Тижневий торт: інтерв'ю з Денисом Кричковим, засновником Хабрагабра

Р

Не менше двох причин, чому горді редактори улюбленої IT-Мурцилки вирішили поговорити з творцем Хабрагабра про історію цього унікального проекту. З одного боку, звичайно, це непаральська платформа, яка утворилася навколо себе величезною аудиторією ІТ-фахівців. З іншого боку, це один з небагатьох успішних прикладів видання «нове покоління», що кожен чекав, оскільки слово «блог» було покладено. Чому ви можете створити медіа для себе, що звичайні люди не можуть зробити?

Веб-плант.
У мене немає вищої освіти. Як багато, після двох років університету я зрозумів, що це не шахта. Я був і досі зацікавлений в Інтернеті. Хочу зробити Інтернет-продукти, копати в пристрій сайтів та інші такі речі. Я пішов до Москви, де я почав отримувати досвід в цій галузі.

У 2001 році заснував Webplanet. На ринку були тільки дві публікації про російський інтернет-бізнес. Netoscope – це найпопулярніший і відомий проект. Також був інтернет.ru, який був в дивному і неперевершеному стані.

Я зацікавився переглядом того, як Яндекс виріс, як Rambler впав, як Mail.ru floundered і намагався вижити. Mail.ru був потім два окремих компанії: NetBridge і Port.ru, які володіли службою електронної пошти.

Я зустрівся з відомими людьми з інтернет-компаній. Я отримав досвід і почав розуміти, як все працює в російському інтернет-бізнесі.

Ви хочете бути об'єктивними і писати про все? Підготовлений для того, що ви повинні виходити багато і не всі будуть любити. Звичайно, не всі люблять це. Ви йдете до людей і ви скажете, "Купити мене оголошення", і вони кажуть, "Ні, ми не будемо купувати оголошення з вас, тому що ви це писали, і ви не сказали." Так я поїхав на ручку і продаю проект до того, як я вийшов з неї.

Веб-сайт став моєю школа життя. Це мій проект, який був виготовлений з нуля. Я роблю себе, я роблю себе. Для того, щоб я міг опублікувати тексти в немануальному режимі.

Класичний контент-проект не масштабував. Все було сильно пов'язане з людським фактором. Я хотів би зробити речі, які будуть працювати самостійно. Так що ви спокійно справтеся з продуктом, і всередині нього все кип'ятять і кип'ятять. Тож я думав, що я спробую зробити проект, де хтось може стати доповідником.

Про шість місяців панковані: плетені дредони, прогуляли багато, фотографовані, читати, клубна клумба ... В цілому він відпочивав і вогнетривкий після отримання п'яти років досвіду в онлайн-журналістиці. Все, що сталося мені. І перші риси проекту народної журналістики почали виходити в голову. Схема Habrahabr.

свінгери
Хабра головоломка була виготовлена з різних частин LJ і Digg. Немає редакцій, але є велика аудиторія читачів, кожен з яких може стати репортером і джерелом інформації. Це свого роду, як LJ. Ви можете, в одному або іншому випадку, налаштуйте свій корм, щоб ви могли читати журналісти, маючи медіа для себе. Але це не було того, що я хотів, щоб оцінити людей, впливати на карма і їх позицію в цій громаді.

Слово Habrahabr нічого не означає, що вона просто покривається в голову. На першому я придумав легенду, де він прийшов, і всі вірували в неї. Я гарна в нагадування речей. «Автокадабра» теж я придумав, що назвати автомобільним сайтом, і народилася така назва.

Програмар написав мені перший двигун Perl. Але всі перлисти повільні, і ми не працюємо. І в одну ніч я наказав Бобук від Yandex. Я запитав його, якщо він був хороший, швидкий і здатний розробника. Він сказав, що є Сергій Коровкін, який зараз робить Promo DJ. Ми зустрілися і розповіли його, що збирався. За два тижні ми писали повністю новий двигун PHP. Він був марафоном, повністю занесеним. Я звернув макети, зробивши щось до нього, і він "відновлений" все це. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
В першу чергу Хабр був відкритий. До того ж, близько шести місяців після початку, вона постійно змінюється і змінюється. До того, як я відчув, як ми знайшли правильний баланс інгредієнтів для балансу цього речі.

8 мільйонів користувачів відвідали Хабрагабер щомісяця
Першу карматичну війну відбувалися між дорками і Яндексоїдами всього за півроку після запуску. Багато Яндексідів прийшли на сайт, який знайшов проект цікавим, і тут також були лялькові роботи. І почали малювати всі Яндексіди. Вони з'єднуються і почали малювати назад. Цікаво.

Кожен раз, коли ці Карма Війни, ми встановлюємо механізм оцінювання карми для балансування його. Це схоже на те, як пошукові системи постійно покращують алгоритми. На жаль, ми просто спробували оцінити людей, а не сайтів.
Цей період молодості Хабрагабра був цікавим, коли він ще не був стійким і стабільним (і він був постійно збочений назад і вперед). Сайт постійно зламаний, чорні пани з'явилися на головній і так далі.

У певній точці, досить велика гіпія виникла навколо проекту.Почати людей, які не пов'язані з Інтернет-індустрією. Вони просто чули, що є сайт, де кожен висить, і є переміщенням. Ми вирішили, що це було час, щоб закрити реєстрацію. Це єдиний спосіб їх регулювання. Так сайт був закритий.

Спочатку ми просто закриваємо реєстрацію і дали кожному запрошення. Далі були введені інші механізми - наприклад, ви отримуєте певну кількість карма і ви надали запрошення. Потрібна топографія, яка збирає певну рейтинг - ще один запрошений. Після цього був піщаний ящик і можливість потрапити в Хабр без запрошення. Ми запропонували всім писати щось в пісочниці і показати, що у вас є знання, щоб бути в громаді. Тепер це основний механізм для людей, які надходять на сайт.

В той час, коли я втомився від Хабра і навіть повністю відступив себе від нього. Але коли я повернувся, я знайшов абсолютно інший сайт, не той, що я хотів бути. Займав мені рік і половину, щоб очистити його.

На сайті було багато незнайомців. Стартували тролінги. Хтось навіть використовував Habr як засіб для отримання трафіку на своєму сайті. Проект став нестійким. Тепер це часто просить не скувати катер, тому Хабр був просто, що гойдалки човна. Хтось продовжив хвилювати своїх оарів, а хтось впав - в короткі, був своєрідний розлад.

Я думав, що Хабр буде регулювати себе і все буде добре. Але ні. Не працює. На жаль, людина, яка виглядає після системи і зберігає її в потрібному стані, коли потрібно перекручувати горіхи і важелі.

Я завжди хотів Hubr бути жорстким сайтом, який був цікавим для програмістів. Я не хочу, щоб люди на сайті поговорити про те, як пофарбувати стіни в офісі (в таких постах) або як зробити борщ. Але, як це почав виходити, і я був дійсно
За рік і половину я сидів і очищав цю мезу, переклали людей, які робили деякі речі, щоб читати тільки, очищаючи.

Тоді я отримав листи написані, погрожені, намагався зламати мій e-mail, написав всі смішні речі на Лурку про Хабр. В цілому, диски, які спробували прокрутити мене, розбити свою пошту, спамити мене ... хлопці були смішні і було важко зупинити їх. Але вона не прослужила довго.

Атакси DDoS теж. На одній точці ми втомилися від бойових дій і просто пішли під захистом лабораторії Highload. Ми не були DDoS. Ми спробуємо і подивимося, що у нас є парасолька.
Після того, як всі ці атаки, ми повністю перебудували інфраструктуру, і зараз для нас, щоб замкнути DDoS, просто ввести одну лінію в налаштування. Але були часи, коли ми були DDoS, або два-три дні, і які отримали пучок людей чорнолистих, і ми прокинулися протягом двох-трьох тижнів.

Я приніс Habr на точку, де я відчув, що замовлення було на місці. І тоді вам просто потрібно тримати обраний курс, зберігаючи його у стабільній формі. Я запросив Bumburum, і він зробив його.

Це дійсно крута історія. Я забрав когось, хто виріс всередині громади, став лідером там. Він вже знає все з внутрішньої сторони, він не повинен пояснити нічого – він зрозумілий, що було потрібно і взяв дуже швидко. На деякий момент я навіть трохи відпочив, і почав робити інші проекти.

Тепер Habr не вимагає будь-якої складності, щоденної роботи.й Ми практично не використовуємо ніяких санкцій, ми не забороняємо будь-кому, тому що кожен вже зрозумілий, що правила є. Ви просто повинні підтримувати піскобокс, який є ключовим інгредієнтом, точка входу, через який приходять нові люди. І якщо поточний Хабр отримує тільки ті люди, які розуміють, що це, то не можна проблем з ним взагалі.

У той же час ми маємо бажання відтворити Хабр, але ми ще не знаємо, як правильно підходити. На сайті, що засвідчує нас. Давайте скажемо великий, високий капелюх. Коли ви йдете в Hubr, текст починається майже в середині сторінки. Це проблема. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час.

Припуск до ваги No1
План інвесторів намагався клонувати Habr іншим чином. Атлети, вечірки, автомобілісти. Але це не було. Велико тому, що ми були неправильними. І в великій частині, бо криза зламала, і ми не змогли її закінчити.

Геки – люди, які схильні ділитися знаннями між собою. Не більше спортсменів, ані моторики, ані вечірки. Мотори більш-менш підходять, але ... Я хочу повісити з хлопцями, які також приводять гольф. Ми збираємося мати бій і ми будемо висувати. Для того, щоб зробити реггі люди разом і зробити їх (подібні геки) спілкуватися один з одним відразу не працював.

Для нас "Автокадабра" ще є хобі. Багато хто з нас використовують автотранспорти, і багато хто пристрасний про своїх автомобілів, скажуть, знають все про клапани і подібні. І хоча ми запропонували купити його ще багато разів, це наше хобі і ми вирішили зберегти його. Для нас це різновид експериментального сайту. Щось з'явився на Habre, ми спочатку побігли там. аудиторія менша і вартість помилки не так висока.

р.

Однією з цих речей є персоналізація. У минулому Хабре була головна сторінка, де все впав. Неважливо, якщо це потрібно або ні. У рамках проекту було вирощено проблеми, які зробили нас бурінням, і для того, що проект виріс у аудиторії. З'явилися різні групи людей – один цікавиться програмуванням, інший буде читати про стартапи, третій потребує все поспіль.

Спочатку вони почали перетинати один одного і дізнаються відносини. Як, "start-ups смоктати, Hubr не торт." Деякі люди сердитися про програмування.

Тексти пісень, а це означає: Тоді кожен написав мені: "Деніскін, ви загинув Хабрагабр!" Я запитав, і я відправив посилання на аналіз алгоритму і сказав: «Що таке нечудовість, я не можу прочитати його, я не розумію нічого про це, краще до!» І сталося регулярно.

Я нарешті втратив здатність спати і залишитися змії. Я консультував своїх колег і ми прийняли рішення Соломонію. Ми вирішили пристосувати Хабр, який раніше був прив'язаний до головної сторінки.

В даний час компанія працює 20 осіб. І близько десяти більше працюють дистанційно.
Нова система дозволяє налаштовувати вашу стрічку і читати те, що ви хочете. Якщо ви не любите щось, будь ласка, поставте його і не прочитайте його.

Так, звичайно, було прийнято в байонці. Тут було багато постів, де поховано Габр. Після цих змін аудиторія подвійна.

Геки – всі наші.
Незабаром виникла ідея будувати «гек екосистему», в якій вони будуть цікавими і комфортними для ротації. Для цього необхідно об'єднати Хабрагабр з корисними супутниковими проектами.
Першим був Тастер, наша спроба на конференції. Ми хочемо, щоб ми любили нас ще більше і насолоджуватися повним спектром послуг і продуктів, які ми можемо надати. На цьому сайті немає мети. Конференції не є бізнесом, який зробить багато грошей і працювати самостійно. Є сильна щоденна робота - організація віз, переговорів, харчування тощо. Але в кінці ми зрозуміли, що тут просто немає нормальних сайтів в Росії. Ми вирішили не брати участь у конференціях, але й допомогти іншим.
Незабаром ми переможемо Toaster і запустили наш сервіс Q&A для розробників. Ми хочемо, щоб зробити щось схоже на російську стеку. Звичайно, у їх розумінні та інтерпретації. Ми зараз активно тестуємо цей продукт.

Ще один проект був Хунтім. Він став абсолютно органічним розвитком розділу "Робота", яка в певній точці була дуже зафіксована всередині великого Хабра і не розвивалася. Багато хто хотів би опублікувати вакансії, але для цього необхідно зареєструватися, запросити.

На момент запуску «Freelansim» не було обрано шансом. Freelance.ru був в центрі скандалу, коли вони вирішили виступати посередниками в будь-якій операції і читати листування користувачів. Ми зробили Freelansim з нуля. У власній стилі вони заснували глобальний хакатон - кожен зробив щось, проаналізував, запрограмований, писав. Ми добре, але зараз ми знаємо, що ми можемо зробити краще. Тим не менш, Freelance.ru налічує близько 30 тисяч активних користувачів, у нас є 15. Я маю на увазі, ми вже їсти половину аудиторії.

З стартом Фрілансі почалася історія Брайнсторажу. Ми зрозуміли, що є великий попит на людину, щоб узгодити, що він знає і накопичився. Але не в якомусь стилі LinkedIn. Ми можемо показати і поговорити про те, що ми можемо зробити. На кар'єрних сайтах ви не зможете показати свої репозиторії GitHub красиво або показати, які слова ви пишете. Але ми це робили на Brainstorage.

Зараз є 50 тис. осіб, переважно розробники. Ми закриваємо декілька робочих місць, просто шукаючи людей в цьому хаосі, аналізуючи те, що вони уявляли про себе. Звісно, нам необхідно познайомитись і інтерв’ю, але це було пошук, що дозволило нам знайти кандидатів, які нам потрібні.

Ми поступово доставляємо додаткові послуги Habra в індивідуальні проекти. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Не кожен може зробити це, багато промоторів і організаторів знову потрібна віза для Габрі.

15,000 р. Фрілансери Відвідати Freelansim.ru Кожен день
Команда окремого розвитку на Ruby на Rails забезпечує швидкий розвиток цих нових сервісних проектів. Хоча сам Хабр, де завантаження величезна, написана в PHP.

Після того, як всі турбують, ми прийшли до висновку: нам не потрібно йти куди-небудь ще. Ми вже створили самі. Наша мета полягає в тому, щоб домінувати нашу нішу, створити і підтримувати послуги для geeks, і зробити їх щасливими. І сам, звичайно.

Перший опублікований в журналі Hacker на 10/2013.

Публікація в Issuu.com

Підписатися на Hacker.
  • Версія для паперу
  • Хакер на iOS / iPad
  • "Hacker" на Андроїд

Джерело: habrahabr.ru/company/xakep/blog/203094/