Лукашенко заблокував транзит російського газу в Європу

Президент Білорусі Олександр Лукашенко замовив призупинити транзит російського газу в Європу через Білорусь.

Про це заявив заступник Міністра закордонних справ Росії Сергій Лавров у Мінську, дело.ua з посиланням на білоруський канал «Капітальне телебачення».

За словами Лукашенки, доставка буде відновлено тільки якщо Кремль сплачує заборгованість $260 млн. білоруський президент пояснив цей акт тим, що «Газпром» також знизив постачання газу до республіки до 85%, що jeopardizes нормальної роботи білоруських підприємств.

Крім того, президент Білорусі зазначив, що Кремль не погоджується залишити Білорусь минулий рік ціни на газ і терміново вимагає погашення боргу $ 192 млн. «Чому я так не зламав? борг (Білорусь до Росії), про який «Газпром» сьогодні йде, зростає в січні-квітні і становить $192 млн. Ми оцінюємо це $187 млн. Але це не важливо. Ми спробували переговори, але «Газпром» направили нас на лідерство країни. Повідомляємо, що «Газпром» відповідає ціна останнього року. Ми почали виходити з кризи, це так важко для нас зараз, ми тільки збільшили торгівлю з Росією. Я хочу, щоб Росія підтримала білоруську економіку. Немає договору. Я запозичила ці гроші (більше 200 мільйонів доларів) від своїх друзів і ми дамо вам найближчим часом. Але це сором'язлива, що незнайомці запозичили ці гроші в один день, і Росія не могла чекати два тижні. Але дозвольте мені нагадувати, що «Газпром» дала нам $260 млн для транзиту газу. Я замовив уряд заблокувати транзит газу через Білорусь, поки «Газпром» сплачує. За останні шість місяців він не переніс копійку до нас, Лукашенко сказав.

У той же час президент Білорусі наголосив, що він був дуже відхилений президентом РФ Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Дмитро Медведєвом через їх позбавлення і виписки. «Соррі, коли вони починають зволожувати нас котлетами, або ковбасою, вершковим маслом або млинцями, сприймаємо це як образ до білоруського народу». Неприйнятно звернутися до президента (Путін) дружної сусідньої та союзної країни, президента, який очолює практично одну людину – Білорусь та Росія. А прем'єр-міністр (Медведєв) заявив, що «Білоруся може переступати.» Ви хочете споживачам в Європі не пошкодити. Не чекав такого цинізму з лідерів Росії, Лукашенко сказав:

У 2013 році обсяг транзиту природного газу на території Республіки Білорусь склав 48.8 млрд куб. м, що на 10,3% більше, ніж у 2012 році. Зокрема, 14.1 млрд куб. м газу перевозилися через систему газопередачі «Газпрому», 34.7 млрд куб. м перевозилися через білоруську секцію російського газопроводу «Ямал-Європа».

У той же час, повідомляється, що «Газпром» є збільшенням транзиту газу через Україну, приготувавши до зупинки запланованого ремонту морського маршруту «Північний потік».

JavaScript licenses API Веб-сайт Go1.13.8