с. Мільйонер

13.28, 13.29, 13.30... З Ленінградського залізничного вокзалу Москви, Sapsan швидкісний поїзд рухається. У бізнес-класі – плавно поголені чоловіки з дорогими ноутбуками і жінками з ідеальними стрижками. Пасажири, які спускаються в проміжну Окулівку, перед сходженням з одного капіталу на інший, виглядають ледь помітними симпатією. Повітря тут наповнений абсолютно різними запахами - коарсером і простіше. Завдання звітності по с. мільйонера десь в районі, здається, ненажерливим відвертим редактором.
7 фото через новини

- Пестово? Так, є тільки Hummers і Mercedes на дорогах. Навіть собаки розміщуються в спеціальних VIP кабінах: два номери, коридор, двокамерні вікна - я бачив його самостійно! На противагу в магазині станції про сусіднє село розповіли в стилі епіч. Однак, на відміну від аналогічного епіка про заміський Рубльівка казки про Пестово не дають ніякого соціального протесту навіть у душі повістітелів. Може бути, тому що вони мають однакові закінчення:

до Але ви повинні бути здоровими. З ранку повечеряти в гості. Коли вони сплять, коли вони харчуються, це не зрозуміло.

У салонах є дуже тимчасові будинки-кари, в яких працівники живуть на будь-якій ділянці будівництва. І майже все звідси, від Пестова.

до Нечі товсті, здорові, веселі! Відвідувач магазину станції ще не заспокоївся про щастя собаки. І весь шлях до Пестова Я маю перед очима життєрадісні жирні тумани собак Пестова.

Кузина Джерк

Якщо ви хочете зрозуміти феномен місцевого економічного дива, то спочатку потрібно знайти бізнесмена Олега Кузіна - він почав приватний бізнес на вулиці.

- Так, все почалося з мене, бізнесмена Кузина.

Хвороба-річний худий Олег у своєму глухому пахнув золотою шахтою, взяв молоток, цвяхи, дошки і почав вручну «в'язати будинок». Ці два слова стали синонімом з успіхом.

«Бурінг кабін» означає працювати важко, заробити багато і в цілому отримати все від життя. Кузина ще б'є і продає їх, тільки масштаб і географія продажів значно зросла. Зараз він є реальним мільйонером долара, тиконом і власником його імперії, група компаній UWC.

Увечері, близько восьми. Зазвичай в цей час губернії гинуть, і тут робота кип'ятіння: робітники кинуться в майстер-класах, сінітор ковтає територію, а Кузин не думають залишити робоче місце. Ми сидимо у своїй просторій офісі директора, і я намагаюся зрозуміти, як вона прийшла про те, що в середині надії Великий Новгород, архіпелаго економічного зростання і процвітання виник сама по собі, без будь-яких державних відчуттів.

- У радянських часи були дві сільськогосподарські підприємства в Пестові - дерев'яні заводи і експериментальна механічна рослина, Кузін починається з афарі. - Дерев'яна рослина виготовляла пиломатеріали, а в той же час бічні вироби - дерев'яні будинки, так звані лісоматеріали. І ОМЗ виготовляють металеві кабіни для будівельників, вони блокують контейнери. Це було потужне виробництво, продукти були продані в Алжир, Гвінея-Бісау, Монголія, Ірак, Куба. Було багато грошей, і вони не зберігали гроші на технології - кабіни були оснащені всім, до ліжка і холодильники.

А потім перебудували. Великий бізнес розтріскував і швидко впав у розпад.

- Я сам працював на деревному заводі: спочатку я сортував брус в лісі, потім я був водієм, Кузін продовжується. Але в 1992 р. затримали три-чотири місяці. Я був одружений протягом року, мій син вже був народився і я не мав грошей. У будь-якому випадку, я мав багато гранату. Тут на телевізорі почали просувати маленький бізнес, маршрути в Москві і Петро почали ходити покупками, відкриваються перші приватні магазини. Моя дружина і я пішов на роботу в місцевому бізнес-магазині. Тексти пісень, а це означає: А потім ми думали: що ми гірше? І я відкрив свій перший продуктовий комплекс з другом. Далі другий, третій. Перші гроші приїхали, черга. Але стеля цього бізнесу невисока, тут просто ніде інвестувати в неї: село невелике, купівля людей низька, асортимент шарфика. Де його покласти?

Відповідав себе. У лісоматеріалах і ОМЗ вже вдихнула манжета, але з звички московські покупці і постачальники продовжували подорожувати в Пестово.

до Вони шукали будинки за нижчими цінами, ніж державні підприємства можуть запропонувати, і тому не залишалися ні з чим. Я думав, думав, і купив невелику площу на вулиці Шмідт, двадцять сотень. У нас були два помічники, і ми почали збивати перші будинки, найпростіші, без дзвіночок і суєти. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Для фізичних осіб, ніж для великих підприємств: тут я переїхав, там я зробив знижку. Він зробив двадцять або тридцять господарств своїми руками, а потім я шукаю на ньому - він збирається, він найняв робітників, почав поставляти його, продаючи ...

У 1993 р. не вдалося прогнозувати, що згорнута країна почне повільно будувати, а потім буде будівництво буму і недорогих дерев'яних будинків стане терміновою потребою.

- Так, ніхто не очікував, що буде така щітка попиту, говорить Кузін. - Товари залишалися. Хлопці дивляться: Так, мусульмани. Я, Олег придбав автомобіль, новий 99. Далі Mitsubishi Lancer. Тоді я шукаю – після мене один друг також почав збити кабіни, другий витягнув, третій. Люди, які працювали для мене, почали свій бізнес. Вентилятор. Це його.

У дев'ятидесятих роках було важко для російського бізнесу, але деякі дива Пестова підприємці вийшли з неприємностей і навіть перетворили свої проблеми в нові можливості.

- У чорному вівторок 1998 р. я був так щасливим, як Прохоров був 2008 р. У той момент, що московська організація купила велику партію блочних контейнерів від мене, і я змогла сидіти кризу. Але інші, якось збереглися, тільки два або три люди вирізати з Пестова бізнесу. Далі ми зрозуміли, що нам потрібно розширити бізнес, зробити його більш універсальним. Не буде кабіни - прибуток принесе магазини, будівельні команди, розважальний центр. Ви не можете покласти всі яйця в одному кошику.

День Перемоги

Історія стрімкого і резонансного успіху компанії «Пестов» розгортається перед кожним. По дорозі навантажуються вантажні автомобілі, навантажені кабінами. Щодо Москви, інші до Петра.

- Пестово знаходиться в півдорозі між двома столицями, 470 кілометрами до Москви, 480 кілометрами до Санкт-Петербурга, говорить Олег Стерхов, черговий Постовський великогабаритний, керівник компанії «Пестовекспортлес». Наприкінці 90-х років ми розбили шлях до будівництва Москви та області. На початку 2000-х рр. Петро прокинув, вантажних автомобілів на чолі з північно-заходом. Доцени жителів Пестова стали представниками фірм в обох столицях. І в середині нуля ми відкрили наші веб-сайти в Інтернеті - і потік покупців з усіх куточків країни відійшов масштаб.

У цій унікальній ситуації, коли весь місто, насправді, займається тим самим бізнесом, робить той самий продукт, дивно не згорнув конкурентну війну.

до Ні, який конкурс! - Кузина підлягає об'єкту. - У кожного є достатня робота. Цей ринок не можна подолати. Крім того, коли у вас є люль, і конкурента має затінку замовлень, він перетворюється: "Олег, допомога!" - "Будь ласка!" І навпаки. Ми всі вирощені тут, ми знаємо один одному з дитячого садка.

Егоров. Якщо це тільки в Пестові, буде змагання. Вони не мають нічого спільного, країна величезна. Всі сайти інтернет-продають, які в Читі, які в Самарі, які в Україні, і які в Іспанії. Вони, навпаки, об'єднують так, що замовлення не пропущені. Весь час тут ніколи не було непорозуміння між підприємцями. Коли люди багаті, чому вони повинні бути нервовими?

Зараз Пестовська вілла в тундрі, в тайзі, на морських майданчиках. Так поступово Пестовіти захопили всю територію країни, до Далекого Північного.

- З Пестова відправляються спочатку на Архангельську залізницею, потім на човні до Ігарки, потім літаком до с. нафтових працівників, Олег Стерхов розповідає транспортну логістику. Вартість перевезення до мільйона рублів досягається, а сам блок контейнерів становить 140 000. Але олень все ще замовлення: одна ємність блоків не тільки житло, але і готова обладнана ванна, приїжджаємо і миємо, ми навіть укладаємо дрова в якості бонусу, тому що ви не знайдете дерево в тундрі. І один з наших підприємців, щоб оптимізувати витрати на доставку, нещодавно збудував цех збирання в Владивостоку: він зручний для нього, щоб доставити компоненти залізничним транспортом, збирати блокові контейнери на сайті і доставити звідти по всій території Далекого Сходу. Багато замовлень привозять Сочі на олімпійські майданчики, а до Чечня...

до Ви пам'ятаєте момент, коли ви зрозуміли: це перемога? – Я запитав Олег Кузин.

- Ах! Звичайно я пам'ятаю, він посміхається. Коли з'явився стрибок замовлень з Інтернету, таке почуття задоволеності: добре, життя було успішним. Це як війна над.

Набряки гроші.

Коли гроші залилися в місто, життя почала міняти до наших очей. А абіс, відокремлений Пестово з сусідніх міст стає більш глибоким і більш глибоким протягом багатьох років.

За деякими показниками стандарту життя село вже перевершило... Москва. Наприклад, в плані кількості автомобілів на Капіта - майже двічі: в столиці на п'ять чоловік є два автомобілі, в Пестові для чотирьох осіб - три. Найпопулярніші автомобілі. Коли Пестовський приїжджає до автосалонів у Новгороді, Твері або Боровичі, виникають сумніви про перспективи власної професії. "Що таке твій Клондайк в Пестові?" - "Нехай не збиває ударів трохи."

- Перед тим, як на 80-ті, у нас є люди на вулиці в fufaykas і тапочки прогулялися, а тепер у столичних бутіках вона налаштована на плаття - не лежачи і не рум'янам. Для дітей в Москві і Санкт-Петербурзі ми купуємо квартири, але ми віддаємо перевагу жити і працювати тут в домашніх умовах. Декілька супермаркетів в Пестові - два "П'яточка", три "Магнет", два "Дікси". А будівельні магазини - п'ятнадцять штук.

Ще одним показником, за яким село змагається з найбільшими містами країни, є кількість бізнесменів. Згідно з економічним відділом управління Пестовський міський р-н, в селі зареєстровано 938 підприємців. Плюс близько двох тисяч людей, які займаються польовим будівництвом. І це 16 000 жителів.

до Якщо ви робите список місцевих Forbes, скільки людей буде на ньому?

до Не менш ніж десять, максимальна п'ятдесят, впевнено відповідає Олега Стерхова. Звісно, доларові мільйонери, не рубають. Наші рубльові мільйонери є звичайними будівельниками, які працюють на дорозі. У сезоні побили кабіни, лазні, дачі - він вже приводить новий автомобіль на мільйон. Зварювач на блочних контейнерах заробляє два-три тисячі рублів на добу. Водій за один рейс до Москви три або чотири тисячі. Багато роботи. А один з Архангельського прийшов до відвідування, подивився, пахнув: «Так, навіть у вас є повітря, що любить гроші!» Але люди вже бракують, принаймні локально.

... Ранок. Вулиці та двори Спробувати зрозуміти фігури, надані мені в день до, я методично, вулиця по вулиці, піти навколо Пестово. Що таке особливе місце, яке перетворює звичайні люди на успішні мільйонери? У іншому місці і за інших обставин вони вже будуть спокійно п'яні, і тут вони тривають.

Зовні, це провінційне місто практично нерозпушується від сотень провінційних російських міст і сіл - однакових дерев'яних хати на центральній " проспекті", однакових сірих вулиць без тротуарів, страшних зламаних доріг все в ямках, рідкісних пасер-by і свіжим смачним повітрям.

Так, багато автомобілів. Я, багато нових будинків, великих і міцних. Є навіть власне Рублівка з цегляними особняками і високими парканами - с. Попово. Але насправді, Пестово залишився лише міцним с. Ну, можливо, дуже багато.

«Пестово став містом тільки в середині 60-х років минулого століття», – Олег Стерхов, 54-річної глави Пестовоекспортів, пояснює мене. Зважаючи на те, що різниця — є дуже плоскі широкі вулиці і великі ділянки землі, адже до 1965 року в сільських районах виділяють 20 соток на будинок. І як тільки вони отримали статус міста, вони почали дарувати не більше шести соток. Уявіть площа Пестова — 50 кв. км. Це багато! Для порівняння: площа Москви в рамках Московського Кільце-дорожнього шляху становить тисячі квадратних кілометрів.

Конуси як інвестиції

Олег Стерхов є першим приватним підприємцем Пестова. Коли Олег Кузін ще працював на заводі, Стерхов вже торгував на Ленінградському товарному товаристві та фондовій біржі Санкт-Петербург. День народження 3 грудня 1990 р. Тепер, 22 років пізніше, половина будівельних магазинів Санкт-Петербурга продають будівельні матеріали. У Іспанії, в Андалусії, в місті Убеда, є село, побудоване Стерховом 27 каркасних двоповерхових будинків. Він знає весь фон Pest бізнес. Саме тому я звернувся до найбільш болючого питання для підприємців в Росії. І я отримав несподівану відповідь.

- Ви знаєте, що ми не маємо корупції, говорить Олег Стерхов.

- Так, впевнено, я граю разом.

- Я серйозний! Ви не можете вірити, але наші закони працюють. Чому? Коли люди працюють, закони працюють. І коли люди нічого не роблять, коли вони не мають реальних інтересів, вони не захищають їх - тоді починається без законності. І від кого брати хабари, від яких довести гроші? Всі вони. Ви стеол, вся місто знає в годину. У суді один голова спробував ввести на замовлення на лапу бізнесменів, щоб прийняти - йому довелося залишити місто. І так як вони не беруть її в суд, і в прокуратурі, юнаки не сідають на бізнес.

до Але не варто брати копси?

до Місцеві жителі просто не приймають, – включають в себе ще один гігант, 60-річний власник підприємства «Камстрой» Олексій Колосов. - Якщо вони беруть його, то, можливо, з іноземного - не можна пояснити владі, які гроші також потрібні для бензину. Але коли припинилися локалізації, вони не стержуть навіть – ми знаємо їх, як лушпиння.

Так, можливо, весь секрет успіху компанії Pestov це – кожен знає один одного, і ніхто не заважає нікому? Коли вони почали свою справу, держава була просто не до них. А потім «потужний лівий»: місцевий буржуазій вже отримав міцність, а совість в невеликому місті ще був реальним економічним чинником, не навіть великим.

Зараз головним занепокоєнням підприємців Пестова є те, що місто не росте. В іншому випадку будуть втрачені всі переваги невеликого міста, фактично велике село. Як тільки люди перестануть знати один одному, як очищений, зникнуть основний інгредієнт успіху шкідника – звична боєздатність.

Інвентари велосипеда

Довгий час ведення бізнесу. Більшість підприємців Пестова досягла початкового рівня 2008 року. Так, в будівельному бізнесі Росії, а отже, вся економіка, речі йдуть добре. Оскільки Пестово є кращим барометром. На території країни немає замовлень - виявляти вкладення в довгострокові проекти.

Але не всі флагмани економіки шкідника обов'язково, щоб їх панування на побутовому ринку буде вічно.

- Думаю, що незабаром ми не витримуємо конкуренції, — каже голова будівельної компанії «Ель» Сергій Трушков. Ми дуже далеко від Москви і Санкт-Петербурга, дорога їсть багато витрат. Якщо кудись ближче до Москви, наприклад, буде компанія, яка зробить якісний житло, звичайно, буде в кращому положенні. Але з яких причин ніхто не спробував.

Побачивши загальне благополуччя в Пестові, сусіди приймали прибутковий бізнес. Але це не вийшло: хто бракував досвіду, хтось не загубив якість, хтось був руйнований жадом.

до Намагались після того, як ми взяли участь у виробництві блочних контейнерів у Рибінську, вони не отримали, говорить Кузін. до Компанія «Вологда» розпочала свою діяльність, але зламала такі недобросовісні ціни, які вона не тривала: якщо наші блочні контейнери з обрізкою і вартістю МДФ від 44 до 55 тис. рублів, то їх ціни були під 100 тис. Хто повинен переплачувати двічі?

Вони бажали змагатися з Пестовиками і в сусідньому Боровичі - це теж не пішло.

до І справа в тому, що Pestov підприємці знизили ціни на ліміт, сказав Пестов бізнесмен Олексій Колосов. Тепер максимальний прибуток від кожного контейнера блоків становить 1500 рублів. Тільки великі замовлення дійсно вигідні. Хто подарує Вам, якщо ви просто в бізнесі? Вони з'являються, коли ви вже заробили своє ім'я. Ми любимо велосипед, який вийшов в час. Автомобіль йде швидше, але все ще потрібно будувати.

Добрий, радянський

Власник Камстрой Олексій Колосов у розумінні бізнесу давно виріс на національну вагу, але залишився сто відсотків місцевим. Починався з побутовими господарствами, в кінцевому підсумку перейшов на будівництво восьми- і шестинадцятиквартирних будинків на власній ноу-хау. Його дружиною Єкатерина є директором двох магазинів з взаємовиключною спеціалізацією: вино і горілка і спорт.

Раніше його чоловік був механіком на сільськогосподарському підприємстві, головним інженером в колективному землеробстві, працював на три роки на газонасосній станції - де направлявся партія, він кинув там. Свою дружину очолює статистика 22 років.

За їх долею можна простежувати неординарну трансформацію свідомості від радянської до «Пестова». Моя жінка подарує мені чай і думають про життя.

- Коли я мав відкликати від адміністрації два роки до пенсії через конфлікт з босом, це було катастрофа для мене, Катерина згадувала, і незважаючи на статистику обмежень, її очі заморожують. Це добре, що Леша була в бізнесі. Він відразу дав мені два своїх магазинів і сказав: "Хто, подбати про них повністю." Так я підприємець тепер. І все населення було перебудовано, всі пішли в приватне бізнес. І ви знаєте, краще жити, більш стабільно.

до Що про радянську «конфіденцію в майбутньому»?

до Яка впевненість! Ви знаєте, що це відбулося? Ми використовуємо для того, щоб бути відповідальними за все, і ми отримали крихти. Чоловік - службова заробітна плата 200 рублів, а його робітників - 600. Вони не мали права працювати разом. І маю 140 рублів. Не через гарне життя ми пішли кожен відпочинок для журавлини - два або три тонни на сезон з дітьми пройшли. Так була придбана стіна, перший автомобіль - "трійка". Тепер, теж, є вуса, але все, якось більш логічно і спокійніше.

Збільшився рівень життя. Але кинути їх на вітер з купцем ковпачок, Pestovites не дізнався - ні розкішні весілля, ні розкішні ювілеї з запрошенням світових зірок в Пестові не розкочували. Люди тут дуже щільно. Єдине, в якому Pestovs дають собі безкоштовну смолу і латунь, неперевершено один одному, є феєрверк.

до О, напередодні Нового року, що відбувається, є світлим над селом, як протягом дня! посмішка Катерина Колосова. - Одна перед іншими. Минулого року я продаю феєрверки на моєму місці – найбільш запущена сталь 150 зарядів. Небо горить!

І так всі заробітки Pestov бізнесмени інвестують в бізнес. Вартість поїздки.

- Як довго ви були на відпочинку?

до Так, ми намагаємось виїхати на пару тижнів, щоб відпочити, посмішка пари. У Єгипті, в Балі, в Таїланді. Ми збираємося до В'єтнаму сьогодні.

- Але, щоб бути чесним, не схожим на нього, припускає Олексій Колосов. - І я не люблю їжу. Я знаю, як харчуватися? З копченою ковбасою, оселедцем, горілкою, дівчатами - сухим. І пропустити додому. Я йду в Європу. Ор Байкал, Соловкі. А ще краще – в домашніх умовах б лежати, відключати телефони і спати.

Джерело: