23
8 Знаки Покращеного комплексу і Як позбутися від нього
Як розпізнати приховану гарантію у себе і звільнити себе від своєї влади

Уявіть людину, яка ходить в кімнату і відразу починає оцінювати всі присутні, розумово розміщуючи їх на полицях інтелекту, успіху і значущості. Він посміхається, ноди, бере участь у розмові, але всередині він має невидимий калькулятор підвищення кваліфікації. Сім'я Може бути, що людина ви.
Чудовий комплекс – це не просто непристойна самооцінка. Це комплексний психологічний захист, який маскує глибокі страхи і небезпека під броню стійкий велич. І найнадійнішого, що він знищує саме те, що він намагається захистити - наші стосунки з людьми і з собою.
Що лежить за маскою великої краси?
Психологи давно встановили парадоксичне з'єднання: чим більше людина демонструє свою перевагу, тим більш глибоким її внутрішнім сумнівам. Це як айсберг – видима частина вражає своїм розміром, але основна маса маси прихована під водою. Чудовий комплекс часто сліпа сторона нижчого комплексу, що людина відчайдушно намагається зробити.
Справжня сила не потребує постійного доказу. Це так само, як дихання або попадання серця. Але непристойна сила вимагає постійного годування чужого захоплення та визнання.

8 Неодружні знаки Покращеного комплексу
1Хронічно порівнювати себе іншим Ви не можете просто поспілкуватися в будь-якому іншому успіху – замість того, щоб ви зрозуміли, що ви краще. Просування? "Це просто має з'єднання." Подруга купила новий автомобіль? "Міс більш економічний." Це не чистий заздрість; це обсесивна необхідність повернути перевагу в будь-якій ситуації.
2 Алергія на власні помилки Будь-яка помилка сприймається як катастрофа, яка загрожує Вашій ідентичності. Ви готові сперечатися на точку хряща, відповідальність за зміну, попередили, що нічого не відбулося — що-небудь, але визнати, «Так, я закручений». У вашій картині світу ви не помилитеся.
3 хв Відхилення від інших «Для цього очевидного», «Всі знають, що...», «Не ви розумієте?» – такі фрази виливають з вас несвідомо. Ви не хочете відхилити, але ви завжди зрозумієте, що ви на нозі вище. Це як інтелектуальна сонберія, яка проявляється в маленьких речах.
4 Груша відображення слабкості Щоб просити допомогу, варто визнати поразку. Якщо ви не знаєте, чи не можете. Небезпечна розкіш може дозволити собі тільки слабкі люди.
Спробуйте експеримент: протягом тижня особливо запитайте допомогу в тріфлі - запитайте напрямки, запитайте, щоб пояснити щось просте, визнати, що ви не знаєте щось. Переглядайте свої почуття та реакції інших.
5 хв Ви не знаєте, як вести розмову. Завжди потрібно сказати останнє слово, направити розмову в правильному напрямку, показати свою експертизу. Навіть коли ти мовчить, внутрішньо готуєш блискучу лінію, яка поставить всіх на своєму місці.
6 Відчуйте спеціальні правила привілеїв для всіх, але не для вас. Ви можете бути пізно, переривати, ігнорувати черги, оскільки ваш час коштує дорожче, ваш бізнес важливіше. Це не злий непристойний, це щире переконання його особливого значення.

7 Болісна реакція на успіх Коли хтось досягає успіху, ви відчуваєте не радість, але загрозу. Всередині піднімається хвиля подразнення, заздрість, бажання знайти недолік в чужому досягненні. «Чому не мене?» – це питання, що ви частіше, ніж «Як великий!»
8Хронічні почуття недооцінки Навіть коли ви отримали визнання, ви відчуваєте, що ви заслуговуєте більше. Люди просто не розуміють вашу істинну цінність. Цей думав, що ви постійно і отруює навіть моменти тріумфінгу.
Як звільнити себе від Тиранни вашого Его
Крок 1: Непристойна консультація Першим і найважчим є визнати, що є проблема. Не для кліща, не для красивих слів в терапії, але для себе, самостійно. «Так, у мене є ця риса і вона зберігає мене від життя. й
Крок 2: Кінцевий внутрішній конкурс Ваше значення не залежить від того, скільки ви перетворите інші. Почати незбираючі моменти порівняння і свідомо переключати на щось інше. А замість «Я краще, ніж йому в цьому», - думаю, «Я дивую, що я можу дізнатися від нього».
Крок 3: Практика вразливості Не знаю щось. Запитайте на консультацію. Поділіться вашими сумнівами. Несправність – це не слабкість, це сміливість бути реальним.
Найсвіжіші люди не ті, хто ніколи не падає, але ті, хто прекрасно піднімається і навчаються від своїх помилок. Їх міцність полягає в гнучкості, не жорсткості.
Крок 4: Розробити емпатію Вчитися бачити людей не як конкурентів, але як союзників. У кожній розмові запитайте себе, «Що таке людина відчуває?» Яким чином занурення? Чим більше ви орієнтуєтеся на інші, тим менший номер для токсичної самооцінки.
Крок 5: Знайти джерело самооцінки в самому собі, незалежно від порівняння. Ваші принципи, ваші цінності, ваша здатність рости, це те, що робить вас цінними. Не довершені досягнення, невибагливість над іншими, але ваші неповторні здібності будуть самі.
Коли необхідно звернутися до фахівця
У разі, якщо вищий комплекс серйозно впливає на Ваше життя - знищує стосунки, заважає вашій кар'єрі, викликає постійний стрес - не соромтеся звертатися до психолога. Нерідко коріння цієї проблеми переходять в дитинство, до моментів, коли ви порівняли, недооцінені або, навпаки, перевищені.
Покупка допомоги не є відмовою, але мудрий стратегічний рух. Успішні люди здатні делегувати завдання, в тому числі завдання роботи над професіоналами.
Висновки: Від досконалості до аутентифікації
Комплекс покращеності не є вироком, але викликом. Завдання стати більш зрілою, життєздатною, більшою людиною. Шлях від стійкого велич до істинної влади непросто, але варто. В кінці цієї поїздки ви знайдете щось більш цінне, ніж захоплення інших – внутрішнього миру і щирих відносин з людьми.
І пам'ятаєте, найбільші люди в історії людини не ті, хто думає, що вони чудові, але ті, хто обслуговує інших. Великість їх не те, що вони розросли над натовпом, але що вони підняли натовп до свого рівня.
Словник термінів
Чудовий комплекс психологічний захист, що проявляється в демонстративній поведінці, спрямованій на підкреслення власної важливості та відмінності над іншими.
Комплекс неповноцінності Глибоке почуття неадекватності і неповносправності, часто зміщуються зовнішніми проявами підвищеності.
Прихильник. Уміння розуміти і поділитися емоційними станами інших людей і поставити себе на своє місце.
Можливість - готовність бути відкритими до емоційного впливу, щоб розпізнати свої слабкі сторони і недоліки.
Інтелектуальна сонбберія Форма відмінності на основі демонстрації знань та деградації інтелектуальних здібностей інших.
Психологічний захист несвідомі механізми, спрямовані на зменшення емоційного дискомфорту та тривожності.