Перше побачення рідко провалюється через невдалу сорочку, пару секунд тиші чи жарт, який не спрацював. Набагато сильніше запам'ятовується інше: як ви слухаєте, що робите, коли нервуєте, як розмовляєте з офіціантом і наскільки спокійно сприймаєте той факт, що людина навпроти — не ваша копія. Такі дрібниці майже неможливо сховати. Та й не потрібно.
Людина досить швидко помічає різницю між увагою та її імітацією. Можна дивитися в очі, вчасно кивати й навіть вставляти правильні «ага», але мислено в цей момент готувати наступну ефектну історію про себе. І співрозмовниця, скоріш за все, це відчує.
На першій зустрічі спокуса велика. Хочеться показати себе розумним, цікавим, таким, що відбувся у житті, веселим — бажано все одразу і до подачі десерту. У результаті розмова перетворюється на маленьку презентацію під назвою «Чому зі мною варто зустрітися ще раз».
А жива увага виглядає набагато простіше. Ви запам'ятовуєте деталь із розповіді й повертаєтеся до неї за десять хвилин. Уточнюєте не заради галочки, а тому що справді стало цікаво. Якщо дівчина розповідає, що одного разу сама поїхала взимку до Львова, можна не перехоплювати тему словами «О, а от я якось був...», а запитати, навіщо їй тоді знадобилася ця поїздка і що вона запам'ятала найбільше.
Часом саме таке невелике запитання створює більше близькості, ніж двадцять блискучих історій.
Впевненість на побаченні часто розуміють дивно. Ніби треба говорити голосніше, сидіти ширше, демонструвати досягнення і ні на секунду не показувати сумнівів. Але така конструкція досить швидко починає скрипіти.
Спокійна впевненість виглядає інакше. Ви не виправдовуєтеся за свої смаки. Не погоджуєтеся автоматично з усім, що говорить дівчина. Не намагаєтеся кожні п'ять хвилин рахувати невидимі бали симпатії: засміялася — плюс один, подивилася в телефон — мінус три, запропонувала ще каву — ура, ми знову в грі.
Чого вже там, подібна внутрішня бухгалтерія здатна вимотати кого завгодно.
Набагато приємніше перебувати поруч із людиною, якій не потрібне щохвилинне підтвердження власної цінності. Вона може обмовитися, посміятися над собою, зізнатися, що не розбирається в якомусь питанні, і спокійно продовжити розмову. Без аварійної сирени всередині.
Бувають побачення-інтерв'ю. Один ставить запитання, другий відповідає. Бувають побачення-монологи, де людина за сорок хвилин встигає розповісти про роботу, колишню, автомобіль, відпустку в Туреччині, інвестиції та шкільну олімпіаду 1998 року.
Обидва варіанти стомлюють.
Хороша розмова більше схожа на перекидання м'яча. Ви трохи розповідаєте про себе, потім залишаєте простір співрозмовниці. Вона підхоплює тему, додає щось своє, ви реагуєте саме на її слова — і розмова сама змінює напрямок.
Причому баланс не потрібно вираховувати секундоміром. Достатньо іноді запитувати себе: «Я зараз розмовляю з людиною чи виступаю перед нею?»
Є ще одна звичка, яка непомітно краде цей баланс. Дівчина починає розповідати історію, а чоловік за першої знайомої деталі переводить розмову на себе: «У мене теж таке було». За хвилину її історія вже забута. Один раз — нічого страшного. Якщо так відбувається постійно, поруч із вами важко відчути, що тебе взагалі чують.
Кілька секунд тиші на першому побаченні майже неминучі. Хтось робить ковток кави. Хтось дивиться у вікно. Попередня тема закінчилася, а наступна ще не з'явилася.
І отут іноді починається комедія.
Людина лякається паузи так, ніби в ресторані вимкнули світло. Терміново ставить випадкове запитання. Починає говорити швидше. Вибачається незрозуміло за що. Хапається за телефон. Суєта миттєво передається іншому.
Але тиша сама по собі рідко буває проблемою. Якщо ви можете спокійно посміхнутися, зробити ковток води і пару секунд просто посидіти поруч, ця пауза іноді навіть додає зустрічі природності.
Те саме стосується обмовок, пролитої кави та невдалиго жарту. Здатність не перетворювати дрібну незручність на трагедію говорить про вас набагато більше, ніж ідеально підготовлена репліка.
З дівчиною можна бути винятково чарівним. Але потім офіціант приносить не той соус — і раптом з'являється зовсім інша людина.
Саме такі епізоди добре запам'ятовуються.
Як ви розмовляєте з таксистом? Що робите, якщо бариста помилився у замовленні? Як реагуєте на повільного касира? Чи кидаєте їдкі коментарі про людей за сусіднім столиком?
Причина проста: ставлення до оточення дає співрозмовниці можливість уявити, яким може стати ваше ставлення до неї, коли період взаємної ввічливості закінчиться.
Причому грати святого теж не потрібно. Дратуватися — це нормально. Можна спокійно сказати, що принесли не ваше замовлення, попросити виправити помилку, окреслити межі. Різниця — в інтонації та бажанні принизити людину.
Чоловік, якому для відчуття власної значущості не потрібно ставити когось нижче за себе, зазвичай справляє набагато сильніше враження.
Припустимо, ви любите галасливі подорожі з рюкзаком, а вона надає перевагу невеликому готелю та сніданку до десятої. Ви слухаєте важку музику, вона — французький поп. Ви обожнюєте собак, а вона шаленіє від котів.
Катастрофи поки не сталося.
Відмінності стають проблемою тоді, коли кожну розбіжність людина сприймає як запрошення до суперечки. «Як можна це слухати?» «Ні, нормальний відпочинок виглядає інакше». «Ти просто ще не пробувала справжню каву».
Невелика репліка — а атмосфера вже змінилася.
Спитливість діє зовсім інакше. Можна запитати, чому їй подобається саме ця музика. Що вона отримує від такого способу подорожувати. Чому їй комфортніше проводити вихідні вдома. Не для того, щоб потім знайти логічну дірку, а щоб побачити іншу людину трохи об'ємніше.
Звісно, існують речі, в яких розбіжність справді принципова: ставлення до вірності, дітей, грошей, залежностей, особистих кордонів. Але список таких пунктів зазвичай коротший за перелік улюблених серіалів, страв і способів проводити суботу.
Інтерес легко переплутати з натиском.
Наприклад, ви кілька разів запитуєте, чи подобаєтеся їй. Наполягаєте, щоб вона пояснила своє ставлення вже сьогодні. Повертаєте розмову до теми, від якої вона явно намагається піти. Умовляєте продовжити вечір, хоча людина сказала, що хоче додому.
Окремо деякі такі епізоди можуть здаватися нешкідливими. Але разом вони створюють неприємне відчуття: від мене чогось хочуть, і відмову доведеться захищати.
А перше побачення — погане місце для переговорів з елементами облоги.
Здорова ініціатива залишає людині можливість вибрати. Можна запропонувати пройтися після кафе. Можна сказати, що вам хотілося б побачитися ще. Можна першим написати наступного дня. Але між «мені хочеться» і «ти повинна відповісти так, як мені хочеться» лежить величезна дистанція.
Іноді чоловік фізично сидить за столом, але мислено перебуває в диспетчерській. Там десяток екранів: як я виглядаю, чи достатньо смішно жартую, чи сподобався їй ресторан, чому вона відвела погляд, чи надто довго я говорю, чи буде поцілунок.
У такому режимі важко отримувати задоволення від людини навпроти.
І це відчувається. Розмова стає акуратною до стерильності. Будь-яка тема проходить внутрішню перевірку: чи безпечно це казати? Чи не покажуся дивним? Чи не знизить це мої шанси?
Парадокс у тому, що саме спроба постійно контролювати враження часто робить людину менш привабливою. Зникає спонтанність. Замість живого співрозмовника з'являється менеджер власного образу.
Мабуть, корисніше йти на побачення не із завданням «сподобатися», а з запитанням «чи цікаво нам узагалі поруч одне з одним?» Тоді й відповідальність розподіляється чесніше. Ви теж обираєте. Ви теж придивляєтеся. І вам теж може не підійти людина, хоч якою прекрасною вона здавалася на фотографії.
Останні п'ять хвилин зустрічі іноді перекреслюють попередні дві години.
Одна крайність — вимагати визначеності негайно: «Ну що, коли побачимося?», «Я тобі взагалі сподобався?», «Давай одразу домовимося на п'ятницю». Друга — несподівано ввімкнути крижану байдужість, ніби виявлений інтерес якимось чином зменшить вашу цінність.
Обидві стратегії злегка тхнуть грою.
Можна набагато простіше. Якщо вечір сподобався, сказати про це. Якщо хочеться побачитися знову — теж сказати. Наприклад: «Мені було добре з тобою. Я б із задоволенням повторив».
І все.
Без вимоги негайно підписати контракт на друге побачення. Без театрального зникнення на три дні задля підвищення власної загадковості.
Такий фінал залишає теплий післясмак і водночас дає обом простір зрозуміти, чи хочуть вони продовження.
Можна заздалегідь вигадати теми розмови, підібрати місце, одягнути улюблену сорочку і навіть потренуватися не дивитися нервово в телефон. Нічого поганого у підготовці немає.
Але більша частина враження народжується в проміжках між усім цим.
Як ви реагуєте, коли щось пішло не за планом. Чи можете зацікавитися чужою історією, не перетворюючи її на привід розповісти свою. Чи здатні почути «ні» без образи. Чи залишається поруч із вами повітря.
І, мабуть, хороша новина тут у тому, що вдавати ідеального чоловіка не потрібно. Ба більше — саме спроба бути ідеальним часто все псує.
Набагато приємніше зустріти звичайну живу людину. Іноді трохи незручну. Зі своїми смаками й дивацтвами. Але уважного, спокійного і такого, що не намагається перетворити чашку кави на іспит із сумісності.
Тоді перше побачення перестає бути кастингом. І стає тим, чим воно взагалі-то повинно бути: зустріччю двох людей, яким цікаво пізнати одне одного трохи ближче.