Цікаву розповідь про шкільну форму пропонує нам блогер із Самари. На ньому будуть показані фотографії шкільного одягу, який носять в різних країнах.
У Великій Британії шкільна форма вже давно введена практично у всіх школах. Але є винятки, які говорять про те, що і без нього можна добре вчитися. Нижче представлені фотографії елітних і звичайних коледжів і шкіл. Я не буду робити висновки про те, що краще, як я зазвичай роблю, тому що це занадто складне питання, яке має сильні плюси і мінуси. Тільки погляньте, як одягаються в світі школярі. Приклади жахливого виду є скрізь, просто в Росії, мені здається, їх більше, ніж в розвинених країнах. Ліворуч – фотографії з Ітонського коледжу, який «випускає» 4% усієї британської еліти.
The Guardian: «Шкільна форма жодним чином не покращує школи. Якщо це не впливає на успішність, то чому воно досі популярне? По-перше, це не дозволяє розвиватися субкультурам в школі. По-друге, діти носили форму протягом століть. По-третє, відсутні міжетнічні та гендерні відмінності».
CreativeEducation: «У Великій Британії майже всі діти носять шкільну форму. Шкільна форма прищеплює учням почуття приналежності до одного великого колективу, однієї команди. Однак діти починають розрізняти «своїх» і «них», що негативно позначається на відносинах між школами. Дослідження показують, що прямої залежності між формою і результатами немає. Одягнувши шкільну форму, ви звикаєте до офіційного стилю одягу, який вам знадобиться в майбутньому на роботі.
Деякі заклади з багатовіковою історією і гучним ім'ям мають суворі правила. Правила TASIS: «Допускається лише один виробник. Кофтинки повинні бути застебнуті на всі ґудзики. Штани на рівні талії. Краватка обов'язково повинна бути з сорочкою. Без головних уборів. Ремінь може бути тільки з чорної/коричневої шкіри. Хлопчикам не можна носити сережки» і так далі.
Коли я був в Англії, біля мого будинку була школа. Студенти були одягнені в жахливі сірі джемпери з якоюсь емблемою у вигляді струмка. У Росії я бачив лише пару хороших емблем. Решта – це робота вчителя інформатики в Word, яка далека від дизайну. Наші школи чомусь соромляться замовляти хорошу емблему або хоча б красти на Заході.
У Британії провели експеримент щодо тимчасового скасування шкільної форми, який показав, що це не впливає на успішність.
Хочу одягнути халат і жовті гольфи)
Так як шкільна форма існує тільки для краси і імджа, вона повинна бути або дуже круто, як в Ітонському коледжі (в халаті), або ніякої. Я категорично проти жахливих чорних – сіро-зелених курток. Або красиві, або не красиві зовсім.
У моїй першій школі в Бугуруслані у нас обов'язковими були куртки, штани та білі сорочки/блузки. Ніяких джинсів і смугастих синіх сорочок з коротким рукавом. Ці правила, здається, всі ненавиділи. Тому що у всіх різні уявлення про красу, у всіх були різні. У новій самарській школі є форма, але її носять за бажанням. Переважно з 1 по 7 клас. У старших простіше. Якби вони зробили нормальну емблему.
Мій клас:
Північна Корея, комуністичний острів:
США, демократичний острів. Я не розумію, чому поло не прижилося в Росії. В Америці, судячи з результатів Google, у половини шкіл є різнокольорові поло.
Протести на демократичному острові проти уніформи:
Джерело: vnefedyev.livejournal.com