791
Створено найбільш потужний лазер в світі
«Якщо було можливо зібрати за допомогою гіганта збільшувача все світло, що випромінюється сонцем до Землі, то це буде промінь, який можна порівняти в потужності до нової лазерної установки», - сказав Американський університет Мічигана, де найпотужніша оптична система світу.
«Ми можемо зробити промінь цієї інтенсивності миттєво. Я не знаю іншого місця в Всесвіті, де виробляється світло однакової інтенсивності. Я думаю, що це абсолютний запис, говорить Карл Крушельник, фізика з Мічигана.
Пульс лазерного променя 30 femtoсекундс (3x10-12 секунд).
Розробники заводу кажуть, що такий бал допоможе науковцям створювати ідеальні потоки протонів і електронів для радіотерапії, що використовуються при лікуванні раку. Крім того, система може використовуватися в інших галузях, таких як оптична фізика і експерименти зі швидкістю світла.
Потужність балки 20,000,000,000,000,000,000 ват на квадрат см. Якщо промінь був не менше 1 см, він генерує 300 тераватів електроенергії. Однак, оскільки промінь довжиною 1,3 мкм, його можна використовувати в лабораторії. Товщина балки близько 1 мкм.
Лазерна система, яка генерує такий промінь, називається Hercules. Розробники стверджують, що Hercules може створити потужний промінь кожні 10 секунд, що набагато краще, ніж інші системи, які вимагають десятки хвилин, щоб знову заглиблювати потужність.
З технічної точки зору, Hercules є титановим сапфірним лазером, який займає кілька номерів в лабораторії оптичних досліджень в Університеті Мічигана. Монтаж складається з декількох оптичних елементів і дзеркал, які постійно збільшують потужність балки.
«Геркулес використовує метод підвищення імпульсу, розробленого у 1980-х роках, але тільки недавно реалізовано», - сказав університет.
Джерело