Великий час бомба

На зиму 1911 р. грандіозний обвал, який відбувався в горах Памірів, на південному сході Таджикистану, повністю заблокував долину річки Бартан (Мурга) - верхню частину річки Аму Дарья. У зв’язку з тим, як загиблим був загиблий замок, який був похований під рублом, в якому всі жителі села Усса загинули.
Блокаж є найбільшою гребінець у світі (закінчення 567 м, об'єм 2.2 км3).
За отриманим блокажем, велике озеро почало формуватися, яке в жовтні 1911 р. поглинали село Сарез, ім'я якого почали називати утворене озеро «Сарезський».

Зараз на висоті 3 км над рівнем моря знаходиться об'єм води 16 куб. км. Найнижча висота краю натуральної дами над рівнем води становить 38 м.
Дам постійно оозає десятки джерел.
Коли дам знищений, хвиля, прокочуючи родючу долину Аму Дар'ї, в 6 годин досягне Аральського моря, знову заповнить її до брами.
Вода ламається в старому русі бартану.
Якщо ви google розбити лінію на Bartang, а потім на Amu-Darya, то Араль досягає близько 1800 км.

При спуску від висоти близько 3 км, обсяг не менше 10 кубічних км води збільшиться в об'ємі в 10 разів, завдяки змиванню верхнього шару скеля і грунту, пилу, дрібних (до 10 тонн) каменів, і все, що буде знайдено на шляху.
Це мусквіт. Долина Фергана перестає існувати.
Проблемою озера Сарезкой є все більш терміново, так як тільки кілька років залишаються перед катастрофою - вода підібрала верхні ділянки гребені під час плавлення льоду до висоти 10 метрів. Зазор звужує щороку.
Не тримайте. Що буде після прориву, я не хочу думати.

Варіанти вирішення проблеми, розробленої цим часом:

1. для насосної води (дорожчі)

2. викопувати тунель довжиною 20 км в гору і злити воду в сусідню долину (дорожчі)

3. ретельно розібрати верхову частину блокажу і дати злив води (риський)

4. обережно, в частинах, що потрапляють в воду, погрожують повісити над озером шматка гори, що може викликати катастрофу в землетрусі (жорсткий ризик)

5. повільно зливають верхній немінеральний шар води і продаємо його в Іран, з приступами до побудови тунелю.

через пекшин

Джерело: