Радянські хребти

Радянські хіпери активно працювали на всіх фронтах Великої Вітчизняної війни і іноді відіграли величезну роль в результаті бою. Снайперська робота була небезпечною і важкою. Хлопці повинні лягти протягом годин або навіть днів в постійному напруженні і повну бойову готовність в різних сферах. І неважливо, що це поле, ковпа або сніг, ця пост буде присвячена радянським солдатам - хіпперам і їх великоважним навантаженням. Хейл до героїв!

Як я згадую, близько десяти років тому в «круглому столі» популярної телевізійної програми, колишньої академії Центральної жіночої школи Sniper Training A. Shilina сказав:

Я вже був досвідченим винищувачем, який мав 25 фашистів на рахунку, коли німці отримали какоу. Не існує двох або трьох наших солдатів. Так, вона стріляє точно: від першого туру - в лобі або в храмі. Викликав одну пару хіпперів - це не допомога. Не зайдіть на будь-який приманку. Вони говорять нам: як вам подобається, але ми повинні знищити. Я і Тосей, мій найкращий друг, дуг в - місце, пам'ятаю, ламати, навколо бампи, невеликий чагарник. Вони почали стежити. День був відведений, інший. На третій Тоссі говорить: «Оберігайте це». Якщо ми не зупиняємось на живих, то це не важливо. Попадання бійців.

Вона була коротшою, ніж мене. Руки неглибокі. Приймає гвинтівку, закріплює байонет, кладе шолом на нього і починає красти, запускати, знову закручувати. Добре, я повинен виглядати. Натяг величезний. І я зрадився про неї, і снайпер не може бути пропущений. Я бачу кущі в одному місці, як якщо трохи пошириться. Він! Я вистрілив його прямо. Він відстрілив мене прямо. Я чую їх шутер від передніх ліній, «Дівчаті, жилети!» Я бачу кров. Пиріг прокочував шолом і змащує шию. Прибув ложку. Я забрав, і до лікарні. Вартість... А вночі наші скаути витяжили цей снайпер. Про сотні наших солдатів загинули.

У бойовій практиці радянських хіпперів є, звичайно, круті приклади. Але я почався з того факту, що сказав передній ряд Шиліна, не випадково. У попередньому десятиріччі з поданням білоруського письменника Світлана Алексіевича, деякі громадські діячі та дослідники Росії намагаються стверджувати в суспільстві думку, що снайпер занадто нелюдська передня спеціальність, що не має різниці між тими, хто встановлює мету перевищення половини світового населення та тих, хто проти цієї мети. Але хто може звинувачувати Олександр Шилін за те, що на початку есе? Так, радянські хіппери зустрілися з солдатами та офіцерами Вермахту на фронті, надсилаючи кулі на них. Як ще? По дорозі німецькі пожежні кеси відкрив свій рахунок значно раніше, ніж радянські. У червні 1941 р. багато з них загинули кілька сотень солдатів і офіцерів противника - поляків, французьких, британських.

Навесні 1942 р., коли були запеклі битви за Севастополь, снайпер 54-ї Гвинтової полку 25-ї дивізіони Приморської армії Людмила Павличенко запросила на сусідню частину, де шутер Гітлера приніс чимало неприємностей. Вона воювала німецьку аце і завоював її. Коли вони виглядали на снайперській книзі, виявилося, що він загинув 400 французьких і британських, а також близько 100 радянських солдатів. Дуже гуманка була пострілом Людмила. Скільки вона врятувала від кулі Гітлера!

Володимир Пчелінцев, Федор Охлопков, Максим Пасар... Під час Великої Вітчизняної війни в армії широко відомі ці та інші назви снопів. Але хто виграв право називати аце-снайпер номер один?

У Центральному музеї ЗС РФ, серед багатьох інших експонатів, є снайперська гвинтівка Мозинової системи зразка 1891/30 (номер КЄ-1729) "Назви Героїв Радянського Союзу Андрухаєв і Ілліну". Ініціатором снайперського руху 136-го відділення інфантатрії Південного фронту, політичного лідера Гусена Андрухаєвого героїчно загинув у важкій битві для Ростова. У пам'яті снайпера встановлена снайперська гвинтівка. У дні легендарного захисту Сталінграда кращі кросівки охоронного підрозділу, п'ятого офіцера Миколая Ілліна, збиває противника з нього. У короткий період часу він з 115 руйнованих нац збільшує бал до 494 року і стає кращим радянським снайпером під час Великої Вітчизняної війни.

У серпні 1943 р. біля Білгорода в рукопашному бою з ворогом Іліном загинув. На честь двох героїв (Миколаї Ільїна присуджено звання Героя Радянського Союзу 8 лютого 1943 р.), традиційно присуджено кращому снайперу блоку, Серганту Афанасью Гордієнко. Він приніс свій рахунок від нього до 417 загиблих Гітлерівців. Ця відважна зброя не вдалося тільки при ударі шкаралупа. В цілому, близько 1000 ворожих солдатів і офіцерів, які потрапили з цієї гвинтівки. Микола Ільїн вогневих 379 пострілів.

Що було типово цього двадцять-річного снайпера з Луганської області? Він може згасити ворога. Миколаї один раз мисливець вниз ворожий стріляти весь день. Відчував себе як сто метрів від нього був досвідчений професіонал. Як видалити німецьку какоу? З куртки і шолома він зробив фарширований і почав повільно піднімати його. Неймовірно з'явився шолом, ніж два постріли були вогнеті практично одночасно: Гітлеріт пришивав фарширований чоловік з кулею, і Ільїн ворога.

Коли відомо, що випускники Берлінської гімназії прибули на фронт біля Сталінграда, Микола Ільїн розповів колегам, які німці були педантами, класичними методами були напевно навчені. Потрібно показати їм російську неоднорідність і подбати про хрещення Берлінських новачків. Щоранку, під артилерійським вогнем, під бомбардуванням, загинув до нази на обов'язковому пострілі і не пропустив їх знищені. На Сталінграді збільшився до 400 руйнованих ворожих солдатів і офіцерів. Тоді була курська дуга, і там знову спалахнула неоднорідність і винахідливість.

У зв'язку з номером два можна вважати Смоляном, помічником начальника штабу 1122-ї дільниці 334-го дивізіону (1-й Балтійський фронт), капітаном Іваном Сидоренком, який знищив близько 500 ворожих солдатів і офіцерів і навчався близько 250 хіп для фронту. У зв'язку з тим, що він помітив нази, взявши з собою на «полювання» студентів.

Третя в списку найпродуктивніших радянських снайперських кесів – це снайпер 59-ї гвардійської стріли 21-го дивізіону (2-й Балтійський фронт) гвардійського старшого Сергія Буденкова, який загинув 437 солдатів і офіцерів. Ось що він сказав про одну з битв в Латвії:

«Чи не був хамлет на шляху. Є німецькі кулемети. Вони повинні бути знищені. У коротких пробігах вдалося досягти вершини гори і вбити фашистів. До того, як я мав час зловити дихання, я бачу німецьку, яка веде до ферми перед мною, з кулеметом. Постріл і Гітлер впав. Після того, як другий ходь з кулеметною коробкою. Він постраждав однаковою долею. Кілька хвилин пропускаються, сотні і півфашистки покривають ферму. У цей час вони побігли на різну дорогу, далеко від мене. Я вистрілив кілька разів, але я зрозумів, що багато хто з них буде працювати в будь-якому напрямку. Швидко побігти вбитих машинних гарматах, кулемет був сервісним, і я відкрив вогонь на на насадах з власною зброєю. І ми розрахували близько сотні загиблих Ґеджерітів.

Інша радянські хіппери також мали дивовижну відвагу, витривалість та винахідливість. Наприклад, Nanaets Sergeant Maxim Passar (117-й Гвинтовий регістр 23-го дивізіону, Сталінградського фронту), з урахуванням яких 237 руйнованих солдатів Гітлера та офіцерів. Відстеження ворожого снайпера, він попередив, щоб загинути і провів весь день, що лежить в нейтральному провулку у відкритому грунті, серед мертвих. З цієї позиції він відправив куля на фашистський пайовик, який був під набережною, в трубі для зливної води. Тільки ввечері був Пасард, який зуміє повернутись до себе.

Перші 10 радянських снайперських кесів загинув понад 4200 солдатів і офіцерів, перші 20 – більше 7500.

Російські хіпери показали велику майстерність на німецькому фронті. Вони спонукали німців виробляти висококласні оптичні пам'ятки і тренувати снопів. й

Звісно, не можна сказати, як були записані результати радянських хвойників. Тут доречно звернутися до матеріалів зустрічі, що відбулися влітку 1943 року з заступником Голови Ради народних комісарів К.Є. Ворошилов.

За даними спогадів Аса-снайпера Володимира Пчелінцева, присутніх на засіданні запропоновано ввести єдиний, суворий порядок запису результатів бойової роботи, єдиний для всіх «Снайперська особиста книга», а також в шкарпетковому полку і компанії – «Сніперські бойові роботи колоди».

Основою для врахування кількості зруйнованих фашистських солдатів і офіцерів повинні бути доповідь самого снайпера, підтверджених очевидами (смугових і бордових спостерігачів, артилерійських і мінометних токарів, скаутів, офіцерів всіх ступенів, командирів одиниць і т.д.). Під час підрахунку знищених нац, кожен офіцер прирівнюється до трьох солдатів.

На практиці це було переважно справа. Ймовірно, що останній пункт не слідувати.

Окремо варто сказати про жіночих хіпперах. Вони з'явилися в російській армії під час Першої світової війни, найчастіше вони були Вони прагнули помсти на ворога своїм чоловікам. І вже в перші місяці Великої Вітчизняної війни імена снайперських дівчат Людмила Павличенко, Наталя Ковшова, Марія Полянова відома світом.

Р

Юдміла в битвах за Одесу та Севастополь знищила 309 солдатів Гітлера та офіцерів (це найвищий результат серед жіночих хіпперів). Наталія та Марія, які обліковують понад 300 гітлерітів, славляться їхніми іменами безпрецедентною відвагою 14 серпня 1942 року. У цей день біля с. Сутоки (Новгородська обл.), Наталя Ковшова та Маша Поліванова, борючись з наплавкою наз, були оточені. З останньої гранати, вони кинулися і німці, навколо них. Один з них був 22 і другий 20. Як Людмила Павличенко, присуджено звання Герой Радянського Союзу.

На прикладі, багато дівчат вирішили освоїти навички сновидіння взяти участь у битвах з зброєю в руках. Вони були навчені в надмаркованій стрільбі безпосередньо в військових підрозділах і формах. У травні 1943 р. було створено Центральну навчальний заклад «Снайпер». Більше 1 300 жіночих хіпперів вийшли з стін. Під час бойових дій учні загинули понад 11800 фашистських солдатів та офіцерів.

На фронті радянські солдати назвали їх «корисно без пропуску», наприклад, Микола Ільїн на початку своєї «снайперської кар’єри». Або - "Сергетики без пропуску", як Fedor Okhlopkova ...

Тут є лінії з листів солдатів Вермахту, які вони писали їх родичам.

«Російський снайпер щось страшне. Не можна приховати від нього! Ви не можете підняти голову в мішках. Найменша нездужання і ви отримаєте куля між очима.

«Снайпери часто лежать в одному місці за години в амбаші і цілі, хто показує. Тільки в темряві можна почувати себе безпечно. й

У наших траншеях є банери: З повагою! Російський снайпер знімається!

Джерело: otvaga2004.ru