Реквієм для підводного флоту

У мене є 4 фотографії та текст.

Жителі Гремії, які втратили місцевий патріотизм, стверджують, що Сталінград у 1942 році був більш красивим, ніж їх нині десолютне місто. Тим не менш, всього за 20 років тому, на згадці Греміча, Пентагон був шейкінг. З часів Цара, морська база стояв у зручному місці - острови закривали її з моря, а підводний човен занурився в воду 15 хвилин після виїзду дока. Єдина база на півночі, яка мала прямий доступ до океану. Після холодної війни американці захотіли Греміха бути роззброєними і отримати їх шлях.

20 років тому Греміха мала 40 атомних підводних човнів і 30 000 осіб. Є 1 300 осіб і не човни. Увійдіть, щоб вікна багатоповерхових будинків заглибилися з порожніми очними гніздами, як після нейтронної бомби. Проблеми Гремихи загострені тим, що немає залізничних доріг. 400 км від Мурманського моря, 15 годин, на одному кораблі, один раз на тиждень. Важко уявити з Москви, що Європейська Росія має такі міста, відрізані від цивілізації.

Р

- Якщо Сталін жив ще 10 років, він обов'язково поширив залізницю в Гремію, говорить капітан В'ячеслав Марченко. І тепер, з усіх досягнень цивілізації, тільки Росія живе. Закривається хлібопекарня, аптека подихає на оману. Місто стратегічного значення для Росії є вмирає. Кожен метр коштує мільйони. Я не розумію.

Iokanga, Gremikha, Murmansk-140, Ostrovnoy - 400 років місто пройшло через море імен. Під царем, ніхто не втекти з ручного в'язниці: навколо тундри, під Комуністичними особами, моряки не ходили з хазяйства або - не можна доходити до людей. Клімат страшний, божевільний - дощ, гострий і icy, збивати кілька разів на день.

Вітер падає з ніг, і ви можете побачити міцну ходьку через відкритий простір, нахиливши під кутом 40 градусів до планети. Незважаючи на Північ, собаки практично невидимі - через бурі, ці місця довге називалися «Ландом літаючих собак». Вчені вважають, що кліматичний інцидент виник внаслідок того, що біля мису ст. Нісого конверження і кип'ятіння в боротьбі підводних струмів баранів і білих морів. За легендою, батько Михайла Ломоносова загинув тут, а на початку минулого століття одним з перших російських підводних човнів був кинув на берег.

Греміха ніколи не був отвір. На цих берегах прем'єр-міністр Вітте відвідав з перевіркою, тут мешкав творець сценарію Лаппрей-Самі, заслужений педагог Георгій Друженков, який був відправлений на з'їзд вчителя в Москві. Але в цьому році школа, де працювала перший викладач Лаппера, яка стоїть за штукатуркою Леніна, була закрита – і напевно назавжди.

Єдине підприємство, за рахунок чого один голосний Gremikha живе, займається похованням радіоактивних відходів, які на російському Північі більше, ніж добрива в сухому землею. За допомогою радіоактивних відходів керуються залізно-експедиторами, які стержуть ядерні підводні човни та забруднюють навколишнє середовище. Екологія – це професійна покаяння. На посаді заступника командира Північного флоту, Віце-адмірала Валерія Пантелєєва.

- У Німеччині ви не можете викинути з автомобіля, говорить старий морський вовк, тепер еколог. А ми руйнували незайманий Північ, реактори та всі підводні човни, потоплені в океані. Я вірю політику, але я повністю погоджуюсь з російським президентом, коли він встановлює завдання відновлення краси на природу. Коли я ходив на море, я не розумію, наскільки важко було.

Вивантаження ядерного реактора з корпусу підводного човна для подальшого поховання та утилізації відбулося лише в м. Греміха. Спочатку реактор був підготовлений для затоплення в глибині океану, але це небезпечно, і в сто років, коли корозійна неминуче з'їде корпус, підводний ЧАЕС. Унікальність операції полягає в тому, що весь реактор ніколи не був видалений з човна, який вимагає ювелірних маніпуляцій з пристроєм, в якому 170 кг суперактивного урану був його радіацією.

- Хіросіма 7 кг, підрахуйте, скільки бомб ми маємо, якщо ми помиляємось – з ексстасією командира, яка піднімає бійців ризикованою, але надійно розраховується атака, Заступник Адмірал Пантелєєв приміряв. - Ось 24 Хіросімас! Якщо ви стоять поруч з реактором, ви отримуєте подвійну щорічну дозу в годину, але все призначене для того, щоб бути невеликими. У 2010 році ми мали відмінну подібну, але простіше, роботу і отримали 25 державних нагород, які я вважаю бойовою.

Історія підводного човна, який ставить до реактора Греміха. За класифікацією НАТО цей ядерний підводний човен "Алфа", який мав фантастичну маневреність, відійшов від торпедів на швидкості 43 вузликів і в 45 секунд перетворився на 180 градусів. "Альфа" потрапив у книгу рекордів Гуіннеса.

Характеристика були забезпечені дивовижним реактором свинцю-бісмута на швидко нейтронах, які були побудовані в усіх розвинених країнах, але побудовані тільки в СРСР. У Гремихі був поділ семи ядерних підводних човнів з титановим корпусом та рідким металевим реактором.

У 1964 році човен, що перевозить такий реактор, увійшов до складу середземноморського моря, знезаражений і торкнувся до військової бази НАТО в Гібралтарі, викликаючи паніку і жаху. Операція здійснювала Герой Радянського Союзу Віце-Адмірал Георгія Холостяков, під час війни він командував висадку на Менше Землі. У 1983 р. робери, які приїхали до будинку під обвинуваченням журналістів, загиблого старого захоплення. З зірки Герой, як він вийшов під час арешту, зробив себе золотою печаткою. Історія шокувала громадськість в той час, але в 1990-х роках, коли з заводу вийшли нові ядерні підводні човни, і пішли на пилку, той же громадський тримав чудовий спокій.

Незважаючи на те, що операція з реактором останнього рідкого металу була унікальною, я був особисто сумним. Ми практично не будуємо ядерні підводні човни, високі технології були зменшені до мінімуму, а також відшкодування унікального реактора, що не можливо для всіх супостатів, нагадувало ексхумацію заслуженого ветерана. Дивовижні люди, які виконують операцію, не мають перспектив життя. Кране Маестро Юрій Заренок живе все життя в Греміха, отримує смішні гроші і щільно прив'язується до вимирання землі. Я був некомфортний запит про своє дитяче майбутнє.

Останні і най лояльні мешканці морської бази знаходять відпочинок в риболовлі, але на деякий час річка Йоканга, яка не під царем, потрапила в приватні руки. За 49 років вона була надана невідомому олігарху Темкіну, він приніс з Мурманського ОМО, який порушує спокій заморських рибалок-туристів.

Якщо OMON помітить місцевий громадянин, навіть з ліцензією, кладе російську обличчя в грунт, щоб вона не змогла з неприємним оком на іноземці. Про це розповів колишній моряк Сергій Бойченко та Сергій Зінько, в яких вен перемішуються з російською та українською кров’ю, які вважають себе радянськими людьми. «О, я б перемістила морський торпедо на них, але все поросло», - сказав Сергій.

Гремиха - радянська Атлантида, одна з останніх островів зникне материка СРСР. Нове життя ромінує навколо, а в Греміха вони дихають славні легенди, не можуть і не хочуть перебувати обряд ринково-лібертальної ініціації. Що далі і де горизонт? «Ми не маємо майбутнього, ми не можемо торкнутися до Мурманського, нехай поодинці Москва», - відповіли останні радянські

У знищенні Гремиха я поїхав по вулиці Нічного продажу і здивував, чому в військовому підвалі оцінився казковий характер. Тоді він знайшов у енциклопедії, що Арсені Соловей був лікарем корабля, який загинув в 1970 році в бухті Біскай К-8 ядерного підводного човна. Під час нещасного випадку лікар не втечув, але дав кисневу маску на керований вітрильник. Арсенія Nightingale була присуджено звання героя Радянського Союзу.

Країна пішла - ми приїжджаємо до цього. Лікар Arseny Nightingale помер. Але скоро, все це прокатати до цього, не буде вулиці Нічного продажу.

Звідси.
Тут можна знайти інші фотографії та матеріали.
Всі

р.

Джерело: