Він не показує Марс-3?

Сьогодні становить 42 роки від першої успішної посадки на Марсі від Марса-3 космічних апаратів. Відомий, що він успішно сівся, оскільки почався радіомовлення - він почав передавати першу фотопанораму з поверхні. Антени можуть відкрити тільки в разі успішного дорогоцінного каміння.

Як ви, мабуть, знаєте, що цього року було згадовано знову, коли він був відомий, що Зеленікот і абоненти групи Vkontakte Curiosity — Rover відкрив Марс 3 на Марсі.
Кілька днів після відкриття Марса 3 я почав дивувати, які види космічних апаратів ніколи не передали Землі. До цього часу я мав досвід створення тривимірних об'єктів в Blender 3D на основі зображень Curiosity та прикріплених карт висоти. Так я думав, "Чи не ми робимо те ж саме з маршом 3 лендінгової моделі з камерою на обличчі космічних апаратів?"

Теорія проста. Необхідно взяти дані з супутника «Особливості» Марса, на основі якого фахівці НАСА створили поверхневий ааглиф. Після Googled я ніколи не знайшов спосіб перетворення anaglyph на карту висоти.
У групі Куріозність кинули крі за допомогою. Відповідав мене за вдячність Данилу Толкачову, який відповідав і зробив карту висоти на основі супутникових даних.

Ось його опис процесу:
Інструментарій: Python + OpenCV. Алгоритм самописаний, стандарт альбеїту:
1,1 км Перегляд зображень для характерних функцій
2. Виготовлено Порівняння функцій точки з двох зображень. Результатом є матриця, що з'єднує точку в одному образі і рядок в іншому (фундаментальна матриця).
3. У На основі фундаментальної матриці зображення вирівнюються, щоб той самий об'єкт у двох зображеннях лежить на горизонті. Anaglyph побудовано на основі випрямлених зображень. Стерео також базується на них.
4. У За допомогою алгоритму Semiglobal Stereo Matching будується карта диспарності. Є деякі тонкощі з налаштуванням алгоритму та керування великим зображенням.
Варто відзначити, що метод, який використовується для побудови карти висоти, не дозволяє отримувати абсолютні значення, а в цілому - можливі деякі спотворення з функцією отримання зображень супутником. й

(Це не здається на Habre, але якщо процес цікавий, я спробую запросити його на детальний опис.)

За цей час група метро Марса провела змагання з створення 3D моделі Марса 3, і її можна додавати в панораму.

Далі це технічні. Коротко: Я ріжу квадратик потрібної площі на малюнку для текстури і тієї ж на карті висоти. У Blender 3D створив поверхню, покладаючи його з картою висоти, злегка відтаперував пропорційність, перекриття текстури, налаштовується Сонце, колір неба, атмосфера і поставила модель пристрою на своєму місці на супутниковому зображенні (яка текстура).

Я хотів би поглинути на пропорційність більш детально. Будь-яка нормальна людина попросить, «Чи є запорукою того, що погляд на цю картину більш-менш відповідає дійсності?» Дуже просто. По-перше, карта базується на супутникових даних. По-друге, є така цікава річ – об’єкти в масштабі програми пропорційно. Кожна сторона моделі збільшує однакову кількість разів. Так, розтягуючи модель точно до діаметра супутникового зображення, ми автоматично робимо його пропорційно ландшафту.
В кінці вийшов це:

, доб. 2

Ось зображення, які були отримані шляхом розміщення камери з особи камер «Марс-3» (довжина і висота зображення відповідає формату апарату камери):

р.

311250 р.

Габаритний зображення

У фотографіях найбільш визначна деталь - гори на фоні - це вал 18-кілометра Реутовського кратера, який так був названий в серпні 2013 року.

Я підкреслюю, що вони не схильні бути гіпер-акуратними, але я впевнений, що 60% відповідає тому, що ми побачимо, якщо машина все ж передається зображення з поверхні (і якість його камер перевищить те, що було встановлено в 70-х роках).
На жаль, у нас немає 3D моделей гальмівного двигуна, підключеного ланцюгами до нижньої частини контейнера, і не існує моделі пінообсадки, з якими зонд захистив себе в момент впливу на поверхню. Тому ми не можемо встановити повну картину місця посадки. Не існує малюнків, навіть модель самого Марса-3 була створена оком, на основі фото.

р.

Як видно, в імітації поверхні не вистачає каменів, всілякі дрібні деталі, які можна побачити в супутниковому зображенні. Тому, якщо є ті люди, які можуть розповісти вам, як зробити це грамотно, або зробити це самостійно, я буду дуже щасливим і готовий надати всю необхідну допомогу.

Джерело: habrahabr.ru/post/204562/