Стів Джобс. Перед смертю він зрозумів, що для того, щоб досягти щастя, потрібно відповісти всього на 3 питання

Є слова, які не втрачають своєї сили навіть через десятки років. Здається, ніби вони були вимовлені вчора - і тим сильніше їх удар. Ось одне з таких послань: перед смертю він зрозумів, що щастя можна знайти, відповівши всього на три питання.

Стів Джобс. Перед смертю він зрозумів, що для того, щоб досягти щастя, потрібно відповісти всього на 3 питання

Коли у людини залишаються всього кілька місяців, зникає все другорядне: чужі очікування, страх, удавання. Для Стіва Джобса це був момент істини – час, коли смерть стала дзеркалом, яке показувало лише найголовніше.

Смерть як дзеркало правди

На той час Джобсу поставили серйозний діагноз – рак підшлункової залози. Лікарі говорили про місяці. Він сказав: «Смерть – мій головний інструмент для прийняття рішень». Те, що лякає оточуючих, давало йому ясність: смерть змітає все зайве, залишаючи справжнє.

«Не дозволяйте шуму чужих думок заглушити ваш внутрішній голос. Майте сміливість слідувати своєму серцю та інтуїції».

Три запитання, які змінюють життя

Джобс запропонував три простих запитання. Якщо хоча б одна відповідь нещира, пора щось змінювати.

1. Чи живу я тим життям, яким хочу, і займаюся улюбленою справою?
  2. Якби сьогодні був останній день у моєму житті, чи хотів би я прожити його так?
  3. Чи отримую я радість від того, що роблю?

1. Чи живу я своїм життям?

Багато хто проживає чужі сценарії — заради батьків чи статусу. Джобс переживав невдачі, але завжди повертався до улюбленої справи. У цьому була його сила.

• Назвіть три речі, які ви робите тільки для себе, а не для схвалення.
  • Якби ніхто не оцінював, що б ви зараз змінили?

2. А що, коли сьогодні останній день?

Це питання стало щоденним ритуалом для Джобса. «Якщо відповідь «ні» протягом занадто багатьох днів поспіль, – сказав він, – то потрібно щось змінювати». Думка про смерть робить життя яскравішим і чеснішим.

Вправа: Вранці запитайте себе: «Якщо сьогодні був мій останній день, чи хочу я зробити те, що планував?» і виправте хоча б один пункт, якщо відповідь негативна.

3. Чи отримую я радість від того, що роблю?

«Єдиний спосіб створити щось велике – це любити те, що ти робиш», – говорив Джобс. Радість – найкращий показник того, що ви на правильному шляху.

• Які завдання дають вам відчуття життя, а які є руйнівними?
  • Що можна додати в день, щоб було легше дихати?

Життя можна переписати

Ці питання – не вирок, а початок. Поки людина жива, вона може змінити свій шлях. Художник Бабуся Мойсей почав малювати після 70 років і став світовою зіркою. Ніколи не пізно переписати чернетку.

«Таємниця людського існування не тільки в тому, щоб жити, а в тому, заради чого жити».

Прислухайтеся до себе посеред шуму

Світ тисне порадами і страхами. Але внутрішній голос був тихий. Його потрібно навчитися чути – в тиші, в щоденнику, в чесних розмовах з самим собою. «Майте сміливість слідувати своєму серцю та інтуїції», – заповідав Джобс.

Підсумок

Стів Джобс помер у віці 56 років, залишившись вірним своїм трьом питанням. Він показав, що щастя не в досягненнях, а в чесності з собою. Коли думки, слова і вчинки знаходяться в гармонії, людина знаходить спокій.

Автор: bashny.net