1600
ЦЕРН і колорит очима туристів
Про що я розповів раніше. Після пари тижнів настає другий, потім третій і четвертий. Всі вони представляють прості експерименти для дітей 5-12 років. Але зараз я думаю про більш дорослу аудиторію - середню і старшу школу. Звичайно, вони можуть також робити експерименти з опублікованої книги, але юнацький максимізм зробить себе відчував, і ми отримаємо в відповідь: Що таке дитячий досвід? Де серйозні речі? Де є експерименти з елементарними частинками, випромінювання, швидкість світла, ДНК, рідкого азоту і так далі? Де є інструкція «як зробити кишеню»?
І погани це, вони прямо! Я не знайшов ніяких книг на продаж, які мали «серйозний» досвід, які можна повторювати на власній і в домашніх умовах. Ми повинні заповнити цей проміжок, почати пошук матеріалів і структурувати його. І звичайно, я пішов до... CERN. Я розумію, що мій підхід буде здаватися божевільним, але це здається розумним і логічним для мене : Для того, щоб зробити щось цікаве, спочатку потрібно зануритися в цю «інтерестінг» з головою і, з'ясувавши, намагайтеся передати свої враження іншим.
ЦЕРН
Але спочатку трохи про CERN, що описано на Вікіпедії як Європейського центру ядерних досліджень. Слово «незнімне» може заплутати глядача і привести його до атомних електростанцій або, гірше, ядерних бомб. Я не бачив ніяких бомб або навіть натяка на них. Але ви можете сперечатися, що вони приховують їх і зводять страшну річ. травень. Але я маю ще один аргумент: якщо вони такі неспішні вілли, вони повинні бути дуже секретною і секретною організацією. В реальності я побачила тільки позитивні обличчя співробітників, повна відкритість до своїх дослідницьких історій і готовність до співпраці. І той факт, що я отримав там і провів два дні навчання одного предмета або іншого говорить на користь мого аргументу.
І почався мій навчальний процес з простою листуванням. Відповідав перший лист 2 жовтня, відповідь була досить оперативною, але стандарт – «Ми розглянемо таку можливість». Ще кілька листів пізніше, в копії стояв Марина Савіно, яка представляє офіс для відносин з країнами-членами CERN (це таке цікаве положення). Вона говорить російську і, як я пізніше дізнався, що використовується для життя в Москві. Після трьох тижнів ми вже визначили маршрут, дати і час відвідування, обговорювали кількість відвідувачів з нашого боку, обмінюються контакти і так далі. Займав 27 листів, щоб зробити все. Але варто!
Монетично я мав плановану поїздку до Австрию лише в часі і мав піти на машині. А коли ви приводите 2,000 кілометрів, чому не ви йдете 600 більше? Так що я отримав до CRN 7 січня 2014 року.
На сьогоднішній день я не доторкнувся до будь-якого наукового або технічного. Ця інформація дуже багато на цікавих сайт Elements.ru. Я просто хотів описати візит до CERN через очі туризму.
Прийом.
Спочатку я прибув на стоянку з бар'єром, який відкрив себе всього за 10 секунд. Виявляється, це не автоматично відкриється, там є камера, охоронна охоронець дивиться на номерну талону. Будь-який може подорожувати, але тільки один раз. На наступний день, швидше за все, бар'єр не буде підніматися. Ну, що я сказав пізніше.
р.
Я пішов на прийом, де Марина вже чекала мене в зазначений час.
Всі екскурсії в CERN проводяться тільки англійською або французькою. Я не знаю ні. А ось подарунок - російський чоловік. Оголошено план екскурсійної поїздки і ми відразу ж отримали роботу.
І почався тур з короткою лекцією про CERN і Великий Хадрон Collider з відео. Я повинен сказати, що Марина є кваліфікованим оповіданням. Я забув, щоб розповісти вам, що я не пішов там, але з родиною. Виявилося, що з мене з різних причин відмовилися йти до всіх, хто запропонував. Я спробував зрозуміти ці люди, які відмовляли цю можливість відвідати серце світу експериментальної науки, але я не міг. І мій колеги на поїздці були дружиною і сином. А тепер історія Марина зробила таке враження на її дружині, яка змінила її скептицизм на дикий інтерес, а на наступні шість годин вона і я пішов з одного об'єкта в інший. Син був сором'язливим спочатку і явно не на плиті, але коли ми пішли до детектора, він був схожим на ручний підйомник.
Глобус.
р.
Після лекції ми пішли на глобус. Це своєрідна кругла будівля, яка часто показана на телебаченні, коли люди говорять про CERN. Ця будівля схожа на іржі, але насправді вона дерев'яна. А ввечері, це також світиться.
На першому поверсі є музей CERN, де я знайшов пару цікавих експонатів: перший акселератор частинок, який може вписуватися в кишені.
І три аркуші паперу з першою папером Пітером Хігсом (Nobel Laureate 2013), в якій він окреслює свою ідею тепер-розкритого Хігса. І в цілому це таке звичайне місце в стилі всіх музеїв науки і техніки.
Що на вершині земної кулі я забув запитати.
Загальні.
З тих пір, поки ми не були в музеї, нам було можливість відвідати місцеву їдальню і їсти. Це місце, де тільки працівники обіду, а доступ закривається ззовні. Але позитивне і смачне. Я не думаю, що це було дешево. В цілому Швейцарія коштує дорожче, ніж, кажуть, Німеччина або Австрія. Вартість обіду мені 800р. Але вони, ймовірно, мають деякі спеціальні пропозиції, які я не знаю про. Ще одне дивне, що вони не приймають картки. Тільки готівку.
Габаритний зображення
Адміністративні споруди
Після обіду ми проходимо через коридори декількох будівель. У той же час, щоб піти з одного будинку на інший, потрібно пройти через третій і на другому поверсі. Загублений там один раз.
4532882
р.
Виглядаємо в монтажну кімнату. Марина сказала, що перед тим, як вона вішала дошку і спікерів на ній щось вернуло. І коли він був замінений на проектор, він був скандалом. Збереження людей, ці теоретичні фізики.
Вони навіть мають поштове відділення.
Велосипеди
Так як всередині тунелю LHC ви можете їздити тільки на малогабаритному обладнанні, ви часто можете знайти фотографії, де працівник рухається по акселератору на велосипеді. Ми не допустили всередину тунелю, але я бачив велосипеди в багатьох місцях.
р.
Музей «Рабочий квартал Амури»
У патіо є невеликий газон, де витягують старі експонати (попередньо працює).
А мініатюрні вулиці вносять назви різних науковців.
170174
СМ18
Місце, де ми переглядали його в Швейцарії, прямо на кордоні з Францією. А якщо ви хочете показати деякі об'єкти вздовж шляху Великого гадрона Collider тунелю, вони кладуть людей на автобус і візьмуть їх до Франції. Є тільки одне район Шенгена. І наша наступна зустріч була у Франції, 3 кілометри від глобусу. Ми поїхали в наш автомобіль. Це місце, де всі надпровідні магніти тестуються, завдяки яким можна прискорити протони до таких енергій. Насправді це великий вішалка або майстерня називається SM18. У вас є багато задоволення! Я покажу вам деякі фотографії з них.
Р
Місце тестування та «тренування» магнітів при низьких температурах:
Це шматочок сегмента акумулятора:
Р
І це місце, яке призначене для компенсування стиснення матеріалів при охолодженні і розтягуванні при нагріванні. Іншими словами, компенсатор:
І це де з'єднуються надпровідники. У одному такому місці колись був «проблемний» і був відомий збій, кілька років тому, в результаті чого акселератор став багато часу для ремонту:
618362
Як виглядають суперпровідники на фоні мідних провідників, які еквівалентні з точки зору сучасних можливостей передачі:
р.
CMS детектор
І нарешті, ми пішли бачити найцікавіше місце для мене, детектор частинок. Чотири з них по прискореному шляху частинок, ми приносили до CMS. Атлас і багато іншого.
На місці три з нас були передані до Олександра, працівника CERN. Він також був російський і знає все про нашийник.
р.
Почати. Спочатку ми пропустили місце, де працює детектор:
Але ці хлопці говорять дуже гучно російською мовою і явно не протонів :
Далі був ліфт і багато поверхів:
Ось деякі фотографії по дорозі:
Ну, в кінці, ми майже там. Залишилося долати основні двері з класифікованим доступом. До речі, Олександр сказав, що пара пострілів були зняті прямо тут для фільму Ангели і демони. Я не можу підтвердити чи заперечувати, що я не бачив кіно.
Далі коридор:
І, voila! Детектор:
р.
Я не можу приховати його, я трохи скинути. Я хотів бачити це:
Я не скажу одну важливу річ. Датчики доступні тільки при припиненні акселератора. Не часто буває. За кілька годин або на добу на місяць для ремонту або діагностики можна вимкнути тиждень. Але навіть тоді тільки працівники, які подають детектор, мають доступ до нього. І для людей, які люблять мене, доступ завжди закритий.
Але тепер акселератор зупиняється на планових ремонтах і модернізаціях, і він триває протягом року і прослужить однаковою кількістю. І це в цих «справжних» моментах, які постраждають. Зрозуміло, що тільки невеликий шматок можна подивитися. І я був просто не дуже щасливий, тому що тільки місяць тому (на нашому довіднику) кільця детектора зрушилися в іншому місці і відкрив вигляд на набагато цікавіше речі.
Але я щасливий про це.
р.
До того ж, вона була темною, і ми втомилися (але щасливо!) назад до Швейцарії.
Незабаром ми переведемо і озвучимо один чіткий і корисний анімаційний відео, який я взяв там і покладе в інший пост про CERN. Далі я спробую зробити серію простих і смішних відео з поясненнями на пальцях, які розповість про принцип роботи акселератора, детектора і деяких цікавих речей на LHC. І можливо, я буду робити деякі експерименти для дітей про елементарні частинки. Ось плани січня-лютого.
Книга для дітей "Прості науки"
Нарешті, я хотів би запитати всіх, хто має ідеї або реальні можливості для просування цієї книги, щоб поділитися своїми думками про цю тему. Будь-яка інформація буде корисною для нас. Ось книга і додаток IPad.
Джерело: habrahabr.ru/company/gtv/blog/209566/
Панорама місяця від Chang'e 3 і провал головного кольорового фотокамери
Пташина стелить камеру і бере на себе повітряну фото колонії