є одним з кращих в моєму житті.

Оригінальна стаття розміщена на ОСНОВІ. UA.

Джерело: habrahabr.ru/company/alconost/blog/227375/