Джеремі Кларксон про росіян

І про те, чому шкідливо бути занадто ввічливим.

Культовий англійський телеведучий, незмінний лідер автошоу Top Gear Джеремі Кларксон у березні відвідав Росію. На цілий тиждень. А потім написав дуже чесну статтю про нас з вами, повідомляє topgearclub.ru.

"Як кажуть росіяни, ввічливий англієць завжди спізнюється.
Настав час. Вона настільки цінується в наш час, що ми з радістю витратимо всі свої гроші, роблячи все швидше, якщо тільки встигнемо зробити ще більше справ.
Десять або більше років тому, якщо ви раптом захотіли подивитися відео з падаючою кішкою, вам знадобилася б хвилина, щоб завантажити відео з Інтернету. Ніхто з нас не міг дозволити собі змарнувати цю хвилину. Так у нас виникла ідея дивитися відео прямо в інтернеті. На щастя, ціла група виробників мобільних телефонів по всьому світу заплатила уряду Великобританії 22 мільярди фунтів стерлінгів за так званий 3G. Тепер людям доводилося чекати лише п'ять секунд на відео з падінням кішки, і деякий час ми всі були щасливі.
Те ж саме ми бачимо і в ліфтах. Нам потрібна кнопка, щоб закрити двері, коли ми будемо готові йти. А коли ми їдемо за кермом, то обурюємося в пробках і лаємося, коли хтось повільно йде по тротуару.

І це дивно, адже ми, британці, все ще готові щодня витрачати довгі години, роблячи обличчя та спілкуючись із незнайомими людьми. Наша одержимість хорошими манерами означає, що ми відчуваємо себе зобов'язаними обговорювати погоду з листоношею і канікули з перукарем. Ми пишемо смішно довгі листи подяки людям, яким вже подякували усно. У діловому листуванні ми використовуємо фрази, які насправді не потрібні – просто потрібно бути ввічливим. І якщо ми хочемо інструкцій, то завжди починаємо так: «Вибачте. Я боюся здатися дратівливим, але..."

Я припиняю все це, тому що нещодавно провів тиждень у Росії, країні, де начебто не вигадували манери. Коли адміністратор готелю просить пред'явити вам паспорт, вона не відповідає: «Чи не могли б ви показати свій паспорт на хвилинку,, якщо він вас не дуже турбує?». Вона сказала: "Паспорт". А якщо за три секунди його не знайти, то додає: «Поспішайте!».

Якщо ви замовили блюдо, якого немає в меню на даний момент, то довгих незручних пояснень від офіціанта не буде. Він просто каже: "Його там немає". І якщо ви намагаєтеся пронести свій багаж через обертові двері, ніхто не буде терпляче чекати, поки ви вирішите проблему. Вони будуть постійно штовхати двері до тих пір, поки у вашій сумці не зламається все, і не відламаються всі пальці.

Коли британський фанат Top Gear хоче сфотографуватися зі мною, він годинами пояснює, як його син дивиться шоу про Дейва, і як він може пародіювати мене, і як всі в будинку «моляться» на наше шоу. У Росії просто кажуть: "Фото". А якщо у них немає з собою камери, то вам кажуть стояти і чекати, поки вони прийдуть додому і заберуть її.

Ви коли-небудь стояли позаду двох британців у черзі на підйомник?
— Після тебе.
— Ні, ви були першими.
— Ні, я впевнений, що ти був першим.
"О, все гаразд. Я не проти почекати. Який прекрасний день.
"Набагато тепліше, ніж минулого року.

У Росії набагато простіше стояти в черзі, тому що це нікому не цікаво. Ви просто йдете на передній край черги, і якщо хтось заперечує – а саме так і сталося – ви дістаєте гаманець і показуєте обуреному обуренню свої кредитні картки. У перекладі з російської мови це означає «Я багатший за тебе, сонечко, так що замовкни».

Та ж історія і з так званими ввічливими дискусіями. Росіяни не підкріплюють контраргументи тонкими натяками, а просто кажуть: "Ви помиляєтеся". Ось яка розмова у мене відбулася:
«Світом правлять євреї.
"Я розумію, що ви говорите, але не думаю, що причина в цьому.
"Ви помиляєтеся.
— Але прикладів дуже багато...
"Я сказав, що ви помилялися.

Для британця все це дуже дико. Але через деякий час я почав розуміти, що неввічливість економить тобі багато часу і нічого тобі не коштує. Коли хтось проводить ваш вечір з усілякими нісенітницями з порожніми головами, просто скажіть, що вони помиляються, і йдіть геть. У м'ясній крамниці не обтяжуйте себе невеликою бесідою. Просто скажіть «дві котлети» і чекайте, поки вам скажуть вартість. Коли хтось плететься по тротуару, відштовхуйте його з дороги. А в барі не намагайтеся привернути увагу бармена. Просто вигукуйте своє замовлення з самого кінця черги.
Це однозначно працює в "Аерофлоті". Літак починає злітати, хоча ще не всі сидять, а при посадці вас не натирають нісенітницями про погоду, а пілот не бажає вдалої подальшої подорожі. Вам кажуть сидіти прямо і залишатися на місці, поки літак не зупиниться. Але ніхто не слухає.

Вже вдома, в аеропорту Хітроу, я зіткнувся з досить товариським імміграційним офіцером. «Ви довго їхали?» — ввічливо запитав він. Я заощадив дві секунди, не спромігшись відповісти.
Я почувалася жахливо. Страшенно винен. Але це прокляття бути британцем. Ось чому нам потрібні 4G та кнопки дверей ліфтів, а також швидкісні поїзди. Тому що вони економлять нам більше часу, щоб ми могли писати довгі листи подяки і трохи поспілкуватися з молочарем.

Джеремі Кларксон про росіян