На дні Аральського моря (28 фото)

Озеро Судочие (Судовшин) - найбільший вторгентальний резервуар Аму Дарья. До тих пір, поки річка була повною водою, її два руки Раушану і Приемузької породили Судочи, які через канал, підключений до Аральського моря. На сьогоднішній день багато води пішли звідси близько 150 км, а озеро стала неглибоким і зламалася на кілька менших. У фоні піднімається Устил. Прибережна зона покривається невеликим чагарником, сіллю, а грунт вражає різноманітністю фактури і кольору.

Виброхвост

Саксаул – хрест між чагарником і коротким деревом, що росте в степах і азіатських степах. Його коренева система витягує вологу на глибину до 30 метрів, а деякі види витримують високосольний грунт. У Великому Аральському морі вміст солі тепер близько 100 г на літр (імагин в пачці солі розчиняється в відрі), а в мілко-східній частині його – ще вище. Аральське море ще поступається в салініті абсолютним рекордом серед найбільших водойм планети, Мертве море. Однак озеро Судочи було свіжим навесні, а тільки осінньою. Наскільки я знаю, це завжди солоний зараз. Білі родовища на землі не сніг, вони сіль.

Глибоке море

погода була хмарною і вологою. Узагалі експедиції до Устилу зустрічаються рідко, а наприкінці листопада ще більше. Ви можете побачити деякі з рідкісних зображень озера Судочи в цей час року.

замість водоростей

Вважають, що основною причиною висихання Аральського моря стала ірраціональне використання водних ресурсів, що годує річок Аму Дар'я та Сидраря та надмірний аналіз води для поливу бавовни. Багато експертів, проте, як правило, думають, що це не тільки людина, яка є для такого швидкого зменшення моря, особливо з тих пір, поки є серйозні геологічні і археологічні показання, що такі відступи Аральського моря відбулися в минулому. Імовірно, з'явилася перекриття антропогенних і природних причин (знеображені опади, підвищена випаровування через потепління). Крім того, є теорії про несправність земної кори і потік води з Аральського моря до Каспійського моря, і причини такої несправності включають як тектонічні процеси і секретні дослідження в галузі бактеріологічної зброї, які проводилися на острові Ренесанс радянським військовим з 1949 року. Справжні причини висихання Аральського моря не відомі.

16-й реле

Ніщо людина відчужає природну красу суворої землі. Незважаючи на те, що в Устилі не можна зустріти одну живу душу протягом тижнів, ми ніколи не використовували намети. Ми хотіли, щоб погода була -0-10 замість очікуваної +0 +5 градусів Цельсій. Реле (радіорелейні станції) розташовані кожні 50 км і використовуються для передачі повітряного сигналу до віддалених сіл. З розвитком супутникового телебачення і зникненням поселень на Устилі, ці дива сучасної техніки давно перестали функціонувати. Практично всі вони нездійснені, за винятком декількох, які перетворюються на спеціальні потреби, як правило, це безпека газопроводу. Устирт Татау – це ще 16, тут ми притулили охорону на першій ночі нашої експедиції. У наступні дні ми досягали майже 21-ї реле (понад 19-му ще не захотіли, хоча ми не витрачали ніч на реле більше). В цілому, за 4 дні на Устилі, ми поїхали близько 1000 км в джипах.

Цікавим є походження слова Судочи. Всупереч явному об'єднанню ім'я озера не має відношення до очної риби. Як розповів капітан нашої експедиції, озеро називається «Сувдошин» у м. Узбек, з слів «сув» (вода) і «гомілки» (true).

На дорозі з хмарами

Всі точки нашого маршруту прив'язані до заходів і світанок. Щоб отримати суші зі сходу, мені довелося дістатися до 5 ранку. Потім протягом майже години вони шукали спуску з катоку і досягали точок зйомки, запланованих на вечір.

Хінкер (літературна форма; Казах і Туркменьишинишина), кліф, ведучий, обмежуючи плато або невеликий стіл залишається. Назва поширена в Казахстані, Туркменістані, Узбекистані. Найчастіше називають кліффи плато Устюрт. Висота С. досягає 300-350 м. Походження ерозії, денції або тектонії.

Посмішка.

Панорама 147 х 70 градусів, 16 вертикальні кадри. Ефект досягається за допомогою двох послідовних дій:

(a) сильне стиснення панорами до співвідношення сторін 2:1 (ratio обраний експериментально для конкретного каркасу)
(b) розширення центру до країв з редагуванням -> Трансформація -> Війна

Шаровий пиріг.

Попередньо, Судочи був найширший інтрейдлта водойми з дзеркалом води 350 квадратних кілометрів і глибиною до 3 метрів. Виявляється, що сьогодні неглибоке озеро може, швидше за все, бути повністю відмовлено.

Тут немає риби.

У 50-ті рр. на березі Судочи було рибальське село Урга з населенням декількох сотень мешканців. Наш посібник Жовтень розповів нам про те, що там було клуб і поштове відділення. Останнім мешканцем в 1971 році. Тепер легко знайти навіть згадки про село.

Південно-Західна область Аральського моря, Соле озеро Борса Келмас. Переклад з Узбека означає «який йде, не повернеться». Краї берега є реальним тампоном, але сама поверхня є незмінною твердістю. Ключ до розбиття. А потім повернутися назад.

Солоно хлібобулочний

Повернулися назад - коліно-глибокий в грязі, втомлений, але зміст. Хороший і півгодинний, що використовується під яскравою сонцем, періодично намагаючись за смаком сіль з підошви. Фільмування жанру.

Назустріч сонцем

З тих пір не було голих дівчат, ми повинні діяти як моделі самі.

Бад водою в Узбекі

І є також завод на озері - сіль або соду. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Але карта досить свіжі і навіть береги Аральського моря на ній практично правда.

На краю землі
р.

Панорама-колаж 200х134 градусів, 17 кадрів. Ви не вірите їх. Занадто багато кута + спотворення ширококутної лінзи. Я вже був досить масштабним для геометрії, але я не можу його допомогти - Я люблю цю картину, точно через його божевільність.

Наш водій. Інший водій був названий Buckbergen. В обох назвах кінцевий засіб «виконувати». Греберген означає «Той, хто надає харчування» – це, той, хто дає цю дитину (God) годує. І Схамберген – “чесно давав” (запам. Судовшин, Судо – “вода”, “три” – правда). Так, як Lielik і Bolik, дуже хороші люди. І наш гід назвав Жовтень, на честь революції. Він також хороший чоловік, історик, археолог. Я вже говорив історію в улюбленому фільмі «Абдуллажан»? «Це голова нашого колективного господарства – хороша людина». І, хоча кетмен не літав, але джипи пішли безглузно. Дякую, хлопці!

Найбільша банальність, яка може бути виражена тільки на сході фіксації Устирту плато - фраза "колишній дно Аральського моря". Я бачив дно всюди, навіть де не було. Ця фраза передається через голосові надбавки (і intraframe) коментарів нашого відеозапису. І тепер, коли мова йде про те, що вона дійсно була тут і повинна була сказати.

Узбекські каньйони

Три чорні крапки в нижній правій частині є корови. Наші довідники заявили, що вони зустрілися з ними не вперше, очевидно, боролися з нею. В цілому, не зрозуміло, як вони живуть, бо немає людей, немає води, немає їжі в цих місцях.

Ваги можна визначити причепами джипів на фоні - де використовується вода, зараз автопривод.

До 1961 р., коли пуск Аральського моря, його рівень води був на 53,40 м, а щорічні коливання не перевищували ± 0,4 метрів. по 2003 р. рівень знизився до 30.90 м, більше 22 м. І в 2002 р. зменшення було 1.26 м, а в 2001 р. 1.14 м. Це останні дані, які я знайшов онлайн. Виходячи з цих цифр, ми можемо припустити, що на сьогоднішній день рівень Аральського моря знизився не менше 5 метрів, а загальний зменшення становить 27-30 метрів. Уявіть цю фігуру не складно, вона приблизно дорівнює висоті 9-поверхового житлового будинку.

Кріплення на цій картині, хоча висока, явно нижче дев'ятиповерхової будівлі. У верхньому правому куті ми бачимо море. Відмінність води від поточного берега до стопи скелі незначна, так як точки знаходяться на плоскій поверхні колишнього дна. Отже, точка зйомки, що використовується для підводного плавання.

Але ось далекий скелі від злегка іншого кута і з великим наближенням.
3610Р. 4200Р.

Дуже краєм водяних пінопластів люблять ручне прання, а білі пластівці літають уздовж берега. Море тут дуже неглибоке, його можна побачити вхідної хвилі. Я прогулявся 30 метрів глибоко, але вода все ще там. Дно неприємний, глинистий і смак, як в тампоні. В цілому це було холодно, близько 0 і вітер, але, ви знаєте, я не можу плавати : Мій здоров'я, дякуємо Богу, не вражений.

І ось, що останні 100-200 метрів дороги, як і раніше він виник на скелястому вежі. Прийшов перший фото в цій серії.

Лука Бресель

У групі тюркських мов «лой» означає глину, такир - «навіть, гладко». Що я знайшов у словниках. Такир - це форма рельєфу в піщаних, глинистих і кам'яних степах і напівдесертах тропічної та субтропічної зони. Поверхня глино-сонячного суцільного горизонту зламається тріщинами в полігони. Навесні таки зазвичай затоплюють водою, перетворюючи на тимчасові озера. Takyrs поширені в Центральній Азії, Казахстан, Монголія, Західна Азія, Північна Америка, Австралія.
р.

Це важко вірити, але деякі 40-50 років тому він був дійсно дно моря.

Я розумію, що у мене вже є всі з серією карти Аральського моря. Я втомлю себе, але якщо я не закінчити матеріал зараз, він ризикує залишитися на столі довго. Що таке Аральське море без пустельних суден? Незважаючи на те, що ми перетягували до колишнього пір'я, ні світла, ні світлий, ні світлий або світлий був знайдений. Відчуття погоди, буквально «сірий мист». В кінці, у вас є протокол пострілів, але я вирішив, що без них серія не буде інформативно завершено.

До 1960-х років місто Муинак був порт на острові тієї ж назви, і ви можете дістатися до моря або літаком. Повідомляємо, що за першу ніч мілководіння, вода відразу йшла 200 метрів. З ранку цього дня люди побігалися по морем і кришками. Згодом вони спробували викопувати канал з порту до берега, але вода відійшов швидше, ніж будівництво. Сьогодні море звідси становить понад 100 км. Що таке поточне населення – це загадка для мене, але тут я бачив Аральську трагедію. На Устилі, далеко від людей, що відбувається, сприймають більше як природний процес. Є наукові докази про те, що Аральське море було подрібнено і заповнилося багато разів, до тих пір, поки людина опинилася тут (хоча сьогодні падіння рівня моря, звичайно, не без участі). Але де цей процес порушив добре налагоджений перебіг життя, зламав людей долею, він дійсно виглядає як трагедія.

р.

11591р.

Авторизація