Лист Чарлі Чапліна до дочки.

Лист Чарлі Чапліна до дочки.
Чарлі Чаплін, батько 12 дітей, в 1965 році, будучи мудрим старим чоловіком 76 років, написав листа своїй двадцятиоднорічній дочці Жеральдіні, яка шукала себе в танцях на паризькій сцені. Лист емоційний, глибоко особистий, але в той же час підходить для кожного з нас.

Це приклад батьківської любові і турботи, смутку і радості, гордості і турбот, накопиченої мудрості і збереженого в ньому дитинства. «Я ніколи не був ангелом, - писав геній кінематографа, - але я завжди прагнув бути чоловіком. Робіть все можливе».

Прочитайте цей лист і подумайте про те, чого вас навчали батьки і чого б ви хотіли навчити своїх дітей.

— Дівчинко моя!

Зараз ніч. Різдвяна ніч. Всі озброєні воїни моєї маленької фортеці заснули. Твій брат і твоя сестра сплять. Навіть твоя мама вже спить. Я мало не розбудив сплячих пташенят по дорозі в цю напівосвітлену кімнату. Як далеко ти від мене! Але дозволь мені осліпнути, якщо твій образ не завжди перед моїми очима. Твій портрет тут на столі, і тут, біля мого серця. Ти де? Там, у казковому Парижі, ви танцюєте на величній театральній сцені на Єлисейських полях. Я знаю це добре, і все ж мені здається, що в нічній тиші я чую твої кроки, я бачу твої очі, які сяють, як зірки на зимовому небі.

Чув, що в цьому святковому і яскравому спектаклі ви виступаєте в ролі перської красуні, захопленої в полон татарським ханом. Будьте красиві і танцюйте! Будь зіркою і сяй! Але якщо вас п'янить захват і вдячність глядачів, якщо від аромату подарованих квітів йде обертом голова, то сядьте в куток і прочитайте мого листа, прислухайтеся до голосу свого серця. Я твій батько, Джеральдіна! Я Чарлі, Чарлі Чаплін! Знаєш, скільки ночей я сидів біля твого ліжка, коли ти був ще немовлям, розповідаючи тобі казки про сплячу красуню, про дракона, що прокидається? А коли сон змітав мої старі очі, я насміхалася з нього і казала: «Іди геть! Моя мрія – це мрії моєї доньки!»

Я бачив твої мрії, Джеральдіно, я бачив твоє майбутнє, твоє сьогодення. Я побачив дівчину, яка танцювала на сцені, фею, що ковзала по небу. Я чув, як глядачі казали: «Ви бачите цю дівчину? Вона дочка старого блазня. Пам'ятаєте, його звали Чарлі? Я старий скоморох! Сьогодні ваша черга. Танець! Я танцювала в широких рваних штанях, а ти танцюєш в шовковій сукні принцеси. Ці танці та бурхливі оплески іноді піднесуть вас на небеса. Летіти! Лети туди! Але зійди на землю! Ви повинні побачити життя людей, життя тих вуличних танцюристів, які танцюють, тремтячи від холоду і голоду. Я була такою, як вони, Джеральдіна. У ті ночі, в ті чарівні ночі, коли ти засинав, заколисаний моїми казками, я не спав.

Я подивився на твоє обличчя, прислухався до биття твого серця і запитав себе: "Чарлі, чи дізнається це кошеня коли-небудь про тебе?" Я розповідав тобі багато казок тими далекими ночами, але ніколи не розповідав своєї казки. І це теж цікаво. Це казка про голодного блазня, який співав і танцював у бідних кварталах Лондона, а потім збирав милостиню. Ось вона, моя казко! Я дізнався, що таке голод, що таке відсутність даху над головою. Більш того, я відчував принизливий біль блукаючого блазня, в грудях якого вирував цілий океан гордості, і ця гордість була болісно поранена кинутими монетами. І все-таки я живий, тому залишимо це на цьому.

Давайте поговоримо про вас. За твоїм ім'ям, Джеральдіна, слідує моє прізвище, Чаплін. Цим ім'ям вже більше сорока років я смішив людей на землі. Але я більше плакала, ніж вони сміялися. Джеральдіна, в світі, в якому ти живеш, є не тільки танці і музика! Опівночі, вийшовши з величезного залу, ви можете забути про багатих шанувальників, але не забудьте запитати про дружину у таксиста, який відвезе вас додому. А якщо вона вагітна, якщо у них немає грошей на памперси для майбутнього малюка, покладіть гроші в його кишеню. Я зобов'язав банк оплатити ці ваші витрати. А ось всім іншим платіть строго за рахунком. Час від часу їздіть на метро або автобусі, гуляйте пішки та досліджуйте місто.

Придивіться до людей! Подивіться на вдів і сиріт! І хоча б раз на день говоріть собі: «Я такий же, як вони». Так, ти одна з них, дівчино! Ні. Арт, перш ніж дати чоловікові крила, щоб він міг злетіти вгору, зазвичай ламає йому ноги. І якщо настане день, коли ви відчуєте себе вище глядачів, негайно кидайте сцену. Сядьте на перше таксі до околиць Парижа. Я їх дуже добре знаю! Там ви побачите багато таких же танцюристів, як ви, ще красивіших, граціозніших, з більшою гордістю. Сліпучого світла софітів вашого театру там не буде зовсім. У центрі уваги для них – Місяць.

Дивіться уважно, придивляйтеся! Хіба вони не танцюють краще за вас? Знайся, моя дівчинко! Завжди знайдеться хтось, хто танцює краще за тебе, хто грає краще за тебе! І пам'ятайте, в сім'ї Чарлі не було грубого чоловіка, який би лаявся на кебмена або глузував з жебрака, що сидить на березі Сени. Я помру, а ти будеш жити. Я хочу, щоб ти ніколи не пізнав бідності. З цим листом я посилаю вам чекову книжку, щоб ви могли витратити стільки, скільки забажаєте. Але коли ви витратили два франки, не забудьте нагадати собі, що третя монета не ваша. Вона повинна належати незнайомій людині, якій вона потрібна. І таку людину можна легко знайти. Варто тільки захотіти побачити цих дивних бідняків, і ви зустрінете їх всюди. Я говорю з вами про гроші, бо пізнав їхню диявольську силу. Я багато часу проводив у цирку. І він завжди дуже переживав за канатоходців.

Але мушу вам сказати, що люди частіше падають на твердий грунт, ніж канатоходці з ненадійної мотузки. Можливо, на одній з вечірок ви будете засліплені блиском якогось діаманта. У той же момент він стане для вас небезпечною мотузкою, і падіння для вас неминуче. Можливо, одного разу ви будете зачаровані красивим обличчям якогось принца. У той же день ви станете недосвідченим канатоходцем, а недосвідчені завжди впадуть. Не варто продавати своє серце за золото і прикраси. Знайте, що найбільший діамант – це сонце. На щастя, він виблискує у всіх. А коли прийде час, і ви закохаєтеся, то полюбіть цю людину всім серцем. Я сказала твоїй матері, щоб вона написала тобі про це. Вона розуміє любов більше, ніж я, і їй краще поговорити про це сама. Ваша робота важка, я це знаю.

Ваше тіло прикрите лише шматком шовку. Заради мистецтва можна з'явитися на сцені оголеним, але повертатися звідти потрібно не тільки одягненим, але і чистішим. Я старий, і, можливо, мої слова звучать безглуздо. Але, на мою думку, твоє оголене тіло має належати тому, хто полюбить твою оголену душу. Нічого страшного, якщо вашій думці з цього питання десять років, тобто вона належить плину часу. Не бійтеся, ці десять років не зроблять вас старими. Але як би там не було, я хочу, щоб ти був останньою людиною, яка стала підданим острова. Я знаю, що батьки і сини ведуть вічний поєдинок один з одним. Боріться зі мною, з моїми думками, моя дівчино! Я не люблю слухняних дітей. І перш ніж потечуть сльози з очей на цей лист, я хочу вірити, що сьогоднішня різдвяна ніч – ніч чудес.

Я хочу, щоб сталося диво, і ти дійсно розумієш все, що я хотів тобі сказати. Чарлі вже старий, Джеральдіна. Рано чи пізно замість білої сукні для сцени вам доведеться одягнути траур, щоб прийти до мене на могилу. Я не хочу вас зараз засмучувати. Просто час від часу дивіться в дзеркало - там ви побачите мої риси. У твоїх жилах тече моя кров. Навіть коли кров у моїх жилах холоне, я хочу, щоб ти не забував свого батька, Чарлі. Я не був ангелом, але завжди прагнув бути людиною. Робіть все можливе.

Цілую тебе, Джеральдіна. Твій Чарлі. Грудень 1965 року».