Російські лікарі пересаджують 2-річні дитячі ніжки

Лікарі з Курганської клініки Ілізаров ставлять на ноги малюка, які через хворобу загрожують ампутації кінцівок.

Фахівці знаменитого центру міста Курган провели унікальну операцію для дворічного хлопчика, який народився з важкою патологією. Лікарі провідних російських і зарубіжних клінік запропонували ампутувати ноги дитини, але уральні лікарі вдалося пересадити ноги і навчити його ходити.

Малий Керім приніс до клініки Ілізаров батькам з Туркменістану. Дитина народилася з серйозними дефектами ніг і може тільки пересуватися киснем.

«Ми показали, що лікарі з кращих московських і Санкт-Петербургських лікарень, навіть взяли його на консультацію в Ірані, але всюди ми сказали, що саме: нам потрібно ампутувати ноги», – Мами Керима, Ширін Аннабердієва, розповів Новини життя. Коли я почув, що мій син повинен носити зубні протези, я відчув хворого!

Вчився, що є клініка в Кургані, де працюють дива, мати відчайдушний приніс Керім до Уралу. Лікарі розглянули дитину і переконалися, що патологія дуже сильно: в калі малюка не було багато кісток, там не було б тибальних кісток, а тому ноги виросли, де не повинні бути: на болях. Поганий хлопчик не може стояти на ногах і навіть кинутися з складністю.

«Не вдалося, що підхід до лікування таких проблем навіть у найбільш розвинених країнах світу є таким же: ампутація з метою подальшого протезування», Костянтин Новіков, керівник травматології та ортопедії No 13 клініки Ілізаров, розповів Новини про життя. Але ми вирішили, що цей малюк повинен уникати страшної долі і обіцяє підняти його з колін.

Ускладнений процес корекції займає шість місяців. Спочатку лікарі ліквідували дислокації і викривлення на обох ногах, подовжуючи їх і готуючи їх на основну стадію - пересадка. Потім лікарі за допомогою спеціального апарату Ілізарова перенесли ноги від фібри до великогомілкової кістки, створюючи щиколотковий суглоб з нуля.

«Так, ми пересадили ноги до дитини», – продовжує Костянтин Ігоревич. Це перший випадок російської практики, і, ймовірно, в світі теж, тому що за кордоном такі проблеми завжди вирішуються тільки ампутацією.

В той час як лікування відбувалося, я не міг вірити в успіх і постійно попросив Костянтина Ігоровича: Чи пройде він? Чи пройде він? вона нагадує сльози. А лікар завжди сказав: "Особливості, інакше чому ми робимо це?" Так пощастило, що ми зустрілися з цими золоті лікарі, вони зробили диво! Бог дасть їм здоров'я і щастя, це радість, що я не говорю російською мовою: Я хотів би сказати багато, я буду писати всю книгу про них!

Тепер маленький пацієнт може стояти на ногах і навіть приймати перші кроки. Він все ще має кілька етапів лікування, але ортопед-травматологи впевнені, що все буде дрібним.

«У нас є найбільш оптимістичні прогнози: ми будемо тримати ноги для малюка, і вони будуть живими, теплими, красивими і власними», – посміхається Костянтин Новиков. Хлопчик не тільки відчує їх, він зможе носити взуття і приводити машину, як і всім іншим.

Гаврил Абрамович Ілізаров - радянський ортопед-хірург, Герой соціалістичної праці, академік російської академії наук, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар РФСР.

У 1951 році Ілізаров розробив універсальний зовнішній апарат фіксації для лікування переломів і деформацій кісток, так званого апарату Ілізарова.

У той же час професор придумав метод заміни дефектів трубчастих кісток за допомогою його апарату. Завдяки такому методу можна відновити відсутні частини кінцівок, в тому числі стопу, пальці руки, а також протягувати кінцівки. Згодом пристрій постійно покращився.

Ілізаров став засновником центру реабілітаційної травматології та ортопедії Кургана, який вносить свою назву на цей день.

Джерело: