Oni не їдемо в наш пангам...

Я проїду машину майже на два місяці влітку. Пройшов понад 17 тис. км у 22 областях Росії, через Україну та Молдову до кордону з Європейським Союзом. До 12 країн Європи.

І так, повертаючись до рідних Сибірських земель, я різко відчував контраст якості доріг, які привели до мого маленького міста Тара, який становить 300 км від Омського. На жаль, в Омській області автошляхи виявилися найгіршими з усіх російських доріг, які раніше подолали, не кажучи вже про європейські.

На бізнесі часто доводиться йти в Омськ. Іноді 4 рази на тиждень. І багато жителів Тара часто змушені подорожувати в обласний центр, щоб випрямити деякі статті, з звітами, за погодженнями, на зустрічі з їх індустріальними справами, бачити лікарів в спеціалізованих лікарнях, навчатися, в магазин і т.д.

Життя багатьох людей залежить від дороги. Я навіть думаю, що в нашому віці трафік, дорога стає майже другим для людини. І хороша дорога потрібна на шляху до свого головного будинку, до дитячого садка, школи, лікарні.

Все це впливає на настрій людей, привабливість села або міста, визначає пошук роботи та вибору життя в цілому. І поширена пригода про дві російські неприємності – фольги і дороги – не менш актуальна.

Часто зараз наша дорога від Омськ до Тара, шосе регіонального значення, здається, використовується Омськ-губернатором. В кінці 90-х років він прибув сюди на машині, і в останні роки віддає перевагу вертольоту. Люди жартують про це. Так само, не їздити на даній дорозі, тому воно гірше від року до року.

Поїздка до довгої дороги завжди схожа на тест з невідомим фіналом. 300 км напруги, постійний натяг за кермом - як не впадати в інший ями, не входити в кисть, не втрачати колесо після іншого луночка, як хасм.

І не дивно, що є хрести вздовж доріжки і мисливські вінки підвісять. На бокових лініях - потерпілі з джеками і ключами, змінені копчені диски і шини для запасних коліс. Повернені автомобілі в кріпах. Батьки, відправляючи студентів в Омську, найбільш хвилюються про переміщення – дитина досягне міста без пригод?

Кожного року люди вмирають на цій дорозі. 6 місяців тому редакційне бюро, де я працював випадково. Поранений журналіст Сергій Ісаєв.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. У місті Тара всі непропущені дороги перетворюються в гроди.

Тим не менш, життя не зупиняється, люди змушені жити тут, рухатися і взагалі сподіватися на щось інше.

Селяни сибірської натурниці не на всіх засобах. Вони часто повинні піти в районний центр – в Тарі – для тих же паперів, роботи з пенсійних питань, деякі переваги, субсидії. Рейсові автобуси не ходять в грязь, тому що в зоні є мінімум доріг, покритих асфальтом - тільки до сусідніх сіл. Тому, наприклад, жителі села Литви, які йдуть в місто на молочному транспорті.

23981

Коли поліпшуються дороги? Це риторичне питання. Вони постійно говорять про те, особливо до наступних виборів, і завжди в майбутньому – “будувати”, “будувати”. А тепер вони обіцяють нам щось. І перше в переліках правлячої партії є рядами, які обіцяють найбільш, але не подорожують на наших дорогах.

Джерело: www.bbc.co.uk