Знаєте це мерзенне, липке відчуття? Ти влітаєш у порожній коридор, намагаючись дихати через раз. Двері аудиторії скриплять зрадницьки голосно. Десятки очей повертаються в твій бік. Викладач робить театральну паузу, замовкає на півслові. Саме так, задихаючись, пітніючи і подумки проклинаючи незаведений будильник, в 1939 році молодий чоловік на ім'я Джордж Данциг увійшов в історію світової науки. Просто тому, що банально проспав.
Джордж був аспірантом Каліфорнійського університету в Берклі. Розумним, прискіпливим, але в той ранок — катастрофічно непунктуальним. Він запізнився на лекцію зі статистики, яку читав Єжи Нейман — фігура в математичних колах монументальна і сувора. Прослизнувши на своє місце, Данциг кинув погляд на дошку. Там крейдою були виведені два рівняння.
Логіка студента, який запізнився, працює прямолінійно. Рівняння на дошці? Значить, це домашнє завдання. Джордж квапливо переписав їх в зошит, намагаючись не привертати уваги професора, і після лекції спокійно відправився додому.
А далі почалося найцікавіше. Те, що сьогодні психологи назвали б тріумфом когнітивної наївності.
Вдома, сівши за свій скрипучий стіл і наливши дешевої чорної кави, Данциг взявся за «домашню роботу». І тут справа забуксувала. Пізніше він згадував цей момент з обеззброюючою скромністю: «Задачі здалися мені трохи складнішими за звичайні».
Трохи складніше. Приголомшливе формулювання.
Джордж гриз олівець. Зминав папір. Злився на себе за тупість. Він витратив кілька днів на те, щоб розплутати цей математичний клубок. Йому і в голову не приходило кинути цю справу — адже професор чекає рішення. Це ж просто домашка. Важка, виснажлива, але вирішувана. І він її вирішив. Приніс листки з обчисленнями в кабінет Неймана, вибачився за затримку (ще раз — він вибачався!) і поклав їх на завалений книгами стіл професора.
Нейман розсіяно кивнув і велів залишити папери. Джордж пішов, впевнений, що його каракулі так і залишаться припадати пилом в цій паперовій горі.
Ранній недільний ранок. Шоста ранку, якщо бути точним. Час, коли в студентському кампусі не сплять тільки ті, хто ще не лягав. У двері Данцига почали тарабанити так, немов почалася пожежа.
На порозі стояв професор Нейман. З розпатланим волоссям, стискаючи в руках ті самі листки, він збуджено розмахував ними перед носом заспаного аспіранта.
— Я написав вступ до твоєї роботи! — кричав Нейман. — Прочитай, щоб я міг відправити її в публікацію прямо зараз!
Джордж нічого не розумів. Яка публікація? Який вступ? Це ж просто дві задачі з підручника.
І тут з'ясувалася правда. Рівняння на дошці не були домашнім завданням. Це були дві знамениті, до того моменту невирішені проблеми статистики. Задачі, над якими билися кращі уми планети десятиліттями. Вважалося, що їх довести неможливо. А 25-річний хлопець, не знаючи контексту, взяв і розколов їх за пару днів. Тому що ніхто не встиг шепнути йому на вухо: «Гей, хлопче, навіть не намагайся. Це неможливо».
Я часто думаю про цю історію, коли стикаюся з черговим «тупиком» в житті. Ми живемо в світі, де занадто багато експертів. Варто тільки заїкнутися про нову ідею, як тут же знайдеться десяток людей, які з графіками в руках доведуть вам, чому це не спрацює.
«Ринок перенасичений». «У тебе немає потрібної освіти». «У цьому віці мови вже не вчаться». Ми обростаємо цими установками, як днище корабля черепашками. Вони гальмують нас задовго до того, як ми взагалі спробуємо зрушити з місця.
Джордж Данциг обійшов цей капкан по чистій випадковості. Його розум був чистий від чужих очікувань. Він не відчував священного трепету перед невирішуваною задачею. У нього була тільки проблема і інструменти для її вирішення. Ніякого пієтету. Ніякого страху.
Через рік, коли прийшов час писати докторську дисертацію, Данциг прийшов до Неймана і запитав, яку тему йому вибрати. Професор розсміявся, відмахнувся і сказав: «Просто зший разом ті два листки з домашнім завданням. Цього буде більш ніж достатньо».
І він мав рацію. Пізніше Данциг став одним із основоположників лінійного програмування — дисципліни, яка змінила економіку, логістику і комп'ютерні науки. Його алгоритмами ми, по суті, користуємося кожен раз, коли замовляємо доставку їжі або прокладаємо маршрут в навігаторі.
У цій історії немає моралі про те, що потрібно спізнюватися на пари. Швидше, це нагадування про те, як часто ми стаємо заручниками чужого досвіду. Іноді наше незнання — це найпотужніша броня.
Коли ви в наступний раз опинитеся перед завданням, яке здається лякаючим, непідйомним і, як кажуть розумні люди, «нездійсненним» — згадайте того задиханого студента в Берклі. Зробіть глибокий вдих. Уявіть, що це просто звичайна домашка. І спробуйте її вирішити.