Звіт про життя на землі

Відповідач «МК» дізнався, як аборігіни Північного мешкання в XXI столітті – Ненецькі реіндеєрні гермети.

Ця область не за що-небудь називається «Земля Землі». Це дійсно закінчується тут, принаймні в свідомості центральних росіян. У ресторанах Salekhard будівельники можуть дозволити поросяту ручку для 1200 рублів, а всього 400 кілометрів від міста, в тундрі, нумадикові ненець все ще п'ють кров реіндееру. Тут навіть у столиці області інтернет працює між собою, але ніхто не дивує супутникову страву, встановлену на «роху» чуми. Лікарі мають найсучасніше обладнання, а в таборах ще можна знайти дітей, свідоцтва про народження яких говорить: «Ярсалі тундра».

Зона небажаного життя для людини: довгі північні ночі і божевільне сонце на полярний день. Але не існує більш бажаних земель для предків Nenets, які мешкають законами: «Без тундри та оленя, ми нічого не робимо». Після того, як вони, незалежні, вільнолюбні, побігаються з радянської влади. Вони все частіше залежать від Росії.

шосе в передмістях Продакшнхард. Повертаємо увагу, що світло автомобільних фар кицька з нескінченних снігових дуань вздовж дороги з армією смоли. Поруч, невелика чума, що відмовляється бездоганно. Повільнитися. Язик пролягає вгору, розширює свою руку, щоб вітати нас: Толянськ.

«Чи не бачиш, скільки по дорозі?» Ви не можете бачити нас без фар. Ви можете запустити!

Водій, який зустріч з аб Абонементним голосуванням на трасі не особливо дивно, не є оберненим для організації «світа» автокад. У відповідь Толяна витягує комунікатора з-за пазухів Малица - національного одягу Nenets, виготовленого з деревої шкіри. Не просто мобільний телефон, але один, який буде зануритися в столиці. «Щоб мені записувати телефон. Що робити, якщо потрібно веносон? Я поїхати в село раз на місяць. Я буду.

Регіон контрастів. Краї землі ...

Будинок на слайдах

до Дуже добре, що парамедика з станції названих координатами табору. А іноді виклик йде безпосередньо з оматичних Ненець: річка так-і-со, середній струм. І подивіться, що вичавити вікно. Про рейси в місто Тундра, доктор Андрій Іванов розповідає, що про звичайні виїзди на швидку допомогу. В принципі: дзвінки на тундру санітарної авіації Ямалу на рік ходять до тисячі.

У таборі сотні кілометрів від села Яр-Сале ми літаємо, щоб забрати 11-місячну дитину, яка має температуру сорок протягом декількох днів. А в той же час доставляйте до продажуkhard два ninok у знесення.

У тундрі, акушер Андрій Іванов – знаменита людина. У майже кожен чума можна почути: «Почервоний лікар врятував життя дружини. й

- Я купив червоний гірськолижний куртку три роки тому, Андрій Іванов сміється. - Він був теплим, тому я був в ньому на дзвінках і туманах. Довгий зношений, і прізвисько «червоний лікар» всі мандрівники з табору до табору.

Д-р Іванов вводить нас на етикетку Tundra.

до Язик поділяється на сектори: праворуч від вогнища - чоловіча половина, зліва - жінка. Якщо потрібно переїхати з однієї половини до іншої, не зайдіть за вогнище. Цей район вважається святим. Деякі мають іконки, інші є ітермами, ритуальні ляльки з звичайної курки з 33 ударами соки. Кожна життєрадісна - це захоплення душі покійного родича. Ненець переносить їх до тих пір, поки вони забули на честь якого вони були зроблені. Потім вони залишають в тундрі, лікар пояснить.

Тим не менш, за словами Іванова, не менш важливо, як ви потрапили в чугу або ж привітали власників. Головне - прийняття абсолютно іншої психіки.

43228,500

до Все дуже вимірюється. Фузинг в тундрі - поганий тон.

... Приходьте. Направо нижче нас, в середині стрічки з'являється «тембл» чуми. Навколо - сотні фігур оленя розміру ока голки. З вікна вони нагадують блок москітів. Сісти вниз. «Деер скротум» мухається від обертів на великих швидкостяних лезах.

Місце, яку ми пішли, тільки одна чума. В декількох метрах від нього хлопчик п'яти років сидить прямо в снігу, намагаючись кидати дерево з твердої настій. На вулиці морозу сороких ступенів: вії покривають заморозками, кутикули виростають на бороди у чоловіків. І хлопчик сидить в снігу, борючись з карликовим деревом.

Сім'я прийшла до нас дуже бідна. У чумі заможні Ненець мають супутникову страву, генератор і тому всі переваги цивілізації.

до Збираюся отримати мороз!

до Що ви, лікар хвилі своєї руки. У ці речі, виготовлені з оленої шкіри (чоловіча називається Malitsa, жіноча - jag) можна спати в снігу. Nenets зробити це, якщо їх розмиття в тундрі спійманий.

Діти тут дуже рано завантажуються з дорослим доглядом: хлопчики вже на чотири роки допомагають батькам виглядати на дровах і дивитися на оленя, дівчата пришивають і варять.

- Я пам'ятаю, що ми приїхали до однієї основи, лікар цитує приклад. - Я входжу в будинок, є сім чоловіків-годинників - здоровий, замочений. Далі йде маленький хлопчик Nenets з відро води. Він назвав його Прокотусом.

до Що ви робите тут?

- Я зносила воду, варила кашу, розтопила плиту. Я допоможу мені дядечко.

- Як старий ти?

- Чотири і половина! – майже на пальцях показує дитину.

до Виявляється, що малюк виписав з районної лікарні і приніс до цієї бази, лікар продовжується. Батьки в тундрі, ніхто не знає де. Єдине, що хлопець знав, що протягом трьох тижнів вони повинні пройти через місце і підібрати його.

На прийомі педіатра в лікарню с. Яр-Сале

р.

Кров і м'ясо - це наша їжа.

Здійснюючи навіс, покритий кришкою, ми входимо в чугу. На дошці викладають шкірки. Дві діти чотирьох років сидять на них - гойдалка з дитиною. Пара гасової висить під стелю ледь освітлено буржуазною плитою, що стоїть в центрі чуми. Соот-відкритий чайник є сорті. Собачка знежирює.

Здається, що життя тут замерзла в останній столітті. По суті, така бідність для тундри є більш винятком, ніж правило. У чумі, де живуть багато сімей, є генератор, телевізор, супутникове блюдо, DVD, пральна машина. Деякі люди навіть приймають ванну з ними.

На низькому столі - кілька стаканчиків, пластини з оленою странгіною. Меню тандри не різноманітне: звичайно, є паста і крупи, але основа будь-якої їжі є оленою. Не тільки їсти м'ясо, але і пити їх кров. Це єдиний спосіб боротьби з пишністю, тепер це більше традиції. І з'їжджайте мізки для малюків Tundra, немов будь-якого морозива.

В той час як парамедична Ірина вивчає дитину, матір її слідує діям лікаря з одним оком. Другий лебідка твердо.

до Вам потрібна таблетка, скаржаться на шиї.

до Ви повинні піти в лікарню, парамедичні відповіді.

Як тільки навчаться ходити, діти допомагають батькам стежити за побутовою діяльністю.

Але жінка не поспішає упакувати. Чайники збігаються з морозильною, коричнево-покритою щоками. У неісоні, її два юні сини роял.

Пізніше, на території районної лікарні Saleskhard, ми повідомимо, що жінки Tundra є найбільш проблемною категорії пацієнтів. Справа в тому, що вони мають всі побутові обов'язки тут. Якщо вона йде в стаціонару, сім'я залишиться без даху над головою. Справа в тому, що чума Nenets встановлює тільки жінку. Влітку зима - на одну і половину. Коли вона тепла, ми використовуємо тар для покриття, взимку ми використовуємо олену шкіру. Восьмий з них йде на одну чуму, пояснює лаконічність, як і всі мешканці тундри, господиня. - Коли ви їдете в лікарні? « » » » » » » » » » » » » » »

до У нас є багато проблем з вагітними жінками: як тільки вони породжують, вони відразу порушують, пояснюють головний лікар лікарні Михайла Когана.

Кілька десятиліть тому жінки відмовилися від народження в лікарні — за них в таборі ставлять особливу чуму. Чи не можна розглядати питання. Половина дітей загинула в перші тижні життя.

- Парамедика знайшов спосіб розрахувати вагітних. Справа в тому, що замість підгузників використовується ягель, який почав збирати в перші місяці вагітності. Парамедика помітить жінку для цієї окупності - відразу ж приводи до експертизи, пояснює Ірина. До речі, навіть зараз багато сімей нехтують діаперами, використовуючи моху в старомодному вигляді. Деякі пацієнти навіть візьмуть до лікарні для знесення.

78943

В цілому, згідно з спостереженнями лікарів, Nenets відрізняються дивно міцним здоров'ям. У них практично немає серцево-судинних захворювань, вони не страждають виразками-гастритом. Якщо сухе право було введене в тундру, буде земля центаріїв.

Школа міського життя

У віці шести років життя дітей Ненець кардинально змінюється. До школи-інтернату приїжджає вертоліт. У перші роки після створення радянської влади в Ямалу, немережі приховали дітей-сильників «червоної чуми» до сіл для вивчення. Тепер навчання вартості тандри. Нейцев, який не закінчив дев'ятирічний план, практично не залишився. Вакцинація цивілізацією для більшості тонн була болючою.

- Я був дев'ять років, коли я вперше прийшов в село, щоб навчатися. Я пам'ятаю на шляху мій батько припинив сартів і почав вказувати на небо: «А літаючий катер». Що вперше я бачив площину. З страху я натискав на лопатки і весь час думав, що вона падає на нас, пансіонат Ніни Ларовна, який ми зустрічали на ярмарку в Продакшарді, поділилися своїми дитячими спогадами. Я боїться дверей. Я думав, що вони будуть їсти мене, прикусити мене.

Звісно, сьогодні діти не чують оповідань про залізні птахи або механічні лопатки. Як тільки в стаціонарі, вони відчувають культурний удар.

до Спочатку я боявся відкрити кран, сміється 9-річної Tolik, учня школи-інтернату в с. Яр-Сале. - А звук води в туалеті.

В селі Яр-Сале є найбільшим з таких загальноосвітніх установ Росії. Шість сучасних будівель, кілька комп'ютерних класів, біологічних, хімічних і фізичних лабораторій. Ось і деякі московські школярі мають щось впадати в пастор. Саме тому діти вперше вводять дошкільний клас - різновид підготовчої групи для життя в місті.

- Майже всі викладачі дошкільного класу є корінними. В першу чергу навчають дітей про гігієну. Вони навчаються використовувати туалет, кистіть зуби, пояснює режисер Микола Шемакін.

Але головним обов'язком викладачів є навчити дітей говорити російською мовою серед себе. Попри те, що батьки знають велику і потужну, вони спілкуються в сім'ї переважно в Ненець. Відчуваючи смак життя в місті, жителі тундри не прагнуть повернутися до рідного табору. Тільки 15-17% випускників після закінчення навчання зайде на стадію. Минулого року запис був встановлений тут: 95% 11-градантів вступили в університети.

Біля стіни два дівчата віком чотиринадцять років. Один одягає Токіо Хочу сорочку, інший одягає капюшон. Обидві згинаються над їхніми телефонами. При запиті про повернення в тундру, вони обтирають плечі. Але погляд чітко читає: «А ми фольги?» . «

«Лена і Маша» вже планували: перший вступ до Тюменьського нафтового та газового університету, а потім одруження міста.

По суті, життєва лінія тундри не завжди побудована в прямій лінії «навчання школи-встановлення». Іноді закривається кільцем.

- Я був знайомий з пілотом-Ненецом, який 20 років мухав на Мі-8, і відставив, повернувся до тундри, говорить Андрей Іванов. Він подарував квартиру, купивши в нефритюри. Він каже, що я не можу це зробити, я хочу миру.

Редактор Seashell

Редактор газети Nenets “Nyaryana Ngarm” (“Red North”) є одним з них. На продажуkhard, він має двоповерхову квартиру з чотирма спальнями і двома санвузлами, а не місяць проходить без нього, що йде в тундру. Всі чотири діти мають вищу освіту, і в домашніх умовах вони все ще намагаються говорити Ненець.

- Янгад Хабеча Хіваревич, лідерство морського племени, який виріс з мертвих, сина обсаду, онука полярного ведмедя, великий-грандсон ворсу, притамував головний редактор, розширивши його руку для привітання.

Він пояснив:

- Хабеча - назва. Він перекладає як «з мертвих». Коли я народився, пуповинний шнур, загорнув навколо шиї і майже заплутав мене. Але мій бабуся, хто знає техніку акупунктури та інших народних засобів, приніс мені назад до життя. Але ви можете зателефонувати мені Дядько Фьодор або Федора Костянтиновича - так, як мої родичі звертаються до мене. Після того, як імена Ненець вважаються святими. Вони не називають один одного, але використовують російські псевдоніми.

Про традиції та вірування тундри, Дядько Федор може говорити за години.

до Молодий чоловік повинен першим привести наречену на голову сім'ї. Якщо він затвердить вибір, ви можете одружитися. Три рази я приніс дівчата на мій дядько, і три рази він сказав: «Сек краще, ви не будете щасливі з нею». Він був четвертий раз, він був одружений. Я не помилився, за скільки років жив з дружиною, і я не маю чаю в ній.

У дітей-сиріт тандри щорічно доставили вертоліт

На сьогоднішній день, згідно з Феодором Костянтиновичем, є майже не розлучення серед місцевого населення. Одна жінка в тундрі не буде жити, і її шлях до батьків в чузі замовляється.

до Це відрізняється, якщо чоловік гине. Тоді, щоб діти не пішли по всьому світу, жінка найчастіше одружена з молодшим братом її чоловіка, пояснює Хабеча Янгад. Але це тільки в таких надзвичайних ситуаціях. Виключені шлюби в сім'ї.

6285858585

До речі, кур'єрський обряд в тундрі також досягнув цього дня практично незмінним. У зв'язку з перемороженням навколо неможливо заглибити труну в грунт. Тому покійний лівий над землею.

- З моменту смерті людини до його поховання може зайняти кілька місяців. Весь цей час сім'я збирає колоди, придатні для виготовлення труни в тундрі, а тіло людини несе з собою на спеціальних санях, Хабеча Хавиревич пояснюється. Кожна родина на шляху катланії має сімейне кладовище, розташоване на пагорбі. Коли труба готова, її залишають. Поступово, грунт розтоплюється, а кафін йде під землею. На всього 50 років, тундра повністю засвоювала її.

А «Бурань» хороший, а двигун хороший, і краще нижчий.

У ротанті гандри Хабеча Янгад працює понад тридцять років. Весь цей час газета доставляється до сіл, звідки вже береться номадикні борги. Повідомляємо про те, що Нінець відійшло тисячі копій. Після всього, через центральні канали, які виловили в чумі, вони не говорять про проблеми близьких до них.

Головне - відносини з нафтовими компаніями.

- Тепер, наприклад, у зв'язку з розвитком Болонньківського родовища, 400-500 сімей необхідно перенести до заселеного способу життя. На цих територіях, вони давно пройшли шляхи розливу, тепер є буріння. Але весь життя Ненець ґрунтується на оленні – в с. без праці люди просто помирають, пояснять Дядько Федора.

У 90-х роках протистояння між аборігами та нафтовими працівниками досягла збройних конфліктів. Обидві сторони тепер віддають перевагу акуратному столі.

р.

- Як правило, для промислового розвитку тундри, нафтогазова компанія зобов'язується оплатити певну кількість грошей в громаду. Але це крапка в цьому золотистому морі. Як правило, глава сім'ї сплачується тисячі сотень, і він вже розподіляє ці гроші серед людей. Плюс, вони зобов'язані забезпечити паливо, іноді Бурани, двигуни для човнів, говорить Habecha Yaungad. - У слово, який погоджується? Добре, від держави, тундра робітників сплачуються дві тисячі на особу. Але це ще копійка.

Насправді проблема тут набагато більш глибока. «Нативи думають, що ми завжди радіємо їх», – це фраза, що чула тут з більшості росіян, особливо тих, хто живе в національних поселеннях. На жаль, не є власником, що росіяни шукають років. Але кожен розуміє: без цієї державної підтримки в тундрі, де кілограм венозу займає сотні рублів, а лофа хлібних витрат 30, номадикове населення не буде вижити.

Але вони намагаються вижити. Законодавство ацестра. З кожним роком місто наближається до своїх спокус. Бажання бути частиною її зміцнюється.

Зареєструватися

Джерело: