Літопис знахідок

Моя мама дала мені унікальний документ для читання - її ноти на реструктуризацію, одна і половина ноутбуків. І я даю вам цитату.

Це дивовижна. Я не розумію, що він був настільки серйозним.
(Що ж дуже дивно, що потрібно було підняти дітей так, щоб вони не хвилювалися про це.) Я не пам'ятаю про це.

Поки не було води, я думав про майбутнє: коли залишилися лампочки вигорають, доведеться використовувати свічки. У мене є 225 матчі зліва, плюс американські сувеніри, ще 234. Щоб отримати достатню кількість на зиму, потрібно провести два матчі в день. (11/11/1990)

Уранці ми вирішили розібрати кухонний шафу, який розпочався трохи дивним великим міфом. Вона прокидається в локшині і червоний перець. Я ніколи не бачив, як це раніше, і я ніколи не чув від тих, хто такі істоти живуть в їжі. Ми взяли на балконні злаки і трави, в яких хтось був креветкою, сподіваючись, що вони замерзли. Потім потрібно прогріти в духовці, щоб нарешті позбутися від тварин. А потім ви повинні піти через це все. (28/11/1990)

У магазині продається картопля (не незвичайне явище), і мама стояла в лінії. І вона була свідком боротьби між двома магазинами: леді 70-х років хотіла стояти на певній точці в чергі, і дама 40-х років стоячи там не хочу пускати її Картопля незабаром, а черга зламалася. (30/11/1990)

Увечері я прочитав Господу Фліса Вільямом Золотуванням. Жорсткість хлопчиків на пустому острові ДУЖЕ нагадує мені про жорстокість наших людей, які гасять для їжі. (10.12.1990)

20 січня, неділя, провів кілька купонів: крупа - 1 (0,5 кг ячменю), вермичел - всі 4 (4 пакети 0,5 кг локшини), цукор - всі 4 (4 пакети 1,5 кг), яйця - 2 купони (24 яйця - виходить, дати 12 яєць на квиток). 27 витратив, 29 зліва. Політ.
Для того, щоб розповісти вам правду, це мій перший візит до магазину. Я просто боявся магазинів, дивився хвости в холодних і слухових історіях травм в лініях. Я не боятися. Вражаю, що я був дійсно болючим. Якщо у мене немає А. (м. батько, прибл. asena), я не зможу зрозуміти складну систему «покриття». По-перше, потрібно вибити чек на виїзді - але для цього потрібно знати, скільки я маю право на 1 картку (і це не написано на них!), і підрахувати скільки коштує - за ціною за 1 кг. 22.01.1991

Увечері, в дев'ятий годину Міністр фінансів (або прем'єр-міністр, я не пам'ятаю щось) Павлов анонсував на телебаченні, що зараз недійсними рахунки 100- та 50-річних. І кожен повинен обміняти їх протягом трьох днів або просто ручати їм до економії банку (до отримання нових з них пізніше). Якщо у вас немає часу, я шкодую. 22.01.1991

...

Місто відзначає «повернення його історичної назви». Повернувся до нас. 12 червня в Санкт-Петербурзі відбувся референдум, а 55% населення. Після цього на офіційне перейменування необхідно почекати рішення Верховної Ради Росії. Я не знаю. (Чому я вже писав на конвертах у зворотній адресі “Спб”. Але в серпні з'явилася революція, після чого було прийнято рішення. З кінця серпня ми живемо в Санкт-Петербурзі. (07.11.1991)

Рік тому, коли я почав писати цей літопис, я думав, що ми були на межі загальної руїни. Тим не менш, минула зима була досить толерантною Ситуація в місті минулого тижня березня була страшною. З 2 квітня все повинно йти в ціну, і люди миттєво купили все, що просто з'явився в магазинах. І в останні дні нічого не з'явився, особливо катастрофічна ситуація була з хлібом - хліб не було. У квітні, коли ціни на троянду, магазини не мали очікуваної кількості, але ще можна було придбати. Коли наступний продукт з'явився за новою ціною, люди вперше звикли до декількох днів, а потім почали оселитися. Але в цілому продовольча ситуація в квітні була краще взимку і восени. (07.11.1991)

На шляху, на поїзді розкрито розмовний сусід з Асею, і ідеологічні відмінності. Ася часто знаходить себе в таких ситуаціях. Так, наприклад, Леніна для Асі є зло-комуністичним, який «навчився кроликів на голові з палицею» і викликало девастацію в країні. І Цар Петро І для неї є дуже поважним діячем, засновником Санкт-Петербурга. Старші люди часто намагаються переконувати її. Але, Петро був віллою, який загинув тисячі звичайних людей, і Ленін був доставником народу. Ася не вірить їх. (07.11.1991)

А. почав працювати на північному ЧП. На англійській мові його позиція називається «мережним адміністратором», але якщо переклад – «мережний адміністратор» – не дуже серйозний. Що таке локальна мережа (наприклад, кілька комп'ютерів, які працюють разом з складною метою) і людина, що працює. Це дуже перспективна робота, в тому сенсі, що в місті немає таких мереж, але буде багато часу. (07.11.1991)

У нас є проблеми, які виникають у нас. Спочатку ми змогли купити рибу. Я перемішував його з бункером і яйцем і котом був досить радий. І тепер, коли немає риби, а м'ясо також з'являється дуже рідко, годування кота не схожа на кішку. Або суп, або різновид «холодильника» з бункера з яйцем. Поганий дисидент! (12.11.1991)

А. прийшла з роботи та розповіли мене, що з 16 листопада було рогема про грошову реформу. Доброго дня! Звісно, ми не можемо купити щось завтра.
Я назвав мій мама і сказав її про це. У відповідь вона розповіла мені ще одну історію від життя соціалістичного стану. Учора, подається над усіма молочними пляшками і скляними банками в магазині. А коли вона вирішила купити пляшку молока, вона не була надана, тільки в обмін на порожню пляшку!
І сьогодні в магазині є така картина: люди скошувати сметану (який – з ложкою, і хто з палицею!) від магазину банок в посуд, і брудні порожні банки повернуті продавцю. Вони також заливають молоко в банки і повертаються порожні пляшки. Де ще можна побачити? (14.11.1991)

Сьогодні А. спробував купити хліб. Я пішов до 6 магазинів, але не доля. Але я купив тістечка «потати» на 87 копеків. Як сказав Мари Антойнет, «Не хліб». Потім дайте їм їсти торти! Так ми. (16.11.1991)

Тепер ми зберігаємо хліб: 1 лофа і половина лофа ate сьогодні (для чотирьох, і навіть при відсутності іншої ситної їжі, це небагато!), і така ж кількість залишається на завтра. Однак, завтра потрібно буде заощадити ще більше – залишити шматочок хліба в понеділок вранці, на сніданок. І вдень мій мама прийде і принесе хліб від Pine Bor, де з якоїсь причини це.
У мене є обсесивне бажання вийняти з кухонних шаф, всі наші поставки злаків і макаронів і приємно розрахувати скільки місяців ми прослужить. Насправді це трохи більше шести місяців від літа. І тоді буде кропива, лебе... І якщо все добре йде, і ви можете засіяти сад, то на початку літа вже буде висихання і зелені цибулі.
В цілому, ми повинні забезпечити виживання нашої сім'ї протягом 6 місяців. Тим не менш, в такому нестабільному стані ви не знаєте, чи буде гірше чи ні. Тому складно вирішити, як провести продукцію. Якщо ми відразу ж беремо його в осей, що запаси не будуть поповнюватися в цілому, то добова доза буде дуже невеликою. І це може бути варена жертва, якщо будь-який інфлюкс товарів все ще буде. І якщо ми приступаємо від можливості такого припливу продуктів і витрачаємо їх не дуже міцною – тобто спочатку їсти нормально, не появляйте – то вона може вийти навпаки: не вистачає їжі протягом 6 місяців.
Особливі проблеми жителів Санкт-Петербурга кінця XX століття!
Таким чином, ми святкуємо 50-річчя початку блокади: повторюємо ситуацію, коли восени 41-го (91-го?) Що ще можна отримати з карт, і 42-й (92-й?) приніс з ним справжній голод. (23.11.1991)

Я також мав сад, який, ймовірно, перший сад у моєму житті. Я знайшов, що деякі цибулини (старі в магазині деякі сирі) почали проростати, лежачи під стіл в овочевому ящику. І я вирішив скористатися своєю поведінкою: вирощувати зелені цибулі. (03.12.1991)

До речі, в цьому місяці знизився рівень цукру: 1 кг замість 1,5 на людину. Це означає, що наша родина отримає 4 кг замість 6 кг. Якщо ви вважаєте, що не їсти цукор, а А. рідко в домашніх умовах удар буде мати на дітей. Напіймають кілька склянок чаю з цукром на добу (так вони не мають нічого більше пити). Отже, 1 пакет цукру (1 кг) потрібно розтягнути на тиждень - це 140 г цукру в день для всієї родини. Наприклад, для 1 склянки потрібно 10 г цукру. Наприклад, напій Ася і Микита 5 склянок чаю на добу – 50 г цукру. І ще два великі чашки на сніданок і вечерю. (03.12.1991)

Сьогодні це божевільний день. Перший, епік Пепсі-Кола. І я прийшов в магазин, прийшов до оформлення, і ... це не було! Виходить, що Pepsi-Cola продається тільки для щасливих власників порожніх пляшок від неї! Він зробив мене дуже сумним, і ми пішли додому. Там, я шукав в сумці порожніх пляшок, і, до мого захоплення, знайшов стільки, скільки 13 збігаючи пляшки! (І я хотів купити 14.) І так я маю на увазі (як підійшов обід) зібраний цей непристойний скляний контейнер і переніс м'яке навантаження до магазину. (Я не дозволяв носити такі важкі ваги, але це було ризиковано чекати: Я був без Pepsi-Cola назавжди.) На щастя, все добре пішли, і незабаром я повернувся додому з двома пакетами, що містять 13 пляшок. В домашніх умовах я оцінив, скільки пляшок залишити на свята: виявилося 10 (плюс ще дві пляшки Байкал). Так 3 може бути п'яний на дощовий день, як це називається. Я маю на увазі, один... краще два одночасно. Потім залиште третій А. Але зараз ви можете безкоштовно 3 пляшки і купити 3 повні! Що ми зробили. (12.12.1991)

Газети кажуть ціни будуть безкоштовно на Січень 2. Три місяці після того, як Єлцин оголосив, що він випустить ціни. У ці три місяці стрибають так багато, що не існує офіційної «зберігання цін»
Вони також пишу, що в св. Петербург субсистенція мінімум тепер 473 рублів / особа. на місяць. Так, для нашої сім'ї буде 1892 рублів на місяць. Недостатньо до мінімуму 782 рублів. Це, наша сім'я також нижче лінії бідності, оскільки це велика більшість наших однодумців. (14.12.1991)

У той же час я поверне до проблеми «економічного». Ми можемо купити вершкове масло на ще 500г. (Ми встигли розтягнути перші 500 грам за пів місяця, і сьогодні ще невелика частина вершкового масла в олії.) У нас майже 3 кг цукру - 1 кг на кожен тиждень, а половина останнього пакету - для кондитерських потреб. (Для цього місяця ми мали 5кг, не 4кг, як це буде тепер на!)
Отже, якщо я хочу випікати два коржі - на Різдво і новорічний день - то мені потрібно: 1 МАКС 3 банки згущеного молока, 500 г вершкового масла, 800 г сметани, 2 склянки цукру; 2) МІН: 2 банки згущеного молока, 100 г вершкового масла (додаємо МАКС - коли кожен торт містить два види вершки: вершкове масло і сметана, а МІН - коли вони без крему взагалі, з одним варенням). Але для МАКС, нам доведеться жити без вершкового масла до січня, що не добре для мене. (14.12.1991)

Домашній кефір. Перша спроба: в вівторок ніч я розбавив молочний порошок і доданий 2 ч.л. товстої сметани в банку (близько 700 г). Я загорнув все це в рушниках і кладемо її над акумулятором на ніч. З ранку по середу «Кефір» (або ж, кефір?) був готовий. Він був дуже товстим і з пластівцями (як є справа з старим кефіром). На жаль, я відвертаю половину чашки «зловживання». (19.12.1991)

Я хотів купити подарунки на новий рік. З дітьми це було найпростіше: немає іграшок, і нам не потрібно їх, і хороші книги лежать на кожному куті. Я купив їх. Я також змогла купити деякі дрібні речі для мого батька: це може бути пиво (зробив мене, він хотів його спробувати, але це було дорого), і може прополісу крему для моєї матері. Я хотів купити щось корисно: крем, шампунь і т.д. Але я нічого не бачив. І з А, вона не вдалася. Подумав про 3-4 пари шкарпеток. У падінні вони коштують від 10 до 15 рублів за пару, і я думав, що такий рахунок можна дозволити собі. Що? Найдешевші чоловічі шкарпетки тепер вартість 50 рублів, а відпочинок - від 80 і вище. (24.12.1991)

Він був трохи грошей з ним, тому він купив нам деякі хліб і деякі ковбаси. Як і в давні дні: ковбаса купується в невеликих шматочках, за один день - і з'їсти при свіжому вигляді! (І коли на купонах - мимовільно купуємо цілу кілограму, яка незабаром виходить зеленою і стає помітною тільки в смаженій формі). (06.01.1992)

Вулиця. Руставелі мали величезну чергу при касовому реєстрі, адже вони продаються молоком (в картонних коробках: 1 л - 1 с 50 копеків). Ми вирішили, що стоячи 2 години на молоко. (Не було нічого іншого) Наступні двері, однак, була черга - вони дали соняшникову олію на купонах. Але це не так актуально для нас - Д.Ф. дав нам розкішний подарунок: літр соняшникової олії. І в передній частині магазину був повністю пустельний, і викласти два вироби: варена ковбаса (61 рублів) і сир (31 рублів). Ми купили (без квитків!) половину кілограма обох. (07.01.1992)

Сьогодні А. пішли в магазин - тут тільки висушені дрібні піщані рулони, які розросли за ціною понад 10 разів на рік. П'ять грандіозних витрат майже 8 рублів. Немає хліба, не вершкове масло, без цукру в домашніх умовах. Довгий час назад. Риба для кота, що зберігається в падінні, також працює - Я зберігаю його, а погані дизідентні луки в житі і просить їсти. Незабаром діти, які прибули з свята від Соснового Бора (де ще краще: сьогодні я назвав маму, і вона сказала, що хліб весь час, і вчора навіть продається сир на 5 рублів (!!!) за кг), рясно луг і попросити їсти. (12.01.1992)

Сьогодні вирушали павути. Бун тепер коштує 4-5 рублів (замість 1-2), а в С. Богурі навіть 8. літр молока - 13 рублів. Шоколадні цукерки - 250 рублів. за 1 кг. Отже, якщо раніше «похилого життя» приймали молоко, бункер і найпростіші карамелі (це було харчування для найбідніших), то тепер пляшка молока і булочок вартість близько 11 рублів (про карамель говорити не довше) – тобто за 30 днів вона буде 330 рублів. І як будуть ті, хто повинен платити за квартиру, за телефон і за щось інше вижити? (16.01.1992)

Магазини тепер мають цукерки, вафлі, печиво. Немає. Але щоб бути чесним, я люблю його не більше. Я знаю, що якщо мені потрібна цукерка, я можу вирізати цю нещасливу сто з мого бюджету і купити те, що мені потрібно. Це нормально.
Я хвилююсь про щось інше: моє ставлення до їжі змінилося. Нездоровий. Шматочок не падає в горло. Я завжди думаю: тут я їсть 4 рублів (не ковбаса), тут я їсть ще 4 рублів (не бунт і цукерки), тут я їсть стільки, скільки 8 рублів (не грейпфрут). Дуже неприємний! І, ймовірно, погано для травлення. (23.01.1992)

Приклади:
1) один шматок м'яса (малий) з кісткою - суп на 4 обіди.
2) півкухень (маленький) - суп на 3 обіди.
3) полухен - піл для 2 обідів
4) баночка рагу (маленькі) + паста - 2 обіди.
Ми можемо розрахувати, як довго ми будемо прослужити на що в холодильнику.
І з чого ми можемо зараз придбати, тільки ковбаски підходять для «поручок»: 1 кг на 84 рублів я можу розтягнути на 4 обіди, тобто 21 рублів витрачаються на 1 обід (не підрахунок, кажу, картопля, яка, відверто, потрібно варити 5-10 рублів для всіх, щоб їсти). (26.01.1992)

Учора ми були шоковані: А. отримав «гуманітарну допомогу» на роботі - коробку їжі з Німеччини. Інженери з електроенергетики Гамбурга, які підтримують інженери електромереж Санкт-Петербурга. (14.02.1992)

У мене є відчуття, що девастація закінчена. Вони обіцяли важку зиму - так, «прокладка» Грудень був важким (до того, що «безкоштовні ціни» були обіцяні в жовтні, і вони вирішили ввести тільки в січні). У січні з'явився удар за новими цінами, але не було голоду. До літа чотири місяці. Вони сказали, що вони будуть страшні! І тут виходить кінець лютого. Що ми бачимо? Люди спокійні, ціни не шокують. Є черги в деяких місцях, але я думаю, що це цілком можливо зробити з чим продається без черг - і це все крім цукру, масла, рослинного масла, м'яса з Європи. У нас ще є кілька панчішів всіх чотирьох з цих продуктів в домашніх умовах, тому я не хвилююсь. Коли товари закінчуються, ми думаємо про те, що робити.
Але навіть якщо решта трьох місяців до літа є насправді «гори» (як ми продовжуємо обіцяти), ми будемо – я не маю сумнівів! – повісити на крупи, макарони і молочний порошок, який накопичився в домашніх умовах. Так що майбутнє не страшно мене.
Це перший раз я бачив сир у роки! Немає лінії у всіх! Для 156 рублів з пеніями сорт Буковинський. (Я віддаю перевагу нідерландськи або Swiss, але я не думаю, що це ще.) Я купив 200 за перший раз. Невелика частина, яка тривала протягом 2 діб. Звичайно, зростання цін на 52 (!) разів (від 3 рублів) вражає! Краще їсти дорогі сири, ніж не їсти дешево. (20.02.1992)