Досвід побудови бізнесу як студент, який не може отримати роботу

Хочу поділитися досвідом ведення традиційного бізнесу в нестандартному режимі. Я почав цей бізнес як студент, запозичивши пару тисяч доларів від друзів, і продавав його 3 роки пізніше за 900 000 доларів.

2008 рік. Здавалося мені, що я залишаю університет як випускника і відкрити двері тих компаній, які я помітив в третій рік. Але вони не взяли мене, де я не хочу йти. І так він пішов тижнів, місяці... інтерв'ю після інтерв'ю, розпад, нові надії ... Після чергового відторгнення, мені було зрозуміло, що залишилося тільки один варіант - зробити щось себе.

Я сидів вдома за екраном монітора, що проходить через один варіант після іншого, починаючи від інтернет-магазину фруктів до квіткового кісла. Ви можете знайти бізнес, який ви можете ввести з дуже маленьким стартовим капіталом, не спеціалізованих знань або досвіду роботи, але бажання зробити щось.

Проаналізувавши ще одну божевільну ідею, я знайшов оголошення на продаж вендингових машин. Це був момент, коли я повинен вибрати найкращий з найгірших, і я вирішив зосередитися на цих машинах. Але без розуміння або знаючи про це бізнес, я повинен зробити принаймні мінімальну перевірку. Я провів тиждень, сидячи поруч з тими ж (тільки вже встановленими) кавовими машинами і підрахував буквально кожен кубок п'яний в них. Впевнений, що я можу заробити гроші з нього, я вирішив купити мої перші вендингові машини, в той час як через мій ноутбук в пошуку людей, які можуть допомогти мені знайти пару хороших місць для установки.

Так я закінчився в зв'язку. Не було багато грошей, я зумів запозичати пару тисяч доларів з друзів, тому я врятував на все. Вони мали працювати 18 годин на добу. Я був електричним, вантажником, менеджером з розвитку, оператором і бухгалтером в одній особі. Придбаний використовується обладнання, сервісні машини в нічний час і зберігаються товари в гаражі, економія на оренді складу. Завдяки таким економії, мережа досить швидко зростала, але з зростанням була термінова потреба в персоналу, складі, транспорті і практично все, що може бути збережено, стала предметом витрат. Тільки машини, що зберігають гроші. Так народилася концепція побудови вендингового бізнесу з використанням обладнання.

Придбання обладнання є одним з основних елементів видатків у зв'язку з цим. Різниця за ціною нових і використовуваних - майже 2 рази, незважаючи на те, що характеристики надійності насправді однакові. Таким чином, вдалося збільшити ефективність бізнесу майже в два рази, що дозволило оплатити кожну машину в середньому 6 місяців. Що це було на практиці, що нова машина буде платити тільки за себе в перший рік, якщо пристрій не тільки покривається в той же рік, але і приніс близько 20 000 прибутку.

Ця перевага відіграє дуже важливу роль у продажі бізнесу, оскільки його значення складається з фінансових показників і середньої ринкової вартості обладнання. Для кожного інвестованого рубла капіталізація зросла на 150%, і при покупці нового для кожного інвестованого рубла, капіталізація знизилася на 30-35%.

Ця можливість зробити бізнес з'явилася в Росії порівняно недавно через формування цивілізованого ринку використовуваного обладнання. Коли я починав свій бізнес, там було мало використовуваних пристроїв, не кажучи вже про встановлений ринок для продажу такого обладнання. Зрозуміло, які пристрої повинні бути прийняті, які не повинні бути, що їх решта ресурсу, які труднощі можуть бути. Зрозуміло, що технічний стан машини, яку ви купували. Відповідно, було високий ризик - ви купуєте обладнання, і він вже без стану і згорнеться на тиждень. В перший раз я лежав виключно на мій інтуїцію.

Але з часом це стало простіше, ринок стала більшою, були компанії, що спеціалізуються на продаж використовуваного обладнання, забезпечуючи гарантії. Виявляється, звичайно, трохи дорожче, але це було більше, ніж актуально для мене, коли з'явився хороший момент, і машина була необхідна день і день.

Таким чином, я отримав вендинговий бізнес, але він повністю відрізняється, радикально відрізняється ефективністю від традиційного. На момент його продажу було близько 160 машин на мережі.

В цілому це історія про бізнес, який вдалося побудувати без великих інвестицій на старті, без необхідності побудови будь-яких складних схем, але з великим бажанням змінити щось в житті.

Я сподіваюся, що це буде корисним для когось.