Цунамі більше агаян або «Алоха Цунамі»

Я збираюся розповісти вам про панамі в Гаваїні або що кажуть «Алоха Цунамі».

Карта Майю, взятої звідси.

У суботу, мій бос назвав мене і сказав, що там був землетрус в Чилі, і там є панамі - місцеві органи видали "червоний" сигнал тривоги і о 6:00 ранку евакуація почнеться і зневодить. Він просто назвав всі наші (Я називався першим) хто живе біля океану і рекомендується перетворювати на телевізор / радіо / і ... У Гаваї є лише 2 напрямки: «мака» – до океану та «маука» – до гір. Північний, Південь, Захід, Схід не існує.
Цунамі очікувано на 11:37 ± хвости, від 6 до 10 ВСІ жителі мали залишити місця на ризику. З 10:00 всі дороги будуть закриті. Аксіті буде «активним» на краще до 14:00.

Після того, як бос називаються і дивився телевізор/і-мережі, я назвав Стів (Я знімаю Охан з нього – весь перший поверх свого будинку) і «запалений» з новинами. Він назвав мене через кілька хвилин, і сказав мені, що він і його дружина Сусан, а також себе, збирався залишити будинок близько 6 ранку (до великих джемів трафіку, коли сирен прокине туристів - ми в пік сезону). Стів сказав, що він був прийняти вантажівку і навантажувати необхідні речі, собака і клітки з кішками ( він також дав мені одну клітку, де я поставив димний перед лівою), і Сусан і я на... З Я мав піти на роботу о 14:00 (мі інститут знаходиться в Пукалі біля Макавао, це в Апкантрі, на висоті близько 800 м над рівнем моря на схилі вулкана), ми вирішили піти туди і чекати поза інститутом - є величезна парковка. Я також зробив домовленості з Суданом, що вона і я б приводила машину там, і вона повернеться до Стів. Вони почали упаковувати документи і «безвідомі продукти харчування» і т.д., що є правилом в цій ситуації, і я отримав воду в усіх контейнерах, упаковані документи і деякі важливі речі, киньте їх в машині і впав до 4:30, тому що перед тим, що у мене була зміна дня відразу після ночі і попередньої ночі я скинув протягом 4 годин, і перед дзвінком боса - 2 години ...

Так само, як і раніше я пішов, я каву і шведський стіл в живіт, і полотен і сплячий дим в клітку, і я назвав російських друзів, які живуть в Кіхеі і попередили їх, що через кілька хвилин вони будуть перемагати сиренів і евакуація почнеться, і що вони не будуть лякати. Як виявилося, тільки 2 з них не знали про цунамі (до речі, майже всі жителі острова вже знали і приготували про це – «кокосове радіо».

У 6:00 розірвав, як і через острів, а потім до тих пір, поки цунамі вони очилися в усіх населених пунктах кожні 30 хвилин.

Ми залишили на 6 ранку, але дороги повні з авто. Величезні лінії вже викреслилили для всіх АЗС. Але атмосфера на дорогах сподобалася: на світлофорах люди говорили (всі були відкриті вікна), жартували, жартували... кожні 10 хвилин на радіо давали інструкції, що робити. «Це не тренувальний щомісячний сигнал, але все реально» (мій вільний переклад), потім «припустимо» людей з інструкціями. З легкої бесіди ми вчимо, що з 3 ранку в магазинах натовпи людей купили воду, спам (це консервоване м'ясо), рис, туалетний папір ... і crates пива. До 5am, багато супермаркетів в Кіхеі випустили з пива (хоча вода і все інше). І з півсука в усіх магазинах Кіхеі і Кахулі почали дарувати не більше 2 випадків пива на руках.

На шляху до коледжу я зробив невелике відкриття: він виходить, що деякі коти, особливо димний, отримати породжений в машині! Ця мрія прокинулася і почала малювати в незвичайному голосі... Судан і мені довелося використовувати слово Копіювати замість пунктуації, потім кішка припинила лущення, але застрягти її мову, як собака і вичавлений ... Коли я прибув на стоянку, я кладаю лешу на кішку і ходив її трохи в траві. Зігзагами, що будь-який п'яний буде ревнощим.

Тоді Сусан і я пішов, щоб купити сніданок в Кульлу на мій блакитно-холодний кафе (утримується японською родиною і дуже смачно там). На шляху ми побачили величезні лінії автомобілів біля всіх АЗС. Ми пощастили, ми приїхали на кафе досить рано, зробили замовлення, а в той час як наша приготування їжі проколюється по вулиці в магазин - є дуже смачна сеча і бананові хліби, приготовані. І виявилося, що ви повинні забути про сечі - магазин був повно людей, довгих ліній. І майже кожен був в лінії з пивом, чіпсами або тріщинами, водою ... Після 30 хвилин в кафе переповнені люди, і коли ми взяли готові продукти Tara (друга, дочка власника кафе, працює там, як касір і бухгалтер) сказав, що їм довелося називати всі свої родичі для допомоги – так багато людей прийшли... Я зустрілася з Юком, Сестрою Тара, і вона розповіла мені, що вчора вони зробили більше грошей в кафе, ніж вони робили в весь сезон.

Коли ми приїхали назад, під час цього часу, Стів закрили і влаштували в задню частину треку «менгері» і влаштували місце для пікніки. За цей час паркомісце вже було повною з авто та людей облаштували «стальки». У будь-який час люди були більш комфортними, які кладуть намети або навіски, які підняли ковдри, які кладуть стільці, деякі навіть привели до них дрібні дивани, криті очищувачі і мали пікніки - тоді я розумію, чому кожен був...

У цих фотографіях: погляд на «макай» з нашого пікнічного плями
1 поширена, зелена покрівля по праву – Інститут астрономії, де я працюю.

2 – вид «зверху» на Кіхеі (темно-світлові смуги на березі океану) і Ма Бей «алая» (на узбережжі в «вушникі» за світлою смугою)

3 - Вид на північний берег острова

4 - вид на бухту і шматочок порту Кахулі. Де знаходиться червона лінія даху.
р.

Зрозуміло, всюди і всі мали розслаблений, святковий настрій, хоча радіо було перетворено на машині, де розповіли останні новини. Як сказав Судан, це як 4 липня, тільки феєрверки відсутні.

Виявилося, що Стів також захоплений пиво + смажений рис з овочами / індичкою, темпура, локо-моко, яловичина з соусом тераяки (це все з кафе). Так як ми не змогли купити будь-які солодощі, я пішов до мого офісу -- У мене є шашлик з блакитних картопляних чіпсів і тароту, солодкого кокосу і шоколаду. Так ми мали хороший бенкет!

Саме так вони чекали для цунамі – пікнікації, спілкування з арматурними людьми і дивляться на бінокулярні затоки в затоку Кахулі, де «стін води» повинен вразити. Єдине, що не було зроблено, щоб перейти в Інтернет на сайти з веб-камерами, які дивляться на берег – всі канали були перевантажені.
На наступному фото ми чекали цунамі.

р.

Ми пощастили, на шляху до Гаваї, цунамі ослабили дуже багато, а замість очікуваного 6-метра «хвиля» вийшов демо-версія 1 метра – максимальна записана в Маю. Ми не бачили його з Пукані.

Тоді я пішов на роботу, а через годину Стев назвав мене і сказав мені, що радіо оголосив, що вони почали відкривати всі прибережні дороги і він і Сусан збирався додому.

Я хочу додати все дуже добре організовано тут. Кожен перший понеділок місяця о 11:45 випробувано цунамі sirens, і є цунамі повідомлення на радіо в цей час, але він починається з слів, що це тривожна сигналізація, евакуація навчання здійснюється в школах.

У 20-му столітті Гаваї вдарили від руйнівного тунамісу, іноді ще сильніше Індонезії. Але у всіх випадках крім одного (то 14 осіб загинув в Хіло, туристи, які побачили воду, відступають і відкривали риф, що кинувся до коралів) NO ONE мертвий, хоча було тяжке руйнування.

Ось інформація:

Деструктивний ЦУНАМІС НА РЕКОРД
Основні записані деструктивні цунаміс з 1900 року в провінції Мауї:
Серпень 17, 1906: 8.4 землетрус від Чилі. не відмирає, але пошкоджений Маалай, і МакГрегор Земельна гама змивається.
Лют. 23, 1923: 8.3 відкликати Східна Камчатка. Не загибель, але важкі пошкодження в Кахулі і східному кінці острова.
1 квітня 1946 р.: 8.6 скликати Ум'якові острови в Алеути. Повідомляли чотиринадцять смертностей, 156 пошкоджених будинків, 77 збитих; загальна пошкодження $959,230.
No 4, 1952: 8.2 зніміть Камчатку. Не загибель, $361,496 у пошкодженні.
9 березня 1957 р.: 8.3 відкликати Олеутіанські острови. Немає смертності. Домівки і вулиці були збиті.
Може 23, 1960: 9.5 зміяти Чилі. Не загибель, $1.27 млн у пошкодженні.
• 27 травня 1964 р.: 9.2 квейк в князі Вільям Звук від Аляски. Ні загибель, Каулуй ТЦ затоплений; $52,590 у пошкодженні.

Детальніше про те, що відбувається в Майі на «цунамі день» у місцевій газеті «Мауі Новини», тут представлені посилання на статті:

www.mauinews.com/page/content.detai. . 069.html? nav=10

Сайт: www.mauinews.com

www.mauinews.com/page/content.detai. . 071.html? nav=10

www.mauinews.com/page/content.detai. . 073.html? nav=10

www.mauinews.com/page/content.detai English, Українська, Français...

А ще фотографії:

569937

Джерело: