"Мені 58 років, і я була впевнена, що роблю все для свого здоров'я. Щодня мій фітнес-браслет з гордістю звітував про 10, а то й 12 тисяч пройдених кроків. Я збирав ці цифри, як медалі. Мої друзі захоплювалися мною, і я відчував себе на вершині Олімпу здорового способу життя. Ця приємна омана зруйнувалася одного разу, в кабінеті кардіолога, який з ввічливою байдужістю розглядав мої роздруківки».
Ця історія, розказана однією з наших читачок, не унікальна. Ми живемо в епоху тотального підрахунку: калорій, кроків, годин сну. Ми довіряли гаджетам оцінювати своє самопочуття, але, схоже, забули головний принцип. Принцип, про який нагадав 72-річний лікар старої школи, повертаючи пацієнта з небес цифрової статистики в країну фізіології.
Перш ніж ми перейдемо до суті, давайте розберемося, звідки взялося це магічне число – 10 000. Із секретних лабораторій ВООЗ? З дисертацій професорів Гарварду? Ні. Від відділу маркетингу японської компанії Yamasa Tokei.
У 1965 році, в рамках підготовки до Олімпіади в Токіо, компанія випустила перший в світі комерційний крокомір. Йому було помітне ім'я, що запам'ятовується. І придумали його - «Manpo-key», що дослівно перекладається як «міра в 10 000 кроків». Персонаж для «10 000» (万) трохи нагадував ходячу людину. Маркетинговий постріл виявився снайперським. Людям сподобалася кругла, амбітна мета. Ідея поширилася по всьому світу, перетворившись в неофіційний стандарт здорової активності, хоча серйозного наукового обґрунтування для неї спочатку не було.
Звичайно, будь-яка діяльність краще, ніж її відсутність. Але для більшості людей, особливо у віці 50+, ці 10 000 кроків не більше ніж «побутовий шум»: повільне пересування по офісу, неспішний похід в магазин з телефоном біля вуха, прогулянка по квартирі. Таке навантаження практично не тренує головний «мотор» - серцево-судинну систему. Пульс майже не частішає, дихання не поглиблюється, судини не отримують необхідного тонусу. Це все одно, що намагатися наростити м'язи, піднімаючи сірникову коробку.
Наше серце – не бухгалтер. Йому начхати на красиві звіти в додатку. Йому потрібна якісна робота: адекватна напруга з подальшим розслабленням. Він реагує не на кілометраж, а на фізіологічну реакцію організму - збільшення частоти серцевих скорочень, глибини дихання і загальних зусиль.
Той самий 72-річний кардіолог, назвемо його доктором Литвиновим, десятки років займається кардіологічною реабілітацією. Він ставив людей на ноги після серцевих нападів і операцій задовго до появи розумних годинників і додатків для фітнесу. Його підхід такий же простий, як і все геніальне.
"Ходьба корисна, але тільки тоді, коли серце її відчуває. При ходьбі таким чином, що дихання стає більш глибоким, а пульс трохи частіше. Важлива не кількість, а якість. У 80-х роках ми вирощували пацієнтів без будь-яких крокомірів. У нас була дихальна гімнастика, елементарна зарядка та марш на місці. І знаєте що? Це все ще працює, і іноді це набагато ефективніше, ніж бездумна ходьба».
За словами лікаря, для підтримки здоров'я серця та судин у дорослому віці потрібні три кити, три основні види вправ, які можна виконувати вдома, без витрат та спеціального обладнання.
Це основа основи. Без правильного дихання будь-яке навантаження втрачає до половини своєї ефективності. Глибоке діафрагмальне дихання є найбільш природним способом зняти спазм з судин, нормалізувати артеріальний тиск і наситити киснем кожну клітинку організму.
З віком наші кровоносні судини, як і м'язи, втрачають еластичність і стають більш жорсткими. Це підвищує ризик гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань. Регулярне м'яке розтягування допомагає зберегти їх гнучкість і покращує кровотік в найдрібніших капілярах.
Ось ми і підійшли до головного – тренування самого серцевого м'яза. Їй потрібен стимул. Для цього необхідно підняти пульс до певного рівня, щоб серце почало працювати в тренувальному режимі. Для більшості людей 50+ – це зона 90-110 ударів на хвилину.
Ми потрапили в пастку цифровізації охорони здоров'я. Ми більше довіряємо цифрам на екрані, ніж сигналам власного тіла. Ми навчилися вимірювати, але розучилися відчувати. Реальне здоров'я – це не про 10 000 кроків у звіті. Це легкість в тілі після ранкової розтяжки. Це приємне тепло після кількох хвилин маршу. Це спокій і ясність розуму після дихальної практики.
Спробуйте відкласти браслет на один тиждень і слідувати цим трьом простим принципам. Всього 20-25 хвилин в день. Не заради цифр, а заради відчуттів. Прислухайтеся до свого організму. Відчуйте, як він реагує на турботу. Адже, як казав старий лікар:
«Серце рятує не кількість кроків, а регулярна увага, усвідомлене дихання та повага до свого тіла».