Кал рейс #902 не вдалося прибути за розкладом

Щорічно до 400 сортів здійснюється авіакомпанією НАТО над Балтійським та Барентним морем для повітряного розвідки російської території. Крім того, до 300 розвідувальних літаків закріплені над водами Азовського моря та Охотського, а також Каргінської затоки в Далекому Сході.

«Пуре знищити! ?

Згідно з декласифікованим дозером «Клаус Архів» з Національного архіву США, з метою проведення електронних розвідувальних дій проти СРСР під час холодної війни фіксували літаки U-2 RB-47, RB-50, RB-52, P2V, RC-135. Модифікований RC-135 і Boeing-707 послужила американський інтелект-авангард для перехоплення інформації про радянські радіолокаційні установки та передавання телеметрії. За даними журналу U.S. Новини та світовий звіт, лише з 1950-х до кінця 60-х років, Сполучені Штати Америки склали до 20 тис. рейсів вздовж кордонів Радянського Союзу та Китаю з метою виявлення сил та засобів протиповітряної оборони.

З 1950 р. вступ розвідувальних літаків радянського винищувача ЗС РФ розпочався для того, щоб змусити їх висадити на їх територію або знищити їх. Не було без людських випадків.

Згідно з офіційними даними з Сенату США, між 1950-х 1970-х поодинці, принаймні 252 ВПС США розстріляли під час проведення електронних операцій, 24 з них загинув, 90 пережили, і доля 138 пілотів все ще не зрозуміло.

Нерідко «кнічами клоака і кинджала» використовуються звичайні пасажирські авіалінії для своїх цілей, які подорожують з безневинним і абсолютно ненавигідним призначенням їх рейсів за допомогою транзитних громадян на борту. Так це було, наприклад, в 1983 році з Південнокорейською Boeing 747, вистріливши над Сахаліном. 5 років до цього був черговий випадок Boeing-707 з тієї ж країни, яка порушила радянський повітряний простір на півночі. Тим не менш, інцидент з цією площиною на заході не навчав всіх.

У цей день 20 квітня 1978 року погода в Карелії була чудовою, весняною, сонячною. У 265-му бойовому авіаційному регулюванні 5-го дивізіону ВПС країни, що базується на Подугії, біля Кому, завершені попередні препарати на наступний ранок заплановані рейси. В кінці робочого дня, з винятком сил мита, були звільнені від своїх будинків для відпочинку.

Сказує колишнього пілота 265-го ІАП лейтенанта полковника заказника Сергія Слободчикова: Все вирушилося в звичайному режимі. У 21 o'clock, наш блок-носія Su-15TM приймав бойовий обов'язок. Але незабаром, після 6-7 хвилин, інформація про вступ, і я дав команду: «Айра!» Для нас, теж. Після того, як сигналізація наших "дез" (податкові сили). – А.П.) досить часто піднялися – кордон був закритим і площею відповідальності полку входили натяжність 1,270 км, від Алакурти на півночі до В'юцсила на півдні, а розвідувальні рейси країн НАТО на чолі з США не були дуже рідкісними.

Яким був незвичайний для мене в тому, що відправлення було те, що відразу після зльоту було отримано замовлення: «Ця мета – знищити!» Ще один сюрприз чекав мене, коли я почав слухати повітряні хвилі. Це так гучно! І почув Мурманськ і Петрозаводськ. Усі шаути, щось командування.

Але на той момент вся система оборони країни, на всіх командних посадах від Мурманськ до Москви. У зв'язку з тим, як відступив полковник Борис Самольов, колишній оперативний обов'язковий офіцер КП, згадував, отримав звіт про поєдинку від оперативного офіцера нижчого КП, лейтенанта полковника Голубкіна, коли ціль ще над морем, в 300 кілометрах від кордону. Висота польоту 9 тис. м, швидкість 900 км / год. Нарахування коштів вже готово. Ми вирішили дізнатися ситуацію. Після завершення завдання в Barents Sea звіт знову – це наша An-12 повертається до бази після завершення завдання в Barents Sea. Аудиторія Що таке "Ан" з такими параметрами польоту?! У хвилину з’явилася нова інформація, очевидно, літака Ту-95. Я звернувся до Штабу Північного флоту. Відповідь полягає в тому, що вони не мають автомобілів на підході, ще над океаном.

За 21 години і 19 хвилин вирощені літаки в районі Мурманськ перехрестили державний кордон і почали заглиблювати на територію півострова Кула. З аеродрому Африкда перехопити його одночасно з Сергієм Слободчиковим підняти Су-15 з 365-го капітана ІАП Олександра Босова. Екскурсій відбійного рану просто схід від села Африкда.

Олександр був першим, щоб негайно виявити ціль, визначивши, що це було Boeing, на основі якого збудовано американські розвідувальні літаки.

Перший звіт отримав від нього до КП на характері призначення - літак має канадські ідентифікаційні знаки. (Запобігає пілоту, переданому «китайським», але є невідповідність слова при передачі інформації.) Тоді прийшла уточнення – на дошці «Бої» ієроглифів. Не вдалося дізнатися, чи був пасажир літак. Як відомо набагато пізніше, «проти шпигуна» насправді був струменем пасажиром «Боенг-707» Південнокорейської авіакомпанії «KAL», діючим рейсом No 902 на маршруті Париж-Сеул через Північний полюс.

Босов, незважаючи на нічні умови, з еволюцією його винищувача-інтерцектора і на борту вогні, багаторазово командував Південну корейську екіпажу, щоб слідкувати за ним на сусідній аеродромі. Але Boeing демонстрував не виконання цих команд, а замість того, щоб розпочати відкликання до Фінляндії.

Він мав лише кілька хвилин, щоб літати на кордон. У цей час оперативний обов’язковий офіцер Самольов зумів отримати «важку» від командира генерал-лейтенанта Дмитраєва, який був в будинку і був безперервно переговорним «поверх труби».

- Командор Комраде, залишити!

«Дестрой», він прийняв рішення. (Це було прийнято рішення не використовувати AAM.)

За 21 години 42 хвилини капітан Олександр Босов, за наказом, загинув повітряно-повітряну термічну ракету на Boeing, прагнучи вдарити не фюзеляжу, але крила літака. Він досягнув. «Південна Кореянка» почала різко втратити висоту, падаючи в спіралі.

Коли Самольов доторкнувся до ЗСР і повідомив про початок, він почув тільки подразнений відгук: «Чи не знімати, дізнатися все!» Але це було пізно...

У цей момент локатори розмітили нову ціль, яка відокремлюється від першого. При розрахунку на КП розпочався бездоганно прокручування через його «характеристика» і варіанти - контейнер? Круїзна ракета? Кількість вирушила на секунду.

У зв’язку з колишнім навігатором 256-ї ІАП, в той час старший лейтенант Олександр Болотов, бойова робота КП була під керівництвом начальника штабу капітана Валерія Волинець. Математический співробітник - у перевагах, наприклад, грати з ним неможливо. Отримав звіт про другий світло на індикаторі кругового огляду РРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРР. У той час США перевірили їх. Валерія негайно повідомила про це вищому оперативному офіцеру. Відповіла відповідь, «Нові, очікування...». «Боенг» шпигував, що час вже скинув і зникнув з радіолокаційної екрани, а знак від передбачуваного «збільшення ракети» був дуже чітким. Волинець прийняв рішення самостійно.

Сергій Слободчиков розповідає: «Я не знаю всіх цих івічів на КП з Boeing, крім останнього факту, я сказав, що нова ціль з'явилася, ми вказуємо в ній». Звітні дані. Я думаю, що одна мета була збита, інший з'явився. Всі думки приходять до розуму: можливо, війна почалася, тому що я не знаю всю ситуацію? Нервові руки. Цільова пила її. Зайдіть його. Спочатку приціл, потім ракетний гол. Отриманий підтвердження КПК: «Ця мета – знищити!» Я натискаю дріт. Ракетний вогонь. Повідомлений. Я вийшов з бою. . . ?

Як виявилося, Слободчиков атакував на висоту 6-7 тис. метрів, ракета Босов відірвала вибухом і лівою криломою консоль (до 3 м) велетня Boeing знизився інерцією з великою швидкістю. Тільки Сергій висаджував і переходив до УПЦ (пошта командного листа) до звіту і дізнався новини, як він був торгований з Дверстека з словами: «Що ви робите тут?» Ціль ще в повітрі. Отримайте на літаку зараз! І він знову, після своїх комредів Керефов, Гемберг і Новожилов, пішли перехопити в нічне небо. А потім був ще один...

Знайти і отримати на посадку

Сказує колишній командир 265-го ІАП полковника запасу Анатолія Керефова.

Після того, як Ліевтенант Colonel Burlakov перевірив готовність пілотів увечері 20-го походу, ми всі випустили будинок. Я був капітаном, командуючи посилання.

Всього до квартири (у місті 2-3 км від аеродрому), з захопленням побуту з його зовнішнім виглядом, як сигнал «роару» звучав – сирен, розташований на даху одного з будинків гірсона. Якщо необхідно, то сигнал шерен був дублікований по телефону або гучномовець, який стояв в квартирі кожного пілота. Щоранку можна всього за 19 годин і 56 хвилин. Ми навчилися знову. На сигналі необхідно якомога швидше запускати в обов'язковий автомобіль, який взяв всіх на аеродром. Так, перше, що я думав про роботу, «Докладно ще один тренінговий сеанс, нічого не більше».

Але при підході обов'язкового посилання я помітив, що не було двох винищувачів на стоянці. Відповідність. Без подальшої адо, майора, і я готовий в кабінах наших «шкарпеток» – Су-15ТМ і звіт до КП. Після 4 хвилин, Джемберг отримав команду: "Айр". Запуск. У той же час я чую наступний радіообмін на повітрі: КП: «469th, який був дозволений?» Відповідь: «Право».

Наказали, що Сергій Слободчиков (він був на миті, що день) запустив ракету з кермом. Немає, це не тренування, це щось серйозне.

Тут я кажу, «Окупація з дистанцією 320 градусів, висота 8000 метрів». Уповноважено команду 21:45, блокуючи кордон Радянського Союзу з Фінляндія. Не існує хмари в небі. Метеорологічні умови, як кажуть, мільйон у мільйоні. KP поставив мене на каналі управління. Під час вступу до зони повітря було заповнено переговорими сусіднього КП 365-го полку з пілотами, які піднялися перед нами. Вони сказали, що вони були в «відомому бухті». Я відразу зрозумів, що ми говоримо про Кандалакша Бей. Коли просить КП про дії противника, відповідь: «Чому він, бідна людина, піти?» Це ледь рухається. Провідний до аеродрому" (після запуску першого ракети капітана Олександра Босова на Boeing, крім лівої консольи, крило варило турбіну на одному з чотирьох двигунів, отвори з фрагментів з'явилися в fuselage. - А.П. Думаю, що це вже зроблено, і все буде добре без мене. Але виходить я невірно, це просто початок. Як мінімум за мене.

5-7 хвилин пропуск, знову з КП є запитом про розташування та дії пілотів, які привели відступ. Ось тиша на повітрі цього разу. У командному пункті з'явився worried. Після досить довгого пауза, радісні голоси інтерв'ю між рецепторами: загублений ворог, решта палива здійснюється. KP: "Повернутися до аеродрому."

У випадку серйозного повороту. У зоні пішов мене, Гемберг і ворог. Місце останнього невідоме. Що робити?

З КП я даю завдання: після курсу 140 градусів з зменшенням до 500 м, щоб знайти ціль.

Я дивився. На сонці вже було встановлено за горизонтом, і тільки яскраві лінії відокремили день і ніч. Нижче наведені світильники населених пунктів. І не можна вірити, що десь дуже близько в нашому авіакосмічному подрібнювачі.

Зійшовши, шукаючи силуету. 10 хвилин, які здавалося б, як вічність. Але ось це щастя, серце б'є щасливо в грудях – на тлі сірої картини землі я можу навряд чи відрізняти темні контури величезної «пті» плавно ковзаючи над нею. - Boeing з підсвічуванням. Об'єкт підійшов до Лухі і провів курс 270 градусів до Фінського кордону. Я повідомляв "фінінг" до КП.

У зв'язку з тим, як отримати повідомлення, і замовляється, щоб перейти до цілі і визначити його. Я пішов до 500 метрів і побачила велику площину. Як тільки його екіпаж знайшов «охоронець», відразу почав виконувати 180-градусний поворот. Здійснивши маневр, Boeing перебував на перебігу 90 градусів - це, глибоко переїхала на територію СРСР. Про це повідомив КП. У відповідь «Зробимо інструдер до нашого аеродрому». й

Добре сказати свинець. Як зробити це самостійно? Ми практикували тільки групові перехоплення з школи, і тут я один, і навіть окремо з такою машиною. Що таке площина складно зрозуміти. Політ на ніч, вогні. Після зйомки, будь-хто на своєму місці буде зроблено однаково. Що робити, якщо він має бортову зброю? Ми знаємо, що на базі бойових транспортних засобів Boeing-707 KS-135, C-135, EU-135 та ін. Навіть відомий «АВІКС» - це «сухня» - радар на тій же «сімсот і сім». Сотні цих літаків все ще знаходяться в сервісі з ВПС США та іншими країнами світу.

Немає нічого робити. Я підійшов від лівої сторони, з боку командира екіпажу, даю умовні сигнали. Я виконаю, як це повинно бути в таких випадках, поворот з перетином його курсу в напрямку аеродрому. Він не бачить мене. Ну, я не думаю, що робота гонни. Він сказав: «У об’єкті не виконав команду». Він зробив ще три дзвінки, і кожен раз пілот літального літака також зробив маневр. Зібрав, як виявилося пізніше, був бійцем Кім Чан Кю, який боровся з нашими Мігс назад в Корейську війну. І тоді думаний крипт: можливо, він не бачить своїх команд і маневрів, як кажуть, просто в разі. Він приймав його і ходив перед ним з післяпалером. Тепер він повинен помітити і дотримуватися, де я продемонстрував його. Але мій «вперед» виконує свою чергу в іншому напрямку. О, і я сердився. Отримую висоту, я починаю йти до ворога в хвіст. Він відразу виконує маневр в протилежному напрямку на ходу 270 градусів. Але я міцно "сидить" на хвоста. Я в положенні атаки. Я запитую КП: "Не відповідають, нехай мені знищити ціль." З КП: «Звідти хвилину». Після 1-1,5 хвилин, вони змусять змусити противника на землю в зоні, де він знаходиться.

І в той момент я помітив велику білу пляму на курсі, визначивши, що це було озеро вкрите льодом і снігом. На землі немає кращого місця. Рішення стиглий практично миттєво. При отриманні навичок під керівництвом мого інструктора в школі Armavir. Я підходжу до Південної Кореї і намагаюся покрити його лівою крилицею з правою крилицею (якщо це простіше, то я хотів би поставити крила мого бійця на крило незабутнього гостя). Ризик, тому що зіткнення неминуче закінчиться катастрофою. У той же час я повертаю на висаджувальні вогні мого «Су» і починаю. Неприкладний без манувре має лише два варіанти: або обличчям мене або виконання команди. ворог вибрав другий. На висоті 200 м вона також включає фари. І так майже в «зброджах» і піти на землю. Я виходжу з відхилення і дивитися Boeing. На льоді на 300 метрів перетворилася 90 градусів і стояв біля берега. Не вогонь, без диму. Повідомлено: «Приміщення посадки, азимут-350, відстань 140 км від с. Лухі».

Але історія з Південною Кореєю не запрошувала гостя. Мій баланс палива практично на мій ліміт. KP знову отримує на зв'язку, вимагає привезти вирушені нові винищувачі на об'єкт. На висоті 200 м я зв'язаю Су-15 капітана Володимира Васильєва. Після 12 хвилин він знайшов мене візуально. Я збираюсь над сайтом, але пілот не бачить його. Я дивився на побутову техніку - паливо на мінімумі. І знову взяв ризик: попередження Владимир, знову повторив маневр, тільки на виході коротко перетворився на післяпалі. За полум’ям слід помітити, що де я був, була мета. Вийшла - Васильєв знайшов її.

Подається згідно з аеродромом. Перше, що відбулося мій технік. А потім поширив новину над парком. Після того, як мій звіт, командир загонів просто захопив мене і поцікавив мене. Після чого звернулися до УКП, де вже чекав командир полку. Я продемонстрував розташування Boeing на карті. Керівник політичного відділу підрозділу, який був присутній відразу радий мене підготувати отвір на кошені для замовлення (але ні я, ні мій товариш повинен це зробити пізніше), і я дозволяв піти на відпочинок. Вранці довелося літати за метеорологічне опитування. Щоранку вранці.

З моменту поразки ракети до примусового висаджування за 23 години 05 хвилин, Boeing зберіг можливість продовжувати літати на три вижили двигуни протягом майже 40 хвилин. Анатолій Керефов «рослий» на льоду озера Корп'ярві на південь від Лухі, біля містечка Кем (близько 280 миль на південь від Мурманськ). На кінчику капітана Васильєва, Південні корейськи помітили, що вертольоти, що прилітають на сцену, і почалися пошуково-рятувальні роботи.

Ми не можемо судити, ми не можемо й

Під час перевірки літака виявилося, що його праве крило було пошкоджено при ударі дерев, ніс не пошкоджений, ліва крива консоль була занурена ракетою, турбіна на одному з двигунів була варена, а отвір від фрагментів було видно у фюзеляжу. Два з 110 пасажирів (Кореан, японці, французи, німці) загиблились шраплоном і 13 поранено. Всі вони, в тому числі діти, перевозили радянські офіцери та солдати на вертольоти, які взяли їх до Кем. У Garrison House of Officers, що залишилися негарячими пасажирами. 23 квітня в аеропорту Мурманськ, 95 осіб було передано представникам Генерального консульства США в Ленінграді та Pan-американської авіакомпанії, які перевозили «місце» в Гельсінкі.

Головна Малкa Чан Кю та навігатор Lee Jung-sin затримали у зв'язку з постійним розслідуванням в Союзі. Під час розслідування, як члени екіпажу, повністю відступили до вирощення радянського повітряного простору. Вони також підтвердили, що вони розуміли команди радянських винищувачів, але не відповідали. Як командир і навігатор закликав до президії Верховної Ради СРСР Враховуючи свої сповідання та реморти, а також керуючись принципами людства, було прийнято рішення обмежити списання «Вої Спіри» від Радянського Союзу.

30 квітня 1978 року TASS оголосив інцидент в Карелії. 10 днів після висадки, дослідження Boeing продовжило радянські військові та цивільні фахівці. Не знайдено шпигунського обладнання. Процент був представлений потужною екстреною радіостанцією, стільниковими крильцями та системою зливу палива.

21 квітня пілотна кабіна оглянула особисто заступником Головнокомандувача ВПС країни, авіамаршала Євгена Савицького. Пізніше інженери і техніки з авіаційної фабрики розбили Boeing в частинах і вертольоті Мі-6 перевозили в барж в Кадалакша Бей.

Найважчішими були пілоти та розрахунки обов’язкових сил 5-го дивізіону.

Сергій Слободчиков розповідає: «На аеродромі, що й вечір, збуджений рейсами і що сталося, ми чули новинне відчуття на голосі Америки: Радянські барбарани відкрили вогонь на цивільних лайнерах. У мене є волосся на кінець. Тексти пісень, а це означає: Добре, я думаю, що ми в неприємності. Що сталося. На наступний день не було достатньо місця для літальних літаків і вертольотів з їх перевагами. Узагальнені погрожені з трибуналом, ми не снілися на дві ночі, писали пояснювальні ноти (зі шістьма екземплярами). Я особисто написав їм 5 разів. . . ?

Анатолій Керефов каже:

«Що я прийшов додому після польоту, і телефон вже лопається.» Співробітники, які прибули до великих чисел з перевіркою, вимагають розповісти, як все було. Він зробив. Калм вниз.

Вранці віщає те, що сталося на телебаченні. А один з високоповертаючих військових офіцерів, які приїхали з Москви, розповів мені на зустрічі: «Капітан, ви єдина людина, яка зуміла захистити свою честь держави в цій непростій ситуації. й

Безсумнівно, це була найбільш точною і точною оцінкою подвигу, вчиненого в цей час на 37-річний пілотний капітан Анатолій Керефов. Після того, як всі розуміли, що ще 15 хвилин було пропущено, і бойлер Boeing-707 був у Фінляндії. Він благополучно протікає через Карелію та Мурманську область, повною мірою сучасного військового обладнання та зброї. «Знайди мету, а потім втратити її ...» продовжує Анатолій Борисович. - Пам'ятайте, як 9 років після цього заходу, після посадки на Червоній площі в Москві, Маяс Руст на світло-інженерній Cessne-172 голова тушкована? І ось величезна Boeing в регіоні, де літати не повинні літати. Якщо було знято сімсот і сімдесяти, всі ми були зняті.

Чи можу я стріляти, якщо я був замовлений? Звичайно я б. Я був солдатом, я забрав вівсяну, і дотримував накази, інакше я не маю належати в армії. У таких ситуаціях не варто відлякувати виконавця, варто говорити про тих, хто приймає рішення від імені держави.

Я не знаю, що це був пасажирський літак. У мене була інформація про те, що вона вже була вогнена до мене, і я впевнений, що це не цивільний літак. Я вдячний Богу, що все вийшло таким чином, і я зміг залишити пасажирів лайнера живим. « » » » » » » » » » » » » » »

У результаті розслідування, проведеного Генеральним штабом Збройних Сил СРСР та Головним штабом Збройних Сил країни, вартість - не покарання, не відзнаки пілотам, які брали участь у заходах з Boeing-707. Румор має це те, що Олександр Босов, перший вогонь ракети на інструдері, разом з іншим пілотом, який «хіт» два шпигунські вертольоти десь на півдні, був підведений до Москви, де вони навіть пообіцяли, що «Батьківщина не забуде тебе». . . ?

Але я заготів. Підприємець високого класу лейтенант полковник Сергій Слободчиков, наприклад, після розбиття полку в 90-му, послужений материком вірно 21 рік, змушений відкинути у віці 38. У той же час працював на залізничному вокзалі, потім в якості трудового вчителя в школі. Недавній захист одного з підприємств Петрозаводського.

Надзвичайно завдяки своїй наполегливості Анатолія Керефова вдалося здобути ступінь магістра з Академії військової оборони Жукова та досягти головного пілота авіаційного з'єднання 21-го авіаційного корпусу в Североморську. Останні шість років перед звільненням в заповіднику було районним комісаром в Терському районі будинку. Почесний громадянин Терека Анатолій Борисович проводить велику роботу над військово-патріотичною освітою молоді, добре збереженою владою в Республіканському Раді ветеранів Кабардино-Болкарії.

Але добре збережена нагорода, як інші, досвідчений пілот не чекав. Попри те, що в Повітряних Силах країни 4 листопада 1988 року було видано директиву No 694/043, за яким пілоти, які відрізнялися себе в таких ситуаціях, повинні бути присуджені військові накази. Попри те, що не менше замовлення Червоного банера Анатолія Керефова повинна бути отримана. Довгий час. Зараз немає повітряних оборонних військ країни, немає СРСР і радянських премій, але є нові - російська. На наших лижах стоїть молодий російський солдат. І вони повинні бути впевнені, що якщо держава не забуває їх, пошануватимуть свої професійні дії в критичній ситуації, не забудуть їх і не забудуть їх, так як практичний подвиг, вчинений Керефовим зрадою. По суті, його дії в повітрі 31 років тому, як один з найяскравіших прикладів перехоплення аеромобільного ворога, повинен бути включений до підручників з тактики бортової авіації, слід освіченим майбутнім поколінням «кунів п'ятого океану». Чи оцінять подвиг і професіоналізм Керефова?

Тим не менш, іноземні шпигунські літаки не зупиняють свою основну роботу біля російських кордонів на добу. (фото: Boeing 707 на прикладі)

І не багато про нього. Су-15 винищувач-інтерцектор був розроблений бюро Sukhoi Design і є подальшим розвитком суперзвукових інтерцекторів Су-9 і Су-11. Наприкінці 50-х років ОКБ було розроблено прототип Т-49 літаків з бічними впусками повітря та потужним радіолокатором та Т-5 з двома двигунами Р-11. На базі даного резерву на базі ТРДФ АЛЬ-7Ф2 і РЛК Орел-Д (Еагле-2) в загостреному носі fuselage був розроблений за ініціативою. Провідним дизайнером літака призначено Н.Зирін. Пізніше виявилося, що потужність двигуна недостатньо. Вирішили замінити його більш потужним AL-9, але ніколи не залишили стадію розвитку. Потім вони вирішили встановити 2 TRDF R-11F-300. Двосторонній літак отримав позначення Т-58Д. 30 травня 1962 р. прототип Т-58Д1 вперше взяв на небо (проб. пілот В.С. Іллішин). Тести продовжували до червня 1964 р. Під час проведення випробувань було здійснено декілька рейсів навіть самим командувачем повітряного захисту, Air Marshal E.Y. Савицький. У березні 1965 року літак під позначенням Су-15 був прийнятий ВПС країни. Перший виробничий літак був виготовлений в Новосибірську в березні 1966 року, а масштабне виробництво освоєно в 1967 році. Перший показ на громадськість влітку 1967 року на авіаційному фестивалі в Домодєдово. У 1970 році розпочато виробництво модернізованого Su-15TM.

Су-15ТМ побудовано за аеродинамічною схемою безвізового моноплану з низьким трикутним крилом і стрілоподібним водопроводом. Кріплення має змінне зчеплення (55° на передній край і 45° на кінцях) і оснащений граничною системою продувки шарів. Глідер виготовлений в основному з алюмінієвих сплавів D16, D19 і B95. Найбільш завантажені елементи виготовляються з сталі 30HGSA і 30HGSA. Корпус ущільнюється кондиціонером. КС-4 сидіння викиду (розробка Sukhoi Design Bureau) забезпечує вильот літаків у всьому діапазоні висоти при мінімальній швидкості 120 км / год. Шасі тринадійні з луком. СЕС складається з 2 TRDF R-13-300 (R-13F-300). Повітрові впуски розташовуються на боках фюзеляжу. В носі fuselage знаходиться на борту РЛК "Тифун-М". Армамент складається з 2 ракет середньої смуги Р-98М (Р-98МТ з інфрачервоним ГОС і Р-98МР з РЛР-98МР з РЛР-98МР з РРРР-98МР з РРРРР-98МР з РР-98МР з РРР-98МР з РРР-98МР з РРР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР-98МР з РР з РРРРРРРРРРРРР з РРРРР з РРРРРРРРРРРРРРРРРР з РР-98МР з РР-98МР з РР з РР з РР з РР з РР з РРРРРРРРРРРРРРРРРР-98МР з РРРРРРРРРРРРРРРРР Для тісного бою можна використовувати 2-4 ракети Р-60 або контейнери гармати UPC-23-250. Дозволена підвіска 2 бомб FAB-250. Для збільшення діапазону польоту є підвіска двох ПТБ 600 літрів.

Комплекс Су-15-98М, що входить до складу Су-15ТМ і наземного конструктивного комплексу Air-1M, мав можливість перехопити цілі, що літають на швидкість 500-2500 км / год в діапазоні висоти 2000-21000 м. РЛРК «Тіфун-М» може виявляти цілі, що літають 9,000 метрів над повітряним судном, а ракети Р-98М можуть вдарити цілі, що літають на 4000 метрів вище з передньої півкулі і 6000 метрів від задні.

З'явилися наступні модифікації:

T-58D1 є першим прототипом. Перший рейс 30 травня 1962 р.
T-58D2 - другий прототип. Він мав збільшений кел. Перший рейс в травні 1963 р.
T-58D3 - прототип для серії. Відхилений в дизайні фюзеляжу.
T-58VD - літак, що скорочений зліт і посадка. Відрізняється наявністю 3 додаткових підйомних двигунів RD-36-35. У 1966 р. було перероблено з Т-58Д1.
T-58L - прототип з лижним шасі. Перетворено в 1965 році з Т-58Д2.
Су-15 - послідовний interceptor. РЛРП-15. Виготовлено в 1966-1969 рр.
Су-15біс - модернізований. Відхилені двигуни Р-25-300. Розроблено в 1972 році.
Су-15Т (Т-58Т) - модернізований. Відхилений на борту радар "Тифун". Створено в 1969 році. У 1970-1971 рр. було виготовлено 12 літаків.
Су-15ТМ - модернізований. Розрізані двигуни Р-13F-300, РЛК «Тифун-М» (Р-26), закриті феєрверк життєвої форми, і подовжують 300 мм назальним пусковим редуктором. Розроблено в 1970 році. Виготовлено в 1971-1975 рр.
Су-15УБ (У-58Б) - бойова підготовка. Він відрізнявся своїм радіолокатором. У 1970 році було виготовлено 1 літак.
Су-15UM (U-58M) - бойова підготовка на основі Су-15ТМ. Відхилено відсутністю радіолокаторів. Армамент складається з ракет Р-98Т з тепловою ГОС. Рік випуску: 1976-1980.
Су-15UT (U-58T) - навчання на основі Су-15. Під крилами піднялися моделі ракет Р-98. З 1970 року.

У 1966-1980 рр. було виготовлено близько 1,400 літаків Су-15 всіх модифікацій. У 60-80-ті літаки Су-15 утворили основу повітряно-захисного літака (вони озброєні 25 полками). На Су-15, що в Південних корейських Boeings знялися (березень 20, 1978 і вночі 1 вересня 1983 р.). Літак широко використовується як літаюча лабораторія. Не було доставлено в ВПС або на експорт. На початку 70-х років в Єгипет використовувався кілька літаків з радянськими екіпажами. У 1990 році літаки Су-15ТМ знизили угоду про обмеження збройних сил в Європі і почали відхиляти і знищити за масою. Випущено в 1991 році.

Джерело: