1315
Як ми підняли 823 376 pb. для друку книги через
Після 1,5 років каналу «Проста наука» ми вирішили розпочати її монетизації. З усіх можливих ідей (і було багато), ми оселилися на самих простих: книги, набори і шоу для дітей.
Почати книгу. Як основу ми взяли наші відео з експериментами. Вибрані експерименти для дітей (для віку 5-12 років). Потім вони розщеплюють їх на розділи. І, взявши перші 4 розділи (близько води, курячого яйця, експерименти з повітряними кульками і балансом), поєднавши їх на 8 експериментів. Ось 32. Потім 32 відео були зняті в правому "дитяському форматі" - з відповідною музикою, редагуванням, поясненням. Потім вони писали текст і складали книгу.
І коли прийшов до книги, ми зустрілися з абсолютно новим полем. По-перше, ми дізналися про можливі варіанти створення та реалізації через видавничі будинки. Тим, хто відповідав, що 10% продажів або 50-70 тисяч рублів одночасно. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Вони вирішили друкувати і продати себе. Кожен, хто почув ідею посміхатися на краще, особливо видавців. Але чим цікавіше нам здавалося задача звільнення і пошуку споживача!
Знайти принтер для друку книги непросто. Ми починали з пошуку Google для «друкування книги». “Чому, де він буде опубліковано?” Тоді були принтери з «фринів», які були дуже приємними і запропоновані для друку книги на 500-700-900 тис. рублів.
І ця бачалія тривала тиждень, доки ми попросили хлопці безпосередньо, які вже друкували книгу. «Ми повинні друкувати в Pareto Print в Tver». Немає інших варіантів. Вони сказали, що ми робили. Ви зв'язали цей принтер, і що ви думаєте? Вони назвали кількість 350 тис. рублів. Тоді я вирішив піти в московський офіс і знайти трюк в дуже привабливій комерційній пропозиції. У офісі я зустрівся з милими Тітками, які всі розповіли мене про публікацію дитячих книг і давав хороші поради (близько шрифту, глянцевого та ін.). Я не знаходжу, я його вірю.
При виявленні місця друку було визначено бюджет, несподівано виникло питання: «Щоб отримати гроші для друку книги?» Цікаво і, головне, своєчасне питання? Але відповідь була необхідна. І нам потрібно! А потім раптом телефонні кільця і голос у телефоні говорить: "Я думаю, що у вас є ідеї, які вам потрібні гроші". Як голос з труби знає про наші ідеї і наша потреба на гроші? Або, можливо, ви можете вгадати про гроші, але ось ідеї. Але я не повісив телефон, але запитав більше деталей.
Голос у телефоні був Леонід, менеджер від Boomstarter.ru. Ось як я дізнався про натовп І починав навчати цей «феномен», який я не міг проголосувати, як перший раз. Я дізнався, що багато відомих «kickstarter» з мільйонами-дельларних проектів, що падають на голови дивізованих стартапів, працює за таким же принципом. Але в Росії, судячи з статей і постів на внутрішньому інтернеті, людство погано і не зрозуміло, коли воно буде краще.
Що потрібно! Після того, як щось вже добре, то це вже втрачена причина (Я розумію, що не всі діляться моїм думкам). В цілому, було прийнято рішення про справу з «покидкою»
Після ретельного вивчення інших успішних і невдалих проектів на бум-старті, я помітив (на жаль, я помітив) багато банальних помилок, які зробили автори цих проектів. Вибачте, що багато проектів представлені таким чином, що ніхто не думав про передачу грошей. Але автори чітко захотіли протилежні.
В результаті я взяв як приклад недавнього проекту, який вдалося, але не без труднощів, підняти 300 000 рублів для друку книги для дітей. Я хотів, як автор презентував книгу. Після перегляду відео презентації 15 разів, прочитавши текст стільки разів, вивчаючи всі нагороди, я отримав статистику - скільки людей перенесли певні суми. І я знайшов ядро 500p. Здавалося б, дуже важливо мені у успіхі свого проекту boom-starter.
Оприлюднено текст для проекту та розроблено винагороду, він був поворотом відеоапарату для потенційних спонсорів. Цей пункт на списку був найважчим для мене. За кілька днів я кинувся і прокинувся з такою ж думкою: «Презентація... що це і як це зробити?» В результаті він написав простий сценарій, який включив звернення від автора, щоб приєднатися до проекту, як було створено книгу і невеликий шматок як можна використовувати книгу. Встановлюємо пагон і знімаємо його в день. І я запросив сина брати участь. З першого прийому, для якого Марк (son) особливий подяка!
Коли все було готово, проект може бути запущений! Але замість пари годин формальності тридцять днів:
- укладення договору (ми, укладеного на юридичну особу, але це можливо на фізичній);
- верстка тексту на сайті (це катастрофа на боому стартері);
- Змінення проекту на боці сервісу.
Запуск проекту
Запуск відбувся 8 вересня
Я відкрив для тих, хто планує запустити фандрейзинг для своїх проектів через фудфандинг:
Я навмисно не торкнувся комерційного та PR-пам'ят, як це окрема і велика історія. Покажіть, що ви не будете робити це. Небо! Але, як я помітив, автори, для самої частини, не робити це ні. І в кінці немає грошей.
Варто зазначити, що один з постультатів, що є «все чи ніщо». Якщо проект не доставлявся принаймні 1 рубль в зазначений період, всі гроші повертаються спонсорам. І це, мабуть, найважливіша точка для тих, хто хоче зібрати гроші таким чином.
Я думав про команду. І я пропоную працювати зі мною на цьому важкому, але, звичайно, цікавим бізнесом для моєї колеги, Анатолієм. Відповіді не доведеться довго чекати – це було позитивним. Ось як команда з'явилася разом. Я можу сказати, що я не помилився.
Що відбувається без планування? Ніщо. Для того, як все станеться. Звісно, все було прийнято, і великим, з мого голови. Але ви повинні почати десь. Ми описуємо всі можливі дії, які ми можемо зробити і які фрукти, які вони можуть принести. Ми поділили його на «справи» (з якоїсь причини ця назва прийшла до думки спочатку). Кожне коло мала певну кількість днів та певних «божих рухів». І збори, звичайно. Далі ці суми розділялися на 44 дні, які, як багато днів ми говорили в проекті.
І так в моїй історії я отримав до нашого улюбленого і дорогого глядача. Це “капітал” ми збираємо трохи з початку проекту “Прості науки”. Для тих, хто не знає, що таке просте наука, це відеоканал YouTube. На момент запуску було понад 50 000 абонентів. Чи є це багато або трохи? Я не розумію. Але це наші глядача. Тепер ми маємо, до речі, майже 100,000. Це, зростання з вересня майже вдвічі.
На додаток до каналу YouTube ми також маємо блог на хаб, сторінці Vkontakte і Facebook. Це все, що ми можемо спиратися на наше бажання публікувати книгу з грошима спонсорів. Наші надії зустрілися більше 200 відсотків. Але все в порядку.
Гроші на гроші є зламаним виразом. Але в цьому випадку дуже доречно. Розкажіть, чому. Потенціал спонсора, що надходить в проект і бачить зібрані 0 р 380.000 р., дуже сильно думають: «і повинні перевести, навіть якщо 100 с?» Що робити, якщо вони шампани? Добре, або деякі інші питання будуть загадувати. Але той факт, що він подуматиме і сумніває перспективи проекту «зеро».
Тому, перш ніж залучити потенційну аудиторію спонсорів, потрібно перенести найбільш ліберальну і лояльну частину, щоб стати першими спонсорами. Хто найбільш лояльний? Це ваші друзі, друзі та родичі (хоча вони пов'язані з вами). Я провів два дні на телефоні і в листуванні через всі можливі канали з усіма я знаю особисто. Цей список включає в себе як друзі, з якими він відвертий чай в кафе вранці, так і знайомих, які він не бачив більше 3 років. Але я запевняю вас, це найкращий я міг подумати. І в 2 дні збирали 25 тис. рублів. Думаю, що я нарахував 50. Але 25 щось без чого неможливо зібрати 380 000 рублів. (Я хотів би взяти цю можливість щиро подякувати всім, хто відповів в ці перші два дні, дуже важливо для нас не тільки матеріально, але і морально!).
Тепер Хабрагабр. Протягом двох років ми беремо участь у каналі «Просте наука» і маємо понад 2000 мешканців Хабрава в абонентах. А в п'ятий день ми постаемо простий пост: «Так, вони кажуть, і так, тут ми вирішили зробити книгу і попросити фінансову підтримку». Що таке звук. І з відео теж. І в день поросятського банку було поповнено 167 тис. рублів. На другий день ще 72 тис. рублів. Це не менше 67% від суми, необхідного. Це був той же ефект хабів, який часто написаний про!
Після цього були публікації на сайті Pikabu і в тематичних групах Vkontakte, персональне листування з тими, хто проголосував у наших опитуваннях через Vkontakt. В результаті за 10 днів зібрано 100% від 380.000 рублів. Про цю точку нашої роботи Анатолія розповість набагато краще, ніж мене, бо вона впала на плечі.
Трохи PR.
Хочу розпочати роботу з печерою – коли ви починаєте роботу над проектом, підготувавшись до драматичних змін у житті та особистого часу. Або ж, ви не будете мати особистого часу. Наш проект був спонсором 886 осіб. Звичайно, я не спілкувався з кожним з цих 886 спонсорів, але я спілкувався з багатьма більшими людьми, які були буквально забезпечені, щоб підтримати все – принаймні з інформацією (репостом), навіть з рублом (навіть краще, як інформація і рубль). Всі канали зв'язку та інформації про наш проект можна розділити на три основні групи.
- Соціальні ЗМІ;
- Розважальні сайти;
- Медіа
Соціальні медіа
Схема роботи з соціальними мережами: інформативний пост в групі каналів з обов’язковим посиланням на проект на Bumstarter, зафіксувавши його в "cap" і мовлення (reposts) на інші тематичні і не тільки групи. Тематика в нашому випадку є науково-практичними. «Не тільки» – близько до теми нашого проекту – групи для мам, дітей, батьків та ін. У нас є ще друзі.
Наприклад, у скільки груп я маю права редактора або модератора (можливість перепосту):
Ви можете побачити, що список є досить великим (припустимості до бігуна) і що число включає в себе дійсно великі громади в нашій темі. У нас були ті, хто перетворив ніс, просили гроші або їх логотип на кришку нашої книги лише на одну посаду.
Чому нові групи збираються перепостити наш проект? Ви можете говорити про благородність наших прагнень, високу моральну складову мети, але, як тільки люди бачать збір грошей, реакція є однаковою – або не довірою або «платою, хорошими ніжниками». Вже кілька разів розуміли свої риси. Саме тому ми часто платимо за інформаційну підтримку. На нашому сайті розміщено розділ з спонсорами інформації. До кінця проекту було наступним чином:
Основним інструментом у соціальних мережах для нас стала група ВК (на той час – 20 тис. з невеликою хвісткою). У Facebook немає, і на Twitter немає нічого, щоб викрадати. Тим не менш, вже в ході проекту, вона стала очевидною для ФБ громадськості більше «бізнесу» і відповідальної – вона буде підтримувати рубль, і вона не кидає слова на вітер. На відміну від студентів старших класів, які є гіперактивними. Зараз у мене є багато друзів у FB, що перетворюються в середовищі натовпу, ми обміняємо інформацію, проекти, Денис відвідує такі партії (Я віддаю перевагу залишатися в тіні). Але перспективи розвитку в цьому напрямку все ще величезні.
Про проект не дає сенсу тримати в “капі” вашої групи протягом тривалого часу, нагадувати про проект, інформувати всіх членів групи про це. В результаті я опрацював наступний механізм: кожен пост, не завжди прив'язаний до оновлення на Boomstarter, супроводжувався опитуванням. На даний момент завжди був такий самий: виклик для підтримки проекту. Але виклик кожного разу звучав різні і виховані. Всі опитування були «відкриті». Після такого опитування я зв'язався з EVERYONE, який відповів «прочитати», «підтримка», «не обов'язково допоможе». І я написав кожен окремий повідомлення. Щоб сказати, що це важко сказати нічого. Я впав дупа з цим проектом і відкинувшись з ним, не даючи смартфону за допомогою програми VK з рук. У зв'язку з тим, що я попросив водіям автобуса зупинитися на зупинці VK. Він сказав: «Запоріжжя VKontakte». Я сидів у смартфоні. Але це проза життя. Також є технічні проблеми:
- Якщо кілька людей скаржаться, що ваше повідомлення є спамом, ваша сторінка заморожена. Вам необхідно змінити пароль (старий не буде прийнятий), підтвердити, що сторінка не зламана атакаторами.
- У 3-4 години ви можете надсилати лише 20 повідомлень користувачам, які не є вашими друзями (до проекту я мав пару десятків друзів, а до кінця – 290 осіб). Після кожного опитування я мав писати сотні або два потенційних спонсорів, тому це стає зрозуміло, чому мій вільний час раптом зменшується.
- Реакція багатьох респондентів (від непорозумінь і страху того, хто я і що хочу, щоб погрози проти мене) не можна передбачити.
На скільки опитування та спілкування з учасниками можна ознайомитися тут.
Розваги сайтів
Другий район роботи популярний розважальний майданчик з величезною відвідуваністю. Є, наприклад, відкрити "Пікабу", Яппакал і закритий - "Ліпра". Я не мав доступу до останнього часу, і тепер я все ще в карантині - Я витратив близько половини шести місяців до написання до основних Lepros. До речі, я отримав доступ Олександра, автор іншого проекту на Боомстартер, який ми також говорили про Хабре. В цілому я зосередився на Picab і Yaplakal. З другою, щоб бути чесною, відносини не працювали. Наші відео та комікси були сприйняті практично як рекламний канал (докладно через наявність логотипу), а також повідомлення про Boom I було дозволено робити, потім забули про своїх обіцянок, і досягла заборони.
Співвідношення, розроблені з Picabou. Так виявилося адекватним адміністратором, який не забородав нічого - до тих пір, поки не був інтерес від користувачів. Цей інтерес виражається в рейтингу постів. Система проста і зрозуміла - "плюс" - повідомлення сподобалося, "мінус" - не сподобалося, тільки зареєстровані користувачі можуть голосувати. Щоб потрапити в «гарячу» зі свіжої, потрібно забити рейтинг не менше 18 балів. Повідомлень оновлюються кожні 24 години, різниця у відвідуванні «свіжі» і «гарячі» просто величезний! Це дійсно варто свічки.
Я не нова до Пікабу, але я ще не можу сказати вам, що це або що це з'їсти. Дуже різноманітна і багатогранна, що вона змінює обличчя в залежності від часу дня і року (читає – початок і кінець шкільних уроків і шкільних канікул). На сайті є кілька так званих ліжок (асоціації інтересів, давайте скажемо) - Добре, Евіл, Лені, детективи, Граммарнаці. Також є Ліга Пікассонів (нині вони називають «Замовлення Пікасонів» і це закрита група ВК, де кожен допомагає один одному). Засновники цієї групи більш ніж 10 000 користувачів Пікабу (зберігаючи перспективи з точки зору «промотування»?) підтримали наш проект, спільні ідеї та вирішили допомогти. Деякі адміністратори навіть підтримали рубль, а решту групи підтримали наші повідомлення на Пікаба раз або двічі на тиждень. Для нашої частини ми надішлемо логотип Замовлення та їхні URL-адреси VC у розділі «інформаційні партнери». Тепер, на жаль, контакт і розуміння з новим керівництвом Замовлення повністю втрачені, вони не цікавляться нашою книгою або тим, що вони представлені в ній.
Ось приклади постів на Picabou:
- Crowdfunding - що це і для чого?
- Публікуємо наукову книгу для дітей!
- Дякуємо всім, хто допоміг нам і допомогти тим, хто ще не зробив!
- Дякуємо працівникам, які підтримали випуск дитячої наукової книги «Прості науки»
Деякі важливі поради, які слідувати в наших кроках:
- Звертаємо вашу увагу на те, що перші повідомлення запроваджують Picab до самої концепції фундації, розповідають про деякі аспекти нашого проекту, а потім подякують тим, хто підтримав його. Так ми отримуємо від однієї теми, щоб розмістити кілька. І досить популярний, судячи за рейтингом.
- Перший коментар на новинах повинен бути вашим і містити гіперпосилання на проект.
- Ви повинні мати рейтинг перед тим, як почати публікувати серію повідомлень про ваш проект. Ви повинні мати «ім’я» або «обличччя».
Хочу поділитися цим спостереженням: матеріальна підтримка від постів на пікабу була мінімальною порівняно з іншими районами. Pikaboo більше про визнання, ніж про збір коштів. Звичайно, було деяке надходження. І я зробив поштовий список людей, які підтримали проект з Picabou. Але співвідношення уваги аудиторії / зростання проекту найнижча. І зауважте, що пост зі списком пікап забив найвищий рейтинг серед серії публікацій про проект. Розглянемо цю особливість ресурсу!
Медіа
Можливо, найперспективніший і незнімний напрямок в роботі. Як ви можете отримати все, але більшість часу ви отримуєте нічого. Якщо ви готуєте або готуєте проект на Боому, ви знаєте, що є така річ, як куратор проекту. На дні буму стартер можна побачити багато компаній з відомими іменами:
У теорії менеджери Boomstarter знайдуть куратор. Але якось в нашому випадку не було.
Наш проект на тему був придатний для Vesti. Наука (в даний час були замінені Vesti.ru), але В.Н. не поспішає взяти нас під крилом. Може бути, тому що після 10 днів нам не потрібно нічого більше – ми впакували його все. Але оскільки ми вирішили продовжити з колекціями на другий об’єм, нам все ще потрібно приєднатися до сильного ресурсу. І це був сором'язливим, що ніхто не хотів, щоб прийняти наш дійсно крутий проект. Кілька днів після чергової публікації з кураторів, цей куратор став логотипом на нашому проекті. Я сидів на нього з прагненням активно просувати нас через свій ресурс. Я не хочу сказати імена, тому що в той же день кураторство було відкликано добровільно спонсором. Не вдалося піти на очевидний успішний проект, надаючи одну невелику увагу на його ресурсі.
В кінці я був так втомлений, що ніхто не писав про нас від тих, хто підтримує Богом, які я зумів публікувати на ресурсі куратора EVERY, який в той час працював з Boomstarter. Зв'язки в Інтернеті, щоб знайти реальний, і попередження менеджерів Boomstarter, які ці не підходять для нас на тему, і інші просто не будуть писати про нас - це просто інший перешкод, дуже легко долати. Плюси, які я знайшов через Яндекс тематичний рубрикатор. Це не знає. І список публікацій, які були опубліковані в кінці проекту, не малим (навіть кілька посилань): English, Українська, Français... Наука, наука та життя та інші.
На жаль, я не можу конвертувати Public Capital в рубльову валюту, але я вірю, що деякі спонсори прийшли до нас після цих публікацій на різних ресурсах. Крім того, ми зараз активно співпрацюємо з багатьма ресурсами. Так робота була не один раз, але для майбутнього!
Інші напрямки
Логічно, що буде місце для запуску. Але ці речі настільки очевидні, що я просто скажу кілька слів про них. Перш за все, я маю на увазі тематичні блогери, блогери і просто «популярні люди» як у блогосфері, так і в соцмережах. Важливо повідомити про наш проект, щоб надати їм підтримку інформації. Важливо розуміти, що якщо людина не передає 50 рублів до вас, це не трагедія. Якщо він відмовив перепосту.
Другий, Хабр. Немає коментарів тут. На допомогу Хабравкац немає обмежень.
Третя, і, звичайно, найбільш очевидна, є наш канал YouTube. Так говорити, продукт (книжка) людина. Ніщо не заважає нам розміщувати в описі каналу, відео або в самих відеороликів для підтримки проекту на бум стартера. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу!
Ми друкуємо логотипи всіх, хто підтримав нашу ідею:
На момент написання цієї статті ми маємо другу книгу, складену і відправлену на друк.
Ми нарешті досягали етапу продажу книги. Це також окрема історія, яка ще не завершена.
Купити книгу для 350p безпосередньо з нас. У магазинах це обійдеться близько 500-600 рублів.
Якщо немає бажання зробити покупку через сайт, то прийом замовлень на цій сторінці все ще працює.
Ми зараз готуємо для запуску програми для iPad, який кілька днів тому був відправлений для модерації в апсорі. Якщо хтось зацікавлений, ви можете залишити заявку, і ми повідомимо вам, коли він відкритий для гонки.
І удачі всім тим, хто збирається спробувати свою руку на полі Не слухайте тих, хто сумнівається в успіху.
Джерело: habrahabr.ru/company/gtv/blog/207366/