«Згибель Вірменії є однією з найбільш жорстоких в історії людства», - сказав Сергій Воронов, начальник відділу підводної спадщини України в Інституті археології НАН України. На кораблі, що перенесли поранені, загинув близько 7 тис. осіб (!), тільки вісім вдалося вижити, вони піднялися патрульним катером.
У цій історії багато білих плям. Відомий, що в 1941 році медичне судно випарилося з оточеного Севастополя і Ялти серйозно поранено з 23 лікарень. Неподалік від берега Ялти, "Арменія" атакував німецьку площину торпедо, ігноруючи червоний хрест на палубі суден. У 4 хвилини корабель зламався і пішов до дна. Однією з причин смерті, історики припускають, що «Аменія» порушили порядок і пішли на море вранці, а не під чохлом ночі, ставши легкою метою для бомбардувальників.
Найбільші втрати у світовій історії навігації привели катастрофу, пов’язаної з німецьким лайнером «Вільгельм Густлофф». В кінці Другої світової війни в Балтійських водах. На судно атакувало торпедо радянського підводного човна S-13 під командуванням Олександра Морського. На дошці було близько 10000 осіб. Близько 700 пасажирів Остання людина, яка буде порятунку в ковдру. У життєздатку він кладе через сім годин після миття лайнера при температурі повітря 18 ° С.
- Якщо 1,503 померли на титані, то Вірменія майже п'ять цих титанів! Пережили пасажирів титану. У разі Армения, вони були допущені. Поранений не може самостійно переходити, і не існує шансів на перебування в холодній воді, вчений вірить.
В цьому випадку, ніж реальні факти. У Другій світовій війні збиток плаваючої лікарні «Арменія».
- На жаль, уряд не хоче травмувати громадяни Радянського Союзу новими лихами, простежами трагедії були покриті, Воронов заявив. Вже зараз українські вчені не змогли знайти надійні архівні матеріали про смерть Вірменії.
- Відомості про катастрофу було зібрано трохи, говорить Сергій. З 2003 року ми здійснили чотири експедиції на сайт передбачуваної аварії. Минулого року вони «помістили» пл. і поперек, досліджуючи дно на 700-метровій глибині, але не загартувати. Ми плануємо орендувати більш потужне обладнання і продовжуємо пошук.
Як це було...
До страшної трагедії був день. На останньому рейсі Вірменія вирушила з порту Севастополя близько 17:00. На дошці плаваючої лікарні були тяжко травмовані і виевакуйовані мешканці, вони були доставлені в Туапс (Каукас). Однак корабель був відправлений в Ялту, де чекав новий поранений. На березі. На гірських дорогах з'явилися вермахти. Захоплення міста було питанням годин. Ялта була у руїнах: винні підвали, вирощені в море з кривавою річкою. Зібрані в спокійних вулицях перетворилися в джинсові ямки, лотетери експлуатуються в квартирах. Про місто До такого Ялти на ніч 7 листопада 1941 р. і докнув «Арменія». Зранку, що настає з аеропорту. «Вірменія» досягла південного берега Криму, де вона атакувала німецькою торпедо літаком «Хейнкель Не-111». Німецький винищувач ігнорував ознаки судно швидкої допомоги - червоні хрести на палубі. Як може статися? Історики стверджують, що «Арменія» була блювотою: вона порушила статус медичного судна, оскільки вона була озброєна 4 антиповітряними гарматами. На борту були солдати та НКВД. Суд супроводжувався двома озброєними катерами і двома бойовими бойовиками I-153. «Вірменія» стала «легітим» військового призначення. На 11:25 один з двох торпедів, що вводили літаком, потрапив до лука транспорту, а корабель пішов на дно.
За свідками
Очима до цієї страшної трагедії більше не живий. Два роки тому, останнього свідка, Анастасія Попова, загинув, на цей непристойний день вона була на борту «Арменія» і збереглася.
до Ми отримали її свідчення, говорить Воронов. У них вона говорить про те, що вона потрапила до берега шляхом плавання під час вагітності. Важко уявити, як вона здатна зробити це в холодній листопадній воді при температурі 7 ° С. Ми припустимо, що, швидше за все, Попова затримала на життєву лінію або двері, що занурюються з «Armenia» і прокинули її на суші. 6 листопада 1941 р., за порадами друзів я вирішив евакуювати з Ялти. З великим складом, що я був прийнятий на борту, оскільки Вірменія вже була сповнена поранених і біженців. Похід на море, корабель атакував ворожим літаком. Стартував Олексій. Бомба бласт, паніка, народні клітки - все перемішують в недбалий кошмар. Люди кидаються на палубі, не знаючи, куди приховати від вогню. Я стрибав в море і ковтати на берег, втратити свідомість. Я не пам'ятаю, як я отримав на берег. й
У архівах є спогади про ще одну оковітність, яка перебувала на березі під час трагедії: «З висоти гори Ялти – як в долоні руки». Побачимо, як 7 листопада в другій половині дня корабель «Вірменія» з рановим відступом від порту Ялта. Попри те, що санітарні перерізи були явно видимі з боків корабля, почали цільувати плаваючу лікарню. Не тільки бомбові вибухи, але й голоси народу.
На борту немає пасажирів.
Не знаю точну кількість жертв цієї трагедії. Під час завантаження було мес, дошки судна не було, що вони не скопіювали своїх імен, ніхто навіть не підрахував їх. Якщо у радянських часів було вірно, що близько 5 тис. осіб загинув, то зараз цифра становить 7-10 тис. осіб. до 1 2 3 4+
«У цій історії багато не вписуються разом», – вважає Сергій Воронов. Можливо, найдивовижніше, що тільки вісімнадцяти жили. Це просто не вписується в голову! У літаку знизився торпедо і зліва. Крім того, узбережжі було дуже близько, живогосподарські засоби - більш ніж достатньо. Не менше половини пасажирів збереться.
Чи є Вірменія нести золото?
Що зробив транспорт Вірменії, крім поранених? За однією версією, судно було багато цін. У Ялті офіцери НКВД завантажили кілька десятків коробок на кораблі. Ймовірно, вони містять золото і цінності з Кримських музеїв. Є навіть спекуляція, що судно перевозило хімічну зброю в нижній частині.
Незрозуміло, чому патрульний катер, який супроводжував «Вірменія» підібрав лише вісім, тому що це може зайняти на борту не менше п'ятдесят більше.
Не дивно, що всі медичні працівники Севастопольського оборонного району були раптово завантажені на судно і відвезені. Після того, як захист міста був просто початком, на місці було багато поранених, і лікарі були необхідні.
«Не менш здивує мене», – прокоментував Воронов, «як Армения пішли на дно». Як зробив такий гігантний корабель від одного торпедо вогонь всього за 4 хвилини? Що не буває!
Без сліду.
Зовсім не було встановлено точне місце смерті «Вірменія». Географічні координати, які впали в руки підводних археологів, виявилися помилковими і не призводять до аварійного місця.
Вони кажуть, що сонячний корабель повинен шукати в своїх треках. Після всього, коли корабель йде в дно, він виходить, різні речі потрапляють в воду, частини корабля зламаються. Це як відомий американський вчений Роберт Балард знайшов титан. Спочатку я знайшов лоне взуття внизу, потім дзеркала, труби, а потім все тіло. Не знайдено такі сліди Вірменії. Зараз. Але навіть коли це сталося, корабель не буде підніматися на поверхню – це не прийнято, оскільки це одна з найбільших масових могил з точки зору кількості жертв Чорного моря.
Тим не менш, підводні археологи все ще планують перевірити і вивчити сонячний корабель.
«Я особливо хочу, щоб дістатися до салону No 5,» Воронов каже: «Це офіс головного лікаря Вірменії». Відомий, що всі документи пацієнтів, які поставляються в цьому салоні. Таким чином, ми зможемо визначити всіх тих, хто загинув в цій страшній катастрофі.
Найбільші морські катастрофи XX століття
Рік відправлення Країна Кількість жертв Причина смерті
"Wilhelm Gustloff" 1945 Третя Рейх ~ 9,300 U-boat атака
Гоя 1945 Третя Рейч ~ 6,000 Напади
"Вірменія" 1941 СРСР ~ 7000 Повітряні атаки
Кап Аркона 1945 Третя Рейч ~ 4,500 Повітряних Атак
Генерал Штубень 1945 Третя Рейч ~ 3,500 Атакс
Тиблик 1945 Третя Рейч ~ 2,800 невідомо
Wusung 1948 Китай ~ 2,750 невідомо
"Dona Paz" 1987 Філіппіни ~ 2000 Невідомо
Титанічний 1912 Англія 1,503 Зіткнення Iceberg
Lusitania 1915 Великобританія 1 198 SL атаки