1003
Кавказька "факторії"
У Чечня музичний проект «Розвиток зірок», аналог проекту «Зоряний завод», увійшов до свого етапу клімаксу. Проте, ці шоу не можна назвати телевізорами. Організатори мали знайти баланс між Західним форматом розважального шоу та суворим кавказьким звичаєм. Як результат, прямі включення з будинку, де учасники, які живуть, повинні бути покинутими. Так само, як екстравагантні танці. Але вся увага була зосереджена на вокальні здібності хлопців.
У липні стартував конкурс музики Stars. З 5,000 кандидатів організатори обрали кращий 15. Займається вокалістами, хореографами, експертами акторів. З новими знаннями хлопці викрали на звітних концертах, які отримують квитки просто неможливо. Перший раз у республікі відбувся такий конкурс. Тут сприймається як номер одного заходу: доля талановитих дітей дивиться на всю українську молодь.
У суботу концерти учасники співають у дуеті з чеченськими поп-зірками. У конкурентоспроможному репертуарі дітей для найчастіших літніх пісень Чечена, перероблених у сучасний спосіб. «Що тижня ми номінуємо одного учасника для ліквідації», – розповіла директор виробничого центру Муса Сагаєв Ні. Залишайтеся на проекті, для яких аудиторія надіслала більше SMS повідомлень. Але позашкідники все ще навчаються. Але від бою за призи – автомобіль «Жігулі», комп’ютер і телевізор – вони ліквідуються.
Для запуску проекту на Grozny TV організатори мали подряпинити голову. Західний формат розважального шоу, який навіть в Москві вважається занадто відвертим, мав бути адаптований до кавказької психіки. Чеченці заборонили торкнутися дівчину або жінки, навіть під час танців. Чоловік, який торкнувся жінки під час танцю, може негайно сплачувати своїм життям, а хлопець або людина, яка доторкнулася до барної частини руки дівчини, зобов'язаний її здивувати. В даний час люди більше не вбивають за дотик, але вони змусять їх маррі або платити велику суму грошей. Таким чином, традиції зобов’язані зосереджувати увагу організаторів та учасників не стільки на хореографічних, але на вокально-мистецьких даних учасників. Також не влаштовані костюми. Одяг Чечена повинен обов'язково відповідати менталіті, не допускаються свободи. Дівчина забороняється носити светри, які відкривають плечі, або спідницю над колінами. Для обох дівчаток і хлопчиків небажано одягатися занадто щільний одяг.
Молоді, як правило, мають високі вимоги. Наприклад, суспільство засуджує, якщо хлопець і дівчина на сьогоднішній день близько один до одного або якщо чечен хлопець курить перед дорослими. Куріння сигарети дівчина виходить з питання. І ще не так, ніхто не дасть свою дочку жити в компанії молодих людей, і навіть під прицілами телевізійних камер. Тому в прямому ефірі трансляцію з спалень і класних кімнат довелося відмовитися.
Але після таких регулювань, шоу не піднімає заперечення від молодшого або старшого покоління. «Я не розумію, що у нас є такі змагання», – пояснила мати одного з учасників Зара Мусаєва. Якщо хлопець або дівчина добре співає, це чудово, що вони можуть показати людям свої навички. Я даю свою дочку в світлій серці, так як я впевнений заздалегідь, що нічого не суперечить нашим оголошенням. І якщо все добре, я не думаю, що ми повинні ховати таланти в землі. й