Інтерв'ю з Елоном Муским. Частина 2: Маса, Марс та МВА

Це друга частина інтерв'ю з Елоном Муск Helena Levine, колоністом Американського фізичного товариства APT News. Перша частина була опублікована вчора.

Левін.: Як ви вирішуєте бізнес-задачі? Чи допомагає ваша фізична та математична освіта бачити проблеми бізнесу з іншого кута, або підходити до них по-різному?

МускусФізика допомагає багато, тому що математика, яка підприємця спирається на дуже примітивний порівняно з математичним апаратом фізики. Я пам'ятаю, як в курсі аналізу ринку цінних паперів, викладач пояснив, які матриці. Я був шокований. Якщо ви знаєте достатню математику для фізики, вирішите економічні проблеми без зусиль. Багато вчених, які занижують себе в цій галузі. Насправді, вони знають більше, ніж вони думають. Ви можете застосувати фізичний спосіб мислення практично будь-якої проблеми - це універсальні методики, які працюють у світі економіки, а також у світі фізики.

Левін.: Я також вивчила математику і фізику, і я завжди дивитися на бізнес проблеми як бінарне дерево, і я думаю про кроки 4, 5 або 6 рівнів попереду. Що робити? Чи залишає це дослідження фізики відбитків?

Мускус: Я завжди намагаюся думати про майбутні події і спробувати їх. Я чекаю ланцюжка подій, потім проаналізуйте помилки та невідповідності між прогнозами та фактичним перебігом речей, і намагайтеся мінімізувати ці помилки. Ось як я бачу його. Я також думаю, що з точки зору ймовірних потоків. В будь-якому випадку я хочу стати переможцем. Отже, не завжди все відбувається як заплановано, якщо ви розрахувати все правильно, ви обов'язково перейдете з часом.

Левін.: Чи є це ваш повсякденний спосіб мислення?

Мускус: Так, я уявляю майбутнє як розгалуження потоків ймовірностей.

Левін.: Чи існують будь-які недоліки у знаннях фізики для людини у вашій позиції та у вашій галузі?

Мускус: Непристойно немає. Я рекомендую всім. Проблема полягає в тому, що фізика погано навчається в школах. Багато часу витрачають навчання інструментарію, але не існує відповіді на питання: "Чому ми змушені навчатися?" ?

Левін.: Коли ви найняти працівників, які якості та характеристики ви спочатку дивитесь, крім технічних знань?

Мускус: На SpaceX ми активно розвиваємо ракетні технології, і наша кінцева мета полягає в тому, щоб створити самостійне поселення на Марсі. Для цього нам потрібні люди, які здатні знайти інноваційні рішення для всіх частин ракети. Перш за все, ми розглянемо докази виняткових здібностей кандидата. Звичайно, ми подивимося на рівні, але завжди є можливість обманювати університетську систему, вибираючи правильні курси і легко отримувати рейтинг. Для нас часто важливі міжнародні змагання або олімпіади. Якщо хтось виграв національну наукову ярмарку, збирав видатний пристрій або написав видатне програмне забезпечення в підлітковому віці, він говорить про видатні здібності, інноваційний погляд і ініціативу. Що це стосується нас.

Левін.: Які поради ви даєте молодим фізикам, або тим, хто вивчає фізику, якщо вони хочуть стати підприємцями?

Мускус: Подумайте про те, що ви хотіли б зробити, і що принесе користь людям, а потім відправляти ваші зусилля в цьому напрямку. У самій фізики кілька людей переміщують науку вперед, особливо якщо успіх залежить від масштабних інженерних проектів, таких як Великий Хадрон Колайдер. Навіть якщо ви не хочете працювати фізиком після закінчення навчання, така освіта дуже корисно. Тому я рекомендую навчати фізику як фундамент, а потім приймати різні прикладні інженерні курси, щоб визначити напрямок, який найбільше цікавить і нехтуючи мистецтвами і гуманітарними ресурсами, особливо історія. І буде добре вивчити кілька економічних суб'єктів, хоча б навігувати термінологію. В принципі одна книжка досить, хоча я особисто його захоплю. Економічні дисципліни потрібні, але не у великих числах. І я не рекомендую МВА. МВА не потрібна, це погана ідея.

Левін.Чому?

Мускус: Курси МВА навчають абсолютно неправильно. Вони не навчають людей думати. І найпрестижніші курси, гірше. Як навчає людей думати про те, що вони спеціальні, а потім вони не можуть приймати відгуки і неупереджено аналізувати свої помилки.

Левін.: Але ви повинні зайняти людей, які мають ступінь MBA?

Мускус: Попри мій ступінь, не через нього. Ми спеціалізуємося на наданні послуг та рішень для бізнесу.

Левін.: Якщо пасажир по літаку запитав вас, хто ви були, що ви скажете?

Мускус: Я інженер. Інженер і автомобільний інженер. Це те, що я роблю більше часу.

Левін.: Скільки часу ви витрачаєте рішення інженерних проблем і скільки це управління?

Мускус: Я витрачаю шість відсотків мого часу, працюючи з технічними командами. У мене є кілька зустрічей з інженерами Tesla та SpaceX. За останні кілька місяців я провів багато часу на бізнес-задачі, пов’язаних з реорганізацією сервісу та продажем в Тесла. Не найзручніше робити, але це було необхідно.

Левін.: Чи існує обмін технічних ідей між Вашими компаніями?

Мускус: За час, більше і більше, речей, які не повинні йти через мене. Робота на стику аерокосмічної та автомобільної промисловості є дуже корисним - Я бачу речі, які працюють тільки в одному з них не дивляться.

Левін.Який?

Мускус: Автомобіль є досить примітивним пристроєм в порівнянні з ракетою, тому що потрапити на орбіту, він повинен бути надзвичайно ефективним з точки зору маси. Перший етап ракети – 95% палива. На двигунах, електроніці, електропроводки, рамки і так далі, тільки 5% залишається. Це дуже мало. Робота з ракетами, ви звикли оптимізувати все на грам. І тепер подивіться на машини — вони сповнені зайвої ваги, де не потрібно і навпаки, недостатньо міцності в інших місцях, і вони виготовлені з не найкращої сталі. Модель Тесла S - єдиний автомобіль в Північній Америці, виготовлений повністю з алюмінію. Оскільки це дуже важка батарея, ми повинні зробити все простіше. Для досягнення такого великого діапазону, як Модель С, нам довелося переходити до всіх алюмінієвих каркасів і тіла. У нас є ще багато, щоб оптимізувати, але ми хотіли переконатися, що вага автомобіля була порівняна з вагою звичайного бензинового седану, незважаючи на важку батарею.

Левін.: Коли ви думаєте, що звичайні люди зможуть дозволити собі подорожувати як океанські круїзи?

Мускус: Це залежить від того, що ви приїжджаєте до космосу. Зайдіть до нас на щільних шарах атмосфери - стрибайте на п'ять хвилин і поверніть назад, щоб всі. І для того, щоб потрапити на орбіту, вам потрібно два накази про те, щоб прискорити, а потім вам буде потрібно якось розсіювати цю енергію під час гальмування, так що це набагато складніше. Я думаю, що орбітальна подорож з часом буде коштувати, сказати, сто або два тисячі. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час. Це поріг, на якому можна створити самодостатній колонії на Марсі. І ось так: багато науковців випити вартість маніпуляційного простору, оскільки вони не бачать цього. Я можу погодитися з ними, якщо мова йде тільки про рейси на низькоземну орбіту. Але якщо ми хочемо стати справжньою космічною цивілізацією, і як різновиди, щоб поширюватися на багатьох планетах, це мандатований рейс, який найбільше має значення. Зважаючи на те, що життя віддає перевагу людству, а також її сферу та масштабу, що призведе до нових проривів у фізикі та інших галузях.

Левін.Чи належить майбутнє фізикам?

Мускус(луги) Абсолютно!

Джерело: habrahabr.ru/post/203300/